Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010
Εγκυμοσύνη: ποιες τροφές βλάπτουν
Συνάντηση με θέμα "Θηλασμός και διατροφή της μητέρας"
το forum του babyspace.gr.
babyspace.gr Σήμερα το μεσημέρι, από τις 2 ως τις 3, η συμβουλευτική ψυχολόγος Δρα Εύα Στάμου περιμένει τις ερωτήσεις σας στο forum του babyspace.gr. Οι απαντήσεις δίνονται άμεσα, με σειρά προτεραιότητας. Εγγραφείτε και αναρτήστε την ερώτησή σας εδώ:
http://bit.ly/9R2uNK
Κούνια πολυμηχάνημα !
Υπέροχος παιδότοπος
Εκδηλώσεις Οκτωβρίου
Ο ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
.
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΗ ΣΤΟΑ .
Ανδρέα Παπανδρέου 11. τηλ. 210 6800644
Η ΛΕΝΑ ΤΕΡΚΕΣΙΔΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΦΛΩΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η συγγραφέας ΛΕΝΑ ΤΕΡΚΕΣΙΔΟΥ με την ηθοποιό-εμψυχώτρια ΊΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ θα γνωρίσουν στα παιδιά το φανταστικό κόσμο του Σάκη Γαλατάκη και της παρέας τους με διασκεδαστικό θεατρικό παιχνίδι, με τραγούδι, με πολύ γέλιο και εκπλήξεις..
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΦΛΩΡΑΣ Πειραιάς Ζωσιμάδων 46, 18535 .
Τηλ. 210-4172819 Fax: 210-4129435
Σεμινάρια στο Βόλο
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010
Trendy σαλιάρες για crafty μαμάδες και μωρά
Μου αρέσει πολύ που τον τελευταίο καιρό το Purl Soho χρησιμοποιεί τα υλικά που έχει στο κατάστημά του για να φτιάξει τόσο όμορφα πράγματα και μετά συνδυάζει όλα αυτά που χρειάζονται και φτιάχνει kits με τις σωστές ποιότητες και ποσότητες των υλικών για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Εάν ξέρεις κάποια μανούλα ή μανούλα to be που το 'χει με τα crafts και θέλεις να της κάνεις ένα έξυπνο δώρο για το μικρό της, τότε τα καινούργια kits του Purl Soho για να φτιάξει σαλιάρες θα της αρέσουν πολύ!
Τα kits όπως πάντα είναι σε ποικιλίες χρωμάτων και μπορείς να διαλέξεις ποιά σου αρέσουν ανάλογα και με το αν το μωρό είναι αγοράκι ή κοριτσάκι. Πάντως γενικά τα υφάσματα που έχει επιλέξει η ομάδα του Purl Soho ξεφεύγει και λιγάκι από τα στερεότυπα του ροζ για τα κορίτσια και γαλάζιο για τα αγόρια.
Μέσα στο kit περιλαμβάνεται και το πετσετέ ύφασμα για να είναι οι σαλιάρες σούπερ απορροφητικές και να πλένονται εύκολα. Μαζί θα βρεις και την κλωστή, τα κουμπώματα, και φυσικά τις οδηγίες για να τις φτιάξεις. Υπάρχουν αρκετά υλικά για 4 σαλιάρες μέσα σε κάθε kit, 2 από κάθε σχέδιο!
Εάν παρόλ' αυτά δεν θέλεις να πάρεις το kit και θέλεις απλώς να φτιάξεις τις δικές σου σαλιάρες μπορείς να βρεις τις αναλυτικές οδηγίες της Joelle στο άρθρο της στο Purl Bee!
Εάν θυμάσαι είχαμε φτιάξει κι εμείς τις δικές μας σαλιάρες... Ρίξε μια ματιά και στο δικό μας παλαιότερο Videocast "Φτιάχνουμε σαλιάρες" εδώ!
Απεργεί η..... γιαγιά 'μπέιμπι σίτερ'
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που μαστίζει τη νότια Ευρώπη και που στην Ισπανία έχει αγγίξει ασύλληπτα ποσοστά με το 50% των παππούδων και γιαγιάδων να αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών κάθε μέρα τις ώρες που οι γονείς τους εργάζονται, ενώ ένας στους οκτώ απασχολείται για περισσότερες από εννέα ώρες. 'Μάθετε να λέτε όχι' και 'μη νιώθετε άσχημα' είναι τα συνθήματα που απευθύνονται στους παππούδες και στις γιαγιάδες και έχουν ως στόχο την παράλυση της χώρας την Τετάρτη με μια γενική απεργία που θα αναγκάσει τους γονείς να λείψουν από τη δουλειά τους και θα αναδείξει το ρόλο-κλειδί στη λειτουργία αυτής της χώρας' εξήγησε ο επικεφαλής του συνδικάτου UGT της Ανδαλουσίας, στη νότια Ισπανία. Αυτό που δεν είναι σε θέση να δώσουν οι εργαζόμενοι γονείς και που το κράτος δεν προσφέρει το έχουν αναλάβει γιαγιάδες και παππούδες που παίζουν πλέον το ρόλο των γονιών.
'Είναι ένα πρόβλημα που ολοένα μεγαλώνει επειδή οι γονείς των εργαζομένων είναι φθηνότεροι από τις μπειμπι σιτερ και είναι μια πιο βολική λύση όταν η οικονομία είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση' σχολιάζει ο δρ Χάιμε Ροντρίγκες, της Ισπανικής Εταιρείας Γεροντολογίας. 'Αυτό μπορεί να ενοχλεί τους περισσότερους από αυτούς, αλλά κάποιοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα'.
Ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για αυτό το φαινόμενο είναι τα ισπανικά ωράρια εργασίας, τα οποία, λόγω των μεγάλων μεσημεριανών διαλειμμάτων, δεν επιτρέπουν στους υπαλλήλους γραφείου να επιστρέψουν νωρίς στο σπίτι. Αλλά και η συνήθεια να μη φεύγουν από τη δουλειά πριν από το αφεντικό τους σημαίνει ότι οι υπάλληλοι μένουν ακόμη περισσότερες ώρες στο γραφείο.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η ενασχόληση με τα εγγόνια κρατά τους περισσότερους ηλικιωμένους δραστήριους και υγιείς, ωστόσο λίγοι από αυτούς που δεν το απολαμβάνουν το παραδέχονται. 'Δεν με πειράζει να βοηθάω, αλλά έχουμε ήδη μεγαλώσει τα παιδιά μας και τώρα μας αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο σε εμάς', εξομολογήθηκε μια γιαγιά που δεν ήθελε να κατονομαστεί. 'Το απολαμβάνουμε, αλλά οι δικοί μας γονείς δεν το έκαναν αυτό για εμάς', σχολίασε ο 67χρονος παππούς Χουάν Χοσέ.
Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένοι που θα αγνοήσουν την έκκληση για απεργία. 'Τι περιμένουν να κάνουμε με τα εγγόνια μας; Να τα παρατήσουμε στο δρόμο;' αναρωτήθηκε ο Μάρτιν.
Ένα άρθρο που δημοσίευσε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου η εφημερίδα 'Εθνος' που μας βάζει όλους να αναρωτηθούμε, ειδικά αν είμαστε γονείς, αν τελικά αξίζει να δουλεύουμε τόσες ώρες και για τόσα λίγα χρήματα. Βέβαια εμείς Ισπανία δεν είμαστε αλλά ποιος μου λέει εμένα ότι σε λίγα χρόνια δεν θα γίνουμε;
Εμείς μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει μόνοι μας, με ελάχιστη έως καθόλου βοήθεια από τις γιαγιάδες-παππούδες και ειλικρινά το χαίρομαι αυτό όσο κούραση κι αν νιώθω στο τέλος της κάθε μέρας! Έτσι όπως είναι πλέον η οικονομία μας χρειάζεται να δουλεύουμε και οι δύο για να τα βγάλουμε πέρα. Ειδικά τώρα που τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και κάνουν διάφορα πράγματα όπως αγγλικά, κολυμβητήριο, χορούς, εικαστικά και θέλουν και περισσότερες εξόδους! Που το προτιμώ από το να είναι κλεισμένα μέσα στο σπίτι.
Υπάρχουν όμως γονείς που πραγματικά δεν έχουν που να αφήσουν τα μικρούλια τους, δεν βγαίνουν να πληρώνουν παιδικό σταθμό και η μόνη λύση και χέρι βοηθείας είναι οι γιαγιάδες-παππούδες. Το βλέπω σε πολλούς από τα σχολεία των παιδιών μου! Ακόμα κι αν είναι δημόσια!
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει περίπτωση κάποτε να βγουν στους δρόμους οι γιαγιάδες και οι παππούδες απεργώντας επειδή μεγαλώνουν τα εγγόνια τους. Σαφώς και έχουν δίκιο λέγοντας ότι τώρα θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους αλλά θα συμφωνήσω και με την τελευταία φράση του άρθρου: "Τι θα τα κάνουμε; Θα τα παρατήσουμε στο δρόμο;"
Μάλλον δεν θα το ζήσουμε αυτό. Γιατί εμείς εδώ λέμε το εξής: "Του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου"
Ισχύει όμως αυτό τελικά;
Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010
Ο Ξανθομπούμπουρας σε νέες περιπέτειες!
τί να κάνω τα παιχνίδια δεν μπορεί να τα πιάσει ακόμη, | και έτσι δένω κορδέλες! χααχαχαχα |
NUK και μόνο NUK δεν μας αρέσει τίποτα άλλο!!!! |
Είναι η ώρα της γυμναστικής!!! |
στο forum του babyspace.gr
Η συμβουλευτική ψυχολόγος δρ Εύα Στάμου απαντά στις Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου · 14:00 - 15:00 , στο forum του babyspace.gr Στείλτε από τώρα τις ερωτήσεις σας για τη συμβουλευτική ψυχολόγο. Θα απαντήσει σε όλους τους γονείς την Τετάρτη από τις 2 έως τις 3 με σειρά προτεραιότητας.
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010
«Μάθετε να μεγαλώνετε σωστά τα παιδιά σας»
«Μάθετε να μεγαλώνετε σωστά τα παιδιά σας»
Οι παιδίατροι πρέπει να αξιολογούνται
«Οι γονείς να επικοινωνούν με τα παιδιά τους. Να συζητούν για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν ώστε να μην αναγκάζονται τα παιδιά να βρίσκουν άλλες διεξόδους».
«Να βγεις έξω για εκπαίδευση και να παραμείνεις εκεί για τουλάχιστον τρία χρόνια. Μόνο έτσι θα γυρίσεις στρατηγός.
Αν μείνεις λιγότερο χρόνο, θα επιστρέψεις ως μόνιμος επιλοχίας».
Η συμβουλή που είχε δώσει στον σημερινό καθηγητή Παιδιατρικής κ. Α. Κωνσταντόπουλο πριν από πολλά χρόνια - όταν είχε πάρει την ειδικότητα της Παιδιατρικής- ο αείμνηστος καθηγητής της Παιδιατρικής Νικόλαος Ματσανιώτης έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό του. Την ακολούθησε με το παραπάνω και πέτυχε. Πέρασε τα σύνορα της χώρας, παρά τα... σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, και έκτοτε διαγράφει ανοδική πορεία. Πρόσφατα μάλιστα εξελέγη πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας- ο πρώτος έλληνας παιδίατρος που αναλαμβάνει τέτοιο πόστο.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, η παιδιατρική είναι κυρίως ειδικότητα που σχετίζεται με την πρόληψη και δευτερευόντως με τη θεραπεία νοσημάτων. Η σωστή ανατροφή των παιδιών πρέπει να είναι βασικό μέλημα των γονέων, των δασκάλων και των γιατρών.
Αυστηρή επιτήρηση των μικρών παιδιών
«Η καλή μας υγεία εξαρτάται σε έναν βαθμό από αυτά που τρώμε και από το αν ασκούμαστε» σημειώνει. Ετσι οι έλληνες γονείς πρέπει να αρχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τρέφονται σήμερα τα παιδιά.
«Πρέπει να τρώνε πρωινό και να ακολουθούν τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής για να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία» τονίζει. Επίσης τα παιδιά πρέπει να γυμνάζονται τακτικά και να μη βλέπουν τηλεόραση με τις ώρες.
«Η τηλεόραση ευθύνεται για πολλά δεινά. Ευθύνεται για την καθιστική ζωή, το ανεξέλεγκτο... τσιμπολόγημα, αλλά και για τα προγράμματα που παρουσιάζουν σκηνές βίας και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών. Ολα χρειάζονται μέτρο και έλεγχο» προσθέτει ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Στις πολύ μικρές ηλικίες- από την ώρα που τα παιδιά αρχίζουν να περπατούν ως και τα τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής- οι κίνδυνοι μέσα και έξω από το σπίτι είναι δεκάδες. «Στις ηλικίες αυτές η πρώτη αιτία θανάτου είναι τα ατυχήματα και οι δηλητηριάσεις» τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος. Τα παιδιά περπατούν, ανακαλύπτουν τον κόσμο και ξετρυπώνουν ακόμη και από «κρυφά» ντουλάπια αντικείμενα που οι γονείς μπορεί να έχουν ξεχάσει. Τα απορρυπαντικά, τα εντομοκτόνα, τα φάρμακα και άλλα προϊόντα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο ενός παιδιού που θα τα καταναλώσει πρέπει να είναι κλειδωμένα.
«Τα παιδιά δεν πρέπει επ΄ ουδενί να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα ή σε αιχμηρά αντικείμενα» επισημαίνει. «Το βασικό όμως είναι» υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος «οι γονείς να επικοινωνούν με τα παιδιά τους. Να συζητούν για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν ώστε να μην αναγκάζονται τα παιδιά να βρίσκουν άλλες διεξόδους. Πρέπει να συζητούν με τα παιδιά τους στην προεφηβική και εφηβική ηλικία για σεξουαλικά ζητήματα χωρίςνα νιώθουν ντροπή ή να αλλάζουν συζήτηση όταν ερωτώνταισχετικά. Όταν τα παιδιά γνωρίζουν ότι θα βρουν τις απαντήσεις τους συζητώντας με τους γονείς τους, δεν θα αναγκαστούν να απευθυνθούν αλλού».
Παράλληλα, συνεχίζει, πρέπει οι γονείς με όμορφο και όχι επιτακτικό τρόπο να ενημερώνουν τα παιδιά τους για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ και άλλων ουσιών.
«Δεν πρέπει να μειώνουν τα παιδιά τους,ακόμη κι αν διαφωνούν μαζί τους σε κάποιο ζήτημα. Μάλιστα πρέπει να δουλέψουν πολύ για να μάθουν στα παιδιά τους να υπερασπίζονται τον εαυτό τους στην περίπτωση που πέσουν θύματα διακρίσεων, εκφοβισμού ή άλλων δυσάρεστων καταστάσεων» .
Οι παιδίατροι πρέπει να αξιολογούνται
Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας είναι της άποψης ότι ο παιδίατρος, και γενικότερα ο γιατρός, πρέπει να εκπαιδεύεται συνεχώς.
Θεωρεί ότι πρέπει να αξιολογούνται ανά πενταετία από τη στιγμή που λαμβάνουν την ειδικότητά τους.
«Η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται. Δεν μπορεί ο γιατρός να εφαρμόζει το 2010 την ιατρική της δεκαετίας του ΄70» τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος και συνεχίζει:
«Στις ΗΠΑ οι παιδίατροι αξιολογούνται κάθε τρία χρόνια και αυτοί που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν επαρκείς γνώσεις επιστρέφουν για περαιτέρω εκπαίδευση στο νοσοκομείο. Οι γνώσεις αλλάζουν συνεχώς, οι εξελίξεις είναι αλματώδεις. Για παράδειγμα, παλιά οι παιδίατροι περίμεναν οκτώ έτη προκειμένου να οδηγήσουν ένα αγόρι με κρυψορχία στο χειρουργείο. Σήμερα η επέμβαση πρέπει να γίνεταιστους πρώτους έξι μήνες ζωής. Πόσοι έλληνες γιατροί το γνωρίζουν;».
«Ευτυχώς, υπάρχει πάλι εμπιστοσύνη στα εμβόλια»
Σταθερά ανοδική πορεία διαγράφουν οι εμβολιασμοί έναντι άλλων νόσων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις των ειδικών σχετικά με την ασφάλεια του πανδημικού εμβολίου είχαν προκαλέσει φόβο στους γονείς οι οποίοι απέφευγαν εκείνο το διάστημα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι εμβολιασμοί έναντι της μηνιγγίτιδας, της ανεμοβλογιάς και της ηπατίτιδας Β.
«Η κατανάλωσή τους είχε μειωθεί από 15% ως 40%. Ευτυχώς, η εμπιστοσύνη των γονιών απέναντι στα εμβόλια αποκαταστάθηκε και τα παιδιά συνεχίζουν να “θωρακίζονται” γι΄ αυτές τις παθήσεις» σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Ανεμβολίαστα έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗΡV) παραμένουν τα περισσότερα κορίτσια στην Ελλάδα. «Είναι κρίμα να διαγιγνώσκουμε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όταν υπάρχει πλέον η δυνατότητα του εμβολιασμού» σχολιάζει ο κ. Κωνσταντόπουλος. Οπως αναφέρει, μόνο το 25% ως 30% των κοριτσιών εμβολιάζονται έναντι του συγκεκριμένου ιού, διότι
«... δεν επιτρέπεται στους παιδιάτρους να συνταγογραφούν το εν λόγω εμβόλιο σε κοπέλες άνω των 14 ετών»
"Το ΒΗΜΑ", www.hamomilaki.blogspot.com
Ένα βιβλίο για γονείς και εκπαιδευτικούς
Συγγραφέας: Pam Schiller
Τιμή με Φ.Π.Α.: 16,00€
Ημ/νια Έκδοσης: 27/09/2010
Μεταφραστής: Ουρανία Τουτουντζή
Κατηγορία: Οικογενειακή Φροντίδα
Τι είναι αυτό που πρέπει να μάθουν πρώτα τα παιδιά μας;
Την αλφάβητο;
Να μετρούν ως το δέκα;
Όπως αποδεικνύουν οι πιο σύγχρονες έρευνες, η πρωταρχική ανάγκη είναι να αναπτύξουν τα παιδιά μας την κοινωνική και τη συναισθηματική νοημοσύνη τους. Αυτά είναι τα υλικά τα πιο απαραίτητα για να χτίσουν στο μέλλον ένα γερό οικοδόμημα γνώσης.
Η διάσημη συγγραφέας Pam Schiller δίνει πολύτιμες συμβουλές για γονείς και δασκάλους με παιδιά προσχολικής ηλικίας. Συγχρόνως, προτείνει συγκεκριμένες δραστηριότητες και εμπειρίες βοηθώντας τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να βαδίσουν με επιτυχία στο μονοπάτι της γνώσης.
Βάλτε τα θεμέλια για τη σχολική επιτυχία του παιδιού σας…
Μάθετε στο παιδί σας:
να είναι υπεύθυνο
να ενδιαφέρεται για τον κόσμο που το περιβάλλει
να πιστεύει στον εαυτό του
να σέβεται τους άλλους
να τους δείχνει αλληλεγγύη και να συνεργάζεται μαζί τους
να μπορεί να σέβεται τους κανόνες για να ζει μέσα σε μία κοινωνία
να ελέγχει τις αντιδράσεις του και να έχει αυτοπειθαρχία
Ένα βιβλίο για γονείς και εκπαιδευτικούς που δεν μένει στην θεωρία, αλλά περνά στην πράξη και δίνει απλές, πρακτικές λύσεις και ιδέες που εφαρμόζονται εύκολα.
Αυτή την εβδομάδα διαβάστε
Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010
Παρκοκρέβατο??
Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010
Ανάπτυξη παιδιών και εφήβων
Εκδότης: Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Έτος έκδοσης: 2010
Οι ψυχικές διαταραχές είναι πεδίο βασικής σημασίας για την κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και μόνιμη πρόκληση για την αναζήτηση των αιτιολογικών παραγόντων δημιουργίας τους και της κατάλληλης κάθε φορά θεραπείας τους. Οι περισσότερες ψυχικές διαταραχές των ενηλίκων έχουν τις ρίζες τους στην παιδική ζωή. Ο άνθρωπος, για να μεταβεί από το στάδιο της παιδικής ηλικίας σε αυτό της ενήλικης ζωής, περνά από την εφηβεία. Συνηθίζεται οι διαταραχές της εφηβικής ηλικίας να μελετώνται μαζί με αυτές της παιδικής.
Στο παρόν βιβλίο περιγράφονται οι ψυχικές διαταραχές παιδιών και εφήβων με παράλληλη αναζήτηση των αιτιών που τις προκαλούν, την κλινική εικόνα που εμφανίζουν, τις επιπτώσεις στην οικογενειακή και σχολική ζωή, και προτείνονται τρόποι θεραπευτικής αντιμετώπισής τους.
Το βιβλίο αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε φοιτητές, αλλά και σε παιδοψυχιάτρους, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και σε άλλες ειδικότητες που ασχολούνται με τη σωματική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων.
elamazi.gr - Και εφέτος θα είμαστε ...mazi !!!
Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν πολλά ψυχαγωγικά προγράμματα και θεατρικές παραστάσεις και θα λαμβάνετε το newsletter μας στη μορφή που το έχετε αγαπήσει, ενώ θα χαρούμε να λάβουμε τα μηνύματα σας στο elamazi@elamazi.gr!
Να σας πούμε ότι για εφέτος "mazi" μας θα είναι οι ωραιότερες παιδικές θεατρικές παραστάσεις στις οποίες θα είμαστε Χορηγοί Επικοινωνίας όπου και κάθε εβδομάδα θα έχουμε δωρεάν διπλές προσκλήσεις για όλους εσάς, από τις παραστάσεις:
"Ο Αυγερινός και η Πούλια" από την θεατρική ομάδα «Μαγικές Σβούρες» στο "Θέατρο Αθηνών"
"Ο κόσμος του Ολίβιου", μια παιδικη παράσταση Μαύρου θεάτρου στο "Ιλίσια-Ντενίση"
"Ενα σπίτι παραμύθια" του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου στην "Αθηναίδα"
"Ο Εγωιστής Γίγαντας" του 'Οσκαρ Ουάιλντ στο θέατρο "Αποθήκη" και
«Για μια φούχτα μπάμιες" του Ε.Τριβιζά από την θεατική ομάδα «Σκαραβαίοι» στο θέατρο "Πειραιώς 131"
ενώ θα είμαστε χορηγοί επικοινωνίας με πολλές εκπλήξεις στις εκδηλώσεις που που θα γίνονται στα βιβλιοπωλεία «Πατάκης»
Και αυτό το Σαββατοκύριακο, θα πάμε στη μεγαλύτερη ... Μικρόπολη !!! Το elamazi στηρίζει την εκδήλωση ως Χορηγός Επικοινωνίας ενώ εμείς θα πάμε το πρωϊ του Σαββάτου και θα βρισκόμαστε στα ταμεία γύρω στις 11πμ! Αν βρίσκεστε εκεί κοντά, θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε ενώ θα σας συνιστούσαμε να έρθετε με το μετρό στη στάση Κεραμικός!
Και εάν δεν το έχετε μάθει ακόμα, πρόκειται για μια πολιτεία «θαύμα!» με πολύ ιδιαίτερες θεματικές Γειτονιές, που δεν θυμίζουν καθόλου αυτές που ζουν σήμερα τα παιδιά στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων όπου η είσοδος για το κοινό θα είναι το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Σεπτεμβρίου, 10.00-19.00, με Δωρέαν Είσοδο για τα παιδιά και 8 ευρώ για κάθε ενήλικα που θα τα συνοδεύει.
Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με τους διοργανωτές, η Μικρόπολις απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 6-13 ετών, στη Γειτονιά της Χαράς όμως μπορείτε να βρείτε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης που απευθύνονται και σε μικρότερες ηλικίες…!!!
Έτσι, ακόμα και μια απλή βόλτα στις υπόλοιπες Γειτονιές της Μικρόπολις θα ενθουσιάσει τα μικρότερα παιδάκια αλλά και τους γονείς !!!
Και ασφαλώς, το Σαββατοκύριακο έχουμε και σε άλλες εκδηλώσεις να πάμε mazi !!!
Σάββατο 25/9, 12πμ: παράσταση για παιδιά από τις Εκδόσεις Πατάκη με Δωρεάν Είσοδο!: Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12.00 το μεσημέρι στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, τηλ.: 210.38.11.850) οι Εκδόσεις Πατάκη και η ομάδα τέχνης Πάροδος σας προσκαλούν σε μια νέα παράσταση εμπνευσμένη από μικρές ιστορίες μέσα από τα βιβλία της Μαρίας Παπαγιάννη από τις σειρές “Χωρίς Σωσίβιο” και στα Βαθιά”
Σάββατο 25 /9, 10.00 – 13.00: «Σήμερα συνάντησα έναν νάνο!» στο “Παιχνιδαγωγείο”, Νέο Ψυχικό:Ενας νέος χώρος χαράς και δημιουργίας άνοιξε στο Νέο Ψυχικό, το “Παιχνιδαγωγείο “. Αυτό το Σάββατο 25/9 μας περιμένουν στο «Σήμερα συνάντησα έναν νάνο!» ένα παιχνίδι στη φύση και την πόλη!!!
Σάββατο 25/9: Εικαστικές επισκέψεις με την Μαρία Αγγέλη:Τo Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 12.00, η μουσειοπαιδαγωγός Μαρία Α. Αγγελή προσκαλεί παιδιά ηλικίας 5-14 ετών σε δυο εικαστικές συναντήσεις. Βίωμα, παρατήρηση, παιχνίδι, εικαστικές δοκιμές, ανιχνεύσεις, αφηγήσεις, συνεργασία δομούν και τις δύο συναντήσεις.
Μεσημέρια Σαββάτου ζωγραφίζοντας στο Μουσείο Ηρακλειδών:Στο πλαίσιο της έκθεσης “Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΩΣ ΜΟΥΣΑ, 1900-1950″ το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει παιδικό εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, υπό τη διδασκαλία της ζωγράφου Pascaline Bossu. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από 25/09/2010 έως 20/11/2010 και ώρες 13.30 – 15.30. Κόστος συμμετοχής:22 ευρώ / μεμονωμένη συνάντηση.
Φθινόπωρο στο “AthensHeart” με δωρεάν εκδηλώσεις!: Η Μικρή Ζούγκλα του εμπορικού κέντρου athensheart υποδέχεται το Φθινόπωρο με ξέγνοιαστα και δημιουργικά παιχνίδια για τους μικρούς της φίλους, κάθε Σάββατο του Σεπτεμβρίου, 12:00-16:00, εντελώς δωρεάν.
Κερδίσετε 10 Προσκλήσεις για το ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ!
To elamazi ως Χορηγός Επικοινωνίας προσφέρει 10 προσκλήσεις στους 10 πρώτους που θα κάνουν κλικ στο παρακάτω link και θα συμπληρώσουν το ονοματεπώνυμο τους ως σχόλιο:
"23-26 Σεπτεμβρίου: “ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ – ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΘΑΥΜΑ!” στην Τεχνόπολη στο Γκάζι με δωρεάν είσοδο για τα παιδιά και την υποστήριξη του elamazi!"
Οι 10 τυχεροί θα ενημερωθούν με email ενώ τα ονόματα τους θα βρίσκονται στην είσοδο της εκδήλωσης για να πάνε το Σάββατο ή την Κυριακή όπου θα πρέπει να αναφέρετε το ονοματεπώνυμο που μας στείλατε καθώς και ότι είστε από το elamazi!
Οι Δωρεάν Προσκλήσεις για τη Μικρόπολις που σας προσφέρουμε είναι για τον ένα γονέα και προσφέρονται στους ενήλικες συνοδούς των παιδιών αφού η Είσοδος στη Μικρόπολις είναι Δωρεάν για Όλα τα Παιδιά! Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικες μπορούν να έρθουν χωρίς να πληρώσουν έκαστος 8 ευρώ εισιτήριο εισόδου μόνο εφόσον συνοδεύουν παιδιά όπου ασφαλώς μπορούν να έρθουν και άλλοι ενήλικες συνοδοί, θα πρέπει όμως να πληρώσουν το εισιτήριο εισόδου!
(για περισσότερες πληροφορίες www.mikropolisfestival.gr )
Καλά να περάσετε και να είστε πάντα ...mazi!
Γιώργος & Ελευθερία
Μαρίνος και ο μικρός Μάριος
Πώς διαβάζουμε ή αφηγούμαστε παραμύθια στα παιδιά
Παιδαγωγός και Συγγραφέας
Δρ Στέλιος Πελασγός
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου Κοζάνης
Το παραμύθι και η ανάγνωσή του πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μας προγράμματος με το παιδί. Τα παραμύθια παραδοσιακά ξεκινούν με το υποσχόμενο «Μια φορά και έναν καιρό» και τελειώνουν με το αισιόδοξο «Έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Ανάμεσα στα δυο υπάρχει ένα πλήθος από νοήματα, μηνύματα και οφέλη για τον μικρό αναγνώστη.
Για την αφήγηση μιας ιστορίας στο παιδί έχουμε εξής εναλλακτικές επιλογές:
την προφορική αφήγηση ή την μεγαλόφωνη ανάγνωση.
Προφορική αφήγηση είναι η διήγηση παραδοσιακής, λόγιας ή αυτοσχεδιαστικής ιστορίας χωρίς την παρουσία βιβλίου ή άλλου βοηθήματος.
Μεγαλόφωνη ανάγνωση είναι η ανάγνωση του βιβλίου, έτσι ώστε να ακούγεται, με δυνατή φωνή.
Η τέχνη της αφήγησης
Μια αφήγηση γίνεται ιδιαίτερη με την αγάπη και την τρυφερότητα του αφηγητή. Ακόμα και στην περίπτωση που το παραμύθι μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό και να προκαλεί φόβο στο παιδί, με την αγάπη και την τρυφερότητα όλα θα ξεπεραστούν και θα «ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».
Πώς διαβάζουμε ή αφηγούμαστε παραμύθια στα παιδιά
-Zούμε τη χαρά, τον φόβο, την ανασφάλεια και τον ενθουσιασμό κάθε ήρωα, καλού ή κακού. Με την ταύτιση αυτή, τα ίδια συναισθήματα θα μεταδίδονται και στον ακροατή.
-Δεν χρειάζεται ούτε να κραυγάζουμε, ούτε να φοράμε περίεργα καπέλα. Οι τεχνικές είναι για όσους δεν έχουν σχέση με το κοινό τους.
-Δεν διαβάζουμε το παραμύθι για πρώτη φορά εκείνη τη στιγμή. Το έχουμε διαβάσει μόνοι μας προτού ξεκινήσουμε την αφήγηση.
-Στην περίπτωση που χρειαστεί να διαβάσουμε ένα παραμύθι από βιβλίο, φροντίζουμε έτσι ώστε η γλώσσα και τα νοήματα του να είναι πλούσια και όχι «παιδικά» και απλοποιημένα.
-Διαλέγουμε ειδικό χρόνο και τόπο. Μια γωνιά απόλυτα ήσυχη και μισοσκότεινη. Μια στιγμή της ημέρας ήρεμη. Καθιερώνουμε τον τόπο και τον χρόνο της αφήγησης ή της ανάγνωσης. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά λατρεύουν την επανάληψη.
-Μετά την αφήγηση, σιωπούμε. Μόνο στη σιωπή μπορεί να δράσει το ίδιο το παραμύθι και τα σύμβολά του, η ενίσχυση της σχέσης γονιού-παιδιού, η τρυφερότητα της αφήγησης. Κάθε άλλη ενέργεια μετατρέπει τον γονιό σε δάσκαλο και το παιδί σε μαθητή, κλονίζει τη σχέση τρυφερότητας και την εμπιστοσύνη του παιδιού και διαφθείρει τη σχέση με το κυνήγι του χρήσιμου και του αποδοτικού.
Η ώρα του παραμυθιού
Το παραμύθι και η ανάγνωσή του πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μας προγράμματος με το παιδί. Πρέπει να υπάρχει η ώρα του παραμυθιού. Η ώρα αυτή είναι η ώρα που μετατρέπεται σε σύμβολο κάθε καλό και κακό συμβάν της μέρας, η ώρα της αναπόλησης, της ψύχραιμης αναφοράς.
Υπάρχουν κατάλληλες ώρες για την ανάγνωση ενός παραμυθιού;
Δεν υπάρχουν κατάλληλες ώρες για την ανάγνωση του παραμυθιού. Συνήθως οι πιο κατάλληλες ώρες είναι οι απογευματινές ή οι βραδινές πριν τον ύπνο. Πριν τον ύπνο όμως, δεν μπορούμε να πούμε πολύ τρομακτικά παραμύθια (χρειάζονται οπωσδήποτε και αυτά, αλλά άλλη ώρα).
Πώς επιλέγουμε παραμύθια;
Δεν επιλέγουμε ποτέ ένα παραμύθι επειδή αρέσει σε εμάς, επειδή διαφημίζεται στην τηλεόραση ή έχει γίνει της μόδας. Η επιλογή πρέπει να γίνει από κοινού με το παιδί μας. Έτσι, όχι μόνο θα ικανοποιηθεί από το αποτέλεσμα, αλλά και θα καλλιεργηθεί η μεταξύ μας σχέση.
Υπάρχουν ακατάλληλα παραμύθια ή παιδικά βιβλία;
Ακατάλληλα μπορεί να θεωρηθούν τα παραμύθια ή τα βιβλία που δεν έχουν αίσιο τέλος. Παραμύθια που το τέλος τους δεν είναι «ευτυχισμένο», είναι ακατάλληλα για παιδιά κάτω των δώδεκα ετών. Βιβλία εμπορικά που χρησιμοποιούν την γλώσσα της τηλεόρασης και βιβλία που βαραίνουν τα παιδιά με γνώση χωρίς να τους προσφέρουν στην ουσία τίποτα, θεωρούνται επίσης ακατάλληλα.
Αρκετές φορές οι ηλικίες που αναγράφονται στο οπισθόφυλλο ενός βιβλίου δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες για την επιλογή μας. Το καλύτερο μέρος για να αποκτήσουμε κριτήρια επιλογής είναι οι δημόσιες παιδικές βιβλιοθήκες. Από τις βιβλιοθήκες μπορούμε να μάθουμε να επιλέγουμε όταν θα πάμε στο βιβλιοπωλείο.
Ποια είναι τα οφέλη του παραμυθιού;
-Διασκέδαση: Το παιδί μαθαίνει από μικρό πώς μπορεί μέσα από την όμορφη και ευφάνταστη χρήση του λόγου να λαμβάνει απόλαυση και να διασκεδάζει.
-Άγχη και φοβίες: Μέσα από την πλοκή του παραμυθιού και συνήθως την μάχη μεταξύ καλού και κακού, το παιδί διαβεβαιώνεται πως ακόμα και οι πιο μικροί και ασήμαντοι μπορούν με βοήθεια και σωστή δράση να αντιμετωπίσουν ακόμα και τους...δράκους.
-Οδηγός ψυχικής ολοκλήρωσης: Ο ήρωας ή η ηρωίδα μέσα από περιπέτειες ή και σφάλματα, ακολουθούν τα απαραίτητα στάδια για την ψυχική ολοκλήρωση. Μέσω αυτών, οδηγείται και το παιδί με τη σειρά του στην ψυχική του ολοκλήρωση.
-Φαντασία: Το παραμύθι με τις λίγες λέξεις του και τα σύμβολα του χωρίς πολλές εικόνες και ήχους αναπτύσσουν την μυθοπλαστική και εικονοπλαστική ικανότητα των παιδιών.
-Σχέση γονέα–παιδιού: Μέσα από τα σύμβολα του παραμυθιού λέγονται πράγματα που το παιδί θα δίσταζε πιθανόν να εκφράσει. Αποδεικνύεται πως ο γονιός μπορεί να αποδεχτεί και να κατανοήσει κάθε φόβο ή ενθουσιασμό του παιδιού του.
-Αξίες: Το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει την εμπιστοσύνη του στις ηθικές και τις κοινωνικές αξίες.
Ευχαριστούμε για την συνεργασία του το Εργαστήρι Μαιρηβή
πηγή: http://hamomilaki.blogspot.com
Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010
Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ...ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου · 5:00 μ.μ. - 9:00 μ.μ. ΙΑΝΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ 24
Ο πρώτος αποχωρισμός του παιδιού από την οικογένεια – Μέρος 1
Άγχος αποχωρισμού Το παιδί από τον 7ο μήνα της ζωής του μέχρι και τα 3 του χρόνια περίπου αποκτά μια ιδιαίτερη προσκόλληση με το άτομο που το φροντίζει – συνήθως τη μητέρα. Αυτό είναι βασικό αναπτυξιακό στάδιο και ονομάζεται άγχος αποχωρισμού. Το παιδί δεν έχει μάθει ακόμη σε αυτή τη φάση πως οι γονείς συνεχίζουν να υπάρχουν όταν δεν είναι κοντά του ή ότι θα επιστρέψουν. Μεταξύ του 10ου και του 18ου μήνα το άγχος αυτό κορυφώνεται ενώ από το 2ο χρόνο αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί και θα προστεθούν στο παιδί και άλλα άτομα του οικογενειακού ή κοινωνικού περιβάλλοντος με τα οποία θα διατηρεί μία σταθερή σχέση. Η ομαλή επίλυση αυτού του άγχους προϋποθέτει ότι το παιδί έχει περάσει από 3 βασικά για την ανάπτυξή του στάδια: 1. Ανάπτυξη σύνδεσης με το γονέα. 2. Συνειδητοποίηση της μονιμότητας των αντικειμένων. 3. Ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το άγχος του αποχωρισμού δεν είναι μια φυσιολογική αντίδραση μόνο των παιδιών εφόσον το αντιμετωπίζουν και οι γονείς. Συχνά ο αποχωρισμός είναι πιο δύσκολος για τους γονείς οι οποίοι οφείλουν να το διαχειριστούν προσέχοντας την έκφραση των συναισθημάτων τους. Τα παιδιά με μεγάλη ευκολία αντιλαμβάνονται συναισθήματα όπως το άγχος, την αμφιβολία και τις τύψεις που πολλές φορές νοιώθουν οι γονείς αφήνοντας τα στη φροντίδα άλλων και τους δημιουργείται έτσι αίσθηση ανασφάλειας. Τα παιδιά χρειάζονται την επιβεβαίωση των γονιών για την ασφάλεια που θα τους παρέχεται στο νέο περιβάλλον αλλά και την εμπιστοσύνη τους για την ικανότητά τους να προσαρμοστούν σ’ αυτό. Το παιδί στον παιδικό σταθμό Η είσοδος του παιδιού στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο απαιτεί την προετοιμασία τόσο του παιδιού όσο και των γονιών. Οι γονείς οφείλουν να αντιμετωπίσουν πρώτα τα δικά τους προβλήματα που θα προκαλέσει ο αποχωρισμός τους από τα παιδιά, ώστε να μπορέσουν έπειτα να βοηθήσουν τα παιδιά με τα δικά τους προβλήματα που θα φέρει η αλλαγή αυτή μέχρι να προσαρμοστούν. Η ομαλή προσαρμογή διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες μέχρι ένα μήνα. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται δυσπροσαρμοστικότητα του παιδιού που μπορεί να οφείλεται: - Στην ιδιοσυγκρασία του παιδιού, π.χ. ντροπαλό, φοβητσιάρικο παιδί - Σε προβλήματα στην οικογένεια, π.χ. έντονες συγκρούσεις των γονέων - Απώλεια στο στενό οικογενειακό περιβάλλον - Αλλαγή στην οικογένεια π.χ. γέννηση ενός άλλου παιδιού - Διαζύγιο, κ.α. Χρήσιμες στρατηγικές για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού • Αποχαιρετήστε το παιδί με τρυφερότητα και αποφασιστικότητα. • Αφήστε το να πάρει μαζί του ένα αγαπημένο του αντικείμενο από το σπίτι. • Μείνετε σταθεροί και ξεκάθαροι στα μηνύματα που του δίνετε. • Αν έχετε τη δυνατότητα καλέστε στο σπίτι κάποιο παιδάκι από το νηπιαγωγείο του. • Συνεργαστείτε με την νηπιαγωγό. • Δείξτε του ότι εμπιστεύεστε την ικανότητα του να προσαρμοστεί. Αποφύγετε: • Να περιφέρεστε τριγύρω του. • Να φεύγετε στα κρυφά. • Να το εμποδίζετε να εκφράσει τα συναισθήματά του. • Να υποχωρείτε στις αντιδράσεις του. • Να δείχνετε θυμωμένοι με το σχολείο ή τη δασκάλα. • Να συζητάτε με τη δασκάλα για προβλήματα που προκύπτουν, μπροστά στο παιδί. • Να εκπλαγείτε αν επανεμφανιστεί το πρόβλημα της προσαρμογής μετά από διακοπές ή μεγάλη απουσία του παιδιού από το σχολείο. Ο παιδικός σταθμός – το νηπιαγωγείο - σηματοδοτούν την αρχή της αυτονομίας του παιδιού, την κοινωνικοποίησή του και την πορεία του στη γνώση. Είναι η πρώτη ευκαιρία του παιδιού να μάθει να προσαρμόζεται στον έξω κόσμο. Θα μπορεί να συμμετέχει σε ομάδα, να μάθει τρόπους κοινωνικής συμπεριφοράς, να αποδέχεται και να σέβεται τόσο τους κανόνες των μεγάλων όσο και την διαφορετικότητα των συνομηλίκων του, θα αναπτύξει τη δημιουργικότητά του και τη φαντασία του, θα δημιουργήσει τις πρώτες του φιλίες, θα επιδείξει με τον καιρό τα ιδιαίτερα ταλέντα του καθώς και τις γνωστικές του δεξιότητες. Όλα αυτά θα αποδειχτούν απαραίτητα εφόδια για μια ολόκληρη ζωή. ΝΤΟΡΑ ΜΙΝΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΛ: 210-7251398 www.minou.gr Email : dora@minou.gr Σημείωση : Το κείμενο προέρχεται από το πρώτο σεμινάριο της σειράς «Ενημερωμένοι γονείς – Ευτυχισμένα παιδιά» που διοργάνωσε το Family club http://www.familyclub.gr |
Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010
Τι είναι η Μικρόπολις
Αυτή είναι η Μικρόπολις. Μια πόλη-θαύμα για παιδιά ηλικίας 6-13 ετών που θέλουν να μάθουν, να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν… παίζοντας πολύ και διασκεδάζοντας με την καρδιά τους! Πρώτη στο είδος της, η Μικρόπολις πρωτοπορεί και ενώνει τους γνωστότερους και πιο αγαπημένους φορείς -Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα και Δημοτικούς Φορείς- για χάρη των παιδιών! Στις 8 συναρπαστικές Γειτονιές της, τα παιδιά ψυχαγωγούνται, παίζουν παιχνίδια δημιουργίας και γνώσης, διεκδικούν, εκφράζονται, λειτουργούν σε ομάδες, παίρνουν αποφάσεις και γνωρίζουν από κοντά όλους εκείνους τους μεγάλους που ξέρουν να κάνουν τη διαφορά. Πώς; Μέσα από μία προσεχτικά επιλεγμένη σειρά θεματικών διαδραστικών εμπειριών για την Υγιεινή διατροφή, τον Αθλητισμό, την Οδική ασφάλεια, το Περιβάλλον, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Τεχνολογία, τους Αδέσποτους σκύλους και τη Δημιουργικότητα! Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων, η Μικρόπολις είναι μια πραγματικά ξεχωριστή διοργάνωση, αποκλειστικά αφιερωμένη στους πολίτες του αύριο! ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ: 23 με 26 Σεπτεμβρίου 2010 στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Πέμπτη και την Παρασκευή 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2010, από τις 9.00-14.00: επισκέψεις Δημοτικών Σχολείων. Σαββατοκύριακο 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2010, από τις 10.00-19.00: ευρύ κοινό και Φορείς για το Παιδί. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ πηγή: www.blog.eimaimama.gr | |
Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010
Κουμπούρες δεν υπάρχουν!
Μια πολύτιμη, ψυχαναλυτική ματιά στο φαινόμενο της σχολικής αποτυχίας.
Κανένα βιβλίο, πόσω μάλλον ο μικρός θησαυρός με τον ευρηματικό τίτλο «Κουμπούρες δεν υπάρχουν», δεν είναι απλώς και μόνο ένα κείμενο. Είναι ένα κείμενο το οποίο συνομιλεί πότε ρητά πότε άρρητα με άλλα βιβλία, με ιδέες, με τη ζώσα πραγματικότητα. Αλλά ενίοτε η αξία του και τα αποτελέσματα αυτής της συνομιλίας μπορούν να αναδειχθούν και να εκτιμηθούν πλήρως υπό συγκεκριμένες περιστάσεις και συγκυρίες. Η επανέκδοση του υπό παρουσίαση βιβλίου δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του έρχεται σε μια στιγμή που δείχνει ιδανική για τουλάχιστον τέσσερις λόγους. Πρώτον, στο μεσοδιάστημα έχει πλέον εκδοθεί ένα ικανό σώμα ψυχαναλυτικών έργων έγκυρα μεταφρασμένων κι επιμελημένων, μεταξύ των οποίων κείμενα του Λακάν ή για τον Λακάν, η κλινική σκέψη και πράξη του οποίου αποτελεί πηγή έμπνευσης για την ψυχαναλύτρια Αννύ Κορντιέ.
Δεύτερον, υπάρχει μια ραγδαία ανάπτυξη κάθε είδους ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών. Τρίτον, ζητήματα που σχετίζονται με «μαθησιακές δυσκολίες» αναγνωρίζονται πια ως προβλήματα από γονείς κι εκπαιδευτικούς –π.χ. βλ. τη δυσλεξία και τη διάδοση της λογοθεραπείας–, ενώ βέβαια είναι περιττό να αναφέρει κανείς τα γενικευμένα κι επιδεινούμενα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης. Τέταρτον, διεθνώς κάνει πολύ ισχυρή επανεμφάνιση μια αναγωγιστική προσέγγιση που αναζητά τα αίτια κάθε είδους διανοητικού αλλά και συναισθηματικού προβλήματος στη βιολογία και τα γονίδια. Αυτή η τάση έχει λάβει ακόμη και γελοίες μορφές, όπως είναι το αποκαλούμενο σύνδρομο υπερκινητικότητας το οποίο αντιμετωπίζεται με φάρμακα, ιδίως στις ΗΠΑ.
Μολονότι έχουμε πλέον απομακρυνθεί αποφασιστικά από απλοϊκές προσεγγίσεις του τύπου «δεν τα ‘παίρνει τα γράμματα» η οποία μεταθέτει αστόχαστα στο παιδί την υποτιθέμενη, ενδιάθετη και τελικά αθεράπευτη ανικανότητα να μορφωθεί, εξακολουθεί να μην είναι ξεκάθαρη για τους περισσότερους η πολυπαραγοντική φύση του προβλήματος. Η Κορντιέ τονίζει ακριβώς τις διαφορετικές διαστάσεις που εμπλέκονται και ταυτόχρονα είναι προσεκτική κι ακριβολόγος αφού μας καλεί να σεβαστούμε ως διακριτά, μολονότι διαπλεκόμενα, τα πεδία των κοινωνικών σχέσεων και του ατομικού ψυχισμού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει κάποια αιτιώδης ή αναγκαστική σχέση ανάμεσα στο κοινωνικό περιβάλλον και το πώς αντιδρά το υποκείμενο σε αυτό. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη και έχει να κάνει με τη βιογραφία του καθενός.
Μάλιστα, αναλύει χαρακτηριστικές περιπτώσεις ασθενών της, παιδιών κι εφήβων με προβληματικές σχολικές επιδόσεις, παρουσιάζοντας τη μέθοδο που ακολούθησε, αξιοποιώντας βασικές ψυχαναλυτικές κατηγορίες όπως το ασυνείδητο και το ιδεώδες του εγώ. Αυτές είναι και οι συγκλονιστικότερες σελίδες του βιβλίου, καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον ψυχικό πόνο που βιώνουν τα υποκείμενα όταν κάτι έχει αποτύχει στην έκφραση της επιθυμίας τους σε συνάφεια προς το αίτημα των γονιών ή και τις απαιτήσεις του σχολικού περιβάλλοντος. Και δείχνει ανάγλυφα πώς, τουλάχιστον για την ψυχανάλυση, η σχολική αποτυχία είναι της τάξης του συμπτώματος. Δηλαδή με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, μέσω αυτής εκφράζεται μια ενδοψυχική σύγκρουση, μια αναστολή της σκέψης ή της επιθυμίας για γνώση που κατά κανόνα δεν έχει τίποτα να κάνει με την ευφυΐα του παιδιού. Για παράδειγμα, «η απαγόρευση της γνώσης» που βιώνει ένα υιοθετημένο παιδί μπορεί να εκπορεύεται από μια απαγόρευση της γνώσης όσον αφορά την καταγωγή του που του έχει επιβληθεί από τους θετούς γονείς. Αυτή την απαγόρευση ενδέχεται να τη διαισθανθεί ασυνείδητα και να αντιδράσει σαν «διανοητικά καθυστερημένο». Τι μπορούν να πουν τα γονίδια για αυτό; Ποια φάρμακα θα διορθώσουν την κατάσταση;
Είναι άλλωστε δριμεία η κριτική που ασκεί η συγγραφέας στα τεστ ευφυΐας και τα ψυχομετρικά τεστ, τα οποία σε κάθε περίπτωση αδυνατούν να πουν οτιδήποτε για το «νόημα» του όποιου αποτελέσματος. Δηλαδή, πέραν μιας αμφιβόλου κατάταξης σε κάποιο νοητικό επίπεδο ή απόδοσης ενός χαρακτηρισμού –π.χ. νοητική καθυστέρηση όπως στην προηγούμενη περίπτωση– δεν παρέχουν μια βαθύτερη, ουσιαστικά αξιοποιήσιμη πληροφορία. Αντίστοιχα, η Κορντιέ επιχειρεί να θεμελιώσει τη ριζικά διαφορετική ψυχαναλυτική ματιά αντιδιαστέλλοντάς την προς ψυχολογικές και ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που επικεντρώνονται στο «εγώ» και την προσωπικότητα, υποβαθμίζοντας το ρόλο του ασυνείδητου και του «διχασμού του υποκειμένου», και οι οποίες ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν αποσπασματικά την ευφυΐα ως αυτοτελή ικανότητα, αντί να την εντάσσουν και να την συνεξετάζουν στο ευρύτερο πλαίσιο των νοητικών και ψυχικών δυνάμεων του ανθρώπου.Το βιβλίο είναι αναμφίβολα απαιτητικό για τον αμύητο στην ψυχαναλυτική οπτική αναγνώστη, ωστόσο η Κορντιέ γράφει απαράμιλλα προσιτά μέχρι το σημείο να μην προδώσει το αντικείμενό της και με αληθινή αγάπη για αυτό. Αν και η μετάφραση είναι συνολικά αξιόπιστη, υπάρχουν κάποιες αστοχίες που θα μπορούσαν να διορθωθούν σε αυτή την επανέκδοση με πλέον ενοχλητική την απόδοση του «αυτό» (id) λανθασμένα ως «εκείνο».
Απόσπασμα
«Η σχολική αποτυχία είναι πρόσφατο παθολογικό φαινόμενο. Εμφανίστηκε με την εισαγωγή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και απασχόλησε πολύ τους σημερινούς ανθρώπους λόγω μιας ριζικής αλλαγής στην κοινωνία. Και εδώ, επίσης, τα προβλήματα δεν τα γεννούν μόνες τους οι απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας, όπως πολύ συχνά πιστεύουμε, αλλά ένα υποκείμενο που εκφράζει τη δυσφορία του στη γλώσσα μιας εποχής όπου οι κυρίαρχες αξίες είναι η δύναμη του χρήματος και η κοινωνική επιτυχία. Η κοινωνική πίεση επενεργεί σαν παράγοντας αποκρυστάλλωσης ενός προβλήματος που εγγράφεται με μοναδικό τρόπο στην ιστορία του κάθε ανθρώπου». (σελ. 15)
Κουμπούρες δεν υπάρχουν
Ψυχανάλυση και σχολική αποτυχία
Αννύ Κορντιέ
Μτφρ. Ακριβή Αλεξιάδη
Ολκός 2008
* Πρώτη δημοσίευση: "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής"
www.bookpress.gr