Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Προσχολική κατάθλιψη

Καθημερινή 28/08/2010
Αρθρο New York Times


Η κατάθλιψη σε παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι γεγονός, σύμφωνα με άρθρο των New York Times, στο οποίο αναφέρεται ότι ακόμη και δίχρονοι μπόμπιρες μπορούν να παρουσιάσουν τη νόσο. Ωστόσο, παιδοψυχίατροι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, φοβούμενοι την πολυφαρμακία.

Κατάθλιψη και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

«Μπορούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να παρουσιάσουν κατάθλιψη;», αναρωτιέται σε άρθρο της στο περιοδικό των New York Times η Πάμελα Πολ, συγγραφέας του βιβλίου «Parenting, Inc.», που αναφέρεται στη βιομηχανία της ανατροφής παιδιών.

Η απάντηση που δίνει είναι θετική. Σήμερα σημαντικός αριθμός παιδοψυχιάτρων θεωρεί ότι η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά ηλικίας 2 ώς 3 ετών. Για ενηλίκους που έχουν βιώσει την κατάθλιψη, η προοπτική έγκαιρης διάγνωσης έχει νόημα. Η μητέρα του 6χρονου Κιράν, που πάσχει από προσχολική κατάθλιψη εδώ και δύο χρόνια, πιστεύει ότι έπασχε κι η ίδια από την ίδια νόσο. «Αναμφισβήτητα υπήρχαν σημάδια καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών του δημοτικού. Αν μου είχαν προτείνει να υποβληθώ σε ψυχοθεραπεία, φαντάζομαι θα είχα αδράξει την ευκαιρία. Οι γονείς μου ήξεραν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη συμπεριφορά μου αλλά δεν ήξεραν τι να κάνουν», θυμάται η Ελίζαμπεθ, μηχανικός στο επάγγελμα.

Αντίθετα, ο γιος της δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως προβληματικός. Σε αντίθεση με τους συμμαθητές του στο νηπιαγωγείο προαστίου του Σεντ Λιούις, στο οποίο πήγαινε, ουδέποτε ήταν ανυπάκουος ή άτακτος. Υπήρχαν όμως κάποια ανησυχητικά σημάδια. Σε ηλικία μόλις 4 ετών ο Κιράν φαινόταν λυπημένος. «Τίποτα δεν έχει πλάκα, βαριέμαι», είχε πει μια μέρα στην Ελίζαμπεθ. Κι όταν του θύμισε το επικείμενο ταξίδι τους στην Ντίσνεϊλαντ, ο μικρός απάντησε: «Ο Μίκι λέει ψέματα, τα όνειρα δεν γίνονται πραγματικότητα». Ηταν ανασφαλής και δεν τολμούσε να μετρήσει φωναχτά ώς το δέκα για να μην κάνει λάθος. Τα παζλ και τα lego τον τρέλαιναν όταν δεν μπορούσε να τα ολοκληρώσει. «Είμαι ανίκανος να φτιάξω lego. Ποτέ δεν θα τα καταφέρω», ανακοίνωσε ένα απόγευμα, ζητώντας από τους γονείς του να απομακρύνουν το καινούργιο του παιχνίδι.

Οπως πολλοί ειδικοί που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη, ο Ντάνιελ Κλάιν, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, έχει επανειλημμένα ακούσει από ασθενείς του τη φράση «έχω κατάθλιψη όσο θυμάμαι τον εαυτό μου». Εχει πειστεί πλέον ότι οι ρίζες της ασθένειας βρίσκονται στα πρώτα παιδικά χρόνια.

Η ψυχαναλυτική προσέγγιση θεωρεί ότι τα παιδιά δεν έχουν την πνευματική ικανότητα να βιώσουν την κατάθλιψη. Μέχρι τη δεκαετία του ’80 έφηβοι και παιδιά κάτω των 12 ετών θεωρούνταν ψυχικά ανώριμα για να είναι καταθλιπτικά. Σημαντικό ρόλο έπαιζε και ο φόβος του στίγματος.

Η σημαντικότερη ανακάλυψη στον τομέα τα τελευταία 10-20 χρόνια είναι ότι οι χρόνιες ψυχικές ασθένειες εκδηλώνονται σε νέους ανθρώπους, υπογραμμίζει ο Ντάνιελ Πάιν, επικεφαλής εργαστηρίου στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

Πολλοί, ωστόσο, είναι οι επιστήμονες που φοβούνται ότι αν η προσχολική κατάθλιψη καταχωρισθεί ως ψυχιατρική διαταραχή, θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την εξέλιξη οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Αν και η έρευνα δεν υποστηρίζει τη χρήση αντικαταθλιπτικών σε παιδιά τόσο μικρά, η χορήγηση σκευασμάτων παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση.
πηγή: http://hamomilaki.blogspot.com

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Το Σύνδρομο της Ανατάραξης του Μωρού Shaken Baby Syndrome

Η εικόνα του γονιού που παίζει με το μωρό του, πετώντας το στον αέρα και στη συνέχεια πιάνοντάς το, είναι γνωστή ανά την υφήλιο.
Η εικόνα του θυμωμένου ενήλικου που κουνά βίαια το μωρό που κλαίει είναι επίσης συνηθισμένη.
Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι αυτή η πρακτική έχει συχνά ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του εγκεφάλου του μωρού.
Αν η ανατάραξη είναι πολύ σοβαρή, τότε μπορεί να παρατηρηθούν δυσκολία στην αναπνοή, σπασμοί, ακόμα και κωματώδης κατάσταση.
Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ 3.000 παιδιά κάθε χρόνο υποφέρουν από το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού λόγω κακοποίησης.
Το 25% αυτών των μωρών θα πεθάνει, ενώ το 60% θα έχει μόνιμες αναπηρίες για την υπόλοιπη ζωή του.

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού είναι ένας σοβαρός εγκεφαλικός τραυματισμός που συμβαίνει, όταν ένας εξουθενωμένος ή γονιός ή αυτός που φροντίζει το μωρό χάνει τον έλεγχο και αρχίζει να ταρακουνά το μωρό για να το κάνει να σταματήσει.
Οποιοσδήποτε είναι παρών σε ένα τέτοιο ταρακούνημα μωρού μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι επικίνδυνο.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου της ανατάραξης στο μωρό είναι:
λήθαργος,
εκνευρισμός,
μειωμένη όρεξη
και εμετοί.
Αν η ανατάραξη είναι πολύ σοβαρή, τότε μπορεί να παρατηρηθούν δυσκολία στην αναπνοή, σπασμοί, ακόμα και κωματώδης κατάσταση. Τα πιο ελαφρά συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να εκληφθούν από τον παιδίατρο λανθασμένα ως γρίππη ή κολικός. Οι τεχνικές εγκεφαλικής απεικόνισης (MRI, CT scan), η ακτινογραφία κεφαλιού και η οφθαλμολογική εξέταση για να διαπιστωθεί η ύπαρξη αιμορραγίας στα μάτια χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του συνδρόμου.

Μια έρευνα στο Colorado των ΗΠΑ κατέδειξε ότι οι πιθανότεροι "δράστες" που προκαλούν το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού με αποτέλεσμα τον εγκεφαλικό τραυματισμό του είναι:
ο βιολογικός πατέρας (37%),
ο φίλος της μητέρας (20,5%),
οι γυναίκες μπέιμπι σίτερ (17,3%)
και, τέλος, η μητέρα (12,6%).
Η πρόληψη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την αποφυγή του συνδρόμου της ανατάραξης. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του γενικού κοινού δεν γνωρίζει ότι το να ταρακουνά κανείς ένα μωρό μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία του. Και μόνο αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ακόμα και αν το μωρό επιζήσει ενός ή περισσότερων βίαιων ταρακουνημάτων, οι επιπτώσεις για το ίδιο και την οικογένειά του είναι τεράστιες. Τόσο το συναισθηματικό όσο και το οικονομικό βάρος είναι δυσβάσταχτα.

Τι να κάνετε, όταν το μωρό κλαίει:
-Σιγουρευτείτε ότι όλες οι βασικές ανάγκες του έχουν καλυφθεί (φαγητό, πάνα, κατάλληλο ντύσιμο κ.λπ.).
-Δώστε του μια πιπίλα.
-Πηγαίνετε το μωρό μια βόλτα.
-Πάρτε αγκαλιά το μωρό και περπατήστε στο σπίτι.
-Τηλεφωνήστε σε ένα δικό σας άνθρωπο για βοήθεια και υποστήριξη και κάντε ένα διάλειμμα.
-Βάλτε το μωρό στην κούνια του, σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλές, κλείστε την πόρτα και πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο. Κάθε πέντε, δέκα λεπτά ρίχνετε μια ματιά στο μωρό.

Για να αποφύγετε πιθανό τραυματισμό:
-Σιγουρευτείτε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το μωρό σας γνωρίζουν τους κινδύνους της ανατάραξης, συμπεριλαμβανομένων φίλων, συγγενών, μπέιμπι σιτερ, αδελφών και οποιουδήποτε δεν έχει εμπειρία με μωρά και μικρά παιδιά.
-Υποβαστάζετε το κεφάλι και το λαιμό του μωρού σας, όταν το έχετε αγκαλιά ή το μεταφέρετε.
-Όταν παίζετε, να είστε προσεχτικοί και να κάνετε απαλές κινήσεις. Ποτέ μην πετάτε το μωρό στον αέρα για να το ξαναπιάσετε, ποτέ μην του κάνετε κούνια κρατώντας το από τους αστραγάλους και μην κάνετε τζόκινγκ έχοντας το μωρό στην πλάτη σας.
-Θα πρέπει να γνωρίζετε τι να κάνετε όταν το μωρό σας κλαίει. Το κλάμα, και ιδιαίτερα αυτό ενός μωρού με κολικό, είναι η συμπεριφορά που κάνει ένα γονιό να ταρακουνήσει το μωρό του. Το κλάμα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το μωρό θέλει φαγητό ή καθαρή πάνα, έχει πυρετό, είναι κουρασμένο, θέλει να κοιμηθεί, δέχτηκε πολλά ερεθίσματα κ.λπ.
-Να φροντίζετε τον εαυτό σας, να αναγνωρίζετε πότε έχετε κουραστεί και να ζητάτε βοήθεια.
Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Κλινική Ψυχολόγος, Νευροψυχολόγος


πηγή: http://hamomilaki.blogspot.com

Πειθαρχία και τιμωρία

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Λίζα Βάρβογλη

Κάθε αταξία έχει συνέπειες. Οι συνέπειες δεν έχουν τον αυθαίρετο, εκδικητικό και άδικο χαρακτήρα της τιμωρίας που αποθαρρύνει τα παιδιά χωρίς να τους εξηγεί που έκαναν λάθος και γιατί δεν πρέπει να το επαναλάβουν. Ειδικά στα νήπια η τιμωρία δεν έχει καμία απολύτως αξία αφού δεν την συνδέουν με την δική τους ενέργεια και απλώς νιώθουν σύγχυση γιατί η μαμά ξαφνικά τα κλείδωσε στο δωμάτιό τους.

Γιατί το έκανες αυτό;
Στο αυτονόητο ερώτημα των γονιών ενώπιον μιας τρομερής σκανταλιάς όπως πχ να βρεις όλα τα μπουκάλια με τα σαμπουάν αναποδογυρισμένα στο πάτωμα του μπάνιου υπάρχουν τέσσερις απαντήσεις-αιτίες που βέβαια ποτέ δεν θα μας έδιναν τα παιδιά –όσο «σοφά» και να λέμε πως είναι.
-Για να με προσέξεις: Τα παιδιά συχνά κάνουν διάφορες σκανταλιές επίτηδες απλώς για να προκαλέσουν την προσοχή. Ακόμα και όταν η μαμά τους τα μαλώνει εκείνα νιώθουν πως ασχολείται μαζί τους οπότε αν δεν ασχολείται αρκετά την υπόλοιπη μέρα, της κρατάνε τις καλύτερες αταξίες για το βράδυ.
-Για να μου πεις μπράβο! Ή προσπαθούν να μας εντυπωσιάσουν με τις δυνατότητές τους καταλήγοντας συχνά στο αντίθετο αποτέλεσμα, μια μεγάλη ζημιά για την οποία αντί να τα θαυμάσουμε όπως επιδίωκαν τα κατσαδιάζουμε.
-Γιατί δεν με άφησες να κάνω ποδήλατο. Πιο σπάνια μπορεί ένα παιδί να κάνει κάτι για να μας εκδικηθεί όπως πχ ο μικρός που έκοψε με το ψαλίδι το βραδινό φόρεμα της μαμάς του επειδή δεν τον άφησε να πάει να παίξει στον φίλο του.
-Γιατί εγώ δεν κάνω τίποτα σωστά. Αν νιώθουμε απογοήτευση γιατί το παιδί μας δεν μας ακούει ίσως έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε (και το έχουμε πείσει για τον εαυτό του) πως είναι «κακό παιδί» και δεν κάνει τίποτα που να μας αρέσει.

Σεβασμός και συνέπειες. Όχι τιμωρία και ξύλο
Στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας οι αντοχές μας είναι συχνά μειωμένες. Ωστόσο θα πρέπει να μάθουμε να συγκρατούμε το θυμό μας και να διατηρούμε την ψυχραιμία μας απέναντι στα παιδιά, αν θέλουμε να μεγαλώσουμε πολιτισμένους ανθρώπους.
Με ακούς που σου μιλάω; Η απάντηση είναι «ναι». Το παιδί μας ακούει και καταλαβαίνει πολύ καλά τι λέμε αλλά και πως το λέμε. Οπότε δεν χρειάζεται να λέμε και πολλά (γιατί εκνευριζόμαστε περισσότερο) αντί για τα λόγια είναι καλύτερα τα έργα.

Υπάρχουν πάντα συνέπειες
Κάθε πράξη μας έχει συνέπειες. Είμαστε επομένως υπεύθυνοι για όλα όσα κάνουμε και θα πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες των πράξεών μας χωρίς την έκπληξη του ανυποψίαστου ή του αφελούς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας γιατί θα τα βοηθήσει να ζήσουν καλύτερη ζωή. Οι συνέπειες ακολουθούν σχεδόν πάντα ένα λάθος και αυτό ισχύει για όλους –όχι μόνο για τα παιδιά.
Οι συνέπειες επιβάλλονται από το νόμο, τη λογική ή από τη φύση:
«Αν οδηγήσεις μεθυσμένος, θα σου πάρουν το δίπλωμα
«Αν βγεις με κοντομάνικο στο κρύο, θα κρυώσεις.»
«Αν βρέχει, δεν μπορούμε να παίξουμε στον κήπο.»
Οι συνέπειες δεν έχουν τον αυθαίρετο, εκδικητικό και άδικο χαρακτήρα της τιμωρίας που αποθαρρύνει τα παιδιά χωρίς να τους εξηγεί που έκαναν λάθος και γιατί δεν πρέπει να το επαναλάβουν.

Στην τιμωρία λέμε:
Αν δεν φας όλο το φαγητό σου, δεν θα κάνεις ποδήλατο.Ακούγεται παράλογο και είναι. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Αυτή η έλλειψη σύνδεσης μεταξύ της συμπεριφοράς του παιδιού και της τιμωρίας προκαλεί στα παιδιά σύγχυση και την αίσθηση πως τα εκδικούμαστε. Ας μείνουμε λοιπόν στη λογική της συνέπειας για να μην γίνουμε αντιπαθείς στα παιδιά μας.

Ξύλο και κακοποίηση παιδιών

Το ξύλο δεν έχει βγει από τον παράδεισο όπως υποστήριζαν σε άλλες δεκαετίες. Δείχνει την έλλειψη σεβασμού απέναντι στο παιδί ακόμα και αν πρόκειται για μια απλή ξυλιά σε ανώδυνο σημείο. Δεν διδάσκει τίποτε στο παιδί, εκτός από τη βίαιη αντίδραση που εφόσον την εισέπραξε από τους γονείς του που το αγαπούν θα την εφαρμόσει με τη σειρά του ακόμα και σε όσους αγαπά.
Το ξύλο κάνει το παιδί να νιώθει πληγωμένο, φοβισμένο και ανασφαλές.
Πολλοί γονείς ξεσπούν πάνω στα παιδιά τους για τα προσωπικά τους άγχη και τους εκνευρισμούς ή επειδή οι ίδιοι αδυνατούν να ελέγξουν τα νεύρα τους.
Αν η κατάσταση στο σπίτι ξεφύγει από τον έλεγχο
- Σταματήστε τη βία αμέσως
- Απομακρύνετε το παιδί σε ασφαλές περιβάλλον
- Ηρεμήστε
- Ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς.
(Χαμόγελο του Παιδιού γραμμή επικοινωνίας 1056)

πηγή: www.babyspace.gr

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Πόνος, δάκρυα ....

ήταν μία ΠΟΛΥ δύσκολη μέρα. πήγαμε για εξέταση στα αυτάκια και στα ματάκια (βυθοσκόπηση). αχχχχχ πόνος!!!! κλάμα!!!! αν ήξερα τι θα περνούσε με την βυθοσκόπηση δεν θα τον πήγαινα. από τις 3 το μεσημέρι προσπαθώ να τον ηρεμήσω ... αλλά τουλάχιστον είναι όλα καλά!!!

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ. ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ.

Κέκκος Μάρκου, Παιδίατρος

Οι τσάντες που κουβαλάνε οι μαθητές στην πλάτη αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους. Ειδικοί απαντούν σχετικά με την επίδραση του σακιδίου στους μυς και τα οστά των μαθητών, συμβουλεύουν για το σωστό είδος τσάντας που πρέπει να επιλέξετε και πώς να τη γεμίσετε και να τη φορέσετε, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος και να μεγιστοποιηθεί η άνεση. Οι σχολικές τσάντες είναι είδος ευρείας κατανάλωσης, περιέχοντας όλα τα βασικά που χρειάζονται τα παιδιά για να περάσουν τη μέρα στο σχολείο.

Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο παιδί μου όταν είναι βαριά;

Πολλοί γονείς απευθύνονται σε γιατρό νομίζοντας ότι το παιδί τους ενδεχομένως έχει σκολίωση λόγω βαριάς τσάντας, δηλώνει η Lori Karol, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρούργων. Στην πραγματικότητα, εξηγεί η Karol, η τσάντα από μόνη της δεν προκαλεί σκολίωση. Ωστόσο, τα σακίδια πλάτης μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη, τον ώμο και το λαιμό όταν είναι πολύ βαριές και μεταφέρονται για πολλή ώρα.

Ναι, δηλώνει η Karol, το παιδί σας θα μπορούσε να εμφανίσει πόνο που συνδέεται με βαριά τσάντα. Ωστόσο, οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι το παιδί τους θα καταλήξει να έχει παραμόρφωση στην πλάτη ούτε ότι οι τσάντες πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα που θα χρειαστεί εγχείρηση.

Αν και οι τσάντες δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στους μυς ή στα οστά ως αποτέλεσμα της συνεχούς μεταφοράς, αποτελούν φανερό κίνδυνο. Υπάρχουν περιστατικά που το παιδί πέφτει και τραυματίζεται επειδή η τσάντα στην πλάτη είναι πολύ βαριά, δηλώνει ο William Hennrikus, της αμερικανικής ακαδημίας Παιδιάτρων.

Αν τα παιδιά κουβαλάνε τσάντα 18 κιλών και αυτά ζυγίζουν 36 κιλά μπορεί να πέσουν ή να μην έχουν αρκετή σταθερότητα να ισσοροπήσουν κατά τη διάρκεια της μέρας, ρισκάροντας τραυματισμό στον ώμο, το χέρι, το πόδι, ή κάτι χειρότερο.

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Εμβολιασμοί και μύθοι

Αλεξία Ελευθεριάδου, Παιδίατρος

Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Οι εμβολιασμοί είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και οικονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για να βελτιώσουν το επίπεδο υγείας τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.

Βοηθούν στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από διάφορες μολυσματικές ασθένειες που προκαλούν σοβαρές επιπλοκές ακόμη και το θάνατο. Είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού να προστατευτεί από τις μολυσματικές ασθένειες και κανένας δεν μπορεί να εξαιρέσει ένα παιδί από το σχήμα εμβολιασμών, αν δεν υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις.

Συχνοί είναι όμως και διάφοροι μύθοι που αφορούν τους εμβολιασμούς όπως,

· Η ομοιοπαθητική ιατρική είναι το ίδιο αποτελεσματική όπως και η ιατρική.
· Η καθαριότητα στο σπίτι και η υγιεινή σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους όπως και η σωστή επιλογή των φαγητών είναι ικανοποιητικοί παράγοντες για να προστατεύσουν την υγεία ενός παιδιού.
· Το εμβόλιο MMR για ερυθρά, ιλαρά και μαγουλά μπορεί να προκαλέσει αυτισμό.

Η στάση των ομοιοπαθητικών εναντίον των εμβολίων είναι ανυπόστατη μια και η συμβατική ιατρική από τη στιγμή που εφάρμοσε τους εμβολιασμούς απέδειξε ότι μπορεί να εξαλείψει ασθένειες που κατά καιρούς απείλησαν την ανθρωπότητα όπως η πανώλη και η ευλογιά. Στη νεότερη ιστορία η συμβατική ιατρική παρασκεύασε εμβόλια για την καταπολέμηση του τετάνου, της διφθερίτιδας, του κοκκύτη του αιμόφιλου της ινφλουένζας, της πολιομυελίτιδας, της ηπατίτιδας Α, Β, της μηνιγγίτιδας Α+C, της ανεμοβλογιάς, του πνευμονιοκόκκου, της ιλαράς, της ερυθράς, του μαγουλά, του ροταϊού, και πρόσφατα κατά του ιού των ανθρώπιων θηλωμάτων (human papilloma virus). Με την βοήθεια των εμβολίων ο ανθρώπινος οργανισμός καθίσταται ικανός να αντιμετωπίσει τις ασθένειες αυτές ενώ τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παραμένουν ευάλωτα στις διάφορες ασθένειες.

Ακόμη η αυστηρή καθαριότητα και υγιεινή μεταθέτουν τις μολυσματικές ασθένειες σε μεγαλύτερες ηλικίες με αποτέλεσμα παιδιά και ενήλικες να νοσούν με σοβαρότερα συμπτώματα.

Η χρήση του MMR απασχόλησε πολλές φορές την επιστημονική κοινότητα γιατί κατά καιρούς ενοχοποιήθηκε ότι προκαλεί αυτισμό και προδιάθεση για την νόσο του Crohn. Ακολούθησε διακοπή του εμβολιασμού με καταστροφικές συνέπειες για ένα μεγάλο αριθμό παιδιών που νόσησαν. Οι μελέτες που ενοχοποίησαν το MMR θεωρήθηκαν ότι δε χρησιμοποιούσαν ορθή μεθοδολογία και επιπλέον το ισχυρότερο επιχείρημα υπέρ του εμβολίου είναι ότι ο αυτισμός περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1943 δηλαδή 20 χρόνια προτού παρασκευαστεί το MMR. Επιπλέον μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό LANCET (19/01/2007) επιβεβαιώνει την μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά 60% λόγω ιλαράς μετά από μια τεράστια παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού που τέθηκε σε εφαρμογή το 1999 με σκοπό να μειώσει τους θανάτους από ιλαρά κατά 50%.

πηγή:http://www.paidiatros.com

Πρόγραμμα εκμάθησης σωστών διατροφικών συνηθειών για παιδιά στη Κέρκυρα.

Ο Δήμος Κερκυραίων υλοποιεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα βιωματικής εκμάθησης σωστών διατροφικών συνηθειών, με θέμα: «Μαγειρεύοντας Μαζί», που διοργανώνεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου, σε συνεργασία με την Ένωση Πολύτεκνων Γυναικών Ελλάδος «Η Ροδιά». Το πρόγραμμα θα λάβει χώρα την Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010, από τις 11.30π.μ. έως τις 14.00μ.μ. στις παιδικές Δημοτικές κατασκηνώσεις που λειτουργούν στη νήσο Βίδο με μαθητές τάξεων Γυμνασίου. Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης τα παιδιά θα μαγειρέψουν επί τόπου στα μαγειρεία του χώρου της κατασκήνωσης, υπό την επίβλεψη σεφ από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, οι οποίοι θα διδάξουν στα παιδιά τα «μυστικά» της κουζίνας και θα πραγματοποιηθεί ομιλία από ειδική διαιτολόγο – διατροφολόγο, σχετικά με την υγιεινή διατροφή, την αξία του πρωινού και την αποφυγή της παιδικής παχυσαρκίας... Την Τετάρτη 25 Αυγούστου, στις 18.30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η λήξη του προγράμματος «Μαγειρεύοντας Μαζί», όπου όλα τα παιδιά θα πάρουν αναμνηστικούς επαίνους, βιβλία, ποδιές, καπέλα και έντυπα – βιβλιαράκια με διατροφικές συμβουλές. Για περισσότερες πληροφορίες επισκέψου το www.corfu.gr.
πηγή:www.natofao.blogspot.com

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Ζωάκια που επιπλέουν



Υλικά: αφρώδες υλικό, φελλοί, κόλλα, ψαλίδι, πλαστικά ματάκια, ανεξίτηλος μαρκαδόρος.
Σχεδίασε και κόψε από το αφρώδες τα σχήματα όπως φαίνονται στη φωτογραφία για να φτιάξεις τον αστερία, τον κάβουρα, το χταπόδι και το δελφίνι.
Κόλλησε τους φελλούς στις θέσεις που βλέπεις στη φωτογραφία με την κόλλα, καθώς και τα πλαστικά ματάκια.
Ζωγράφισε ό,τι άλλα χαρακτηριστικά θέλεις με το μαρκαδόρο. Μπορείς να παίξεις με τα ζωάκια που επιπλέουν στην μπανιέρα, στο νιπτήρα, στην πισίνα ή ακόμα και στη θάλασσα! Οι καινούργιοι σου φίλοι δεν κινδυνεύουν να βουλιάξουν ποτέ!


πηγή: www.kindsfun.gr

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Στρες και γονιμότητα

Το στρες εμποδίζει τη σύλληψη, υποστηρίζει νέα βρετανική έρευνα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν όταν διανύουν φάσεις έντονου στρες, εξαιτίας των μεγαλύτερων επιπέδων ενός ενζύμου που σχετίζεται με το άγχος και που ονομάζεται άλφα-αμυλάση (alpha-amylase).
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 274 που έκαναν προσπάθειες να κάνουν απογόνους. Όλες είχαν σταθερό κύκλο και δεν υπήρχε ιστορικό υπογονιμότητας σε κανέναν από τους συντρόφους. Ανά τακτά διαστήματα οι γυναίκες υποβάλλονταν σε συγκεκριμένες εξετάσεις ανίχνευσης του προαναφερόμενου ενζύμου. Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα άλφα αμυλάσης είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν συγκριτικά με εκείνες που το ένζυμο εμφανιζόταν στον οργανισμό τους σε χαμηλά επίπεδα.
Η επιστημονική εξήγηση είναι ότι το περιβόητο –πλέον- ένζυμο καθυστερεί την κίνηση του γονιμοποιημένου ωαρίου προς την μήτρα της γυναίκας με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η αναπαραγωγή και η επιτυχής εμφύτευση του εμβρύου που θα επιτρέψει την ανάπτυξή του.
Η χαλάρωση λοιπόν και η ηρεμία της γυναίκας που θέλει να συλλάβει είναι απαραίτητη και πρέπει να επιδιώκεται στο περιβάλλον όπου ζει και εργάζεται.

Πηγή: www.webmed.com

Προληπτική Οδοντιατρική στο Ναύπλιο


Τριήμερο δωρεάν οδοντιατρικού ελέγου στην πόλη του Ναυπλίου.

Το "Χαμόγελο του Παιδιού" σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Αναγνωσταρά Παναγιώτη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση το Γενικό Νοσοκομείο και τους Εθελοντές Ιατρούς του Ναυπλίου, θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στο Ναύπλιο, μέσω της κινητής ιατρικής μονάδας Ιπποκράτης. Η πρωτοβουλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο δράσης με τίτλο "Προληπτική Ιατρική και Οδοντιατρική".
Ο Ιπποκράτης θα βρίσκεται σταθμευμένος στην πλατεία Φιλελλήνων του Ναυπλίου την Παρασκευή 20, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Αυγούστου, από τις 9.00 ως τις 13.00 το πρωί και από τις 18.00 ως τις 22.00 το βράδυ.
Το "Χαμόγελο του Παιδιού" περιμένει τους μικρούς τους φίλους!

Διάγνωση μηνιγγίτιδας σε μία ώρα


Χάρη σε νέο τεστ μια ώρα είναι αρκετή για να διαγνωστεί η μηνιγγίτιδα.

Ερευνητές από την Βρετανία ανέπτυξαν ένα νέο τεστ που μπορεί να διαγνώσει την μηνιγγίτιδα μέσα σε μια ώρα. Μέχρι τώρα οι απλές εξετάσεις χρειάζονταν έως και δύο ημέρες για να δώσουν αποτελέσματα. Η ερευνητική ομάδα που ανέπτυξε τη νέα εξέταση αναφέρει ότι το τεστ βασίζεται σε μια μικρή συσκευή η οποία μοιάζει με έναν φορητό εκτυπωτή. Δείγμα αίματος ή σάλιου εισάγεται στη συσκευή η οποία μπορεί να ανιχνεύσει όλα τα στελέχη του μηνιγγιτιδόκοκκου. Η συσκευή δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Βικτόριας στο Μπέλφαστ. Η μηνιγγίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά. Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας έχουν πολύ γρήγορη εξέλιξη με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγούν ακόμα και στον θάνατο.

Πηγή: www.tovima.gr

Παιδική παχυσαρκία και κατάγματα



Οι ερευνητές δήλωσαν πως πρόκειται για την πρώτη έρευνα που υποδεικνύει σχέση μεταξύ ασθενέστερων οστών και παιδικού κινδύνου ανάπτυξης.

Ερευνητές του Medical College of Georgia μελέτησαν 140 παιδιά, ηλικίας 7 έως 11 ετών, που ασκούνταν περιορισμένα και ανακάλυψαν ότι το 30% δεν είχε ελεγχόμενο σάκχαρο και είχε μικρότερη οστική μάζα -παράγοντα δύναμης των οστών- σε ποσοστό 4 έως 5%. Ο Norman Pollock, του Georgia Prevention Institute, δήλωσε ότι η νέα έρευνα παρέχει το πρώτο στοιχείο που συνδέει την παιδική παχυσαρκία με κατάγματα. Όπως δήλωσε, ενώ τα υπέρβαρα παιδιά ενδεχομένως να έχουν περισσότερη οστική μάζα από παιδιά με φυσιολογικό βάρος, μπορεί να μην είναι αρκετά δυνατή ή μεγάλη ώστε να αναπληρώνει για το μεγαλύτερο μέγεθός τους. Ευκαιρία για την ενίσχυση της δύναμης των οστών και της μείωσης του κινδύνου οστεοπόρωσης βρίσκεται στην παιδική ηλικία, πριν μειωθεί η ικανότητα να χτίσει κάποιος οστική μάζα. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει για την ανάπτυξη των οστών και τη γενική υγεία είναι η άσκηση. Η σημασία της άσκησης είναι μεγάλη και σε αυτό έχουν ρόλο και οι γονείς. Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών τους ωςπροληπτικό μέτρο έναντι του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νόσων και της μειωμένης οστικής μάζας.

Πηγή: www.iatronet.gr

Η ανάπτυξη τον 5o μήνα


Συνεργάστηκε ο Αναπτυξιακός-Εργοθεραπευτής
Στέλιος Μαντούδης

Τον 5ο μήνα της ζωής του, το παιδί έχει κατακτήσει ακόμη περισσότερες δεξιότητες. Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινότητα για εμάς τους γονείς αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μπορούμε να ασχοληθούμε δημιουργικά μαζί του, αφού τώρα -για πρώτη φορά- αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα την ύπαρξη των παιχνιδιών γύρω του!

Κινητικότητα
-Κάθεται με μαξιλάρια στο πάτωμα και στο καρεκλάκι φαγητού
-Στέκεται όρθιο υποστηριζόμενο
-Γυρίζει από μπρούμυτα ανάσκελα
-Σηκώνει χέρια και πόδια όταν είναι μπρούμυτα
-Τεντώνει το κεφάλι για να δει
-Μπορεί να πιάσει τα δάχτυλα των ποδιών του

Χέρια και αυτοβοήθεια
-Πιάνει με το ένα χέρι
-Μεταφέρει τα παιχνίδια από το ένα χέρι στο άλλο και στο στόμα
-Αρχίζει να παίζει με τουβλάκια

Γλώσσα και κοινωνικότητα
-Μπαμπαλίζει για να προκαλέσει την προσοχή
-Γυρίζει το κεφάλι προς τον άνθρωπο που του μιλάει
-Παρακολουθεί τις κινήσεις των χειλιών όταν του μιλάς
-Προσπαθεί να μιμηθεί ήχους και κινήσεις
-Τα χρώματα του τραβούν την προσοχή
-Αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό

Αντίληψη
-Μαθαίνει με ποιούς ήχους και χειρονομίες έχει ανταπόκριση
-Αλλάζει το σχήμα του χρειού ανάλογα με το αντικείμενο που πάει να πιάσει
-Σπρώχνει το χέρι σου αν προσπαθήσεις να του δώσεις φάρμακο

Τι του αρέσει
-Να σπρώχνει με τα πόδια
-Να τραβάει τα μαλλιά
-Να πιέζει και να ζουλάει τα παιχνίδια
-Να το χορεύεις στα γόνατα
-Να παίζει κούκου-τσα

Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Το παιδί μας μεγαλώνει και όσο αναπτύσσεται, τόσο πιο βολική γίνεται η μετακίνηση μαζί του. Τι προσέχουμε λοιπόν όταν βγαίνουμε βόλτα με το παιδί στο εμπορικό κέντρο, στο σούπερ μάρκετ, ακόμη και στην παιδική χαρά; Σιγά σιγά θα διαπιστώσουμε ότι η ζωή με το μωρό γίνεται όλο και πιο εύκολη χάρη στην ανάπτυξή του. Τα παιχνίδια που μέχρι τώρα υπήρχαν γύρω του χωρίς να του προκαλούν κανένα ενδιαφέρον, τώρα το ενθουσιάζουν και ασχολείται μαζί τους. Να μια καλή ευκαιρία για εμάς να του ακονίσουμε τις δεξιότητες! Οι σούπες μπαίνουν στο παιδικό μενού. Οι ιδέες για λαχταριστές σουπίτσες δεν τελειώνουν. Τις υλοποιούμε με φρέσκα υλικά και μπόλικη φαντασία. Δεν ξεχνάμε ότι οι βάσεις για τη διατροφή του παιδιού μπαίνουν από τώρα και είναι στο χέρι μας να το μυήσουμε στον κόσμο της υγιεινής νοστιμιάς! Συχνά οι αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας εντοπίζονται στον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού και στις συνήθειες που του επιβάλλουμε!

πηγή: www.babyspace.gr

Στράτα μωρού. Είναι επικίνδυνη;

Όταν το μωρό σταθεί όρθιο στα πόδια του μπορεί να κάνει και τις πρώτες του βόλτες με τη στράτα. Η στράτα δίνει χαρά στο μωρό γιατί το βοηθάει να κινηθεί μόνο του στο χώρο. Είναι όμως ασφαλής; Ας δούμε για ποιούς λόγους σήμερα οι παιδίατροι απαγορεύουν τη χρήση της στράτας στα μωρά.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε
στράτα του μωρού έχει κατηγορηθεί για πολλά ατυχήματα και τραυματισμούς, γεγονός που οδήγησε το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων -ακολουθώντας τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής- να συστήσει στους γονείς να μην την χρησιμοποιούν.
-Στις ΗΠΑ έχει απαγορευτεί η κατασκευή και η πώληση της στράτας μωρού, επειδή στην μετακίνηση με αυτήν ελλοχεύει ο κίνδυνος για ελαφρύ ή βαρύ τραυματισμό ή ακόμη και θανατηφόρο ατύχημα. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται και από την Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, ο παραπάνω κίνδυνος δεν αντισταθμίζεται από κάποιο όφελος από τη χρήση της.
-Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής επιπλέον κρίνει επιτακτική την ενημέρωση των γονέων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στον τομέα αυτό και τους ζητά να καταστρέψουν τις ήδη υπάρχουσες στράτες μωρών ή να τις επιστρέψουν για ανακύκλωση.

Τι πρέπει να προσέξουμε αν χρησιμοποιήσουμε τη στράτα μωρού παρά τις προειδοποιήσεις
-Αποκλείουμε την πρόσβαση σε σκάλες ή ανισόπεδο δάπεδο, μπαλκόνι, πισίνα, στέρνα, κήπο κλειδώνοντας τις πόρτες και τοποθετώντας ειδικές πόρτες όπου δεν υπάρχουν.
-Επιτηρούμε πάντα το μωρό όταν βρίσκεται στη στράτα. Δεν το αφήνουμε ποτέ μόνο του, ούτε για ένα λεπτό.
-Ο χώρος στον οποίο κινείται το μωρό με την στράτα πρέπει να ασφαλιστεί απολύτως. Να μην υπάρχουν επικίνδυνα ή ακατάλληλα αντικείμενα, όπως έπιπλα με αιχμηρές άκρες, τζάμια και τζαμαρίες, απορρυπαντικά, αρώματα, τραπεζομάντηλα με βαριά αντικείμενα πάνω τους, καλώδια που κρέμονται, ηλεκτρικές συσκευές και ό,τιδήποτε μπορεί να το τραυματίσει.
-Δεν αφήνουμε ποτέ το μωρό στη στράτα για περισσότερα από 15 λεπτά.
-Ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη συναρμολόγηση της στράτας μωρού και την ασφάλεια.

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Συσκευή ανίχνευσης βρεφικής άπνοιας και ενδοεπικοινωνία (με 2 αισθητήρες κίνησης)

ANGELCARE® AC 401 (με 2 αισθητήρες κίνησης)
Το Angelcare® AC 401 είναι μια πρωτοποριακή συσκευή η οποία συνδυάζει ένα μοναδικό σύστημα αισθητήρων κίνησης και μία εξελιγμένη ενδοεπικοινωνία σε μία και μόνο συσκευή.
ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Η λειτουργία που διαφοροποιεί την Angelcare® AC 401 από όλες τις υπάρχουσες βρεφικές συσκευές της Ελληνικής αγοράς, είναι η δυνατότητα ανίχνευσης οποιασδήποτε κίνησης του μωρού. Αυτό επιτυγχάνεται με τους αισθητήρες κίνησης (2 τετράγωνες πλάκες) οι οποίες τοποθετούνται κάτω από το στρώμα του παιδικού κρεβατιού. Το μωρό δεν έρχεται σε επαφή με καμία από τις πλάκες ή καλώδια. Κοιμάται όπως θα κοιμόταν και χωρίς την ύπαρξη της συσκευής.

Ένα βρέφος κατά τη διάρκεια του ύπνου συνήθως παραμένει ακίνητο. Το μόνο μέρος του σώματος που κινείται είναι ο θώρακάς του, καθώς αυτό αναπνέει.

Αυτή την ανεπαίσθητη κίνηση είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται οι 2 αισθητήρες κίνησης που έχουν τοποθετηθεί κάτω από το στρωματάκι του παιδικού κρεβατιού. Σε περίπτωση που για 20’’ δεν ανιχνευτεί καμία κίνηση τότε θα ενεργοποιηθεί ο συναγερμός, δίνοντας σας το χρόνο να αντιδράσετε άμεσα σε ενδεχόμενο πρόβλημα (άπνοια, εισρόφηση, βρογχιολίτιδα, κρεατάκια κ.α.).
ΕΝΔΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Angelcare® AC 401 διαθέτει επίσης ένα εξελιγμένο σύστημα ενδοεπικοινωνίας. Λειτουργεί όπως όλες οι συσκευές ενδοεπικοινωνίας. Δηλαδή έχετε συνεχή λήψη και ηχητική ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο παιδικό δωμάτιο.

Μέσω της λειτουργίας «ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΩ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ ΘΟΡΥΒΟΥ», μπορείτε να ρυθμίσετε εσείς την ευαισθησία του μικροφώνου έτσι ώστε η ενδοεπικοινωνία να ενεργοποιείται μόνο όταν το μωρό σας θα παράγει κάποιο ήχο (φωνή, κλάμα, βήχας κτλ). Με αυτή τη λειτουργία δεν ακούτε το διαρκές φύσημα από το μεγάφωνο που δημιουργεί η ασύρματη επικοινωνία και το σημαντικότερο είναι ότι η εκπομπή ραδιοκυμάτων γίνεται ελάχιστες φορές, μόνο όταν ενεργοποιείται ο αισθητήρας θορύβου.
ΕΝΔΕΙΞΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Η παιδική συσκευή (πομπός) λαμβάνει τη θερμοκρασία του παιδικού δωματίου και την προβάλει στην έγχρωμη ψηφιακή οθόνη της συσκευής του γονέα (δέκτης).

Επίσης έχετε την δυνατότητα πολύ εύκολα να ορίσετε χαμηλότερη και υψηλότερη θερμοκρασία, έτσι ώστε σε ενδεχόμενη μεταβολή της θερμοκρασίας στο παιδικό δωμάτιο να ενημερωθείτε άμεσα.
ΕΚΤΟΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Μια ηχητική προειδοποίηση σας ενημερώνει ότι έχετε βγει εκτός εμβέλειας και οι 2 συσκευές δεν επικοινωνούν πλέον μεταξύ τους.

Εμβέλεια εξωτερικού χώρου 250 m.

Εμβέλεια εσωτερικού χώρου 80 – 100 m.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Η συσκευή του γονέα (δέκτης) εφοδιάζεται με 4 επαναφορτιζόμενες μπαταρίες (περιέχονται στη συσκευασία) και ειδική βάση φόρτισης.

Η παιδική συσκευή (πομπός) δέχεται 4 αλκαλικές μπαταρίες τύπου ΑΑΑ (δεν περιέχονται στη συσκευασία).

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Angelcare® AC 401σε μέρη όπου δεν υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι αφού η Angelcare® AC 401 θα γυρίσει αυτόματα σε λειτουργία μπαταρίας σε ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος.
8 ΚΑΝΑΛΙΑ ΛΗΨΗΣ

8 διαφορετικά κανάλια λήψης σας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξετε τη δυνατότερη και καθαρότερη συχνότητα, εκμηδενίζοντας τις περιπτώσεις παρασίτων ή παρεμβολών από άλλες ασύρματες συσκευές. Επίσης έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε πάνω από 1 συσκευή στον ίδιο χώρο (π.χ. δίδυμα) χωρίς να παρεμβάλουν μεταξύ τους.
ΦΩΣ ΝΥΧΤΑΣ

Eνσωματωμένο διακριτικό φως στην απόχρωση του γαλάζιου φροντίζει ώστε το παιδικό δωμάτιο να μην είναι σκοτεινό.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ HOLD

Η λειτουργία HOLD σας δίνει τη δυνατότητα να μετακινήσετε το μωρό σας από το παιδικό κρεβάτι χωρίς να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός, λόγω της απουσίας κίνησης, με το πάτημα ενός κουμπιού. Κάθε 1’ ένα προειδοποιητικό BEEP σας υπενθυμίζει ότι η συσκευή βρίσκετε σε λειτουργία ΗOLD.
MUTE
Μπορείτε με το πάτημα ενός κουμπιού να σταματήσετε για 2’ τη συσκευή να παράγει οποιοδήποτε ήχο.
ΕΥΡΕΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΓΟΝΕΑ

Πατώντας το πρώτο κουμπί στην παιδική συσκευή (πομπός), ένας παρατεταμένος ήχος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τη συσκευή του γονέα (δέκτη) σε περίπτωση που δε θυμάστε που την τοποθετήσατε την τελευταία φορά.
Τιμή: €209.00
http://www.moro-ltd.gr/

Πώς μεγαλώνει ένα μοναχοπαίδι

Κλινική Παιδοψυχολόγος
Φανή Λούγκλου

Το παιδί, μοναχοπαίδι ή όχι, μεγαλώνει σωστά όταν βρίσκεται σε υγιές περιβάλλον με συνειδητοποιημένους γονείς. Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός παιδιών για μια οικογένεια. Οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν από κοινού για το πόσα παιδιά θα αποκτήσουν.

Οδηγίες για γονείς μοναχοπαιδιών

Παίξτε με το παιδί.
Κάποιες φορές είστε η μόνη του επιλογή. Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που μπορείτε να παίξετε μαζί του.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί συναναστρέφεται συχνά με παιδιά της ηλικίας του.
Μην ενδίδετε στις απαιτήσεις του. Όταν υπάρχουν λίγα άτομα στην οικογένεια, είναι εύκολο να ξεφύγουμε και να ενδώσουμε στις απαιτήσεις του παιδιού. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν πρόγραμμα και κανόνες στο σπίτι που βάζουν όρια στο παιδί και εσάς.
Μάθετε στο παιδί να μοιράζεται και να σέβεται τα πράγματα και τον χώρο των άλλων, ξεκινώντας από το σπίτι.
Μην είστε υπερπροστατευτικοί. Το μοναχοπαίδι συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει αρκετός χρόνος να ασχοληθούμε μαζί του και πολλές φορές δεν του αφήνουμε πρωτοβουλίες και χώρο να αναπτύξει τις ικανότητές του.

Τι επιπτώσεις έχει η υπερπροστατευτικότητα των γονιών και του οικογενειακού συνόλου στον χαρακτήρα ενός παιδιού που δεν έχει αδέλφια;
Η υπερπροστατευτικότητα δημιουργεί προβλήματα σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν είναι μοναχοπαίδια ή όχι. Δεν τα αφήνει να αναπτυχθούν, να μάθουν να παίρνουν πρωτοβουλίες, να είναι υπεύθυνα, να έχουν υπομονή και επιμονή και να στηρίζονται στα πόδια τους. Είναι όμως πιο εύκολο να είμαστε υπερπροστατευτικοί απέναντι στο μοναχοπαίδι γιατί έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας να του αφιερώσουμε. Έτσι αναλαμβάνουμε πολλές από τις ευθύνες του. Τα παιδιά αισθάνονται ότι πνίγονται και γίνονται αντιδραστικά ή εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια και γίνονται παθητικά. Συνήθως η υπερπροστατευτικότητα προέρχεται από το φόβο της οικογένειας μην πάθει κακό το παιδί, να μην στεναχωρηθεί, να μην κλάψει, να μη νιώσει στερημένο, κτλ. Η υπερπροστατευτικότητα είναι πολλές φορές η έκφραση της ανασφάλειας των γονιών και θα πρέπει να αποφεύγεται σε όλες τις περιπτώσεις.

πηγή: www.babyspace.gr

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Ο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Ο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ναυπλίου, κ. Αναγνωσταρά Παναγιώτη, και όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Ναυπλίου, στα πλαίσια της δράσης «Προληπτική Ιατρική & Οδοντιατρική» θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα οδοντιατρικής και ιατρικής προληπτικής στο Ναύπλιο, μέσω της σύγχρονης κινητής ιατρικής μονάδας «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ».

Ο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», το Κινητό Πολυϊατρείο για τα παιδιά, περιλαμβάνει παιδιατρικό, καρδιολογικό, ακουολογικό, οφθαλμολογικό και οδοντιατρικό τμήμα, ενώ μέσω, τηλεϊατρικής παρέχεται η δυνατότητα online σύνδεσης με ιατρούς. Με το καινοτόμο σύστημα e-ppokrates, υλοποιείται ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής μέσω του οποίου πραγματοποιείται σειρά εξετάσεων με ταυτόχρονη δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου για τα παιδιά.

Ο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» θα βρίσκεται σταθμευμένος στην πλατεία «ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ» στην πόλη του Ναυπλίου,

την Παρασκευή 20, Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Αυγούστου

από τις 9:00 έως τη 13:00 & από τις 18:00 έως 22:00

προκειμένου να εξετάσει προληπτικά όλα τα παιδιά της πόλης πάντα με τη συνοδεία και την συγκατάθεσή των γονέων τους. Την μονάδα θα στελεχώνουν φίλοι και εθελοντές γιατροί, Οδοντίατροι, Παιδίατροι και Οφθαλμίατροι, που θα βρίσκονται στη μονάδα από τις 9:00-13:00μμ και από τις 18:00-22:00μμ., οι οποίοι στηρίζουν τις δράσεις του συλλόγου προσφέροντας τις υπηρεσίες τους για τα παιδιά όλου του κόσμου, χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς.

Επιπλέον, την μονάδα θα στελεχώνουν εργαζόμενοι και εθελοντές του συλλόγου, οι οποίοι θα ενημερώνουν για τις δράσεις του συλλόγου με προφορικό και έντυπο υλικό.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» περιμένει όλους τους μικρούς του φίλους για προληπτική εξέταση.


Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

(Τμήμα Κοινωνικής και Ψυχολογικής Στήριξης)

Λεωφ. Καρέα & Δάφνης 2-Τ.Κ. 16233-Καρέας

Τηλ: 2107609550, Φαξ: 2107609554,

e mail: sos1056@hamogelo.gr

www.hamogelo.gr

Νέο κρούσμα εκμετάλλευσης του ονόματος του οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού"

ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε σήμερα το απόγευμα από πολίτη ότι στην περιοχή της Κέρκυρας και ειδικότερα στο κέντρο της πόλης, έξω από τον κινηματογράφο PALACE, διαπιστώθηκε κρούσμα εκμετάλλευσης του ονόματός του. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε η περίπτωση μιας γυναίκας και δύο ανδρών, οι οποίοι παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι του Οργανισμού και πωλούν στην τιμή των 6,00 Euro ένα βιβλίο με τίτλο «Διατροφή & Υγεία» και φέρει σφραγίδα που αναγράφει «ΒΟΗΘΕΙΑ-ΕΛΠΙΔΑ-ΖΩΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ», προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Για την υπόθεση αυτή, έχει ενημερωθεί η Ασφάλεια Κέρκυρας και θα αρχίσει την αναζήτηση των επιτήδειων που πωλούν βιβλία και αποσπούν χρηματικά ποσά σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαψεύδει κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμειξή του στο συγκεκριμένο περιστατικό. Τονίζει δε, ότι δε βγαίνει ποτέ στο δρόμο, ούτε από πόρτα σε πόρτα για να κάνει έρανο. Οι χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση των σκοπών του γίνονται μόνο με κατάθεση σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, στα γραφεία του ή στους χώρους του. Επισημαίνει ότι για κάθε δωρεά, ανεξαρτήτως ποσού, ή για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή, εκδίδεται νόμιμη διάτρητη απόδειξη με το λογότυπο του Οργανισμού.

Σημειώνει, ακόμη, ότι στο παρελθόν, σε πολλές περιοχές της χώρας, πολίτες έχουν πέσει θύματα επιτηδείων οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι το όνομα του Οργανισμού και την κοινωνική ευαισθησία των ανθρώπων, προσπορίζονται οικονομικά οφέλη υπό το πρόσχημα δήθεν εράνων, κληρώσεων κ.ά. Για το λόγο αυτό και προς αποφυγή άλλων παρόμοιων περιστατικών που σε καμία περίπτωση δε συνάδουν με τους σκοπούς και τις αρχές του Οργανισμού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρακαλεί όλους τους πολίτες, τους φίλους του αλλά και οποιονδήποτε αντιληφθεί τέτοια περιστατικά να επικοινωνήσει άμεσα τόσο με τις Αστυνομικές Αρχές, όσο και με τον Οργανισμό.


«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Χαμηλή Μαγουλάδων Κέρκυρας,
τηλ.: 2663051755 & 2663051213,
email: kerkyra1@hamogelo.gr
www.hamogelo.gr

Πώς να βάλουμε όρια στα παιδιά

Ντόρα Αρκουλή, Ψυχοπαιδαγωγός
Γιατί είναι απαραίτητα τα όρια

Τα παιδιά αισθάνονται ανίσχυρα να αντιμετωπίσουν τη ζωή και τον κόσμο. Θέλουν να αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό τον έλεγχο κάποιου για να νιώθουν ασφάλεια. Τα παιδιά που τους επιτρέπεται να κάνουν ό,τι θέλουν, το ερμηνεύουν ως αδιαφορία. Νιώθουν ότι ό,τι κι αν κάνουν οι γονείς δεν θα ανησυχήσουν και δεν θα ασχοληθούν μαζί τους. Μέσα σ' ένα ευχάριστο κλίμα ελευθερίας με όρια, θα μπορέσουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να πειραματιστούν, έχοντας τους γονείς ως σημείο αναφοράς, ώστε αργότερα να αυτονομηθούν, να νιώσουν ικανά να επιλύουν προβλήματα και να έχουν τον έλεγχο του εαυτού τους.

Σταθερότητα

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι γονείς περισσότερο στη συμπεριφορά τους, όταν θέτουν όρια, είναι να είναι σταθεροί σ' αυτά που λένε και στον τρόπο με τον οποίο τα λένε. Τα όρια πρέπει να τηρούνται πάντα είτε οι γονείς είναι κουρασμένοι, είτε στεναχωρημένοι και "στρεσαρισμένοι". Σε άλλη περίπτωση, τα παιδιά δεν συνδέουν τις πράξεις τους με τις συνέπειες και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτές, αλλά με τη διάθεση και τη δυσθυμία των γονέων. Η σταθερότητα των γονέων είναι αυτή εξάλλου που εμπνέει στα παιδιά ασφάλεια: βλέπουν τους γονείς τους ως ανθρώπους στους οποίους μπορούν να βασίζονται, γιατί ο λόγος τους μετράει και γιατί εννοούν αυτά που λένε. Υιοθετούν έτσι και τα ίδια ένα υπεύθυνο "ρεπερτόριο" που θα τους δώσει αργότερα, στην ενήλικη ζωή, τα εφόδια να θέτουν και τα δικά τους όρια και να λαμβάνουν αποφάσεις ως αυτόβουλα όντα που καθορίζουν τα ίδια τον εαυτό τους και δεν δρουν στην τύχη.

Οι γονείς είναι ομάδα

Οι γονείς δεν πρέπει να παίζουν «το παιχνίδι του καλού και του κακού». Πρέπει να έχουν κοινή τακτική στη συμπεριφορά τους και να μην επιτρέπουν στα παιδιά να χειρίζονται τον ένα για να πετύχουν αυτό που θέλουν και να κάνουν τον άλλο να μοιάζει κακός. Με σταθερότητα στην κοινή απόφαση και την κοινή αντιμετώπιση δείχνουν και στα παιδιά ότι ενδιαφέρονται και οι δύο το ίδιο και ότι έχουν την ίδια γνώμη, πείθοντας ευκολότερα τα παιδιά να προβληματιστούν με το περιεχόμενο της κατάστασης που έχει προκύψει και όχι με τον ποιον θα πάρουν με το μέρος τους. Ένα τέτοιο γονεϊκό ζευγάρι είναι και πιο επιτυχημένο πρότυπο για τα παιδιά, τα οποία μαθαίνουν να οικειοποιούνται τις σχέσεις συνεργασίας μέσα σε μια οικογένεια και όχι τις σχέσεις αντιπαλότητας, μυστικών και συμμαχιών. Την οικεία αυτή τακτική θα αναπαραστήσουν αργότερα, όταν θα δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.

Συζήτηση

Συζητήστε τη δεδομένη κατάσταση. Μιλήστε για τις συνέπειές της. Ρωτήστε τα παιδιά τη γνώμη τους μετά από τα νέα δεδομένα. Ακούστε τα! Κάντε λόγο για τις ευθύνες που πρέπει να αναλαμβάνουμε. Γίνετε αναλυτικοί. Τέλος, δώστε μερικές ευκαιρίες. Μπορεί και να κατανοήσουν. Μπορεί να μην επαναλάβουν τη συγκεκριμένη πράξη.

Τα όρια δεν πρέπει να είναι πολύ αυστηρά ούτε ως προς το περιεχόμενο ούτε ως προς τον τρόπο που εφαρμόζονται.

Αλλά επειδή η παιδική συμπεριφορά είναι από τη φύση της ανώριμη, το παιδί μάλλον θα το "ρισκάρει" και θα επαναλάβει για πολλοστή φορά τη συμπεριφορά που το ικανοποιεί. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να εφαρμοστούν τα όρια. Φροντίστε τότε να τα θέσετε με αποφασιστικό λόγο και τόνο στη φωνή. Μην είστε πολύ αυστηροί ή θυμωμένοι. Μην κάνετε δηλώσεις αν δεν είστε αποφασισμένοι να τις κάνετε πράξη. Μην τους επιβάλλετε πολύ αυστηρές τιμωρίες που θα τα πληγώσουν. Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι τα όρια πρέπει να είναι άμεσα: Να ακολουθούν την πράξη. Μην περιμένετε κάποια άλλη στιγμή να τα επιβάλλετε. Κάτι τέτοιο αποσυνδέει τις συνέπειες από το γεγονός το οποίο ξεχνιέται και τότε τα όρια μοιάζουν ανούσια και εκδικητικά.

Στέρηση - Απομάκρυνση

Στερήστε του μια αγαπημένη του συνήθεια: Κάποια παιδική εκπομπή που βλέπει, κάποιο DVD, μια βόλτα που του έχετε υποσχεθεί, ένα παιχνίδι που θα πηγαίνατε μαζί να αγοράσετε.

Ή

Απομακρύνετέ το από το χώρο στον οποίο δημιουργεί το πρόβλημα. Πείτε του ότι πρέπει να μείνει μόνο του για λίγο να σκεφτεί αυτό που συμβαίνει και ότι αν δεν διακόψει αυτό που κάνει δεν θα μπορέσει να συνεχίσει στον ίδιο χώρο με τους άλλους.

Αδιαφορία - Έπαινος

Κατά τις πρώτες εφαρμογές των ορίων τα παιδιά πιθανότατα θα αντιδράσουν άσχημα. Θα κλάψουν, θα φωνάξουν, θα χρησιμοποιήσουν το θυμό τους ως απειλή, θα ξεστομίσουν άσχημους χαρακτηρισμούς εναντίον σας. Δεν εννοούν τίποτα από τα παραπάνω στην πραγματικότητα. Απλώς θέλουν πάσει θυσία να ικανοποιήσουν το εγώ τους. Δώστε τους σημασία για να τα επαινέσετε μόλις αρχίσουν να κάνουν το σωστό. Σε αυτή τη φάση τα παιδιά χρειάζονται πολλή τρυφερότητα και θαυμασμό για να επαναλάβουν μια τέτοια συμπεριφορά και να σταματήσουν την προβληματική κατάσταση που δημιουργούν.

Μην απορρίπτετε το παιδί αλλά τη συμπεριφορά του

Μη λέτε στο παιδί δεν «σ’ αγαπάω γιατί έκανες αυτό». Πείτε του «αυτό που έκανες είναι άσχημο» και εξηγήστε του γιατί. Δώστε του να καταλάβει ότι η αγάπη σας είναι αυτονόητη και άνευ όρων είτε συμπεριφέρεται σωστά είτε όχι. Εξάλλου, όταν ένα παιδί βιώνει κλίμα αποδοχής και αγάπης, γιατί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο; Προβληματιστείτε, όταν συνεχίζει. Το κάνει μάλλον για να τραβήξει την προσοχή σας, όταν σας αισθάνεται απόμακρους. Μη χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς. Όταν ένα παιδί ακούει ότι είναι «παλιόπαιδο» επειδή έκανε το τάδε ή το δείνα, στους δικούς σας χαρακτηρισμούς βασίζεται, για να σχηματίσει το αυτοσυναίσθημά του και την αντίληψη της εικόνας του.

Είναι απαραίτητα τα όρια για τη συγκεκριμένη περίσταση;

Πριν θέσουμε τα όρια, πρέπει να προβληματιστούμε αν βλέπουμε αντικειμενικά την κατάσταση. Ίσως αυτό που κάνει το παιδί να μην είναι υπερβολικό. Ίσως πρόκειται για μια δική μας ιδιοτροπία που πρέπει να αναθεωρήσουμε. Το βασικότερο όμως είναι να μη γίνουμε υπερβολικοί με τα όρια. Υπάρχει ο κίνδυνος, όταν δούμε ότι η άσκηση ορίων λειτουργεί, να αρχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε συνέχεια για να πετυχαίνουμε ό,τι θέλουμε. Κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει τα παιδιά ψυχαναγκαστικά! Δεν πρέπει να τους στερούμε σημαντικές εμπειρίες. Τα παιδιά πρέπει να επιλέγουν μόνα τους. Να βιώνουν τις επιλογές τους, τις συνέπειες των επιλογών αυτών και να μαθαίνουν από τα δικά τους λάθη. Δεν μπορεί κανείς να ζει τη ζωή τους αντί γι’ αυτά.

πηγή: www.zougla.gr

Το τίμημα της πιπίλας


Υπάρχει πιθανότητα το μωρό σας να αρνείται να εγκαταλείψει την πιπίλα. Ενδέχεται να την αποζητά όταν είναι στενοχωρημένο. Πότε όμως πρέπει να του βάζουμε την πιπίλα;

Ο λόγος: Δε θα σας ενοχλεί κάθε φορά που μιλάτε σε κάποιον.
Η λύση: Όταν είναι ανήσυχο, ηρεμήστε το με χάδια, κάποιο τραγούδι ή απαλό μασάζ. Αν επιμένει στο κλάμα τότε πιθανόν να έχει κάποιο πρόβλημα (κολικούς, δοντάκι κλπ).

Ο λόγος: Για να αποκοιμηθεί.

Η λύση: Βγάλτε την από το στόμα του λίγο πριν αποκοιμηθεί. Έτσι δε θα τη ζητάει για τον ύπνο.
Ο λόγος: Για να ηρεμήσει.

Η λύση: Μειώστε το φόβο του, χαϊδεύοντας τους λοβούς των αυτιών του και μιλώντας του ήρεμα.

Συμβουλή: μη βουτάτε την πιπίλα σε μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία. Υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν τα δοντάκια του πριν καν βγουν.
πηγή: www.zougla.gr

Θέλει να κοιμάται στο κρεβάτι μας

Αλλάξτε του συνήθειες.

Ακολουθήστε κάθε βράδυ το τρίπτυχο: ζεστό μπάνιο, παιχνίδια στο μεγάλο κρεβάτι και τέλος στο δικό του με γλυκό φιλί για καληνύχτα.

Κολλήστε στο ταβάνι του φωσφορίζοντα αστεράκια, ανάψτε ένα φωτάκι νυκτός και απομακρύνετε από το δωμάτιό του ότι θα το φόβιζε.

Αφήστε λίγη απαλή μουσική να ακούγεται και κινηθείτε στο χώρο του διακριτικά.

Όχι στην ανοιχτή τηλεόραση. Η εναλλαγή εικόνων κρατά σε υπερδιέγερση τον εγκέφαλο.
πηγή: www.zougla.gr

Καλημέρα

Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν.

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Μαμά στα 20

Το κουδούνι της μητρότητας δεν αναγνωρίζει ηλικίες και μπορεί να χτυπήσει την πόρτα μας ακόμη και στα 20. Γιατί μια κοπέλα μόλις δυο δεκαετιών να επιλέξει την μητρότητα; Ποιά οφέλη θα αποκομίσει από αυτή της την επιλογή, αλλά και ποιες παραμέτρους πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της πριν το μεγάλο βήμα; Ας δούμε τα υπερ και τα κατά μιας πολύ σημαντικής απόφασης.

Ήρθε η στιγμή της αλήθειας. Τα χέρια μου τρέμουν, τα μάτια μου θολώνουν. Καθώς κάνω τεστ μυωπίας διαβάζοντας τις ετικέτες από τα σαμπουάν, σιγά-σιγά ξεπροβάλλει μπροστά μου μια γαλάζια γραμμή. Το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό. Είμαι έγκυος!! Είμαι έγκυος; Δεκέμβριος, Ιανουάριος…Ιούνιος. Δεν γίνεται να γεννήσω τον Ιούνιο, δίνω το τελευταίο μου μάθημα για πτυχίο!

Γιατί μια κοπέλα ετών 20 επιλέγει να γίνει μητέρα;
-Βλέπω παντού μωρά. Υπάρχουν κοπέλες που στη δεκαετία των 20 βλέπουν γύρω τους μωρά και οικογένεια. Μετά από τον ρόλο της μαθήτριας θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στο έργο που λέγεται «Μητέρα». Θέλουν να γίνουν μητέρες και αυτό τους αρκεί. Αφού λοιπόν έχει γίνει αυτοσκοπός ζωής ακολουθούν την παροιμία «ή μικρός μικρός παντρέψου ή μικρός καλογερέψου» και αποφασίζουν να δημιουργήσουν οικογένεια σε μια σχετικά μικρή ηλικία.
-Έτυχε. Η ελλιπής ενημέρωση πάνω στο θέμα της αντισύλληψης έχει σαν αποτέλεσμα πολλά κορίτσια να μένουν έγκυες σε μικρές ηλικίες. Αντίθετες στην έκτρωση, αποφασίζουν να κρατήσουν το μωρό.


Μαμά στα 20..γιατί ναι!
-Τώρα είναι η καλύτερη ώρα. Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την μητρότητα. Η καλύτερη ηλικία για να γίνεις μητέρα είναι μεταξύ των 20 με 29, όπου τα ωάριά μας κάνουν πάρτι.
-Κλείνουμε την ψαλίδα. Με τη μητρότητα στα 20 μειώνουμε το χάσμα μεταξύ γονιού και παιδιού. Η νέα μητέρα μεγαλώνει στην ουσία μαζί με το παιδί της, αλλά ωριμάζει πολύ πιο γρήγορα από όποια συνομήλικη της.
-Δεύτερη εφηβεία. Όταν θα είμαστε 40 ετών το παιδί μας θα είναι 20 οπότε θα ζήσουμε την δεύτερη εφηβεία μας χωρίς υποχρεώσεις και νταντέματα.
-Μέσα στη μόδα. Σε λίγα χρόνια θα μοιραζόμαστε τα ίδια πράγματα με την κόρη μας ή θα βλέπουμε τις καινούργιες ταινίες με το γιο μας και θα είμαστε ενημερωμένες για κάθε καινούργιο μουσικό σχήμα ή gadget.


Μαμά στα 20…γιατί όχι!
-Στις νεαρές ηλικίες υπάρχει η περίπτωση ο τοκετός να μην εξελιχθεί κανονικά ή να υπάρχει καθυστέρηση στον τοκετό.
-Η μικρή διαφορά ηλικίας μεταξύ μητέρας και παιδιού μπορεί να λειτουργήσει σαν δίκοπο μαχαίρι. Ένα παιδί έρχεται στη θέση να μεγαλώσει ένα παιδί. Ένα κορίτσι 20 ετών μπορεί να μην καταλάβει τη βαρύτητα και την σοβαρότητα της κατάστασης με αποτέλεσμα να μην θέσει τις σωστές βάσεις στην ανατροφή του παιδιού και να το δει σαν παιχνίδι.
-Ένα κορίτσι στα 20 χρόνια του δεν έχει ακόμα κατασταλάξει για το τι θα κάνει στη ζωή της. Είναι άραγε στη θέση να πάρει μια τόσο σοβαρή απόφαση; Η απόφαση που θα πάρει τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι παρορμητική και αυτό θα έχει αντίκτυπο στο παιδί.
-Καριέρα ώρα μηδέν. Όταν επιλέξεις να κάνεις παιδί σε μικρή ηλικία κάποια πράγματα θα πάνε λίγο πίσω. Σχολή, πτυχίο, καριέρα. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η ανατροφή του παιδιού και όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.


Το πριν & το μετά
Πριν :
Το καθημερινό μου πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινό ξύπνημα, γυμναστήριο, μάθημα στο πανεπιστήμιο, καφές με τις κολλητές και συζήτηση για τα sos θέματα της εξεταστικής. Ένα γρήγορο μπανάκι μετά τα ψώνια και η μέρα τελειώνει με ένα χαλαρό ποτό στο γνωστό μας στέκι. Τώρα όμως δεν είμαι πια μόνη. Το καθημερινό μου πρόγραμμα είναι πια για δύο.
Μετά:
1. Ξύπνημα κατά τις 8 για το καθιερωμένο breakfast. Στο βραστήρα βράζει νερό για το γάλα του μωρού και δίπλα ευωδιάζει ο γαλλικός καφές με άρωμα βανίλια.
2. «Δεν προλαβαίνω να πάω γυμναστήριο!» Συνδυάζουμε την γυμναστική μας με την πρωινή βόλτα του μωρού. Φόρμα, αθλητικά, καρότσι και φύγαμε.
3. Μάθημα στο πανεπιστήμιο. Δυστυχώς το μωρό μας όσο έξυπνο και αν είναι, είναι λίγο μικρό για να παρακολουθήσει οποιαδήποτε διάλεξη στο πανεπιστήμιο. Για λίγους μήνες ας αρκεστούμε στις σημειώσεις των συμφοιτητών μέσω mail.
4. Καφές με τις κολλητές. Φυσικά και το ραντεβού για τον απογευματινό καφέ δεν θα αλλάξει. Μόνο που …. Μόνο που εμείς και οι φίλες μας θα πιούμε τον καφέ μας στον πιο μοδάτο παιδότοπο της περιοχής μας.
5. Νυχτερινή έξοδος. Μετά από μια τόσο κουραστική μέρα, δεν νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να πάμε για ένα χαλαρό ποτό. Ώρα για ύπνο λοιπόν γιατί αύριο είναι μια καινούργια μέρα.

«Το βλέπω . . .αλλάζεις»
Αρκετά βέβαια πράγματα είναι αυτά που θα αλλάξουν με την έλευση του μωρού στο σπίτι. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω:
1. Το αποθηκευμένο νούμερο στον αριθμό 1 του κινητού δεν είναι πια της κολλητής μας αλλά του παιδιάτρου.
2. Δεν προσπερνάμε τα καταστήματα με τα μωρουδιακά αλλά αντίθετα σπαταλάμε αρκετή ώρα μέσα σε αυτά.
3. Ατάκες του στυλ … «όταν μεγαλώσω και κάνω παιδί…» ανήκουν πια στο παρελθόν.
4. Συγγενείς και φίλοι δεν μπορούν να τηλεφωνούν όποτε θέλουν. Ώρες επικοινωνίας, ώρες καταστημάτων που δεν κοιμάται το μωρό!!
5. Ξέφρενα πάρτι και συνεστιάσεις στο σπίτι μέχρι αργά το βράδυ ανήκουν στο παρελθόν.
6. Απρογραμμάτιστες μονοήμερες εξορμήσεις και κάμπινγκ τα ξεχνάμε. Δεν έχουμε να δώσουμε λογαριασμό μόνο στον εαυτό μας.
7. Το αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου από «Προσοχή, v.i.p!» θα γίνει «Προσοχή, μωρό στο αυτοκίνητο»

«Μανούλα»
Η πρώτη λέξη που ανυπομονούμε να ακούσουμε από το στόμα του μικρού μας είναι «μαμά». Μέχρι όμως να το ακούσουμε θα το έχουμε πει εμείς περισσότερες φορές.
Η βοήθεια και η συμπαράσταση από το οικογενειακό μας περιβάλλον είναι απαραίτητη. Από το πρώτο του γεύμα μέχρι και το πρώτο του μπάνιο θα χρειαστούμε κάποιον δίπλα μας να μας καθοδηγήσει. Και ας μην ξεχνάμε πως όταν κάνει το πάρτι γενεθλίων της η κολλητής μας θα πρέπει να είμαστε παρούσες όπως κάθε άλλη χρονιά . Άρα ποιος θα κρατήσει το μωρό; Η μανούλα θα κρατήσει το μωρό ποιος άλλος.

Στον αντίποδα το οικογενειακό περιβάλλον είναι ίσως αυτό που μπορεί να επικρίνει και να κατακρίνει την απόφασή μας να κρατήσουμε το μωρό σε τόσο νεαρή ηλικία. Οι γονείς είναι συνήθως αυτοί που εναντιώνονται στην απόφαση ενός κοριτσιού να κρατήσει το μωρό σε τόσο μικρή ηλικία. Οι γονείς πιστεύουν ότι κάνοντας κάτι τέτοιο βάζεις τέλος στις σπουδές σου, την καριέρα σου. Θεωρούν ότι είσαι ακόμα παιδί και ίσως ανώριμος για να μπορέσεις να μεγαλώσεις ένα παιδί.

Ο αριθμός των κοριτσιών που μεγαλώνουν μόνες τους το παιδί τους δεν είναι καθόλου αμελητέος. Κατά βάση ανύπαντρες μητέρες ή νεαρές μητέρες που δεν έχουν καμία βοήθεια βρίσκουν καταφύγιο σε ειδικά κέντρα όπου φροντίζουν της ανύπαντρες μητέρες και τα παιδιά τους. Τα κέντρα βοηθούν παρέχοντας στέγη, τροφή και πάνω απ όλα ψυχολογική στήριξη.

Νέες μητέρες του κόσμου
-Το τίτλο της νεότερης μητέρας στον κόσμο κατέχει η Lina Medina από το Περού, η οποία σε ηλικία 5 χρονών το Μάιο του ’39 γέννησε ένα υγιέστατο γιο. Η Lina Medina είχε σε ηλικία 8 μηνών την πρώτης εμμηνορύση ενώ στην ηλικία των 5 ετών τα οστά της λεκάνης της ήταν ήδη ώριμα.
-Μητέρα στα 15 χρόνια της έγινε η Σάντελ από τη Βρετανία το Φεβρουάριο του 2009. Το θέμα απασχόλησε τόσο τα βρετανικά όσο και τα διεθνή μέσα για πολύ καιρό. Το θέμα δεν ήταν τόσο το νεαρό της ηλικίας της αλλά η πατρότητα του μωρού που ήταν αμφισβητούμενη.
-Μητέρα τριδύμων σε ηλικία 16 ετών έγινε τον Δεκέμβρη του 2008 η Έιμι Σμιθ . Η Έιμι θα μεγαλώσει τα τρίδυμα της με τον 17χρονο σύντροφό της στην περιοχή του Μίντελσμπρο.


«Στα 22 μου χρόνια είμαι μητέρα ενός 2χρονου κοριτσιού. Το καλοκαίρι του 2007 καθώς μάθαινα ότι ήμουν στις πρώτες θέσεις εισαγωγής του πανεπιστημίου έμαθα ότι είμαι έγκυος. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή σοκαρίστηκα. Οι προβληματισμοί και τα διλήμματα πολλά. Η πρώτη μου δουλειά ήταν να το συζητήσω με τον σύντροφό μου και την οικογένεια μου. Και οι δύο ήταν δίπλα μου σε όποια απόφαση και αν έπαιρνα. Αποφάσισα να κρατήσω το μωρό. Σήμερα δεν την αλλάζω με τίποτα. Ο πρώτος άνθρωπος που μου έφερε λουλούδια στην αποφοίτησή μου ήταν η κόρη μου. Μια αγκαλιά και ένα φιλί ήταν αρκετά για να ξεχάσω τις όποιες δυσκολίες. Δεν ήταν εύκολο να συνδυάσω και τους δύο ρόλους. Ήταν δύσκολο το παραδέχομαι.» Πέννυ 22 χρονών.
http://www.babyspace.gr/

Μαμά στα 30

Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν. Η ιδανική ηλικία για να γίνει μια γυναίκα μητέρα είναι από τα 20 ως τα 35. Προτεινόμενη και προτιμώμενη ηλικία τεκνοποίησης, σύμφωνα με τους γυναικολόγους, είναι μέχρι τα 30 χρόνια, όταν δηλαδή η ικανότητα σύλληψης φτάνει στο 25%, ενώ οι κίνδυνοι ανωμαλιών στο έμβρυο και την κύηση είναι σαφώς μικρότεροι σε αυτή την ηλικία από ότι στις επόμενες δεκαετίες της ζωής της γυναίκας.

Τα υπέρ
-Οι γυναίκες που γίνονται μητέρες στα 30 έχουν μεγαλύτερες αντοχές και ενέργεια ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στις απαιτήσεις που φέρνει ο ερχομός του νεογέννητου μωρού, σε σχέση με την μητέρα μετά την ηλικία των 40.

-Η μικρή ηλικία της μαμάς συνεπάγεται μικρής ηλικίας παππούδες και γιαγιάδες που θα μπορούν να βάλουν ένα χεράκι στο μεγάλωμα του παιδιού, όταν έρθει η ώρα.

-Η μητέρα που διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής της είναι σαφώς ωριμότερη και πιο κατασταλαγμένη στις αποφάσεις της, οπότε μπαίνει στη φάση της μητρότητας πιο δυναμικά σε σχέση με εκείνη της προηγούμενης δεκαετίας.

-Συγκριτικά με την ηλικία μετά τα 40, η γυναίκα αυτής της δεκαετίας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συλλάβει και να προχωρήσει προς τη γέννα χωρίς προβλήματα και επιπλοκές.

Τα κατά
-Η γυναίκα που βρίσκεται στις αρχές της δεκαετίας των 30 συνήθως δεν έχει ολοκληρώσει τα επαγγελματικά της σχέδια, οπότε η μητρότητα ενδεχομένως να βάλει πρόωρη φραγή σε κάποια από τα όνειρά της.

- Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα ίσως εισέλθει στη φάση της μητρότητας με ελλείψεις και απωθημένα, γεγονός που καθιστά «εύθραυστη» τη συνολική κατάσταση της νέας οικογένειας.

-Η μη ολοκλήρωση των επαγγελματικών σχεδίων, ενδεχομένως να έχει και οικονομικές προεκτάσεις.

-Η επιθυμία της γυναίκας να κυνηγήσει τα όνειρά της για καριέρα και επαγγελματική καταξίωση, μπορεί να την οδηγήσει σε υπερπροσπάθεια να τα προλάβει όλα. Το άγχος αλλά και η έλλειψη χρόνου θα έχει αντίκτυπο και στο παιδί.

-Μετά τα 35 χρόνια αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθούν διάφορα προβλήματα και επιπλοκές στην διάρκεια της κύησης, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία

«Έκανα το πρώτο μου παιδί όταν ήμουν 31. Η εγκυμοσύνη μου εξελίχθηκε ομαλά, στην γέννα δεν είχα κανένα πρόβλημα και το παιδί μου χαίρει άκρας υγείας. Θυμάμαι πώς όταν έμαθα ότι είμαι έγκυος είχα πανικοβληθεί. Νόμιζα ότι είμαι πολύ μικρή, ότι δεν έχω ακόμη σταθεροποιηθεί ως προς τα επαγγελματικά μου, ο άνδρας μου -που επίσης είχε την ίδια ηλικία- το ίδιο, φοβόμουν ότι είχαμε βιαστεί. Όταν γεννήθηκε η κόρη μου και άρχισε το...ατελείωτο τρέξιμο, κατάλαβα ότι είχα πάρει τη σωστή απόφαση και πως θα ήταν λάθος να είχα καθυστερήσει. Το μεγάλωμα ενός παιδιού απαιτεί χρόνο, είναι κουραστικό και θέλει τρομερή ενέργεια. Σήμερα, που η κόρη μου είναι πια 4 ετών και τα δύσκολα έχουν περάσει, νομίζω ότι δεν θα είχα τη δυνατότητα να αντιμετωπίσω την κατάσταση ‘Μητέρα’ με την ίδια αφοσίωση, να δώσω την ίδια ενέργεια, να έχω την ίδια υπομονή, να παίζω μαζί της, να τρέχω, να αντέξω τα ξενύχτια».

Μαμά στα 40

Οι ώριμες μαμάδες ανατρέπουν τα προγνωστικά για την υπογονιμότητα και αποστομώνουν τις στατιστικές με μια πολύ συναισθηματική απάντηση: για το δώρο της μητρότητας ποτέ δεν είναι αργά. Γνωρίζουμε τα υπερ και τα κατά αυτής της επιλογής και μαθαίνουμε ποιες σταρ του Χόλλυγουντ έγιναν με επιτυχία μαμάδες στα 40 (και άνω)!

4 λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες καθυστερούν να γίνουν μαμάδες

-Κάποιες ρομαντικές περιμένουν χρόνια για να συναντήσουν τον ιδανικό σύντροφο, δηλαδή εκείνον που θα αξίζει πραγματικά να γίνει -εκτός από συναρπαστικός συγκάτοικος- πατέρας των παιδιών τους.

-Οι πιο φιλόδοξες αφοσιώνονται πρώτα στις σπουδές τους και αργότερα στην καριέρα, δουλεύοντας σκληρά για να κερδίσουν το στοίχημα της καταξίωσης. Δεν έχουν χρόνο για γάμους και παιδιά, δεν είναι γι αυτές πρώτη προτεραιότητα.

-Πολλές γυναίκες παντρεύονται νωρίς αλλά χωρίζουν και νωρίς, χωρίς να αποκτήσουν παιδιά. «Ευτυχώς» λένε τότε οι άλλοι, «σκέψου να είχες και παιδιά!» συνδέοντας υποχρεωτικά τη μητρότητα με τον μύθο του ευτυχισμένου γάμου.

-Και βέβαια είναι αρκετές οι γυναίκες που δεν παντρεύονται καθόλου για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Ξέρουν πως για τη μητρότητα μπορεί να μετανιώσουν, αλλά όχι για τον γάμο.

Πόσο δύσκολο είναι όμως να γίνεις μαμά στα 40 σου; Μήπως είναι και επικίνδυνο;
Ώριμη μαμά-Μαμά στα 40: προβλήματα και λύσεις.

-Σύμφωνα με τους γιατρούς η πραγματικότητα είναι σκληρή για τις γυναίκες μετά τα 35. Μια γυναίκα στα 40 της έχει 5% πιθανότητες να μείνει έγκυος σε κάθε κύκλο, ενώ είχε 25% στα 30 της. Το ίδιο ποσοστό στα 45 σχεδόν μηδενίζεται.

-Μετά τα 35 η ποιότητα των ωαρίων φθίνει, η ωορρηξία δεν συμβαίνει κάθε μήνα και παράλληλα μπορεί να προκύψουν δεκάδες άλλα μικροπροβλήματα που καθυστερούν, εμποδίζουν ή και απαγορεύουν τη σύλληψη όπως τα μικρόβια, οι συμφύσεις στις σάλπιγγες, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα και τόσα άλλα.

-Από την άλλη, η συγγραφέας Ελίζαμπεθ Γκρέγκορυ στο βιβλίο της με τίτλο «Έτοιμες. Γιατί οι γυναίκες αγκαλιάζουν τη νέα αργοπορημένη μητρότητα» (Ready: Why Women are Embracing the New Later Motherhood) υποστηρίζει πως η μητρότητα στα 40 είτε μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δωρεάς ωαρίων, παρένθετης μητέρας είτε με φυσική, αυτόματη σύλληψη (που δεν είναι σπάνια) είναι μια νέα πραγματικότητα που απαντάει σε όλες τις προειδοποιήσεις των γιατρών σχετικά με τη μείωση της γονιμότητας λόγω της ηλικίας.

-Όσες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και να εφευρεθούν δεν θα δώσουν ποτέ τις εγγυήσεις επιτυχίας που θα επιτρέψουν στις γυναίκες να αναβάλλουν τη μητρότητα χωρίς φόβο. Το ασφαλές είναι να κάνεις το πρώτο σου παιδί μέχρι τα 35. Αν τα περάσεις, θα πρέπει να είσαι έτοιμη για όλα.

-Δεν μπορείς να αλλάξεις την ηλικία σου, αυτό είναι βέβαιο. Αλλά μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου. Κρατώντας τον εαυτό σου σε φόρμα με υγιεινή διατροφή, άσκηση και χωρίς καταχρήσεις μπορείς να συλλάβεις και να φέρεις στον κόσμο ένα υγιές μωρό ακόμα και αν έχεις περάσει τα σαράντα. Η εγκυμοσύνη δεν θα σε διαλύσει όπως ίσως φοβάσαι, αντίθετα θα σε ομορφύνει και θα σου χαρίσει χρόνια.

-Το 2006 οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ δημοσίευσαν μια έρευνα που αποδείκνυε πως οι γυναίκες που γίνονταν για πρώτη φορά μητέρες στα σαράντα τους έβλεπαν λόγω των οιστρογόνων σημαντική ανανέωση στο δέρμα και τα μαλλιά τους ενώ και ο οργανισμός τους παρουσίαζε μεγαλύτερη προστασία από την οστεοπόρωση. Ενδιαφέρον επίσης είχε και το συμπέρασμα πως οι μεγαλύτερες μητέρες ακολουθούσαν πιο υγιεινό τρόπο ζωής (προστατεύοντας τον εαυτό τους για να προστατεύσουν τα παιδιά τους)

-Ο Thomas Perls γιατρός του Harvard Medical School διατύπωσε σε έρευνά του το συμπέρασμα: ο αριθμός των γυναικών που έγιναν μητέρες στα σαράντα τους και ήταν τέσσερις φορές πιθανότερο να φτάσουν στα εκατό χρόνια ζωής, είναι ένας αριθμός έκπληξη.

Αν γίνεις μαμά στα 40

5 πλεονεκτήματα και 5 μειονεκτήματα που πρέπει να σκεφτείς σοβαρά αν αναβάλλεις τη μητρότητα για τα 40 σου:

+ ΥΠΕΡ
- Δεν έχεις απωθημένα, φιλοδοξίες που δεν ικανοποίησες, εξόδους και ταξίδια που στερήθηκες. Δεν θα νιώσεις ποτέ ότι θυσιάστηκες για να μεγαλώσεις το παιδί σου.
- Περνάς συνειδητά περισσότερο χρόνο με το παιδί γιατί θέλεις να έχεις ενεργό ρόλο στην ανατροφή του. Μπορείς να επιλέξεις ακόμα να μείνεις στο σπίτι για να το μεγαλώσεις, εφόσον τα οικονομικά σου είναι σε καλύτερη κατάσταση.
- Η μητρότητα στα 40 λειτουργεί ως «φυσικό λίφτινγκ» αρκεί να προσέξεις το βάρος σου και να αλλάξεις τρόπο ζωής πριν από την εγκυμοσύνη.
- Ως μαμά θα είσαι πιο ψύχραιμη και πιο ικανή να αντιμετωπίσεις κρίσεις, να λύσεις προβλήματα και να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.

- ΚΑΤΑ
- Αγχώνεσαι περισσότερο για την εγκυμοσύνη γιατί νιώθεις συνεχώς να στενεύει το χρονικό περιθώριο. Μια αποβολή μπορεί να είναι η τελευταία χαμένη ευκαιρία για σένα –και το ποσοστό των αποβολών αυξάνεται με την ηλικία.
-Κουράζεσαι με το μωρό και τη φροντίδα του περισσότερο από μια νεότερη μαμά.
- Θα υποβληθείς σε πολλές ιατρικές εξετάσεις ώσπου οι γιατροί να βεβαιωθούν ότι το μωρό είναι υγιές. Το ποσοστό των χρωμοσωμικών ανωμαλιών αυξάνεται με την ηλικία.
- Είναι αντικειμενικά πιο δύσκολο να ξαναβρείς τη γραμμή σου μετά τη γέννα. Ακόμα και αν χάσεις γρήγορα τα κιλά, θα είναι δύσκολο να πολεμήσεις τη χαλάρωση.
-Το χρονικό περιθώριο στενεύει δραματικά αν θέλεις να αποκτήσεις δεύτερο ή τρίτο παιδί. Αλλά η σύλληψη μετά την πρώτη γέννα, θα είναι ευκολότερη.

Σαραντάρες μαμάδες από το Χόλιγουντ
Στο Χόλιγουντ που λατρεύει τις ιστορίες με happy ending αλλά και που φημίζεται για τους καλούς γιατρούς του, υπάρχουν πολλές celebrities που έγιναν μαμάδες μετά τα 40 τους.
- Η Χόλυ Χάντερ απόκτησε δίδυμα αγοράκια στα 47 της.
- η Ιμάν, σύζυγος του Ντέιβιντ Μπόουι, στα 45 της έκανε κόρη.
- η Μάρσια Κρος στα 44 και γέννησε δίδυμα κοριτσάκια.
- Η Τζίνα Ντέιβις στα 46 της απόκτησε το πρώτο της παιδί (κοριτσάκι) και στα 48 της δίδυμα αγοράκια.
- Η Σούζαν Σαράντον απόκτησε τον πρώτο της γιο στα 42 της και τρία χρόνια αργότερα τον δεύτερο.
- Η Έμα Τόμσον στα 49 της απόκτησε το πρώτο της παιδί, ένα κοριτσάκι, εννέα ετών σήμερα.
- Το καλοκαίρι που πέρασε στη λίστα προστέθηκε και η Νικόλ Κίντμαν η οποία απόκτησε το πρώτο βιολογικό της παιδί, ένα κοριτσάκι, στα 41 της χρόνια.

Μαθηματικά για μαμάδες
-Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία της Eθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας, το 1979 οι γυναίκες που γεννούσαν σε ηλικία πάνω από 30 ετών αντιπροσώπευαν το 22,5%, ποσοστό που το 1989 έφθασε στο 25,7% για να εκτιναχθεί το 1999 στο 41,9%.
-οι μητέρες άνω των 40 παρουσιάζουν συχνότερα διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη τους και γεννούν συχνότερα με καισαρική τομή.
-μια γυναίκα στα 25 της έχει 1 πιθανότητα στις 1500 να γεννήσει παιδί με σύνδρομο Down, ποσοστό που ανεβαίνει σε 1 στις 300 μετά τα 35 και σε 1 στις 30 στα 45.
- ωστόσο το 96% των νεογέννητων είναι απολύτως υγιή κατά τη γέννησή τους.
http://www.babyspace.gr/

Απίθανα αυτοκόλλητα


Καταπληκτικά αυτοκόλλητα τα όποια φαίνονται ως πραγματικές ζωγραφιές, και είναι για όλους τους χώρους.
http://www.wallies.gr/index.php?lang=1

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Ο μύθος της τέλειας μαμάς

Υπάρχουν κάποιες μαμάδες που σε κάνουν να θέλεις να κρυφτείς σε ένα λαγούμι και να μείνεις εκεί για πάντα.
Της Ελένης Παπαϊωάννου

Καμιά μας δεν φέρνει ένα παιδί στον κόσμο με στόχο να το μισο-προστατέψει, να το περίπου-μεγαλώσει, να το ας-πούμε-καθοδηγήσει. Όλες ανεξαιρέτως θέλουμε να γίνουμε οι καλύτερες μαμάδες του κόσμου, να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις, να αφιερώσουμε όλο μας το είναι για να κάνουμε τα πάντα σωστά. Διαβάζουμε βιβλία, παρακολουθούμε dvd, πηγαίνουμε σε σεμινάρια, μαθαίνουμε από τα λάθη των μαμάδων μας, ρωτάμε, ψάχνουμε. Και μετά, η πραγματικότητα σε χτυπάει στο κεφάλι μέχρι να πεις «επισκληρίδιος». Οι ατέλειωτες πάνες, η εξάντληση, η πιπίλα που δεν κατάφερες να αποτάξεις, η δουλειά που δεν μπορείς να αφήσεις για να αφοσιωθείς όσο θέλεις στο μωρό σου, τα γαριδάκια και η «Μαρία η άσχημη» που ορκιζόσουν ότι δεν θα καταπιεί ποτέ το μυαλό του δικού σου παιδιού, τα λάθη που έτσι κι αλλιώς θα κάνεις, αφού ο νόμος της φύσης δεν υπάρχει περίπτωση να σε εξαιρέσει. Κι εκεί που είσαι έτοιμη να αποδεχτείς ότι πάνω απ’ όλα είσαι άνθρωπος, τα λάθη σου θα τα κάνεις, αρκεί να αγαπάς πολύ το παιδί σου, έρχονται «αυτές». Σαν τις συζύγους του Στέπφορντ, οι τέλειες μαμάδες ρομπότ που υπάρχουν μόνο και μόνο για να σου θυμίζουν ότι εσύ δεν είσαι σαν εκείνες. Δεν είσαι τέλεια.


Ζουν ανάμεσά μας

Τις βλέπω παντού, στο σούπερ μάρκετ, με ένα μωρό στο μάρσιπο κι ένα –πλήρως πειθαρχημένο μπροστά στο ψυγείο με τα παγωτά– πεντάχρονο, να κυκλοφορούν στους διαδρόμους χαμογελώντας σαν διαφήμιση. Είναι συνήθως πρόεδροι στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για να δίνουν μάχες για το δικαίωμα των παιδιών στο χαρτί υγείας στις σχολικές τουαλέτες και τα ποτηράκια μιας χρήσης για τις βρύσες της αυλής. Στον παιδίατρο συμπληρώνουν με σχολαστικότητα πρωταθλητή του sudoku τη λίστα με τα εμβόλια του παιδιού τους. Στις σχολικές γιορτές τις βλέπεις με μαλλιά κομμωτηρίου να έχουν στηθεί στην πρώτη σειρά, αφού περίμεναν με τις ώρες να βιντεοσκοπήσουν το καλοσιδερωμένο και φρεσκολουσμένο παιδάκι τους. Τα κορίτσια καριέρας ίσως και να μετανιώνουν που δεν αντάλλαξαν τις σπουδές τους με αυτή την εικόνα της τέλειας ευτυχίας. Πάντως εγώ όταν τις βλέπω αισθάνομαι τουλάχιστον σαν την Μπρίτνεϊ Σπίαρς την ώρα που την έπιασαν να οδηγεί μεθυσμένη με το βρέφος της στο τιμόνι. Ναι, προσπαθώ να είμαι τέλεια μαμά. Η αλήθεια όμως είναι πως στις σχολικές γιορτές φτάνω τελευταία. Μια φορά, μάλιστα, προκειμένου να μη χάσω τα πέντε λεπτά του γιου μου πάνω στη σκηνή, έφυγα τρέχοντας από το σπίτι και πήγα με φόρμα γυμναστικής που τελεί και χρέη πιτζάμας. Αποτέλεσμα; Ο γιος μου δεν ήρθε να με φιλήσει αφού είπε το ποίημά του, γιατί ντρεπόταν για μένα. Στις συγκεντρώσεις γονέων και κηδεμόνων δεν πηγαίνω, αφού γίνονται το μεσημέρι, την ώρα που πνίγομαι στη δουλειά. Μερικές φορές χάνω και τη μηνιαία ενημέρωση από τη δασκάλα του, έχασα και τρία από τα υποχρεωτικά εμβόλιά του, στα πρώτα του γενέθλια τη βγάλαμε με κέικ, αφού δεν πρόλαβα να του πάρω τούρτα και τα περισσότερα ρούχα του είναι σιδερωμένα μόνο όταν έχουν μόλις αγοραστεί. Επίσης, του έχω δώσει γαριδάκια για βραδινό. Εντάξει, δεν είμαι τελικά η τέλεια μαμά που πίστευα πάντα ότι θα γίνω, και αυτές οι άψογες μηχανές παραγωγής τύψεων είναι εκεί για να μου το θυμίζουν καθημερινά. Είμαι σίγουρη ότι το σπίτι τους είναι επίσης άψογο, οι κάλτσες των παιδιών τους σε ζευγάρια και το φαγητό πάντα καλομαγειρεμένο, με τα καρότα κομμένα σε σχήμα τριαντάφυλλου.


Τεστ μητρότητας

«Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν τη μαμά του Γιάννη;», μου είπε με παράπονο το παιδί μου εκείνη τη φορά στη σχολική γιορτή. Κάποτε πίστευα ότι έχω να μάθω πολλά από αυτές τις τέλειες μαμάδες. Τις θαύμαζα κι εγώ, ήταν το πρότυπό μου. Μέχρι που αποφάσισα να τις γνωρίσω από κοντά, για να μάθω πώς λειτουργούν, να κλέψω λίγη από τη σοφία τους, να γίνω κι εγώ σαν τη μαμά του Γιάννη. Τις πλησίασα σε αθώους παιδότοπους, τους χαμογέλασα στην ουρά του σούπερ μάρκετ, τις κολάκεψα στο self service με τις ζάχαρες στο Starbucks. Η μαμά στο σούπερ μάρκετ με κοίταξε σαν να είχε δει πρόσφατα τη φωτογραφία μου στο λεξικό στο λήμμα «αποτυχία». Αυτή που καθόταν δίπλα μου στον παιδότοπο κοίταξε τις βρόμικες κάλτσες του παιδιού μου κουνώντας το κεφάλι της. Κι εκείνη στα Starbucks με απέφυγε με τακτ όταν με είδε να δίνω στο γιο μου μια γουλιά καφέ. Αισθάνθηκα άσχημα και στις τρεις περιπτώσεις. Όπως και όταν στα πρώτα παιδικά πάρτι του σχολείου προσπάθησα να τις συναναστραφώ, αλλά εκείνες μου γύρισαν την πλάτη όταν άκουσαν ότι «δεν κάνουμε γερμανικά-φλογέρα-σαξόφωνο-πιάνο-κινέζικα». Ή εκείνη τη φορά στον παιδίατρο όταν απάντησα «δεν θυμάμαι» στην ερώτηση-ιερά εξέταση μιας από αυτές: «Αντιτετανικό πότε κάνατε;» Τότε πίστευα, όπως και τώρα, ότι δεν χρειάζεται να έχω αποστηθίσει τα εμβόλια του γιου μου, αρκεί να θυμάμαι πότε πρέπει να τα κάνει. Ότι τα παιδιά των έξι ετών πρέπει να παίζουν και όχι να έχουν μαύρους κύκλους από το στρες. Ότι, αν ο δεκάχρονος γιος σου θέλει να μάθει επιτέλους τι γεύση έχει αυτό το μυρωδάτο ρόφημα που απολαμβάνει η μαμά του, μια γουλιά δεν θα του κάνει κακό. Όπως κακό δεν θα του κάνει αν η μαμά του δουλεύει τόσο πολύ που δεν πρόλαβε να πλύνει τις κάλτσες του –αν κατάφερε ποτέ να τις βάλει σε ζευγάρια. Βασανίστηκα για αρκετό καιρό. Αρχικά με έφαγαν οι τύψεις, στη συνέχεια ήρθε το μίσος. Θύμωνα με αυτές τις μαμάδες που τα ξέρουν όλα, που δεν τους ξεφεύγει τίποτα, που τα κάνουν όλα σωστά. Αφού όμως βαρέθηκα να θυμώνω, άρχισα σιγά σιγά να τις απομυθοποιώ, να τις μικραίνω και τελικά κατάφερα να τις δω στις πραγματικές τους διαστάσεις και γι’ αυτό ακριβώς που είναι.


Σε ξέρω από κάπου;

Είναι τα ίδια κορίτσια που μισούσα στο σχολείο, οι απουσιολόγοι που μας κάρφωναν όταν κάναμε κοπάνα, οι φοιτήτριες που δεν έχαναν παράδοση και δεν άφηναν ποτέ μάθημα για την εξεταστική του Σεπτέμβρη. Είναι αυτές οι γυναίκες που τα κάνουν όλα σωστά, κανονικά και με το γράμμα του νόμου. Απλά κάποτε γίνονται και μαμάδες. Είτε δουλεύουν είτε όχι, έχουν πρόγραμμα: Δύο ώρες για τη στοίχιση των εσωρούχων, μία για το σιδέρωμα, άλλη μία για το φακέλωμα των διαφόρων γραφειοκρατικών (εμβόλια, εξετάσεις, έλεγχοι), μία για το μαγείρεμα, άντε, άλλη μία για αυτά τα ρημαδοκαρότα σε σχήμα τριαντάφυλλου. Δεν είμαι εναντίον των τέλειων μαμάδων, θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι μια απ’ αυτές. Είμαι όμως εναντίον όποιου ακολουθεί ένα δρόμο σαν σταυροφόρος που αφορίζει όποιον και ό,τι δεν εφαρμόζει στη δική του κοσμοθεωρία. Όταν βλέπω αυτές τις τέλειες μαμάδες, τις σκέφτομαι όταν ήταν τέλειες μαθήτριες, τέλειες κόρες, άψογες και άμεμπτες. Και θυμάμαι τη γιαγιά μου που έλεγε ότι η τέλεια εικόνα κρύβει χάλια περιεχόμενο. Το νόημα της ζωής μου και όσων μαμάδων γνωρίζω βρίσκεται στο παιδί τους. Όμως η δική σου αξία ως ανθρώπου δεν κρίνεται από το πόσο τέλεια φαίνεσαι εσύ και το παιδί σου. Οι καλύτερες αναμνήσεις μου από τη δική μου μαμά είναι από τη φορά που με είχε πάρει μαζί της στη δουλειά, από εκείνη τη άλλη φορά που ήταν πολύ κουρασμένη να μαγειρέψει και φάγαμε πίτσα και τη φορά που φτάνοντας σε μια επίσκεψη μου ζήτησε να πω ότι έσκισα το καλσόν μου φτάνοντας εκεί, για να μην καταλάβει κανείς ότι απλά μου φόρεσε το πρώτο καλσόν που βρήκε μπροστά της. Η καλύτερη ανάμνησή μου δεν είναι από την εποχή που την είχε πιάσει το σύνδρομο της τέλειας μαμάς και μας είχε ράψει ασορτί φορέματα-στολές για τα Χριστούγεννα, επειδή θα πηγαίναμε στο σπίτι των θείων μας. Τώρα που το σκέφτομαι αυτή είναι μια από τις χειρότερες. Επίσης, μην ξεχάσω να σας πω ότι η Αντζελίνα Τζολί δίνει κι αυτή γαριδάκια στα παιδιά της όταν πεινάνε. Το έχω δει σε φωτογραφία.

kids.in.gr

Κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας από τον παρατεταμένο θηλασμό, δείχνει μελέτη

Ο μακροχρόνιος θηλασμός ίσως αυξάνει, αντί να μειώνει, τον κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας, που εκδηλώνει περίπου το 12% των βρεφών, υποστηρίζουν Ταϊβανοί ερευνητές με άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatric Allergy and Immunology.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μορφή εκζέματος που είναι κληρονομική και συνήθως εμφανίζεται πριν τον 12ο μήνα ζωής του παιδιού. Αν και μπορεί να διαρκέσει εφ όρου ζωής, συχνά εξαφανίζεται μέχρι το 5ο έτος. Πέραν της γενετικής σχέσης, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί μερικά παιδιά εκδηλώνουν ατοπική δερματίτιδα και άλλα όχι.

Ερευνητές από την Ταϊβάν θέλησαν να δουν αν ο θηλασμός και ο χρόνος εισαγωγής των στέρεων τροφών έχει επίπτωση στην δερματοπάθεια.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο παρατεταμένος θηλασμός και η καθυστερημένη εισαγωγή των στερεών τροφών έχει οφέλη ως προς την ατοπική δερματίτιδα, αλλά δεν υπάρχουν ξεκάθαρες επιστημονικές αποδείξεις ότι οι πρακτικές αυτές προλαμβάνουν την εν λόγω πάθηση.

Επιστήμονες του Χριστιανικού Πανεπιστημίου Chang Jung συνεργαζόμενοι με άλλα ιδρύματα της Ταϊβάν μελέτησαν πληροφορίες από μεγάλη διαρκή μελέτη για τα παιδιά της χώρας.

Όταν τα παιδιά ήταν 6 και 18 μηνών, οι γονείς τους παρείχαν σχετικές πληροφορίες για τον εαυτό τους, τα παιδιά, και το περιβάλλον τους. Οι γονείς απάντησαν και σε ερωτήσεις για το κάπνισμα, τις αλλεργίες, και το μορφωτικό τους επίπεδο. Επίσης δήλωσαν αν το παιδί είχε θηλάσει και πότε είχαν ξεκινήσει να του δίνουν στέρεες τροφές και κατά πόσο είχε διαγνωστεί με ατοπική δερματίτιδα.

Στους 18 μήνες, 2.449 εκ των 20.172 παιδιών (περίπου 12%) είχαν διαγνωστεί με ατοπική δερματίτιδα.

Οι ερευνητές εξαίρεσαν μεγάλο αριθμό παιδιών που είχαν διαγνωστεί πριν τον έκτο μήνα, υπό τον φόβο ότι οι γονείς μπορεί να είχαν αλλάξει τον τρόπο που τα παιδιά σιτίζονταν μετά την διάγνωση, στρεβλώνοντας λοιπόν τα στοιχεία. Εκ των 18.773 παιδιών που απέμειναν, τα 1.050 (σχεδόν 6%) είχαν διαγνωστεί με ατοπική δερματίτιδα μέχρι την ηλικία των 6 και των 18 μηνών.

Μετά από συνεκτίμηση των πιθανών παραγόντων κινδύνου, όπως οι γονεϊκές αλλεργίες και τα κατοικίδια ζώα, η δευτεροπαθής έκθεση στον καπνό και η μούχλα στο σπίτι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο ο παρατεταμένος θηλασμός δεν προστάτευε τα παιδιά από την πάθηση, αλλά φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο, το παιδί να έχει δερματίτιδα σε ηλικία 18 μηνών.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με παλαιότερα στοιχεία που δείχνουν ότι ο θηλασμός μειώνει το ενδεχόμενο εκζέματος.

Επισημαίνουν ωστόσο ότι οι προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στον αποκλειστικό θηλασμό, κάτι που δεν έγινε στην ταϊβανέζικη έρευνα, καθώς ελάχιστοι γονείς θήλαζαν το παιδί, χωρίς την προσθήκη άλλων υγρών ή στερεών τροφών. Αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει τα πιθανά οφέλη του αποκλειστικού θηλασμού στην ατοπική δερματίτιδα.

Πάντως από την μελέτη διαπιστώνεται ότι η καθυστερημένη εισαγωγή των στερεών τροφών δεν επηρεάζει τον κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας, γεγονός που θα πρέπει να ωθήσει τους φορείς δημόσιας υγείας να αναθεωρήσουν τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες επί του θέματος.
health.in.gr