Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ανακοίνωση ΕΟΦ:Νοθευμένα φυτικά προϊόντα/συμπληρώματα για απώλεια βάρους.

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι τα προϊόντα AMANA ACRE, ACAI BERRY SOFT GEL, TENGDA και SUPER SLIM-GREEN LEAN BODY CAPSULE, τα οποία διακινούνται παράνομα ως φυτικά προϊόντα που προορίζονται για απώλεια βάρους, είναι νοθευμένα με τη φαρμακολογικά δραστική ουσία σιβουτραμίνη. Η δραστική ουσία σιβουτραμίνη, η οποία έχει αποσυρθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας, περιέχεται στη σύνθεση των συγκεκριμένων προϊόντων χωρίς να αναφέρεται στην επισήμανσή τους, όπως προέκυψε από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Δανίας. Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Εκπαίδευση Τουαλέτας

9 σημάδια και 15 βήματα για να ξεχάσουμε την πάνα και να ωθήσουμε το μικρό μας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα.
Κάπου μεταξύ των 1,5 - 3 χρόνων περίπου, το παιδί μας αναπτύσσει τέτοια συμπεριφορά που καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και να αφήσει τις πάνες.
Αυτό συμβαίνει όταν:
  1.  μπορεί να καταλάβει ότι θέλει να ουρήσει.
  2. μπορεί να κρατηθεί μέχρι να φτάσει στην τουαλέτα.
  3. μπορεί να καθίσει στην τουαλέτα ή στο γιογιό άνετα, χωρίς βοήθεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει σκαλοπατάκι  και ειδικό κάθισμα για την τουαλέτα του σπιτιού, ή γιογιό πάντα έτοιμο και σε συγκεκριμένη θέση (που να μπορεί να το βρει το παιδί χωρίς εμπόδια) στην τουαλέτα.
  4. έχει θέληση για συνεργασία
  5. έχει δώσει σημάδια ανεξαρτησίας
  6. του αρέσει να μιμείται 
  7. επιζητεί την επιβεβαίωση.
  8. μπορεί να ακολουθεί απλές οδηγίες
  9. και αρκεί να υπάρχει ενήλικας κοντά του συνεχώς, ώστε να μπορεί να το ζητήσει

Μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας σε αυτή την νέα περιπέτεια και βασική εκπαίδευση, με το χιούμορ μας και την θετική μας στάση. Ας προετοιμαστούμε.
  1. Διαλέγουμε το γιογιό. Μπορεί το πάνω μέρος του να βγαίνει και να προσαρμόζεται στην τουαλέτα μας, για το επόμενο στάδιο.
  2. Ενθαρρύνουμε το παιδί να κάθεται στο γιογιό (με πάνα ή χωρίς) και να νιώθει άνετα (να μην κουράζονται τα πόδια του λόγω περίεργης στάσης)
  3. Μάθετε του απλές λέξεις που να μπορεί να χρησιμοποιεί για να ξεχωρίζει τις ανάγκες του για τουαλέτα. Αφήστε το να δει μέλη της οικογένειας του ίδιου φύλου, ώστε να καταλάβει την χρήση της τουαλέτας.
  4. Βγάλτε του την πάνα αρκετές φορές μέσα στην ημέρα και αφήστε το να κάθεται στο γιογιό για κάποια λεπτά. Δώστε του ένα παιχνίδι για να ξεχαστεί και μείνεται μαζί του. θα χρειαστεί να το επαινέσετε για την προσπάθεια που κάνει και να του λέτε ότι μπορεί να δοκιμάσει και αργότερα.
  5. Παρατηρήστε το παιδί και όταν πάρει συγκεκριμένη στάση που μπορεί να εξελιχθεί σε ούρηση ή εκκένωση, πηγαίνετε το στην τουαλέτα. Όταν σας το πρωτοπεί, επαινέστε το! Αφήστε το παιδί να τραβήξει το καζανάκι. Και μάθετε του να πλένει τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  6. Δώστε του κίνητρα. Ένα αυτοκολλητάκι στο χεράκι, ένα παραμύθι αμέσως μετά, ένας έπαινος: "Έτσι κάνουν και τα μεγάλα παιδιά. Μπράβο!" Και ποτέ δεν απογοητευόμαστε όταν συμβούν ατυχήματα και δεν προλάβουμε.
  7. Ενημερώνουμε όποιον έρχεται σε επαφή με το παιδί για αρκετή ώρα, πια είναι η ρουτίνα για την τουαλέτα, ώστε όλοι να το καθοδηγούν με τον ίδιο τρόπο και να μην μπερδευτεί με διαφορετικές λέξεις, αποδοκιμασίες, κινήσεις.
  8. Γιορτάστε την συνεχή επιτυχία, κάνοντας ένα οικογενειακό πάρτι, ή πηγαίνοντας σε μια δραστηριότητα "για πιο μεγάλα παιδιά". Πάρτε του εσώρουχα ή πάνες με λαστιχάκι και αποφύγετε να το δυσκολεύεται με ολόσωμα ρούχα, τιράντες και ζώνες.
  9. Όταν θα βρέξει το βρακάκι του, το αντιμετωπίζουμε ήρεμα. "Συνέβη ένα ατύχημα. Ας σε αλλάξω. Σε λίγο καιρό δεν θα βρέχεσαι".
  10. Θυμίστε του να χαλαρώνει. Να μην βιάζεται. Να αδειάζει τελείως την ουροδόχο κύστη ή το έντερο.
  11. Μπορούμε οδηγούμε το παιδί στην τουαλέτα το πρωί που ξυπνάει, μετά το μεσημεριανό γεύμα, πριν μπούμε στο αυτοκίνητο, πριν πάμε στην παιδική χαρά, πριν πέσει για ύπνο. Τα παιδιά ξεχνιούνται με τα παιχνίδια τους.
  12. Ας έχουμε μια αλλαξιά ρούχα μαζί μας πάντα, ώστε να μην έρθει το παιδί σε δύσκολη θέση αν συμβεί ένα ατύχημα.
  13. Η ημερήσια πάνα είναι πιο εύκολο να αφαιρεθεί. Η βραδινή πάνα χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο.  
  14. Μπορεί το παιδί μας να αρνηθεί να χρησιμοποιήσει το γιογιό ή την τουαλέτα ή να αποτυγχάνει συνεχώς. Ίσως δεν είναι έτοιμο. Μπορούμε να κάνουμε ένα διάλλειμα και να ξαναπροσπαθήσουμε σε 1 μήνα. Ή να παρακολουθήσουμε το παιδί και να καταλάβουμε πότε θα είναι έτοιμο.
  15. Αν το παιδί έχει ξεπεράσει την ηλικία των 4 ετών και ακόμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πλήρως την τουαλέτα, ήρθε η ώρα να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο (αν δεν το έχουμε ήδη κάνει). Μπορεί να υπάρχει κάποιο ιατρικό αίτιο (κάποια λοίμωξη π.χ.) που με την κατάλληλη θεραπεία, να τελειώσουν τα "ατυχήματα".

Το Mybabycenter χαρίζει έναν ατμομάγειρα της Beaba στην εκπομπή www.eimaimama.tv!!!!

Αυτή τη Τετάρτη 1/12/10 η Ολίβια Γαβρίλη θα μαγειρέψει στην εκπομπή της με τον ατμομάγειρα της Βeaba και μια τυχερή μανούλα (ή μπαμπάς) θα τον κερδίσει μέσω του Mybabycenter αξίας 139.90€!!!!
Συντονιστείτε στο www.eimaimama.tv στις 21:00 και καλή επιτυχίαααααααααααααα!!!

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΚΡΙΤΙΚΗ: Kinder Γαλακτοφέτες. Δεν είναι πιο υγιεινό από άλλα κέικ.

ΤΑ ΣΥΝ:
* Έχει ασβέστιο
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Έχει πρόσθετα σάκχαρα και λιπαρά.
Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Είναι να μη σου βγει το όνομα τελικά. Τα Kinder έχουν τη φήμη του υγιεινού κολατσιού για παιδιά, και όμως τα φαινόμενα απατούν. Κοιτάζοντας τα συστατικά βλέπεις ότι αποτελείται από 40% φρέσκο γάλα. Εντάξει αυτό αντιστοιχεί σε μία μπάρα των 28 γραμμαρίων σε 11 γραμμάρια γάλα, σιγά το πράγμα. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Περιέχει μεγάλο ποσοστό λίπους: το 58% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά, όπου τα περισσότερα από αυτά τα λιπαρά είναι κορεσμένα. Κάνοντας μία σύγκριση με ένα κομμάτι κέικ, αυτές οι μπάρες έχουν περισσότερες θερμίδες, λιπαρά και σάκχαρα από ένα κομμάτι κέικ της ίδιας ποσότητας με το κέικ να έχει λίγο παραπάνω υδατάνθρακες (δηλ. αλεύρι). Και φυσικά έχει ελάχιστες φυτικές ίνες (0,3 ανά μπάρα). ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

Δεν έχει κάτι ιδιαίτερο αυτή η μπάρα εκτός από ζάχαρη, λιπαρά και αλεύρι,τουλάχιστον όμως δεν περιέχει χρωστικές. Δεν υπάρχει όμως λόγος να θεωρείται αυτό το προϊόν υγιεινό, ούτε μπορείς να το δίνεις ελεύθερα στο παιδί σου. Διατροφικά έχει την ίδια αξία με ένα κέικ (και μικρότερη) οπότε θα πρέπει και να αντιμετωπιστεί και σαν κέικ. Στο μόνο που διαφέρει είναι ότι περιέχει λίγο περισσότερο ασβέστιο από το κέικ. Η μπάρα περιέχει 90 mg ενώ το κέικ 30 mg, μιλάμε για ελάχιστες ποσότητες αν αναλογιστούμε ότι τα 60 mg διαφορά αντιστοιχούν σε 1/4 φέτα κίτρινου τυριού.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΠΑΡΑ: Θερμίδες: 117, Υδατάνθρακες: 9,7 γρ., Πρωτεΐνη: 2,4 γρ., Λιπαρά: 7,6 γρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 6/10
Λιπαρά: 3,5/10
Θερμίδες: 3,8/10
Φυτικές Ίνες: 1/10
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 6/10
ΣΥΝΟΛΟ: 4/10

ένα εκπαιδευτικό site


ένα εκπαιδευτικό site για να μαθαίνουν τα παιδάκια μας λεξούλες στα αγγλικά

Να το φας;


Έχουμε μιλήσει αρκετά για τους λόγους που πρέπει κανείς να αποφεύγει τα επεξεργασμένα κρέατα τύπου λουκάνικα Φρανκφούρτης, παριζάκια κτλ. Επηρεάζουν την υγεία μας αρνητικά λόγω των επικίνδυνων συστατικών όπως νιτρώδη και νάτριο (καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις). Ωστόσο ίσως και ο τρόπος που παρασκευάζονται σε πείσει να τα περιορίσεις. Όλοι έχουμε ακούσει ότι αυτά τα προϊόντα παράγονται από διάφορα κομμάτια του ζώου. Τώρα τελευταία κυκλοφορεί μία φωτογραφία στο διαδίκτυο που μας δείχνει λίγο την κατάσταση. Η φωτογραφία μοιάζει σαν να είναι παγωτό μηχανής στην ουσία όμως είναι πολτοποιημένο κρέας κοτόπουλου, ενώ η δεύτερη φωτογραφία είναι χοιρινό. Βασικά, μηχανήματα χρησιμοποιούνται για να πιέσουν και το τελευταίο κομμάτι κρέατος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κόκκαλο. Βέβαια πολλά από αυτά τα κομμάτια δεν είναι φαγώσιμα σε κανονικές συνθήκες ούτε θα τα αγόραζε κανείς, αλλά η τεχνολογία επιτρέπει τη χρήση και του χειρότερου κομματιού κρέατος. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για διάφορα προϊόντα κρέατος από τη δεκαετία του 50. Και που πάει; Φυσικά σε επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα, πάριζα και σε μερικές περιπτώσεις μπουκιές κοτόπουλου. Καλή Όρεξη!

Διεθνής Έρευνα: Πολλές οι διαφημίσεις για ανθυγιεινά τρόφιμα στην Ελλάδα

Ερευνητές από 11 χώρες συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με διαφημίσεις τροφίμων και διαπιστώθηκε ότι το 67% των διαφημίσεων αυτών προωθούσαν ανθυγιεινά τρόφιμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ειδικά για τα παιδιά αφού σύμφωνα με παλιότερη έρευνα τα παιδιά που παρακολουθούσαν διαφημίσεις με τρόφιμα μετά κατανάλωναν τις διπλάσιες θερμίδες απ ότι όταν παρακολούθησαν διαφημίσεις με παιχνίδια. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία και την Ισπανία είχαν την υψηλότερη συχνότητα διαφημίσεων ανθυγιεινών τροφίμων σε ώρες που συνήθως παρακολουθούν τα παιδιά τηλεόραση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, Καναδά, Αυστραλία και ΗΠΑ. Οι διαφημίσεις αυτές χρησιμοποιούν τεχνικές προσανατολισμένες σε παιδιά όπως η χρήση του δημοφιλούς χαρακτήρων (για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα το Gummy Bear-αρκουδάκι που χρησιμοποιείται για το παριζάκι Υφαντής). Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών έχει ένα καλό άρθρο σχετικά με τα παιδιά και τη διαφήμιση και δίνει συμβουλές για τους γονείς. Ωστόσο γιατί να μείνουμε εκεί; Γιατί δεν μπορούν να απαγορευτούν οι διαφημίσεις τροφίμων που προορίζονται για παιδιά; Ήδη η Σουηδία το έχει κάνει. Σε τι χρησιμεύουν αυτές οι διαφημίσεις; Ειδικά αυτές που διαφημίζουν ανθυγιεινά τρόφιμα, σίγουρα όχι για το καλό των παιδιών. Θα περίμενε κανείς ότι... σε ένα κράτος σαν την Ελλάδα που έχει από τα υψηλότερα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας να είχαν ήδη βάλει αυστηρούς περιορισμούς σε ότι αφορά διαφημίσεις για τροφές σκουπίδια...

Απαγορεύτηκαν τα παιδικά γεύματα Happy Meals της McDonalds.

Σε παλιότερη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί για τη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σαν Φρανσίσκο να απαγορεύονται να πωλούνται γεύματα που απευθύνονται σε παιδιά (με δώρα, παιχνίδια κτλ.) αν δεν πληρούν συγκεκριμένες διατροφικές προϋποθέσεις. Ψηφίστηκε λοιπόν αυτό το νέο διάταγμα και η πλειοψηφία του συμβουλίου ψήφισε υπέρ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος της πόλης ψήφισε κατά. Έτσι από την 1η Δεκεμβρίου θα απαγορεύεται να πωλούνται τα συγκεκριμένα γεύματα εκτός αν αλλάξουν τη διατροφική τους αξία. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι καλό βήμα μιας και μπορεί να οδηγήσει τις εταιρίες τροφίμων και φαστ φουντ να δημιουργήσουν πιο υγιεινά γεύματα και προϊόντα, από την άλλη... πολλοί πιστεύουν ότι ο καταναλωτής και ο γονιός πρέπει να αποφασίζει τι θα φάει και όχι το κράτος. Πάντως ένα είναι σίγουρο: πρέπει και εμείς να βάλουμε δικά μας (προσωπικά) κριτήρια για τα φαγητά που αγοράζουμε για μας και τα παιδιά μας και να μην τρώμε ότι θέλει να μας πουλήσει και πλασάρει η κάθε εταιρία.
www.natofao.blogspot.com

Επιτέλους θα απαγορεύεται η χρήση δισφαινόλης Α (ΒΡΑ) στα βρεφικά μπουκάλια, αλλά...

Δεν καταλαβαίνουμε όμως κάτι: πριν 2 μήνες η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) σε αναφορά της απέρριψε τις όποιες ανησυχίες υπήρχαν για το ΒΡΑ λέγοντας ότι οι έρευνες είχαν πολλές ελλείψεις και έβγαλαν απόφαση ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα τωρινά επίπεδα έκθεσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Και τώρα βγαίνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ και ανακοινώνει ότι από τον Ιούνιο του 2011 θα απαγορεύεται η πώληση βρεφικών μπουκαλιών που έχουν κατασκευαστεί με δισφαινόλη Α (ΒΡΑ)... Τι ρόλο παίζει η EFSA; Από τη μία αναφέρουν ότι δε υπάρχει λόγος ανησυχίας και από την άλλη η ΕΕ προχωράει σε απαγόρευση της ουσίας αυτής (έστω και μόνο σε βρεφικά μπουκάλια). Μήπως η EFSA δεν είναι τόσο αντικειμενική τελικά αφού η Εκτελεστική επιτροπή παραβλέπει την αναφορά της (τουλάχιστον έτσι φαίνεται);... Αυτά είναι καλά νέα, αλλά γονείς μην επαναπαύεστε, όταν το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί ποτηράκια η και άλλα πιάτα και δοχεία, και αυτά πρέπει να είναι χωρίς ΒΡΑ. Ενώ εμείς οι ενήλικες θα πρέπει να αποφεύγουμε συσκευασίες που πιθανό να παρασκευάζονται με ΒΡΑ (πήγαινε εδώ και εδώ για να μάθεις πως). Και για όσους δεν γνωρίζουν για το ΒΡΑ, έρευνες δείχνουν ότι επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε έμβρυα αλλά προκαλεί και ορμονικές διαταραχές προκαλώντας αναπαραγωγικά προβλήματα ειδικά στους άντρες, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και παχυσαρκία. 

ΒΡΕΦΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο μικρός καταναλωτής είναι καλός καταναλωτής

Είναι εύκολο να μην θηλάσεις το παιδί σου. Είναι γρήγορο, ελεγχόμενο και άκοπο να του δίνεις γάλα αγελάδας σε σκόνη. Είναι εύκολο και βολικό να ταΐζει το παιδί η γιαγιά, ο μπαμπάς, η νταντά, ενώ εσύ ξεκουράζεσαι απ’ τον τοκετό, ή επιστρέφεις στη δουλειά σου, ή βγαίνεις για καφέ με φίλες για να αισθανθείς ξανά άνθρωπος. Για να διεκδικήσεις το σώμα σου. Να βγεις μια βόλτα στα μαγαζιά, να αγοράσεις κρέμες για τις ραγάδες, κρέμες αδυνατίσματος και εξωραϊσμού, να δεις τηλεόραση. Να διεκδικήσεις τη ζωή σου – που την αγοράζεις με χρήμα.
Η αποτυχία του θηλασμού στην Ελλάδα είναι σύμπτωμα κοινωνικής παθολογίας, με κοινωνικές, πολιτισμικές, πολιτικές – και, φυσικά, οικονομικές αιτίες. Πόσο κοστίζει η διατροφή ενός βρέφους με τεχνητό γάλα? Αν ένα κουτί κοστίζει από 10-25 ευρώ  ανά εβδομάδα και αν επιμερίσουμε και τις δαπάνες για μπιμπερό, θηλές, θήκες αποθήκευσης της σκόνης, βραστήρες, μηχανές αποστείρωσης, κτλ., το μηνιαίο κόστος μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ ανά βρέφος, για τουλάχιστον 12 μήνες. Είναι δυνατόν? Σίγουρα οι εταιρίες που πουλούν αυτές τις σύγχρονες ανέσεις ξέρουν ακριβώς πόσα κερδίζουν από την ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ ΜΙΑ  ελληνική οικογένεια…
Οι εταιρίες παρασκευής υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, κατασκευής μπιμπερό και θηλών προωθούν τα προϊόντα τους σε μαιευτήρια και γιατρούς (έναντι «ανταποδοτικών οφελών») παραβιάζοντας τον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος (World Health Assembly, 1981) τον οποίο έχει υιοθετήσει επισήμως το Ελληνικό κράτος. Δικτυωμένες σε όλα τα μαιευτήρια της χώρας, έχουν μια τσάντα έτοιμη με δώρα προς τις μητέρες, δίνουν το μπιμπερό στο βρέφος αμέσως μετά τη γέννηση και δεν ρωτούν καν τη μητέρα αν θέλει να θηλάσει. Υπονομεύουν συστηματικά την εμπιστοσύνη των γυναικών στην ανθρώπινη φύση τους, εφαρμόζοντας εμπνευσμένες στρατηγικές που παρουσιάζουν την τεχνητή διατροφή ως πανάκεια για «γερά, έξυπνα και ισορροπημένα παιδιά»…  Με την ασίγαστη ανάγκη τους για κέρδος, εφαρμόζουν «επιστημονικές» τεχνικές για να πιέσουν τις ευάλωτες συναισθηματικά και βιολογικά νέες μητέρες να χρησιμοποιήσουν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος – και πράγματι έχουν καταφέρει να πείσουν το συντριπτικό ποσοστό αυτών ότι η σύγχρονη γυναίκα, σαν από κάποιο καπρίτσιο της ανθρώπινης φύσης μετά από εκατομμύρια χρόνια κατά την εξέλιξή της στον 20ο αιώνα της κατανάλωσης και του κέρδους, δεν έχει την βιολογική ικανότητα να θηλάσει…
Τα κονιοποιημένα γάλατα δεν είναι επιλογή της σύγχρονης γυναίκας. Είναι επιλογή των γιατρών, του συστήματος υγείας, του νόμου "προστασίας" της μητρότητας, της διαφήμισης. Εξάλλου, οι σύγχρονες Ελληνίδες μητέρες έχουν, πράγματι, πολλούς λόγους να μη θηλάσουν: οι εργαζόμενες φοβούνται την ανεργία, οι κομψευόμενες νομίζουν ότι ο θηλασμός αλλοιώνει την «αισθητική» του στήθους, οι «ενημερωμένες» βλέπουν στα Μ.Μ.Ε. εικόνες γυναικών που θηλάζουν μόνο σε χώρες «του τρίτου κόσμου» που μαστίζονται από λιμούς, πολέμους, κτλ. σε αντιδιαστολή με εικόνες από τα γεμάτα υγεία και ευτυχία παιδιά (των εύπορων τάξεων) του δυτικού κόσμου που διατρέφονται με τα εμπορικά σκευάσματα που τα ίδια αυτά μέσα διαφημίζουν. Εξ άλλου, και μόνον το άγχος της ηδονής που μπορεί να νιώθει μία γυναίκα που θηλάζει μπορεί να εξηγήσει γιατί μία γυναίκα μπορεί να είναι σωματικά ικανή να παράγει γάλα αλλά συναισθηματικά ανίκανη να θηλάσει…
Με ποια λογική υπονομεύουμε τη φυσική και φυσιολογική διαδικασία διατροφής (και ανατροφής) των παιδιών μας, «κόβουμε» το γάλα της βιολογικής μητέρας και χορηγούμε στο βρέφος ένα χημικό «υποκατάστατο»? Με ποια λογική η πλειονότητα των γυναικών στον πλανήτη έχουν συναινέσει να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο πείραμα που έχει ποτέ εκτελεστεί σε ανθρώπους? Με ποια λογική υπομένουμε την αφύσικη «κανονικοποίηση» των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος – του γυναικείου σώματος?...
Ο θηλασμός αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην διατροφή και στην υγεία.
Θέλω πίσω το σώμα μου. Διεκδικώ το σώμα μου. Θέλω να θηλάζω το παιδί μου. Διεκδικώ το δικαίωμα να συνεχίσω τη φυσική ιστορία του είδους μου. Σέβομαι το δικαίωμα του παιδιού μου να θηλάσει. Διεκδικώ το δικαίωμα να μην είμαι καταναλώτρια – θέλω να είμαι άνθρωπος.


Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, katchr@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα στο

Γιώργος Φαρφαράς
Αισθητικός ΠΕ 18.04
Email: sporos2@gmail.com
Skype ID: farfaraki
Twitter: @sporos

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Τελετουργία για τον ύπνο του μωρού σας

Καθιερώστε μια μικρή καθημερινή τελετουργία για τον ύπνο του μωρού σας τώρα, για να «καθαρίσετε» με τις τσιριμόνιες του στο κρεβάτι μετά... 
 
 
Επιστημονική επιμέλεια: Άννα Αλημαντήρη, παιδίατρος

Κάθε μέρα, εκεί ανάμεσα στις 6 το απόγευμα με 10 το βράδυ είναι, ίσως, οι χειρότερες σας ώρες. Γιατί; Γιατί περνάτε όλο το χρόνο σας προσπαθώντας απεγνωσμένα να ηρεμήσετε και να κοιμίσετε το μωράκι σας. Όλες οι νέες μαμάδες το έχουν βιώσει και ξέρουν τι λέμε. Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να μάθει πότε έρχεται η ώρα του ύπνου...
Γύρω στους 2 μήνες της ζωής του, το μωρό είναι έτοιμο να πάρει τα πρώτα «μαθήματα ύπνου». Κάθε βράδυ, την ίδια ώρα, θα κάνετε τις ίδιες κινήσεις, όπως το χαμήλωμα της φωνής και του ηλεκτρικού φωτός. Αυτόματα θα αρχίσει να συνδέει τέτοιες κινήσεις με τον ύπνο και μέχρι τους τρεις μήνες θα έχει μάθει την ώρα του!
Αυτές τις πρώτες λίγες εβδομάδες θα μάθετε και εσείς να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό κουράστηκε και θέλει να κοιμηθεί. Όταν αντιλαμβάνεστε ότι νιώθει κούραση μπορείτε να κάνετε τις κινήσεις που δηλώνουν ότι είναι ώρα για ύπνο. Αρχικά, μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα. Για παράδειγμα, το βραδινό μπάνιο μπορεί να του προκαλεί εγρήγορση αντί να το χαλαρώνει.
Αν από νωρίς καθιερώσετε μια ρουτίνα ύπνου, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε λιγότερα προβλήματα και κατά τη νηπιακή περίοδο, καθώς το παιδάκι σας και τότε θα συνδέει το μπάνιο, μια ιστορία ή το χαμήλωμα του φωτός με την ώρα του ύπνου.
Στόχος είναι να επαναλαμβάνετε τη ρουτίνα κάθε βράδυ, ώστε να γίνει τρόπος ζωής για το παιδί σας. Προφανώς και θα υπάρξουν εξαιρέσεις από τον κανόνα, όπως η περίοδος των διακοπών ή μια βραδινή έξοδος. Παρ’ όλα αυτά, αν διατηρείτε τη ρουτίνα ακόμη κι όταν δεν κοιμίζετε το παιδί στο σπίτι, θα είναι ευκολότερο να κοιμηθεί.
Μια κανονισμένη ρουτίνα ύπνου θα διευκολύνει τα πράγματα και για το σύντροφό σας, ώστε να περνάει χρόνο με το μωράκι σας, πράγμα ιδιαιτέρως σημαντικό αν θηλάζετε. Η ώρα του μπάνιου και του παραμυθιού πριν κοιμηθεί είναι σπουδαίες ευκαιρίες για να δεθούν ο πατέρας με το παιδί. Δίνοντάς τους κάποιες ιδιαίτερες στιγμές μαζί θα επιτρέψετε στον εαυτό σας ένα μικρό διάλειμμα χαλάρωσης που τόσο χρειάζεστε.
Κάποιοι γονείς ξεκινούν τη ρουτίνα του ύπνου παίζοντας με το παιδί μέχρι να το κουράσουν. Παρόλο που καλό είναι για αρχή, πρέπει να περάσετε ώρα με το παιδί και στο υπνοδωμάτιο πριν πέσει για ύπνο. Διαβάστε του ένα παραμύθι, τραγουδήστε ένα νανούρισμα ή παίξτε ένα ήσυχο παιχνίδι. Ό,τι κι αν κάνετε, ο απώτερος σκοπός είναι να συνδυάσει το παιδί την ιδέα του υπνοδωματίου με την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση κι όχι με ένα μέρος που το αφήνουν μόνο του στο τέλος της ημέρας.
Δραστηριότητες που «αποκοιμίζουν»...
Μπορείτε να εντάξετε στη ρουτίνα του ύπνου μια σειρά από δραστηριότητες. Σίγουρα θα βρείτε μόνες σας τις δραστηριότητες που ταιριάζουν στη δική σας περίπτωση. Στο μεταξύ, σας προτείνουμε κάποιες ιδέες.
Ας παίξουμε!
Το διάστημα μεταξύ βραδινού και ύπνου είναι καλή ώρα για παιχνίδι. Το παιδί μπορεί να ενθουσιαστεί για κανένα μισάωρο και να παίξει με έντονο ρυθμό κι έτσι να κουραστεί και να πέσει για ύπνο.
Ένα ζεστό μπανάκι
Μετά το παιχνίδι, μάλλον δε θα θέλει να πάει κατευθείαν για ύπνο. Ένα μπανάκι θα το χαλαρώσει. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μπάνιο στο παιδί καθημερινά, ωστόσο είναι κάτι που μπορείτε να συμπεριλάβετε στην καθημερινή ρουτίνα, καθώς το βοηθάει να χαλαρώσει.
Ένα «μασαζάκι»
Μετά απ’ όλο αυτό παιχνίδι, το μωράκι σας μπορεί να έχει υπερένταση. Δοκιμάστε ένα χαλαρωτικό μασάζ με απαλές κινήσεις στην πλάτη και στην περιοχή της κοιλιάς. Η ήρεμη ατμόσφαιρα θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και η ανακουφιστική αίσθηση του αγγίγματός σας θα του προσφέρει ασφάλεια και θα το κάνει να νυστάξει.
Προπάντων ηρεμία
Παρόλο που το μωράκι σας τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες θα ξυπνάει για βραδινό τάισμα, μπορείτε από πολύ νωρίς να του δείξετε τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Διατηρήστε ατμόσφαιρα ηρεμίας τη νύχτα, ώστε να αντιλαμβάνεται ότι είναι η ώρα για ύπνο, σε αντίθεση με τη μέρα που είναι η ώρα για δραστηριότητα. Μιλάτε χαμηλόφωνα, χρησιμοποιείτε πορτατίφ κι όχι δυνατά φώτα και προσπαθήστε να αποφύγετε κάθε τύπου ενοχλήσεις.
Κλασικά, νανούρισμα...
Όταν είναι έτοιμο για ύπνο, αφού το ξαπλώσετε στο κρεβατάκι του, διαβάστε του ένα παραμύθι ή τραγουδήστε του ένα νανούρισμα. Η οικειότητα και η απαλότητα της φωνής σας θα το κάνουν να νιώθει ασφάλεια και θα αποβάλλει το συναίσθημα ότι το αφήνουν μόνο του.
Μην ξεχνάτε τα αρκουδάκια
Πολλά μωράκια έχουν ένα αγαπημένο αντικείμενο, όπως μια κουβερτούλα ή ένα μαλακό παιχνίδι. Βάλτε το στην κούνια μαζί του πριν κοιμηθεί. Θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, κυρίως δε αν φεύγετε απ’ το δωμάτιο πριν αποκοιμηθεί.
Πεινάω, μαμά!
Θα περάσει λίγος καιρός πριν κόψει το βραδινό τάισμα. Προσπαθήστε να το ταΐζετε στο ίδιο μέρος κάθε βράδυ. Το ιδανικό θα ήταν δίπλα στο μέρος που κοιμάται. Κάντε όσο το δυνατό λιγότερη φασαρία και μην το αφήσετε να αποκοιμηθεί την ώρα που τρώει, καθώς δε θέλετε να συνδέσει τον ύπνο με το φαγητό. Επιπλέον, σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μετά το τάισμα. Ένα μωρό με κοιλόπονο δεν κοιμάται ποτέ.
Τελευταία λέξη
Το μωρό σας πιθανόν, αφού βγείτε από το δωμάτιο, να κάνει φασαρία για να σας τραβήξει την προσοχή. Μη βιαστείτε να επιστρέψετε. Θα μάθει σύντομα ότι ένα μέρος της ρουτίνας είναι να αποκοιμιέται αφού βγείτε από το δωμάτιο. Αν κλαίει, δείτε αν ηρεμεί μετά από λίγο. Αν συνεχίζει, μπορεί να σημαίνει ότι φοβάται και χρειάζεται ένα καθησυχαστικό χάδι. Αφήνετε ένα φωτάκι ανοιχτό για να μην είναι στο απόλυτο σκοτάδι.
Αλλάγες στο «τυπικό» καθώς μεγαλώνει
Η ρουτίνα που καθιερώνετε με το παιδί σας βοηθάει εξαρχής να μπούνε καλές βάσεις και για τη μετέπειτα περίοδο. Ωστόσο, καθώς το παιδί μεγαλώνει, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν αλλαγές.
Νεογέννητα
Τις πρώτες εβδομάδες είναι αδύνατο να καθιερώσετε οποιαδήποτε ρουτίνα. Απλώς χαλαρώστε και αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν καθώς ξυπνάει συνεχώς για τάισμα και χάδια.
1-3 μηνών
Μέχρι τους τρεις μήνες ένα είδος ρουτίνας θα έχει καθιερωθεί. Από τις οχτώ εβδομάδες μπορείτε να επισημαίνετε τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας δημιουργώντας ήρεμη ατμόσφαιρα τη νύχτα.
3-6 μηνών
Το μωρό μπορεί να κλαίει περισσότερο όταν το αφήνετε στο κρεβατάκι του τη νύχτα. Αυτό συμβαίνει επειδή καταλαβαίνει ότι φεύγετε χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί ότι θα επιστρέψετε και αγχώνεται εξαιτίας του αποχωρισμού. Αν αναστατώνεται όταν φεύγετε, να επιστρέφετε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να βλέπει ότι είστε εκεί γύρω.
6-12 μηνών
Από τον έκτο μήνα περίπου τα περισσότερα μωρά μπορούν να κοιμηθούν ολόκληρη τη νύχτα. Από τον ένατο μήνα και μετά καταλαβαίνουν ότι η ώρα του ύπνου είναι μόνο για ύπνο! Κατά πάσα πιθανότητα θα έχει το δικό του δωμάτιο πια. Αν ξυπνάει τη νύχτα, σκεπάστε το και καθησυχάστε το, αλλά μην το σηκώνετε. Στόχος σας είναι να ξανακοιμηθεί από μόνο του.
12 μηνών+
Το ενός χρόνου παιδάκι σας θα είναι πολύ δραστήριο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παρόλο που θα κοιμάται μέσα στη μέρα, το βράδυ θα είναι πολύ κουρασμένο και θα του αρέσει η ρουτίνα του ύπνου του, είτε είναι μπάνιο είτε παραμύθι ή ακόμα και κουβεντούλα μαζί σας.
Από πρώτο χέρι...
Ακολουθούν μαρτυρίες και γνώμες μαμάδων από τις δικές τους προσπάθειες να «δρομολογήσουν» τον ύπνο των μωρών τους.
«Ποτέ δε θα ξεχάσω τις προσπάθειές μου να κάνω μπάνιο το γιο μου τις πρώτες εβδομάδες. Απεχθανόταν το νερό, τσίριζε και χτυπιόταν. Ήταν φοβερά αγχωτικό, προσπαθούσα όμως να του επιβάλλω μια ρουτίνα ύπνου από νωρίς. Ο παιδίατρος μού είπε να μην τον πιέζω αλλά να του δώσω χρόνο. Μετά από ένα μήνα όλα ήταν μια χαρά. Χαίρομαι πολύ που τον άκουσα.»
Κλέλια, μητέρα του Χάρη, 8 μηνών
«Η κόρη μου ανυπομονεί για την τελετή του ύπνου της και με ρωτάει αν έχει έρθει η ώρα για το παραμύθι της. Έχει φτάσει στην ηλικία που προσπαθεί βέβαια να επιμηκύνει την ώρα αυτή με άλλο ένα παραμύθι, άλλο ένα χάδι και φιλί. Μερικές φορές καταφέρνει να την επιμηκύνει ακόμη και είκοσι λεπτά. Δεν παραπονιέμαι όμως, γιατί συνήθως κοιμάται κατευθείαν.»
Σωτηρία, μητέρα της Άννας, 2 ετών
«Στους έξι μήνες, η κόρη μου συνδέθηκε μ’ ένα περίεργο παιχνίδι που έμοιαζε με πετσέτα. Μέρος της ρουτίνας της ήταν να το τρίβει στο πρόσωπό της. Αν το έχανε, γινόταν χαμός. Το έψαχνα για ώρες. Ευτυχώς, φαίνεται ότι τώρα το ξέχασε.»
Νικολέτα, μητέρα της Χριστίνας, 1 έτους


Ψάχνοντας για νεραϊδοχρυσόσκονη! Πως επιλέγουμε ένα βιβλίο!

Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των καλών παραμυθιών, ιστοριών, μύθων, θρύλων και ό,τι άλλο μας προσφέρει η παιδική λογοτεχνία.
Ανοίγουν τα σχολεία. Μας έρχονται μνήμες, αναμνήσεις απ’ το παρελθόν ή απ’ το μέλλον. Πρώτη ανάγνωση…, πρώτη γραφή….
Ευτυχώς στις μέρες μας τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα βιβλία εξωσχολικά.
Μέσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες εντάσσεται το ξεφύλλισμα, το διάβασμα, η μελέτη σημαντικών, υψηλής αισθητικής και ποιότητας παιδικών και όχι μόνο βιβλίων.
Ο ρόλος μας ως παιδαγωγοί και γονείς είναι να τους μάθουμε ν’ αγαπήσουν το καλό βιβλίο, να μάθουν, να «διαβάσουν» ανάμεσα στις σειρές. Να μελετούν δηλαδή με δημιουργικό τρόπο. Τα παιδιά απ’ τη φύση τους είναι «ανοιχτά» στο καινούργιο. Δεν έχουμε παρά να ψάξουμε μαζί τους για τα καλύτερα βιβλία της αγοράς.

Πως επιλέγουμε ένα βιβλίο
Η ηλικία, το στάδιο ανάπτυξης (νοητικής, συναισθηματικής, κ.ά.), οι συγκεκριμένες συνθήκες που ζουν είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μας βοηθούν να επιλέξουμε τα καταλληλότερα βιβλία που θα τα εξιτάρουν και θα καλύψουν άρτια τις ανάγκες τους: (ανάγκη να γνωρίσουν τα μυστικά της ζωής, για εξερεύνηση, φαντασία, έκφραση, επικοινωνία, καλλιέργεια και ανάπτυξη του λόγου κ.ά.).
Εκτός απ’ τα γενικά χαρακτηριστικά, χρειάζεται κάθε φορά να παίρνουμε υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού, π.χ. όσο μικρότερο είναι, τόσο το υλικό (βιβλίο) χρειάζεται να είναι εκτός από καλαίσθητο και πρακτικό. Να είναι ελαφρύ (υφασμάτινο), μικρό, να καθαρίζεται εύκολα, να είναι ελκυστικό, να έχει εκπλήξεις κλπ. Οι εικόνες να είναι λίγες, καθαρές, να αναφέρονται σε γνωστά και οικεία θέματα όπως: αγαπημένα παιχνίδια, ατομικά σκεύη, ρούχα, χώρος διαμονής, οι γονείς μου, ο εαυτός μου, οι φίλοι μου, τα ζώα, τα πρώτα μου γενέθλια κλπ. Όσο μεγαλώνει, προστίθενται λέξεις, έννοιες και οι εικόνες γίνονται από απλές πολύπλοκες, περίπλοκες, σύνθετες κ.ά., ώσπου να φτάσουμε στο στάδιο που να μπορεί να παρακολουθεί την πλοκή μιας απλής ιστορίας. Αργότερα θα θελήσει να ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών.
Τα πρώτα βιβλία τα επιλέγουμε μαζί. Με το βρέφος στην αγκαλιά επισκεπτόμαστε χώρους με βιβλία: Εκθέσεις, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία. Ανταλλάσσουμε βιβλία με παιδιά φίλων μας για να εμπλουτίζονται. Απ’ τη στιγμή που έχει ικανότητα να κρατά πράγματα, ενθαρρύνετέ το να επιλέξει τα βιβλία που θα καλύψουν και ικανοποιήσουν τις ανάγκες του: για περιέργεια, ανακάλυψη κ.ά. Στην πορεία εξηγείστε το πόσα βιβλία έχετε δυνατότητα να αγοράσετε, για να μπει στη διαδικασία της επιλογής με διάφορα κριτήρια: αισθητικά, οικονομικά κλπ.
Φυσικά πρωταγωνιστής-τρια, ήρωας-ίδα σ’ όλα αυτά θα είναι το ίδιο το παιδί. Είναι και το κυριότερο κριτήριο ότι επιλέξαμε το κατάλληλο βιβλίο στην κατάλληλη στιγμή. Τα παιδιά λειτουργούν με βιωματικό τρόπο. Ζουν το κάθε τι. «Ταξιδεύουν» π.χ. με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επισκέπτονται χώρους άγνωστους, μαγικούς· συναντιούνται με νεράϊδες, τρώνε, κοιμούνται, χορεύουν μαζί τους.
Αναπαρασταίνουν δηλαδή την ώρα που διαδραματίζεται η ιστορία στο «χαρτί» μέσα από το παραμυθόδραμα. Τέλεια!!! Βλέπουν πράγματα που για μας είναι αόρατα, γιατί έχουν νωπή στην μνήμη τους την ικανότητα να ονειρεύονται ξυπνητά!!! Κάποτε την είχαμε και μεις οι ενήλικες. Οραματισμός. Για μια πιο ευφάνταστη και πολυεπίπεδη καθημερινότητα.
www.mammycool.gr

Υπάρχουν κάποιες μαμάδες που σε κάνουν να θέλεις να κρυφτείς .....

..... σε ένα λαγούμι και να μείνεις εκεί για πάντα.
 
Της Ελένης Παπαϊωάννου

Καμιά μας δεν φέρνει ένα παιδί στον κόσμο με στόχο να το μισο-προστατέψει, να το περίπου-μεγαλώσει, να το ας-πούμε-καθοδηγήσει. Όλες ανεξαιρέτως θέλουμε να γίνουμε οι καλύτερες μαμάδες του κόσμου, να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις, να αφιερώσουμε όλο μας το είναι για να κάνουμε τα πάντα σωστά. Διαβάζουμε βιβλία, παρακολουθούμε dvd, πηγαίνουμε σε σεμινάρια, μαθαίνουμε από τα λάθη των μαμάδων μας, ρωτάμε, ψάχνουμε. Και μετά, η πραγματικότητα σε χτυπάει στο κεφάλι μέχρι να πεις «επισκληρίδιος». Οι ατέλειωτες πάνες, η εξάντληση, η πιπίλα που δεν κατάφερες να αποτάξεις, η δουλειά που δεν μπορείς να αφήσεις για να αφοσιωθείς όσο θέλεις στο μωρό σου, τα γαριδάκια και η «Μαρία η άσχημη» που ορκιζόσουν ότι δεν θα καταπιεί ποτέ το μυαλό του δικού σου παιδιού, τα λάθη που έτσι κι αλλιώς θα κάνεις, αφού ο νόμος της φύσης δεν υπάρχει περίπτωση να σε εξαιρέσει. Κι εκεί που είσαι έτοιμη να αποδεχτείς ότι πάνω απ’ όλα είσαι άνθρωπος, τα λάθη σου θα τα κάνεις, αρκεί να αγαπάς πολύ το παιδί σου, έρχονται «αυτές». Σαν τις συζύγους του Στέπφορντ, οι τέλειες μαμάδες ρομπότ που υπάρχουν μόνο και μόνο για να σου θυμίζουν ότι εσύ δεν είσαι σαν εκείνες. Δεν είσαι τέλεια.
Ζουν ανάμεσά μας
Τις βλέπω παντού, στο σούπερ μάρκετ, με ένα μωρό στο μάρσιπο κι ένα –πλήρως πειθαρχημένο μπροστά στο ψυγείο με τα παγωτά– πεντάχρονο, να κυκλοφορούν στους διαδρόμους χαμογελώντας σαν διαφήμιση. Είναι συνήθως πρόεδροι στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για να δίνουν μάχες για το δικαίωμα των παιδιών στο χαρτί υγείας στις σχολικές τουαλέτες και τα ποτηράκια μιας χρήσης για τις βρύσες της αυλής. Στον παιδίατρο συμπληρώνουν με σχολαστικότητα πρωταθλητή του sudoku τη λίστα με τα εμβόλια του παιδιού τους. Στις σχολικές γιορτές τις βλέπεις με μαλλιά κομμωτηρίου να έχουν στηθεί στην πρώτη σειρά, αφού περίμεναν με τις ώρες να βιντεοσκοπήσουν το καλοσιδερωμένο και φρεσκολουσμένο παιδάκι τους. Τα κορίτσια καριέρας ίσως και να μετανιώνουν που δεν αντάλλαξαν τις σπουδές τους με αυτή την εικόνα της τέλειας ευτυχίας. Πάντως εγώ όταν τις βλέπω αισθάνομαι τουλάχιστον σαν την Μπρίτνεϊ Σπίαρς την ώρα που την έπιασαν να οδηγεί μεθυσμένη με το βρέφος της στο τιμόνι. Ναι, προσπαθώ να είμαι τέλεια μαμά. Η αλήθεια όμως είναι πως στις σχολικές γιορτές φτάνω τελευταία. Μια φορά, μάλιστα, προκειμένου να μη χάσω τα πέντε λεπτά του γιου μου πάνω στη σκηνή, έφυγα τρέχοντας από το σπίτι και πήγα με φόρμα γυμναστικής που τελεί και χρέη πιτζάμας. Αποτέλεσμα; Ο γιος μου δεν ήρθε να με φιλήσει αφού είπε το ποίημά του, γιατί ντρεπόταν για μένα. Στις συγκεντρώσεις γονέων και κηδεμόνων δεν πηγαίνω, αφού γίνονται το μεσημέρι, την ώρα που πνίγομαι στη δουλειά. Μερικές φορές χάνω και τη μηνιαία ενημέρωση από τη δασκάλα του, έχασα και τρία από τα υποχρεωτικά εμβόλιά του, στα πρώτα του γενέθλια τη βγάλαμε με κέικ, αφού δεν πρόλαβα να του πάρω τούρτα και τα περισσότερα ρούχα του είναι σιδερωμένα μόνο όταν έχουν μόλις αγοραστεί. Επίσης, του έχω δώσει γαριδάκια για βραδινό. Εντάξει, δεν είμαι τελικά η τέλεια μαμά που πίστευα πάντα ότι θα γίνω, και αυτές οι άψογες μηχανές παραγωγής τύψεων είναι εκεί για να μου το θυμίζουν καθημερινά. Είμαι σίγουρη ότι το σπίτι τους είναι επίσης άψογο, οι κάλτσες των παιδιών τους σε ζευγάρια και το φαγητό πάντα καλομαγειρεμένο, με τα καρότα κομμένα σε σχήμα τριαντάφυλλου.
Τεστ μητρότητας
«Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν τη μαμά του Γιάννη;», μου είπε με παράπονο το παιδί μου εκείνη τη φορά στη σχολική γιορτή. Κάποτε πίστευα ότι έχω να μάθω πολλά από αυτές τις τέλειες μαμάδες. Τις θαύμαζα κι εγώ, ήταν το πρότυπό μου. Μέχρι που αποφάσισα να τις γνωρίσω από κοντά, για να μάθω πώς λειτουργούν, να κλέψω λίγη από τη σοφία τους, να γίνω κι εγώ σαν τη μαμά του Γιάννη. Τις πλησίασα σε αθώους παιδότοπους, τους χαμογέλασα στην ουρά του σούπερ μάρκετ, τις κολάκεψα στο self service με τις ζάχαρες στο Starbucks. Η μαμά στο σούπερ μάρκετ με κοίταξε σαν να είχε δει πρόσφατα τη φωτογραφία μου στο λεξικό στο λήμμα «αποτυχία». Αυτή που καθόταν δίπλα μου στον παιδότοπο κοίταξε τις βρόμικες κάλτσες του παιδιού μου κουνώντας το κεφάλι της. Κι εκείνη στα Starbucks με απέφυγε με τακτ όταν με είδε να δίνω στο γιο μου μια γουλιά καφέ. Αισθάνθηκα άσχημα και στις τρεις περιπτώσεις. Όπως και όταν στα πρώτα παιδικά πάρτι του σχολείου προσπάθησα να τις συναναστραφώ, αλλά εκείνες μου γύρισαν την πλάτη όταν άκουσαν ότι «δεν κάνουμε γερμανικά-φλογέρα-σαξόφωνο-πιάνο-κινέζικα». Ή εκείνη τη φορά στον παιδίατρο όταν απάντησα «δεν θυμάμαι» στην ερώτηση-ιερά εξέταση μιας από αυτές: «Αντιτετανικό πότε κάνατε;» Τότε πίστευα, όπως και τώρα, ότι δεν χρειάζεται να έχω αποστηθίσει τα εμβόλια του γιου μου, αρκεί να θυμάμαι πότε πρέπει να τα κάνει. Ότι τα παιδιά των έξι ετών πρέπει να παίζουν και όχι να έχουν μαύρους κύκλους από το στρες. Ότι, αν ο δεκάχρονος γιος σου θέλει να μάθει επιτέλους τι γεύση έχει αυτό το μυρωδάτο ρόφημα που απολαμβάνει η μαμά του, μια γουλιά δεν θα του κάνει κακό. Όπως κακό δεν θα του κάνει αν η μαμά του δουλεύει τόσο πολύ που δεν πρόλαβε να πλύνει τις κάλτσες του –αν κατάφερε ποτέ να τις βάλει σε ζευγάρια. Βασανίστηκα για αρκετό καιρό. Αρχικά με έφαγαν οι τύψεις, στη συνέχεια ήρθε το μίσος. Θύμωνα με αυτές τις μαμάδες που τα ξέρουν όλα, που δεν τους ξεφεύγει τίποτα, που τα κάνουν όλα σωστά. Αφού όμως βαρέθηκα να θυμώνω, άρχισα σιγά σιγά να τις απομυθοποιώ, να τις μικραίνω και τελικά κατάφερα να τις δω στις πραγματικές τους διαστάσεις και γι’ αυτό ακριβώς που είναι.
Σε ξέρω από κάπου;
Είναι τα ίδια κορίτσια που μισούσα στο σχολείο, οι απουσιολόγοι που μας κάρφωναν όταν κάναμε κοπάνα, οι φοιτήτριες που δεν έχαναν παράδοση και δεν άφηναν ποτέ μάθημα για την εξεταστική του Σεπτέμβρη. Είναι αυτές οι γυναίκες που τα κάνουν όλα σωστά, κανονικά και με το γράμμα του νόμου. Απλά κάποτε γίνονται και μαμάδες. Είτε δουλεύουν είτε όχι, έχουν πρόγραμμα: Δύο ώρες για τη στοίχιση των εσωρούχων, μία για το σιδέρωμα, άλλη μία για το φακέλωμα των διαφόρων γραφειοκρατικών (εμβόλια, εξετάσεις, έλεγχοι), μία για το μαγείρεμα, άντε, άλλη μία για αυτά τα ρημαδοκαρότα σε σχήμα τριαντάφυλλου. Δεν είμαι εναντίον των τέλειων μαμάδων, θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι μια απ’ αυτές. Είμαι όμως εναντίον όποιου ακολουθεί ένα δρόμο σαν σταυροφόρος που αφορίζει όποιον και ό,τι δεν εφαρμόζει στη δική του κοσμοθεωρία. Όταν βλέπω αυτές τις τέλειες μαμάδες, τις σκέφτομαι όταν ήταν τέλειες μαθήτριες, τέλειες κόρες, άψογες και άμεμπτες. Και θυμάμαι τη γιαγιά μου που έλεγε ότι η τέλεια εικόνα κρύβει χάλια περιεχόμενο. Το νόημα της ζωής μου και όσων μαμάδων γνωρίζω βρίσκεται στο παιδί τους. Όμως η δική σου αξία ως ανθρώπου δεν κρίνεται από το πόσο τέλεια φαίνεσαι εσύ και το παιδί σου. Οι καλύτερες αναμνήσεις μου από τη δική μου μαμά είναι από τη φορά που με είχε πάρει μαζί της στη δουλειά, από εκείνη τη άλλη φορά που ήταν πολύ κουρασμένη να μαγειρέψει και φάγαμε πίτσα και τη φορά που φτάνοντας σε μια επίσκεψη μου ζήτησε να πω ότι έσκισα το καλσόν μου φτάνοντας εκεί, για να μην καταλάβει κανείς ότι απλά μου φόρεσε το πρώτο καλσόν που βρήκε μπροστά της. Η καλύτερη ανάμνησή μου δεν είναι από την εποχή που την είχε πιάσει το σύνδρομο της τέλειας μαμάς και μας είχε ράψει ασορτί φορέματα-στολές για τα Χριστούγεννα, επειδή θα πηγαίναμε στο σπίτι των θείων μας. Τώρα που το σκέφτομαι αυτή είναι μια από τις χειρότερες. Επίσης, μην ξεχάσω να σας πω ότι η Αντζελίνα Τζολί δίνει κι αυτή γαριδάκια στα παιδιά της όταν πεινάνε. Το έχω δει σε φωτογραφία.


Είναι το παιδί μου ταλαντούχο στη μουσική;


Το σημαντικό ενδιαφέρον που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των διαφόρων ικανοτήτων και χαρακτηριστικών της ανθρώπινης προσωπικότητας, έστρεψε το ενδιαφέρον των μελετητών στην μελέτη της επίδρασης του περιβάλλοντος κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Στο πλαίσιο αυτό ως απόρροια πολυάριθμων ερευνών, αναγνωρίστηκε η σημασία του μουσικού περιβάλλοντος τόσο στην συναισθηματική και κοινωνική όσο και στη μουσική ανάπτυξη του παιδιού.

Σημαντικές μελέτες των τελευταίων δεκαετιών σε διάφορα επιστημονικά πεδία (βιολογία, ψυχοβιολογία, νευροφυσιολογία, κοινωνιολογία της μουσικής, εθνομουσικολογία, κλπ.) έχουν προσφέρει πληθώρα ενδείξεων που υποστηρίζουν ότι η μουσική τάση και ικανότητα υπάρχει σε όλα τα ανθρώπινα όντα. Η μουσική επηρεάζει τον άνθρωπο τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο. Μέσα από σχετικές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η μουσική μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό του σώματος, αυξάνει ή μειώνει τη μυική ενέργεια, επιταχύνει την αναπνοή και μειώνει την κανονικότητά της, προκαλεί σημαντικές αλλά κυμαινόμενες επιδράσεις στον όγκο, τον παλμό και την πίεση του αίματος, και επηρεάζει τις εσωτερικές εκκρίσεις. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο ήχος και η μουσική επηρεάζει τον άνθρωπο ήδη από την περίοδο της ενδομήτριας ζωής. Οι επιδράσεις της μουσικής είναι σημαντικότατες κατά την πρώτη βρεφική ηλικία σε κανονικά και πρόωρα βρέφη.

• Τι είναι το μουσικό ταλέντο;

Αφού λοιπόν η μουσική επηρεάζει και φαίνεται να υπάρχει ως τάση σε όλα τα ανθρώπινα όντα, γεννιέται το ερώτημα κατά πόσο διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο, από τι εξαρτάται, πώς αναπτύσσεται, πώς μετριέται κλπ. Ο όρος «μουσικό ταλέντο» έχει χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως  για να αποδώσει αυτή την έμφυτη τάση και ικανότητα του ανθρώπου για μουσική, υπονοώντας άλλοτε το δυναμικό ενός ατόμου στη μουσική, άλλοτε τη εκδηλωμένη μουσική ικανότητα, και άλλοτε και τα δύο. Σημαντικό παραμένει και σήμερα το ερώτημα γονιών και παιδαγωγών που ενδιαφέρονται για τη μουσική ανάπτυξη των παιδιών: Τι είναι το μουσικό ταλέντο και πώς εκδηλώνεται;

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, αναπτύχθηκε έντονο ενδιαφέρον σχετικά με τη φύση του μουσικού ταλέντου, τη λειτουργία, και την ανάπτυξή του.  Η έννοια του ταλέντου, τόσο στη μουσική όσο και σε άλλους τομείς υπήρξε συχνά ασαφής, καθώς άλλοτε συσχετίστηκε κι άλλοτε ήρθε σε αντιδιαστολή με τους όρους «μουσική ικανότητα», «μουσικά επιτεύγματα», «μουσική ευφυΐα» «μουσική κλίση» κλπ. Χάρη στην πολύχρονη ερευνητική δουλειά του Edwin Gordon στις Η.Π.Α. καθώς και των προκατόχων του ερευνητών, και σε συνδυασμό με ευρήματα σημαντικών διεπιστημονικών μελετών, η έννοια του μουσικού ταλέντου αποσαφηνίζεται και αποδίδεται σήμερα με τον όρο «μουσική δεκτικότητα». Η μουσική δεκτικότητα ορίζεται ως το δυναμικό ενός ατόμου να επιτύχει μουσικά και δηλώνει τη δυνατότητα που έχει ένα άτομο να αναπτύξει τη μουσικότητά του και να παράγει μουσικά επιτεύγματα. Σημαντικό είναι να κατανοήσει κανείς τη διαφορά ανάμεσα στη μουσική δεκτικότητα και τα μουσικά επιτεύγματα ενός ατόμου που αφορούν σε αυτά που τελικά έμαθε και μπορεί να επιδείξει μουσικά το άτομο. Το επίπεδο της μουσικής δεκτικότητας ενός ατόμου δεν συμβαδίζει πάντοτε με τα μουσικά του επιτεύγματα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ατόμων που τα μουσικά τους επιτεύγματα είναι πολύ κατώτερα του επιπέδου μουσικής δεκτικότητάς τους, είτε διότι δεν ενδιαφέρονται (παρά το «ταλέντο» τους) για τη μουσική, είτε γιατί οι συνθήκες διδασκαλίας ή της ζωής τους γενικότερα δεν ευνοούν το ξεδίπλωμα του μουσικού δυναμικού τους. Αυτή τη διαφορά μεταξύ μουσικής δεκτικότητας και μουσικών επιτευγμάτων είναι σημαντικό να την κατανοούν γονείς και οι δάσκαλοι, που συχνά κρίνουν το δυναμικό των παιδιών με βάση τα όσα βλέπουν να παράγονται από τα παιδιά, δηλαδή με βάση τα επιτεύγματά τους.

Μετά από δεκαετίες διχογνωμιών σχετικά με τη φύση του ‘μουσικού ταλέντου’, η ‘μουσική δεκτικότητα’ ή μουσικό δυναμικό ορίζεται σήμερα ως το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ της έμφυτης προδιάθεσης (δηλαδή του γενετικού υπόβαθρου) ενός ατόμου και των επιδράσεων του περιβάλλοντος. Το ποσοστό στο οποίο ο καθένας από τους παράγοντες αυτούς συμβάλλει στο επίπεδο της μουσικής δεκτικότητας ή ταλέντου ενός ατόμου, δεν είναι δυνατό ακόμη να καθορισθεί με ακρίβεια. Ο άνθρωπος έχει θεωρητικά απεριόριστες μουσικές δυνατότητες τη στιγμή της γέννησής του, ωστόσο ο βαθμός στον οποίο θα τις αξιοποιήσει εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο ζει και τα ερεθίσματα που δέχεται. Ανεξάρτητα λοιπόν από το μέγεθος του μουσικού δυναμικού (ή ταλέντου) ενός παιδιού, αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η παροχή ερεθισμάτων για την έγκαιρη αξιοποίησή του.

Αποφασίζουμε να γίνουμε γονείς

Τα ζευγάρια που αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά μπορεί να νιώθουν ότι βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πρόκληση.

Αυτή η απόφαση που αρχικά αναστατώνει ευχάριστα τους μελλοντικούς γονείς μπορεί παράλληλα να τους τρομάζει.

Τα συναισθήματα χαράς και αναμονής για το ευτυχές γεγονός μπορεί να συνυπάρχουν με αγωνίες και άγχη: «Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να γίνουμε γονείς; Θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο των γονιών και στις αλλαγές που θα φέρει το μωρό στη ζωή μας»; Αυτά τα ερωτήματα όμως και οι ανησυχίες είναι φυσιολογικά και δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν τους μελλοντικούς γονείς.
Ανάλογες σκέψεις είναι πιθανόν να «γεννιούνται» και στα ζευγάρια στα οποία η εγκυμοσύνη προκύπτει κάπως τυχαία. Εξάλλου συμβαίνει συχνά οι μελλοντικοί γονείς να νιώθουν πολύ σίγουροι κάποιες φορές για την απόφαση απόκτησης παιδιών και πολύ αβέβαιοι κάποιες άλλες. Eίναι αναμενόμενο επομένως να υπάρχουν διακυμάνσεις στα συναισθήματα των μελλοντικών γονιών, αμφιβολίες και αγωνίες και παρόλα αυτά να επιθυμούν τη δημιουργία οικογένειας.

Συναισθήματα και σκέψεις γυναικών

Οι γυναίκες συνήθως φαντάζονται και επιθυμούν μια εγκυμοσύνη ως ολοκλήρωση της γυναικείας τους ταυτότητας. Επίσης επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο παιδιά και να τα φροντίσουν, όπως η δική τους μητέρα. Οι γυναίκες λοιπόν που αποφασίζουν να γίνουν μητέρες μπορεί να βιώνουν διαφόρων ειδών συναισθήματα ευχάριστα και δυσάρεστα που προέρχονται από αυτήν την επιθυμία.
Οι μέλλουσες μαμάδες πιθανόν να νιώθουν συναισθήματα ενθουσιασμού και τρυφερότητας για το μελλοντικό παιδί αλλά και ένα είδος αγωνίας για την μεγάλη αλλαγή που θα φέρει στην καθημερινότητα του ζευγαριού και για τα πιθανά εμπόδια στην εξέλιξη της καριέρας τους. Πολύ συχνά οι γυναίκες μπορεί να θεωρούν ότι αυτές οι αγωνίες υποδηλώνουν ένα δισταγμό ή μια αδυναμία να αναλάβουν το ρόλο του γονιού, να γίνουν μαμάδες ή ακόμη να φοβούνται ότι δεν έχουν «μητρικό ένστικτο», όταν δεν νιώθουν απόλυτα αφοσιωμένες και δοσμένες στην επιθυμία να αποκτήσουν ένα παιδί. Ασφαλώς για κάποιες γυναίκες η ολοκλήρωση της γυναικείας τους ταυτότητας μπορεί να συνδεθεί και με άλλα γεγονότα, όπως η επαγγελματική τους καταξίωση και όχι αποκλειστικά με την απόκτηση ενός παιδιού.
Επιπλέον οι γυναίκες μπορεί να επηρεάζονται αλλά και να  αναστατώνονται από συμβουλές και προτροπές που αφορούν την απόκτηση παιδιών οι οποίες προέρχονται από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Συγκεκριμένα μπορεί να αναπαράγονται  διαφόρων ειδών κοινωνικά στερεότυπα όπως ότι η απόκτηση ενός παιδιού «δένει» το ζευγάρι και καθιστά το γάμο πετυχημένο ή ότι με αυτόν τον τρόπο καθιερώνεται η θέση της γυναίκας στην οικογένειά της αλλά και στην οικογένεια του συζύγου της. Στις συζητήσεις αυτές πολύ συχνά μπορεί να προκύψει ως σημείο αιχμής η ηλικία της γυναίκας ως δυνητικός παράγοντας επιβάρυνσης της αναμενόμενης εγκυμοσύνης. Στις περιπτώσεις αυτές η πίεση μπορεί να είναι μεγάλη και δυσβάσταχτη και σίγουρα ανάλογες συζητήσεις δεν βοηθούν τις μέλλουσες μαμάδες, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να τις επιβαρύνουν περισσότερο.
Μέσα σε ένα κλίμα «ευφορίας» για την ενδεχόμενη εγκυμοσύνη κάποιες «αρνητικές» σκέψεις και αμφιβολίες μπορεί να θεωρηθούν από τις γυναίκες «επικίνδυνες» για το έμβρυο, ότι  δημιουργούν ένα εχθρικό «εσωτερικό» περιβάλλον για αυτό ή ότι είναι εξαρχής «κακές» μητέρες.
Ωστόσο αυτά τα συναισθήματα που συχνά πανικοβάλλουν τις μέλλουσες μητέρες, τα νιώθουν «ξένα» ή τους δημιουργούν έντονα συναισθήματα ενοχής είναι φυσιολογικά, ακόμη και αν οι περισσότερες γυναίκες διστάζουν να μιλήσουν για αυτά.
Εξάλλου σε πολλά βιβλία-οδηγούς για τη μέλλουσα μαμά «προτείνεται» ένα είδος σωματικής και ψυχικής προετοιμασίας που αφορά τον ιατρικό προγεννητικό έλεγχο για το ζευγάρι, τη διατροφή της γυναίκας, την άσκηση, το κάπνισμα, το αλκοόλ, αλλά και ψυχολογικού τύπου συμβουλές που αφορούν την αποφυγή γεγονότων που της προκαλούν ένταση και άγχος. Συνήθως δίνονται συμβουλές προς τη γυναίκα η οποία «πρέπει» να προσέχει την υγεία της και την «ψυχολογία» της, να είναι ήρεμη και χαλαρή για να δημιουργήσει με αυτόν τον τρόπο ένα φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον υποδοχής του εμβρύου. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτές οι οδηγίες ίσως επιτείνουν ένα αίσθημα ανασφάλειας στη γυναίκα για το σώμα της αλλά και για τις ικανότητές της συνολικά.

Συναισθήματα και σκέψεις αντρών

Οι άντρες επίσης μπορεί να επιθυμούν έντονα να αποκτήσουν ένα παιδί, και να πάρουν μια πατρική θέση στη διαδοχή των γενεών. Βέβαια και οι άντρες βιώνουν ανάλογα συναισθήματα με τις γυναίκες σε σχέση με μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη παρόλο που μπορεί να  θεωρούνται «δευτερεύοντα». Συχνά ο ρόλος του άντρα σε μια εγκυμοσύνη μπορεί να θεωρείται δεδομένος και «τεχνικός» και να περιορίζεται στη συμβολή του στη σύλληψη. Ενώ λοιπόν υπάρχουν βιβλία για τη γυναίκα που περιέχουν ποικίλες πληροφορίες και συμβουλές, η συνεισφορά του άντρα έτσι όπως εμφανίζεται σε αυτά είναι μάλλον περιορισμένη σε τεχνικά ζητήματα.
Συνήθως οι άντρες μπορεί να νιώθουν ενθουσιασμό στην προοπτική απόκτησης παιδιού αλλά και αμηχανία ή ακόμη και ανασφάλεια σχετικά με τη δυνατότητά τους να συντηρήσουν την οικογένειά τους και το ρόλο τους ως πατέρες. Συχνά όμως αυτά τα συναισθήματα αμφιβολίας και αβεβαιότητας που είναι φυσιολογικά  και για τους άντρες μπορεί να υποτιμούνται ή να θεωρούνται «υπερβολικά».

Από το ζευγάρι στους γονείς

Όλες αυτές οι παράμετροι πιθανόν επηρεάζουν και καθορίζουν με τρόπο άμεσο ή έμμεσο το περιβάλλον μέσα στο οποίο «έρχεται» το μελλοντικό παιδί σε κάθε οικογένεια. Καμία μέλλουσα μαμά όμως δεν μπορεί να νιώθει απόλυτα έτοιμη και ικανή να αναλάβει αυτόν τον καινούριο ρόλο όπως και κανένας μπαμπάς. Στην πραγματικότητα η σχέση των γονιών με το παιδί δημιουργείται σιγά σιγά καθώς αυτοί εξοικειώνονται με τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή τους και αρχίζουν να γνωρίζουν το μωράκι τους.
Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουν οι μελλοντικοί γονείς ότι δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις και κανένας γονιός δεν νιώθει ποτέ τόσο έτοιμος. Εξάλλου με αυτές τις σκέψεις, τις αμφιβολίες, τα ερωτήματα και τα συναισθήματα αβεβαιότητας οι νέοι γονείς καταφέρνουν να ανταποκριθούν με τον τρόπο τους στις απαιτήσεις της γονεϊκότητας και αναπτύσσουν σταδιακά τις ικανότητες και τις αντοχές τους.
Από την Άννα Αδάμ
Πηγή: http://www.mammycool.gr/viewcontent.jsp?id=14M64PG18&cid=14AM8HGCJ&limitstart=3

www.moroblog.gr

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Δωρεά ομφαλοπλακουντιακού αίματος


Μακάρι να είχα προλάβει να επικοινωνήσω μαζί τους..... αλλά ο Ξανθομπούμπουρας ήταν βιαστικός! Αλλά σκεφτόμουν και τα χρήματα που θα έπρεπε να πληρώσω στο μαιευτήριο για την συλλογή. Καλό είναι αν δεν θέλουμε να τα συλλέξουμε για προσωπική χρήση, να τα δωρίσουμε!!!

Εκπαίδευση – χάος, σημειώσατε...2!


Κινητοποιήσεις στον χώρο της παιδείας στην Σύρο, εξελίσσονται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όχι ότι στην πρωτοβάθμια πάνε κατ’ ευχήν τα πράγματα, αλλά όλα στην ώρα τους!

Καταλήψεις στα τρία γυμνάσια του νησιού κάνουν οι μαθητές, από την περασμένη Δευτέρα, διεκδικώντας άκουσον άκουσον:

1.Νέους πίνακες, γιατί είναι γδαρμένοι.
2.Φύλακα για την αποτροπή της εισόδου εξωσχολικών ατόμων.
3.Νέα παράθυρα, γιατί μπάζουν κρύο και νερά τα υπάρχοντα.

Αυτά, σύμφωνα με μαρτυρία μαθήτριας, είναι τα κυριότερα! Φανταστείτε τα δευτερεύοντα ποια θα είναι.
Η διευθύντρια του 3ου γυμνασίου, παρότρυνε τα παιδιά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, τους έδωσε μάλιστα και τον αριθμό του κινητού της, αν την χρειαστούν κάτι και…έφυγε!

Οι μαθητές της 3ης τάξης μένουν μάλιστα και κατά την διάρκεια της νύχτας εκεί (!) για να περιφρουρούν την γνώση, μην τύχει και τους την πάρουν. Σε όλη αυτή την αδιανόητη κατάσταση, ένας μαθητής για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, έπεσε από τον πρώτο όροφο (!) με αποτέλεσμα να σπάσει και τα δυο του πόδια, χάνοντας και κάποια δόντια.

Ποιος εξυπηρετείται από αυτήν την κατάσταση άραγε; Θα χρειαστεί να κλάψει κάποιος γονιός πάνω από το άψυχο κορμί του παιδιού του για να βάλει κάποιος τα παιδιά κάτω και να τους δώσει να καταλάβουν μέχρι πού τραβάει το αστείο και πότε γίνεται σοβαρό και δη, επικίνδυνο;

Αν την μέρα οι καθηγητές λείπουν, το βράδυ ποιος επιβλέπει ένα τσούρμο 15χρονα; Οι γονείς με τι μυαλό κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου; Στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε; 
 
http://act-blogers.blogspot.com/

Δωρέαν φύλαξη βλαστοκυττάρων ανακοίνωσε ο Αν. Βγενόπουλος

Δωρεάν θα γίνεται η συλλογή, επεξεργασία και φύλαξη βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, για οικογενειακή ή για δημόσια χρήση, στα μαιευτήρια «Μητέρα» και «Λητώ», όπως ανακοίνωσε ο Αν. Βγενόπουλος. Τον Μάιο, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 435.000 ευρώ στα μαιευτήρια «Ιασώ», «Μητέρα» και «Λητώ» επειδή χρέωναν τους γονείς για τη λήψη των βλαστοκυττάρων.
Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του ομίλου ΥΓΕΙΑ, τα μοσχεύματα από βλαστικά κύτταρα που φυλάσσονται για δημόσια χρήση, θα παρέχονται εντελώς δωρεάν από τη Stem- Health Hellas στους ασθενείς, χωρίς να επιβαρύνονται οι ίδιοι ή τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε: "Όλη αυτή η ιστορία με τις χρεώσεις από οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο σήμερα τελειώνει οριστικά. Με την πρωτοβουλία που έχει πάρει ο όμιλός μας δεν υπάρχει καμία χρέωση ούτε κατά τη συλλογή ούτε κατά την επεξεργασία ούτε κατά την αποθήκευση ούτε κατά το μόσχευμα. Δεν υπάρχει κάποιο κομμάτι από όλη αυτή τη διαδικασία όπου να υπάρχει η παραμικρή χρέωση".
www.enet.gr

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το μωρό σας


Υπάρχουν πολλά, απλά και διασκεδαστικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το μωρό σας τα οποία θα βοηθήσουν συν τοις άλλοις και στην ανάπτυξή του.

Από 12 ως 16 μηνών

Ζωντανέψτε την κούκλα του 
Παραστήστε ότι το αγαπημένο του ζωάκι ή η κούκλα του είναι πραγματικά ζωντανό: βάλτε το να περπατήσει, να πάει για ύπνο, ή να χορέψει στο δωμάτιο. Συμπεριλάβετέ το στις καθημερινές σας δραστηριότητες: βάλτε το να φάει στο τραπέζι μαζί σας. Μιλώντας παράλληλα, βοηθάτε το παιδί σας να αναπτύξει τις λεκτικές του ικανότητες. Συμπεριλάβετέ το τόσο στις στιγμές της χαράς όσο και της λύπης, έτσι ώστε το παιδί σας να αρχίσει να μαθαίνει για τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις καθώς αναπτύσσει τη φαντασία του.

Σπρώξε με - σε τραβώ 
Όταν το μωρό σας αρχίσει τις προσπάθειες να σηκωθεί και να περπατήσει, βοηθήστε το με ένα παιχνίδι σπρώξε με - σε τραβώ. Χρησιμοποιήστε ένα κινητό αντικείμενο όπως ένα παιδικό καρεκλάκι ή ένα πλαστικό σάκο γεμάτο μαλακά παιχνίδια. Όσο αυτό κρατάει τις πλευρές του για να στηριχτεί, πηγαίνετε εσείς από την άλλη, πιάστε το και κρατήστε το σταθερό. Στη συνέχεια τραβήξτε το μαλακά προς εσάς και πείτε του να έρθει προς εσάς για να κάνει το πρώτο βήμα. Κι αυτό θα αρχίσει να σπρώχνει όσο εσείς τραβάτε.
Αυτό θα το παιχνίδι θα του χτίσει αυτοπεποίθηση για να φτάσει ως τη μέρα που τελικά θα περπατάει μόνο του.

Χτυπήστε χαρούμενα παλαμάκια 
Κάποια στιγμή το παιδί σας θα μπορεί να κρατάει τα χέρια του ανοιχτά, αλλά ίσως χρειαστεί λίγο χρόνο για να μπορεί να χτυπήσει παλαμάκια μόνο του. Προς το παρόν πιάστε του τα χέρια και χτυπήστε τα εσείς γι’ αυτό, ή δώστε του τα χέρια σας να τα κρατάει καθώς εσείς χτυπάτε παλαμάκια. Καθίστε πρόσωπο με πρόσωπο στο πάτωμα ή στο κρεβάτι και τραγουδήστε του παιδικά τραγούδια χτυπώντας παλαμάκια. Αυτό θα δώσει ώθηση στις γλωσσικές του ικανότητες και στο συντονισμό χεριών και ματιών.

Ποιος κρύβεται εδώ; 
Τα μωρά λατρεύουν το κρυφτό. Παίξτε μαζί του το πρωί στριφογυρίζοντάς το μέσα στα σεντόνια. Την ώρα του μπάνιου χρησιμοποιήστε μια μεγάλη πετσέτα. Για να το κάνετε ακόμη πιο διασκεδαστικό και να του βγάλετε πολλά γέλια ψαχουλέψτε το μαλακά καθώς κρύβεται. “Τι είναι αυτό; Πόδι; Ή μήπως χέρι;”. Τα παιχνίδια αυτά βοηθούν το παιδί να καταλάβει πως όταν δε βλέπουμε τίποτα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και τίποτα. Για μια αλλαγή που θα την ευχαριστηθεί πολύ καθώς θα είναι τυλιγμένο στην πετσέτα μεταφέρετέ το σε ένα άλλο δωμάτιο. Θα χαρεί όταν βγάλει το κεφάλι του κι ανακαλύψει ένα νέο σημείο.

Από 16 έως 20 μηνών

Κάντε πικ νικ 
Μια ωραία μέρα πάρτε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο με νερό και μικρά παιδικά κύπελλα και πηγαίνετε στην εξοχή να κάνετε πικ νικ. Βάλτε το παιδί σας να γεμίσει τα κύπελλα με νερό. Αυτό το διασκεδαστικό παιχνίδι θα αποτελέσει πρόκληση για τις ικανότητες συντονισμού των κινήσεών του και θα το βοηθήσει να μάθει τις ιδιότητες του νερού - για παράδειγμα ότι τρέχει πάντα προς τα κάτω και ποτέ προς τα πάνω.

Σχέδια με τουβλάκια 
Αυτό το παιχνίδι απαιτεί αρκετή συγκέντρωση από πλευράς του μωρού σας, οπότε είναι καλύτερα να το παίζετε όταν θα είναι ξεκούραστο. Χρησιμοποιήστε τα τουβλάκια του για να κάνετε απλά σχέδια, όπως για παράδειγμα βάζοντας τρία σε μια σειρά ή δύο πάνω - δύο κάτω για να σχηματίσετε ένα τετράγωνο. Πείτε του μετά να χρησιμοποιήσει τα άλλα τουβλάκια για να αντιγράψει το σχέδιό σας. Και στη συνέχεια αφήστε το να κάνει τα δικά του σχέδια που θα πρέπει να αντιγράψετε εσείς.
Η τοποθέτηση αντικειμένων σε σχήματα βοηθά το παιδί σας να αναπτύξει τις ιδιότητες λύσης προβλημάτων.

Κύλα τη σε μένα 
Οι μπάλες είναι εξαιρετικά δημοφιλή παιχνίδια για τα παιδιά. Οι βαριές μπάλες που αναπηδάνε είναι κατάλληλες για παιχνίδι εκτός σπιτιού, αλλά οι μαλακές αφρώδεις μπάλες κάνουν μια χαρά και για μέσα στο σπίτι. Το καλύτερο παιχνίδι για να αρχίσετε να παίζετε μπάλα με το μωρό σας είναι μια απλή εκδοχή του “πιάσε την μπάλα”. Κάθεστε και οι δύο κάτω απέναντι ο ένας τον άλλον με τα πόδια σας ανοιχτά και τα δάχτυλά σας να ακουμπούν. Κυλήστε τη μπάλα προς αυτό και πείτε του να σας τη στείλει ξανά πίσω χωρίς να βγει έξω από τα πόδια σας. Είναι πολύ διασκεδαστικό γι' αυτό και το βοηθά στο συντονισμό των χεριών του.

Ο μικρός συλλέκτης 
Πάρτε το παιδί σας για μια βόλτα στην εξοχή ή στην παραλία και πάρτε μαζί σας ένα καλάθι. Μαζέψτε όλα τα μικρά αντικείμενα που το ενδιαφέρουν – πέτρες, φύλλα, κοχύλια, ή ό,τι άλλο. Το παιδί σας μπορεί να θέλει να πάρει αυτό το καλάθι, αλλά μη σας κάνει έκπληξη αν αδειάσει ό,τι περιέχει και αρχίσει να μαζεύει ξανά από την αρχή. Στα παιδιά αυτής της ηλικίας αρέσει να γεμίζουν διάφορα δοχεία μόνο και μόνο για να τα αδειάζουν αμέσως μετά. Εν τω μεταξύ αναπτύσσουν όμως τη δεξιότητα των χεριών τους.

Από 20 ως 24 μηνών

Ας χορέψουμε
Παίξτε τα αγαπημένα σας κομμάτια, και μάλιστα εκείνα που σας εμπνέουν συγκεκριμένες δράσεις. Ας πούμε ένα κομμάτι με βαρύ και δυνατό ρυθμό έτσι ώστε το παιδί σας να αρχίσει να χτυπάει τα πόδια του σαν τον ελέφαντα ή κάτι πολύ ήσυχο και διακριτικό ώστε να παριστάνει ότι περπατά στα δάχτυλα των ποδιών του δίπλα από ένα κοιμισμένο λιοντάρι. Και η 'παρέλαση' με μουσική είναι πολύ διασκεδαστική και εύκολη για τα παιδιά. Αυτά τα παιχνίδια ενισχύουν τη φαντασία τους και τους αναπτύσσουν την αίσθηση του ρυθμού.

Παίζοντας με μπαλόνια 
Τα μπαλόνια είναι εξαιρετικά για παιχνίδι για μέσα στο σπίτι. Κινούνται αρκετά αργά ώστε το παιδί να μπορεί να τα κυνηγάει και να τα πιάνει ευκολία. Φουσκώστε ένα μπαλόνι, ρίχτε το μαλακά στον αέρα, πείτε του να υπολογίσει πόσο κάνει να πέσει και να προσπαθήσει να το πιάσει πριν πέσει.
Το παιχνίδι αυτό είναι πολύ καλό για την ανάπτυξη των ικανοτήτων υπολογισμού και το συντονισμό χεριών και ματιών. Προσέξτε όμως γιατί τα ξεφούσκωτα μπαλόνια ή τα σπασμένα τους κομμάτια αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα παιδιά καθώς μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό. Όσο τα μπαλόνια είναι φουσκωμένα, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά να έχετε πάντα τα μάτια σας στο παιδί όταν παίζει με μπαλόνια, ώστε, αν σκάσουν, να του πάρετε τα κομμένα κομμάτια αμέσως.

Τι μπορείς να ακούσεις 
Πάρτε μια μεγάλη πετσέτα ή ένα κάλυμμα στην ύπαιθρο, ξαπλώστε μαζί του, πείτε του να κλείσει τα μάτια του και να ακούσει προσεκτικά. Μετά από ένα λεπτό ρωτήστε το τι άκουσε και πείτε και σεις ό,τι ακούσατε: τον αέρα στα δέντρα, ένα πουλί που κελαηδούσε, ένα αυτοκίνητο που πέρασε. Πρόκειται για ένα πολύ καλό παιχνίδι που βοηθά το παιδί σας να αναπτύξει τις ακουστικές και περιγραφικές του δεξιότητες.

Πιάσε με αν μπορείς 
Στα παιδιά αρέσει πολύ το κυνηγητό. Ο στόχος του παιχνιδιού για το παιδί σας είναι να το πιάσετε, ιδίως αν ξέρει ότι αυτό σημαίνει μια μεγάλη αγκαλιά και πολλά γαργαλητά και γέλια. Για ποικιλία, παραστήστε ότι είστε διάφορα ζώα - ένα βρυχώμενο λιοντάρι ή ένα ποντικάκι που τρέχει πάνω κάτω. Είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι για να χτίσετε τη φυσική κατάσταση του μωρού – και τη δική σας.

http://www.yourbaby.gr
http://anatolikiattikinews.blogspot.com

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ο βήχας

Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος
 
Ο βήχας είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα της παιδικής ηλικίας. Παρά το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές είναι ενοχλητικός για το ίδιο το παιδί, αλλά και για το περιβάλλον του, εντούτοις σπάνια υποκρύπτει κάτι πολύ σοβαρό. Είναι λοιπόν σημαντικό, να μπορείτε σαν γονείς να ξεχωρίζετε μερικούς τύπους βήχα και να ξέρετε ταυτόχρονα πότε θα πρέπει να απευθύνεστε αμέσως στο γιατρό του παιδιού.
Ο βήχας είναι ουσιαστικά ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό του οργανισμού μας, που στόχο έχει να καθαρίζει τις αεροφόρους οδούς (φάρυγγα, λάρυγγα, τραχεία, βρόγχοι, πνεύμονες). Το τοίχωμα του "δρόμου" από τη μύτη μέχρι τους πνεύμονες έχει μικρά τριχίδια, που η δουλειά τους είναι να παγιδεύουν οτιδήποτε προσπαθήσει να μπει στους πνεύμονες. Το τοίχωμα όμως είναι καλυμμένο και με βλέννα.
Όταν λοιπόν ένα παιδάκι αρρωστήσει, το σύστημα των τριχιδίων δε δουλεύει καλά, παράγεται μεγαλύτερη και πιο παχύρρευστη βλέννα, οπότε ο βήχας αναλαμβάνει να καθαρίσει το δρόμο και τα τοιχώματα από τα ξένα αντικείμενα αλλά και από την παχύρρευστη βλέννα. Ο βήχας λοιπόν, είναι ένα αμυντικό αντανακλαστικό όπλο του οργανισμού.

Πόσοι τύποι βήχα υπάρχουν και τι μπορεί να σημαίνει ο καθένας.

Ημερομηνία 26/10/2002
Υλακώδης βήχας.

Ο βήχας αυτός είναι πολύ χαρακτηριστικός και ακούγεται όπως το γάβγισμα ενός σκυλιού. Συνήθως τα παιδιά ξαπλώνουν για ύπνο στο κρεβάτι χωρίς κανένα πρόβλημα και ξαφνικά στα μέσα της νύκτας ξυπνούν με αυτό, το χαρακτηριστικό βήχα. Ο βήχας αυτός, είναι αποτέλεσμα συνήθως μιας αρρώστιας που λέγεται λαρυγγίτιδα ,ενώ σπανιότατα οφείλεται στην επιγλωττίτιδα. Η επιγλωττίτιδα είναι μια επείγουσα κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από γιατρό. Και στις δυο περιπτώσεις ο μηχανισμός πρόκλησης του βήχα είναι ο ίδιος. Ο λάρυγγας για κάποιο λόγο φουσκώνει με αποτέλεσμα ο αέρας να μη μπορεί να μπαινοβγαίνει εύκολα και προκαλείται αυτός ο χαρακτηριστικός βήχας. Για την αντιμετώπιση της επιγλωττίτιδας και της λαρυγγίτιδας μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες στα αντίστοιχα κεφάλαια.

Βήχας με συριγμό


Συριγμός είναι ένας θόρυβος που ακούμε στη φάση που εκπνέει ένα παιδί με άσθμα. Ο αέρας δυσκολεύεται να βγει από τα πνευμόνια και δημιουργείται ο θόρυβος αυτός. Τα παιδιά που έχουν συριγμό έχουν και βήχα. Ο βήχας με συριγμό εκτός από το άσθμα μπορεί να παρουσιαστεί στα παιδιά με βρογχιολίτιδα καθώς επίσης και σε παιδί με πνευμονία. Λεπτομέρειες για το άσθμα, βρογχιολίτιδα και πνευμονία θα βρείτε στα αντίστοιχα κεφάλαια.

Παροξυσμικός βήχας


Είναι και ο βήχας αυτός πολύ χαρακτηριστικός. Αν τον ακούσετε μια φορά δεν θα τον ξεχάσετε ποτέ. Το παιδί παίρνει μια εισπνοή και στην προσπάθεια του να βγάλει τον αέρα έξω από τα πνευμόνια αρχίζει να βήχει απανωτά ( 5-10 φορές). Τα μάτια του κοκκινίζουν από την προσπάθεια και κάποιες φορές μπορεί να μαυρίσει και το πρόσωπο του. Παροξυσμικό βήχα προκαλεί ο κοκκύτης (λεπτομέρειες υπάρχουν στο αντίστοιχο κεφάλαιο) αλλά και άλλοι μικροοργανισμοί. Όπως και να έχουν τα πράματα θα πρέπει αμέσως να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εάν το παιδί σας ξαφνικά άρχισε να έχει παροξυσμικό βήχα τότε πρέπει να σκεφτείτε μήπως στραβοκατάπιε κάτι ( δηλαδή ένα αντικείμενο να έχει πάει προς τους πνεύμονες αντί προς το στομάχι). Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα είναι ξηροί καρποί και μικροσκοπικά πλαστικά που υπάρχουν στα διάφορα παιχνίδια. Οι συνηθέστερες ηλικίες για εισρόφηση ξένου σώματος είναι 6-24 μηνών. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο αντίστοιχο κεφάλαιο για την εισρόφηση ξένου σώματος. Σε περίπτωση που υποψιάζεστε να έχει γίνει εισρόφηση ξένου σώματος μη βάλετε το χέρι σας στο στόμα του παιδιού για να αφαιρέσετε το αντικείμενο. Το πιο πιθανό είναι να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά. Πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Νυκτερινός βήχας


Το συνηθέστερο αίτιο του νυκτερινού βήχα είναι το κοινό κρυολόγημα. Το παιδί έχει ρινική καταρροή, οι εκκρίσεις κυλούν προς το φάρυγγα, ο οποίος ερεθίζεται και το παιδί αρχίζει να βήχει. Επίσης όταν η μύτη είναι κλειστή, το παιδί αναπνέει από το στόμα, ξηραίνεται ο φάρυγγας και πάλι το παιδί αρχίζει να βήχει. Ο βήχας όμως το βράδυ, μπορεί να σημαίνει και άσθμα. Στα παιδιά με άσθμα ο βήχας το βράδυ επιδεινώνεται.

Ημερήσιος βήχας


Ο ημερήσιος βήχας είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα στα παιδιά. Πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν τον ημερήσιο βήχα,γι` αυτό αν οτιδήποτε σας ανησυχεί θα πρέπει αμέσως να αποταθείτε στον παιδίατρο του παιδιού.

Επίμονος βήχας


Ο βήχας ενός κοινού κρυολογήματος, που είναι και ο πιο συνηθισμένος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 βδομάδες. Ο επίμονος βήχα όμως μπορεί να κρύβει και άλλες ασθένειες όπως άσθμα, ιγμορίτιδα και αλλεργίες.

Πότε χρειάζεται να δείτε τον γιατρό του παιδιού.

Ημερομηνία 26/10/2002
1. Το παιδί σας είναι μικρότερο των 3 μηνών και μαζί με το βήχα έχει και πυρετό.
2. Εάν ο βήχας συνοδεύεται με ένα από τα ακόλουθα:
i. Το δέρμα μεταξύ των πλευρών του θώρακα πηγαίνει προς τα μέσα.
ii. Παρουσιάζει κυανωτικά επεισόδια ("Μαυρίζει" το πρόσωπο).
iii. Σταματά η αναπνοή του για περίοδο μεγαλύτερη των 15 δευτερολέπτων.
iv. Παρουσιάζει έντονο θόρυβο την ώρα που εισπνέει.
v. Δε "βγαίνει" η φωνή του όταν κλαίει.
vi. Κάνει εμετό κάθε φορά που βήχει.
vii. Παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης.
viii. Πόνο στο στήθος.
ix. Ψηλό πυρετό.
3. Ο βήχας δεν το αφήνει να θηλάσει ή να πιεί γάλα από το μπιμπερό.
4. Με το βήχα αποβάλλει αίμα.
5. Το παιδί σας έχει αγωνιώδες βλέμμα.
6. Το παιδί σας μπορεί να έχει στραβοκαταπιεί κάποιο αντικείμενο.
7. Το παιδί σας βήχει ασταμάτητα.
8. Το παιδί σας αναπνέει πολύ γρήγορα.
i. Αν είναι μικρότερο των 2 μηνών και έχει περισσότερες από 60 αναπνοές/λεπτό.
ii. Αν είναι 2-12 μηνών και έχει περισσότερες από 50 αναπνοές/λεπτό.
iii. Αν είναι 1-5 χρονών και έχει περισσότερες από 40 αναπνοές/λεπτό.
iv. Αν είναι 5-14 χρονών και έχει περισσότερες από 30 αναπνοές/λεπτό.

Θεραπεία

http://www.paidiatros.com
Ημερομηνία