Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

στράτα - περπατούρα ναι ή όχι ?

Σπύρος Μαζάνης - νεογνολόγος (στον "καφέ της Ελένης")

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  η στράτα, περπατούρα !!!! δεν μαθαίνει να περπατάει και επίσης προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα κόκαλα και προκαλούνται σοβαρά ατυχήματα από πτώσεις !!!!

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Οι πολιτικές των μαιευτηρίων και η αδελφική ζήλεια

από ΜΕ ΚΟΥΡΕΛΙΑ ΚΑΙ ΣΑΝΙΔΙΑ την Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011 στις 3:31 μ.μ. 


...Και κάπου εδώ έχεις μπει στη λογική να κάνεις δεύτερο παιδάκι! Προετοιμάζεις το πρώτο σου παιδί για την απόφαση, προσπαθείς με αγάπη να το δεχτεί, να το αγαπήσει, κρατάς χαμηλούς τόνους γιατί ναι μεν είναι αλλαγή στη ζωή του αλλά όχι και το τέλος του κόσμου και πλέον έχεις μπει στη φάση της εγκυμοσύνης...

Μαζί το παιδί στο γυναικολόγο, στους υπερήχους, να βλέπει το μωρό μέσα στην κοιλίτσα, να εξηγείς ότι κι εσύ έτσι ήσουν και τώρα μεγάλωσες και μπορείς να κάνεις τόσα ωραία πραματάκια, το συμφιλιώνεις με το νέο πλασματάκι και μπαίνεις στην τελική ευθεία!

Οι περιπτώσεις δύο: Γεννάς σαν άνθρωπος όταν έρθει η ώρα ή γεννάς με ραντεβού φυσιολογικά ή με καισαρική.



Πρώτη περίπτωση: Γρήγορες κινήσεις, πόνος που όσο και να προσπαθήσεις να τον κρύψεις φαίνεται και ένα παιδάκι που προσπαθείς να το καθησυχάσεις ότι είσαι καλά!

Δεύτερη περίπτωση: Παίρνεις την κοιλιά σου, τη βαλίτσα σου, φιλάς το παιδί σου και του λες ότι θα γυρίσεις με το αδερφάκι του.



Κοινά χαρακτηριστικά και στις δύο περιπτώσεις; Ενα παιδί σε σύγχυση, το οποίο θα δει τη μαμά του μετά από 3 περίπου μέρες.



Ο,τι προετοιμασία έκανες έχει πάει βήματα πίσω γιατί ξαφνικά το πολυπόθητο αδερφάκι έγινε ο εισβολέας που στέρησε τη μητέρα του, που την έκανε να πονά και που τώρα τη διεκδικεί με κλάμα και χέσιμο 24 ώρες το 24ωρο!!!

Κι όλα αυτά γιατί η πολιτική των μαιευτηρίων απαγορεύει να βρίσκονται παιδιά εκεί!!!! "Μα θέλω μονόκλινο για αυτό το λόγο! Θέλω το παιδί μου να βιώσει τη χαρά μου και να δει το αδερφάκι του όπως δικαιούται!" "Λυπούμαστε! Τα παιδιά δεν επιτρέπονται στο χώρο του μαιευτηρίου!" Ετσι γυρίζεις σπίτι σου 3 μέρες αργότερα έχοντας αφήσει το παιδί σου να νοιώσει τη μεγαλύτερη προδοσία!! Εφυγες μόνη σου, το παράτησες και γυρίζεις με τον αντικαταστάτη!!!



Αυτό, λοιπόν εγώ δε θέλω να το περάσω! Πρέπει να κάνω καισαρική και θέλω όταν ξυπνήσω να έχω δίπλα μου την οικογένειά μου!

Τι επιλογές έχω; Μπορώ να επιλέξω κατ'οίκον νοσηλεία με μαία; Μπορώ να κινήσω διαδικασίες και να ζητήσω τουλάχιστον να είναι στο μαιευτήριο με το μπαμπά του το παιδί μου τη στιγμή της γέννας και να μπορεί να με επισκεφτεί όταν θα νοιώσει την ανάγκη;

Δε θέλω να ακούσω "τι θα γίνει αν κάτι πάει στραβά;" Αν κάτι πάει στραβά μιλάμε σε άλλη βάση και πλέον είναι άλλες οι προτεραιότητες! Τώρα προτεραιότητα έχει η συνολική υγεία και των δύο παιδιών μου καθώς και όλης της οικογένειάς μου!!!

Παρακαλώ, όποιον γνωρίζει διεξόδους να με ενημερώσει..

Ευχαριστώ πολύ!!!

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

elamazi.gr !!!




4ήμερη Εκδρομή με το elamazi στο δασικό χωριό "Παπάδες" !!!

Αγαπητοί "elamazistas",

σας προσκαλούμε στο αγαπημένο Δασικό Χωριό PAPADES VILLAGE για ένα ακόμα αξέχαστο 4ήμερο - το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φλεβάρη - αποκλειστικά για το elamazi και με ειδική τιμή!

Πιό αναλυτικά, για τις ημέρες Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή και αναχώρηση Δευτέρα (25-28 Φεβρουαρίου) η ειδική τιμή για τους elamazistas είναι στα 200 ευρώ ανά οικογένεια και περιλαμβάνει:
3 διανυκτερεύσεις με πρωϊνό στα αυτόνομα ξύλινα σπιτάκια 58τ.μ. το καθένα, και με καμία άλλη χρέωση (πχ έξτρα παρκοκρέββατο, κλπ)
απασχόληση στον παιδότοπο καθώς και δημιουργίες με πηλό

βόλτα για όλα τα παιδάκια με το γαϊδουράκι

άρμεγμα και τάισμα ζώων

Θα σας συμβουλεύαμε να κάνετε κλικ εδώ και να κράτηση άμεσα, αφού τα σπιτάκια του δασικού χωριού είναι μόλις 20 και οι “elamazistas” …πολλοί!

Τα λέμε στους ..."Παπάδες"

Γιώργος & Ελευθερία

elamazi.gr










28-31 Ιανουαρίου, 4η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου με την υποστήριξη του elamazi!

Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα, μην χάσετε την 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι με πολλές εκδηλώσεις!

Ανοικτή στο κοινό από 9.00 - 20.00
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Κερδίστε 14 διπλές προσκλήσεις σε δύο καταπληκτικές παραστάσεις!

Και αυτή την εβδομάδα έχουμε συνολικά 14 διπλές προσκλήσεις για να πάτε αυτή την Κυριακή σε δύο καταπληκτικές θεατρικές παραστάσεις:
“Για μια φούχτα μπάμιες” του Ευγένιου Τριβιζά στο θέατρο “Πειραιώς 131″
“Το Βέλος που δεν πληγώνει" στο θέατρο “Βικτώρια”

δηλώνοντας συμμετοχή εδώ μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής!






Έλα μαζί… με χαμηλές τιμές σε κορυφαίες παραστάσεις!

Η νέα μας πρωτοβουλία έχει σκοπό να ενώσει όλους εμάς τους γονείς και να προσφέρει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε κορυφαίες παιδικές θεατρικές παραστάσεις, με χαμηλότερες τιμές στα 10 ευρώ (από 15) και στα 8 ευρώ (από 12)!





Παρασκευή 28-30/1, Παρουσίαση του “Χαμόγελου του Παιδιού” στο Σύνταγμα

Από τις 28 έως και τις 30 Ιανουαρίου, από τις 8π.μ. έως τις 10μ.μ., εξειδικευμένοι συνεργάτες και εθελοντές του οργανισμού μας από ολόκληρη την Ελλάδα θα βρίσκονται εκεί, για να παρουσιάσουν τις δράσεις μας για τα παιδιά. Πολλές εκπλήξεις περιμένουν τους μικρούς επισκέπτες!!!





Εκδηλώσεις Παρουσιάσεις Βιβλίων Πολυχώροι
Παρασκευή 28/1, 18.00, Παρουσιάσεις βιβλίων στον Παιδικό ΙΑΝΟ


Οι εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗΣ παρουσιάζουν την συγγραφέα Κική Δημητριάδου και τα βιβλία της, στον Παιδότοπο του Βιβλιοπωλείου IANOS (Σταδίου 24).





Εκδηλώσεις Κέντρα Δημιουργ. Απασχόλησης και Παιδότοποι Παιδικά Εργαστήρια Πολυχώροι
Νέα εργαστήρια στον Παραμυθοπλάστη

Νέα ενδιαφέροντα εργαστήρια στον “Παραμυθοπλάστη”.






Εκδηλώσεις Επιστήμης Παιδικά Εργαστήρια Πολυχώροι
Από 15 Ιανουαρίου «Η Επιστήμη… γράφει Ιστορία» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

«Η Επιστήμη… γράφει Ιστορία» Νέα σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων,
στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Η πρώτη ενότητα της νέας χρονιάς σάς ταξιδεύει πίσω στο χρόνο στις ανακαλύψεις που άλλαξαν για πάντα την πορεία της ανθρωπότητας! Διάσημοι αλλά και αφανείς επιστήμονες, μυθικά πειράματα, ίντριγκες και αντιδικίες υφαίνουν έναν αόρατο ιστό γεγονότων που οδήγησαν στην [...]





Εκδηλώσεις Κουκλοθέατρο Παραστάσεις
Κάθε Κυριακή «Ο Κοντορεβυθούλης και ο Γίγαντας» από το κουκλοθέατρο ΧΑΝΘ

Οι παραστάσεις για Ιανουάριο και Φεβρουάριο από το Κουκλοθέατρο ΧΑΝΘ.





-Προτάσεις Εικαστικά Εκδηλώσεις Παιδικά Εργαστήρια Πολυχώροι
Από 14 Ιανουαρίου “Ένα αλλιώτικο Τσίρκο!” στο Μέγαρο Μουσικής

Στο πλαίσιο των Παιδικών Εργαστηρίων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου 2011.Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.






Διοργάνωση Πάρτυ Εκδηλώσεις Κέντρα Δημιουργ. Απασχόλησης και Παιδότοποι Παιδότοποι

Παρασκευή 28/1, “Ο Καραγκιόζης στο Λούνα Πάρκ” στο Παίξε Γέλασε!

Θα φάμε θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε!!!
Καραγκιοζοπαίχτης: Σπύρος Ξυπνητός
Ώρα έναρξης: 18:30

29/1, «Το πάρε δώσε» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα, στο βιβλιοπωλείο του Μουσείου, ‘με καράβι ένα βιβλίο…’, ξεκινάμε το ταξίδι μας στους κόσμους της φαντασίας, της χαράς, της γνώσης και της έμπνευσης.





Βιωματικά σεμινάρια Εικαστικά Εκδηλώσεις
Σάββατο 29/1, Εικαστική Συνάντηση με τη Μ.Αγγέλη

Η επιμελήτρια τέχνης και μουσειοπαιδαγωγός Μαρία Α.Αγγελή προσκαλεί παιδιά ηλικίας 4,5-12 ετών στην εικαστική συνάντηση του Σαββάτου, 29 Ιανουαρίου 2011.





Εικαστικά Εκδηλώσεις Εργ. Ανακύκλωσης Πολυχώροι
29/1, «Σχεδιασμός και Μεταποίηση Ρούχων» στις Μορφές Έκφρασης

Μήπως έχετε παλιά ρούχα που δε φοράτε πια; Μήπως έχετε και ιδέες για να σχεδιάσουμε καινούρια;





-Προτάσεις Εικαστικά Εκδηλώσεις Μή Κερδ.Οργανισμοί Μουσεία
29-30/1 Εκδηλώσεις στο Μουσείο Σοκολάτας Παυλίδη

Ένα διαφορετικό μουσείο παρουσιάζει η σοκολάτα υγείας Παυλίδη, που γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια της. Στις 29 και 30 Ιανουαρίου δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να επισκεφθούν το πρωτότυπο μουσείο πίσω από το Εργοστάσιο Παυλίδη.







Εκδηλώσεις Παρουσιάσεις Βιβλίων Πολυχώροι
Ιανουάριος στο βιβλιοπωλείο Μικρός Κοραής

Ένας χώρος με πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις έγινε τα τελευταία χρόνια το ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΡΑΗΣ» στο Χαλάνδρι.





Εικαστικά Εκδηλώσεις Παιδικά Εργαστήρια
Σάββατο 29/1, Γλυπτική, γύψος, μακετόχαρτα (εικόνες από τη φύση) στην Μ-Art

Η M art προσκαλεί παιδιά ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών να φτιάξουν ένα κόσμημα από διάφορα υλικά.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

10 λεπτά για μια ζωή

Δωρεάν τεστ-ΠΑΠ χωρίς ραντεβού κάνουν από το πρωί αλλά και για όλη την εβδομάδα οι γυναίκες στη χώρα μας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.
Ειδικότερα, 24-31/1 στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, θα διενεργούνται δωρεάν εξετάσεις (test Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω.
Στόχος, η εφαρμογή στην πράξη προληπτικής ιατρικής και προσυμπτωματικών ελέγχων για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες. Το τεστ Παπανικολάου είναι μία απλή εξέταση που χρειάζεται λιγότερο από δέκα λεπτά. 

Η δίαιτα της εγκύου «γεννά» χαμηλό ΙQ

Η κακή διατροφή κατά την κύηση παρεμβαίνει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου

Oι έγκυοι που κάνουν δίαιτα προκειμένου να μη «φορτώσουν» το σώμα τους με πολλά κιλά κινδυνεύουν να φέρουν στον κόσμο παιδιά με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης καθώς και με προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Κέντρου Υγείας και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Και αυτό διότι, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences», η μείωση της πρόσληψης θερμίδων και θρεπτικών συστατικών στους πρώτους τέσσερις μήνες της εγκυμοσύνης παρεμβαίνει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Παρ΄ ότι η μελέτη αφορούσε ζώα (για την ακρίβεια, παρακολουθήθηκαν μπαμπουίνοι), οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα ευρήματά τους πιθανότατα ισχύουν και σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο. Τονίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν ένα μήνυμα προς όλες τις εγκύους σχετικά με το ότι η σωστή διατροφή κατά την κύηση αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για την υγεία του εμβρύου.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δρ Τόμας Μακ Ντόναλντ, που ήταν εκ των συγγραφέων της μελέτης, «αυτή ενισχύει την άποψη ότι η κακή διατροφή κατά την εγκυμοσύνη παρεμβαίνει στην ανάπτυξη ζωτικών οργάνων και στη συγκεκριμένη περίπτωση του εγκεφάλου,με τρόπους που μπορούν να έχουν επίδραση εφ΄ όρου ζωής για τους απογόνους, πιθανώς μειώνοντας τον δείκτη νοημοσύνης και προδιαθέτοντας το παιδί για προβλήματα συμπεριφοράς».

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την επίδραση της σοβαρής έλλειψης τροφής, όπως είναι η ασιτία κατά τη διάρκεια πολέμου, στην υγεία του εμβρύου, η νέα μελέτη διερεύνησε τον τύπο της «ήπιας δίαιτας» που ακολουθούν πολλές έγκυοι στον αναπτυγμένο κόσμο.

Οι επιστήμονες συνέκριναν δύο ομάδες έγκυων μπαμπουίνων σε ένα κέντρο πρωτευόντων ειδών στο Σαν Αντόνιο. Στη μία ομάδα επετράπη να καταναλώνει όση τροφή θέλει στο πρώτο μισό της κύησης, ενώ η δεύτερη ομάδα κατανάλωνε κατά την ίδια περίοδο 30% λιγότερη τροφή. Οπως προέκυψε, στα έμβρυα της ομάδας μπαμπουίνων που βρίσκονταν σε δίαιτα εμφανίστηκε πρόβλημα στην κυτταρική διαίρεση, ενώ δημιουργήθηκε και μικρότερος αριθμός συνάψεων μεταξύ των νευρώνων. Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων προκάλεσε μάλιστα σημαντικές αλλαγές στην έκφραση εκατοντάδων γονιδίων των εμβρύων, πολλά εκ των οποίων αφορούν την κυτταρική ανάπτυξη αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη του οργανισμού, τονίζουν οι ερευνητές. Οι αμερικανοί ειδικοί ζητούν τώρα περαιτέρω έρευνες σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής της εγκύου και του κινδύνου που αντιμετωπίζει το παιδί της να αναπτύξει αυτισμό, κατάθλιψη και σχιζοφρένεια αργότερα στη ζωή του.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=378980&dt=19/01/2011
http://www.healthierworld.gr

H διατροφική αξία του αβοκάντο

Συντάκτης: Κάλλια Γιαννιτσοπούλου (Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD )

To αβοκάντο είναι ένα φρούτο σε σχήμα ωοειδές που προέρχεται από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και χρησιμοποιείται όχι μόνο για κατανάλωση αλλά και για καταπολέμηση προβλημάτων υγείας και δερματοπαθειών.

Ποσότητα αβοκάντου ίση με 150γρ αποδίδει 235 θερμίδες και περιέχει 29mg βιταμίνης Κ (το 36% της προτεινόμενης ημερίσιας κατανάλωσης), 7,3γρ φυτικών ινών, 90mg φυλλικού οξέος και 12mg βιταμίνης C. Επίσης είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την κακή χολιστερίνη (LDL) και βελτιώνουν την καλή (ΗDL). Πιο συγκεκριμένα περιέχει ολεικό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ το οποίο προσφέρει προστασία για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Το αβοκάντο επιπρόσθετα περιέχει λουτείνη, ένα καροτενοειδές που συμβάλλει κατά της φθοράς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και του καταρράκτη. Επίσης περιέχει τοκοφερόλες που σύμφωνα με κλινικές μελέτες παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Με την καλή περιεκτικότητα του σε κάλιο συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Λόγω του φολλικού οξέος που περιέχει, προστατεύει κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο φολλικό οξύ είχαν 55% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το αβοκάντο έχει προστατευτική δράση για το δέρμα. Αν απλωθεί σε ξηρό ή ερυθρό δέρμα συμβάλει στην επαναφορά της κανονικής υφής και του χρώματος του.

Πιθανοί τρόποι κατανάλωσης του αβοκάντο που μπορείτε εύκολα και γρήγορα να δοκιμάσετε παρουσιάζονται παρακάτω:
Προσθέστε αβοκάντο σε μια σάλτσα με βάση την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και περιχύστε με αυτήν κοτόπουλο ή ζυμαρικά.
Αλέστε το αβοκάντο έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη κρέμα και αλείψτε με αυτήν φρυγανιές ή ψωμί για να αποτελέσει ένα γευστικό ενδιάμεσο σνακ.
Δοκιμάστε σαλάτα με μαρούλι άισμπεργκ, πορτοκάλι, μέντα και αβοκάντο κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια με μια κουταλιά λάδι και ντρέσινγκ με μπαλσάμικο.
Παρασκευάστε την περίφημη σάλτσα γουακαμόλε ανακατεύοντας αβοκάντο, κρεμμύδια, ντομάτα, κόλιανδρο, χυμό λεμονιού και κρεμμύδι στο μπλέντερ μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιόμορφος πολτός.

Συμπερασματικά, το αβοκάντο αποτελεί μια τροφή με πλούσια θρεπτική αξία, ωστόσο η έλλειψη διαθεσιμότητας στη χώρα μας καθιστά την κατανάλωση του σποραδική. Προτείνεται η χρήση του 2-5 φορές στο μήνα υπό τη μορφή ελαφρύτερου γεύματος (μέσα σε μια σαλάτα) ή ενδιάμεσου σνακ ως ντιπ ή αντί για κάποιο φρούτο.
 
http://www.healthierworld.gr/

Διατροφή για μαμάδες και παιδιά

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011, θα λάβει χώρα η κεντρική εκδήλωση για την Εβδομάδα Διατροφής στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Διατροφή για μαμάδες και παιδιά». Η ημερίδα διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και αφορά στην οικογένεια πριν και μετά τον ερχομό του παιδιού.

Φέτος ενημερωνόμαστε για τη διατροφή της γυναίκας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, καθώς και για τη διατροφή του παιδιού έως και τα 3 έτη.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης από τις 9:00 μέχρι τις 15:00 και θα πλαισιωθεί από πλήθος εκλεκτών ομιλητών, εκθετών και παράλληλων εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους.

Η είσοδος θα είναι ανοικτή για το κοινό και οι επιστημονικοί υπεύθυνοι είναι οι διαιτολόγοι: Χριστίνα Δρακοπούλου, Βασιλάκου Δέσποινα, Καγιάφα Δήμητρα, Κοντοπίδου Ειρήνη και Καρασούλη Κωνσταντίνα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ καλέστε στο 2310 695391 και ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα www.evdomades-diatrofis.gr
 
http://www.liaison.com.gr
 

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Πώς να διαβάσετε ένα βιβλίο στο παιδί σας

Γράφει: Τσουκαλά Μαρινέλλα, Μ.Α., Παθολόγος Λόγου - Φωνής - Ομιλίας

Ποιός είναι ο κατάλληλος τρόπος να διαβάζει ένας γονιός στο παιδί του ένα βιβλίο και πώς γίνεται η επιλογή ενός καλού βιβλίου;

Δείξτε ευχαρίστηση και ενθουσιασμό καθώς διαβάζετε. Ποτέ μην κάνετε το διάβασμα να φαίνεται βαρετό.
Προσπαθήστε να διαβάζετε στο παιδί σας κάθε μέρα.
Βρείτε μια ώρα όπου εσείς και το παιδί σας είστε χαλαρωμένοι και ενδιαφέρεστε για το διάβασμα, όπως π.χ. η ώρα πριν πάει το παιδί στο κρεβάτι το βράδυ ή μόλις έχει ξυπνήσει από τον μεσημεριανό του ύπνο.
Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει μόνο του τα βιβλία και τις σελίδες που θέλει να του διαβάσετε.
Να του δείχνετε τις φωτογραφίες για τις οποίες μιλάτε.
Αφήστε το παιδί σας να κρατάει μαζί με σας το βιβλίο και να γυρίζει τις σελίδες.
Πέστε του μια γνωστή ιστορία ή παραμύθι, παραλείποντας λέξεις ή κομμάτια προτάσεων ώστε να τις συμπληρώνει το ίδιο.
Αφήστε το παιδί σας να περιγράψει τις εικόνες και να σας επαναλάβει την ιστορία.
Γράψτε την ιστορία που έφτιαξε το παιδί σας και μετά διαβάστε του την.
Ζητήστε από το παιδί σας να φτιάξει μια δική του ιστορία ή να τελειώσει μια που του έχετε εσείς ήδη αρχίσει.
Αν κατά περιόδους το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται για το διάβασμα, εσείς συνεχίστε να του διαβάζετε καθώς αυτό παίζει ήσυχα. Σταδιακά το παιδί σας θα δείξει πάλι προθυμία να συμμετάσχει στο διάβασμα.

Πώς να διαλέξετε ένα καλό βιβλίο
Οι ιστορίες θα πρέπει να είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού. Πολλά βιβλία γράφουν την ηλικία του παιδιού που προορίζεται.
Οι εικόνες θα πρέπει να είναι ευδιάκριτες και να μην υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα πάνω σε μια σελίδα.
Οι εικόνες θα πρέπει να 'λένε' μια ιστορία, από την οποία να βγαίνει νόημα χωρίς να είναι απαραίτητες οι τυπωμένες λέξεις.
Οι ιστορίες και τα παραμύθια θα πρέπει να είναι για διασκέδαση, αλλά να περιλαμβάνετε επίσης και εκπαιδευτικά βιβλία. Πολλά βιβλία μπορούν να διδάξουν καινούργιους ήχους, έννοιες (όπως π.χ. ζώα της φάρμας, πράγματα που φοράμε, χρώματα) ή ηθικά διδάγματα (πώς να μοιράζεσαι κάτι, να κάνεις καινούριους φίλους, κ.λ.π.)
Τα βιβλία θα πρέπει να βοηθούν το παιδί σας στο να εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του με καινούριες λέξεις.

Θανατηφόρο μικρόβιο

Συναγερμός στην μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης καθώς πολυανθεκτικό μικρόβιο προκάλεσε το θάνατο βρέφους. Διακόπτονται οι εισαγωγές βρεφών στο νοσοκομείο.

Ήδη αυτή τη στιγμή φορείς του μικροβίου αυτού είναι 12 νεογνά που νοσηλεύονται και τα οποία θεωρητικά κινδυνεύουν, ενώ έχουν σταματήσει οι εισαγωγές πρόωρων νεογνών στην εν λόγω Μονάδα, και τα πρόωρα που γεννιούνται στο «Παπαγεωργίου» μεταφέρονται σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων.

«Το ακινετοβακτήριο είναι ένα ιδιαίτερα βαρύ μικρόβιο το οποίο είναι πολυανθεκτικό. Από την πρώτη στιγμή που διαγνώστηκε η ύπαρξή του κινητοποιήθηκε η Κλινική και η Επιτροπή Λοιμώξεων και από την περασμένη Τετάρτη και για δέκα ημέρες δεν θα γίνονται εισαγωγές άλλων νεογνών. Τα νεογνά που νοσηλεύονται στη Μονάδα, και τα οποία είναι λιγότερα από 30, είναι σε καλή κατάσταση, ενώ φορείς του μικροβίου είναι 12 από αυτά. Ο κίνδυνος είναι υποθετικός και οι γονείς έχουν ενημερωθεί», εξήγησε στο ΑΠΕ ο κ Νικολαΐδης.

Πρόσθεσε ότι οι μαιευτήρες του «Παπαγεωργίου» συνιστούν στις έγκυες να γεννήσουν σε άλλα νοσοκομεία, αλλά στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, όπως σήμερα που γέννησε μια γυναίκα, τα πρόωρα νεογνά μεταφέρονται σε άλλες Μονάδες.


Δημοσιεύτηκε: Ιανουάριος 21 2011 16:45
Πηγή: http://news247.gr/ellada/skotwse_neogno_sth_thessalonikh.755720.html

http://www.moro-blog.gr

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς ερευνητές του Επιστημονικού Ινστιτούτου Weizmann τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνονται από πρόσθετες πηγές όπως συμπληρώματα η εμπλουτισμένα προϊόντα μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητα στις γυναίκες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πειραματόζωα και διαπίστωσαν ότι όταν έβαλαν αντιοξειδωτικά στις ωοθήκες θηλυκών ζώων η ωορρηξία έπεσε, δηλαδή οι ωοθήκες απελευθέρωναν πολύ λιγότερα ωάρια σε σχέση με τα πειραματόζωα που δεν έλαβαν τα αντιοξειδωτικά. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν έχουμε ξεκάθαρη γνώση για το πως λειτουργούν τα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό και αναρωτιούνται αν είναι πιθανόν η διαδικασία της ωορρηξίας να βασίζεται στις “βλαβερές” ουσίες, τις ελεύθερες ρίζες δηλαδή, που οι αντιοξειδωτικές ουσίες καταστρέφουν. Από την άλλη, μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν άντρες που ήδη έχουν πρόβλημα με τη γονιμότητα τους, αν και οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να βγουν συμπεράσματα. Πάντως γενικά οι έρευνες με τα αντιοξειδωτικά δείχνουν ότι πρέπει να έχουμε υπόψη... όλες τις ουσίες που λαμβάνουμε και από εμπλουτισμένα προϊόντα αλλά και από τα συμπληρώματα και να εστιάζουμε πιο πολύ στη ποιότητα της διατροφής μας για αυξήσουμε τις αντιοξειδωτικές ουσίες που λαμβάνουμε.
 

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΤΑΪΣΜΑ χωρίς ατυχήματα

Μπορεί η διαδικασία του φαγητού να είναι μία εύκολη υπόθεση για σας, ωστόσο χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές στα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στο τάισμα του μικρού σας, όπως η επιλογή των μπιμπερό, η αποστείρωσή τους, αλλά και η διαδικασία ρεψίματος.

Η διαδικασία ταίσματος του μικρού σας είναι σημαντική και αποτελεί μία από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας της μαμάς με το νεογέννητο. Γι αυτό και είναι σημαντικό να επιλέξετε κατάλληλα προϊόντα αλλά και το σωστό τρόπο, ώστε να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα. Ας δούμε, όμως, αρχικά τι πρέπει να προμηθευτείτε.

ΣΩΣΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Για τη διαδικασία φαγητού του βρέφους σας θα χρειαστείτε μπιμπερό, θηλές για να ρυθμίζετε τη ροή του γάλακτος όταν το ταΐζετε αλλά και ειδικά συστήματα αποστείρωσης.
1. Μπιμπερό & Θηλές
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη μπιμπερό. Καλείστε, λοιπόν, να κάνετε μία σωστή έρευνα αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία αλλά και τις ανάγκες του μικρού σας. Εϊναι σημαντικό να επιλέξετε τις κατάλληλες θηλές για το μπιμπερό του μικρού σας, ώστε να ελέγχετε κάθε στιγμή τη ροή του γάλακτος, κυρίως όταν πρόκειται για νεογέννητο. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε θηλές αργής ροής αρχικά, ενώ όσο μεγαλώνει το μικρό σας αντικαταστήστε τες με άλλες, που επιτρέπουν στο γάλα να ρέει γρηγορότερα. Καλό θα ήταν μάλιστα να επιλέγετε μπιμπερό που αποτρέπουν τους κολικούς.
2. Αποστείρωση
Είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε στο νεογέννητο ή το βρέφος σας καθαρά και απαλλαγμένα από μικρόβια προϊόντα, ώστε να αποφύγετε γαστρεντερικές λοιμώξεις. Γενικότερα υπάρχουν αρκετές μέθοδοι με τις οποίες μπορείτε να εξασφαλίσετε στο μικρό σας αποστειρωμένα μπιμπερό και θηλές:
  • Με τον ηλεκτρικό αποστειρωτή ατμού, που μπορεί να αποστειρώνει τον εξοπλισμό του μικρού σας μέσα σε λίγα λεπτά.
  • Με τον αποστειρωτή μικροκυμάτων, ο οποίος όταν ζεσταθεί δημιουργεί ατμούς, ικανούς να αποστειρώνουν το περιεχόμενο του.
  • Χρησιμοποιώντας χημικό διάλυμα κρύου νερού, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε μορφή ταμπλέτας ή σε υγρή μορφή.
  • Με απλό βράσιμο των μπιμπερό και των θηλών τους για περίπου 10 λεπτά.

 

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΡΕΥΤΕΙ

Όπως έχουμε προαναφέρει, η ασφάλεια του μικρού σας όταν τρέφεται προϋποθέτει και τη διαδικασία του ρεψίματος. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γίνετε σωστά, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι το μικρό σας έχει χωνέψει το φαγητό του. Προσπαθήστε να βάζετε το μωρό σας να ρευτεί κατά τη διάρκεια του ταΐσματος και κυρίως όταν καταναλώσει τη μισή ποσότητα φαγητού και μετά πάλι όταν τελειώσει. Μην πανικοβληθείτε σε περίπτωση που το μικρό σας δε ρευτεί και τις δύο φορές, καθώς ενδέχεται να μην έχει μαζευτεί αέρας στο στομαχάκι του και γι’ αυτό να μη χρειάζεται να ρευτεί. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να το βοηθήσετε. Γι αυτό δείτε τι μπορείτε να κάνετε.
  • Κρατήστε το μικρό σας όρθιο, τοποθετώντας το στην περιοχή του ώμου σας. Τρίψτε ή χτυπήστε απαλά την πλάτη του για να βοηθήσετε τον αέρα να ανέβει προς τα πάνω. Εάν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λεπτό πανάκι, ώστε να προστατεύσετε τα ρούχα σας σε περίπτωση που το ρέψιμο του μικρού σας ακολουθήσει αποβολή μικρής ποσότητας γάλακτος.
  • Εάν το μωρό σας νυστάζει, μπορείτε να το τοποθετήσετε καθισμένο στα γόνατά σας. Κρατήστε απαλά το κεφαλάκι του γέρνοντας το σωματάκι του ελαφρώς μπροστά και τρίψτε με απαλές κυκλικές κινήσεις την πλατούλα του μέχρι να ρευτεί.

ΗΟΤ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Είναι σημαντικό να μην πιέζετε το μικρό σας να φάει όλο το φαγητό του. Εάν, ωστόσο, ανησυχείτε για το βάρος του, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον παιδίατρο ώστε να σας κατευθύνει.
  • Είναι σημαντικό να προμηθευτείτε αρκετά μπιμπερό και θηλές, ώστε κάθε φορά που θα χρειαστείτε κάτι να το έχετε και να μην πρέπει να μπείτε στη διαδικασία αποστείρωσης.
  • Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στηρίξετε σε κάποιο μαξιλάρι το μπιμπερό του μικρού σας καθώς αυτό πίνει το γάλα.
  • Πριν βάλετε το μικρό σας στο κρεβατάκι, βεβαιωθείτε ότι έχει ρευτεί. Καλό θα ήταν να μην το τοποθετήσετε στο κρεβατάκι του πριν γίνει αυτό, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο εμετού. Γι’ αυτό λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να κοιμάται πάντοτε με ασφάλεια.
  • Φροντίστε  ώστε μετά το φαγητό του και σε περίπτωση που το τοποθετήσετε στο κρεβατάκι του να είναι σε πλάγια θέση και να στηρίζεται το σώμα του με ένα μικρό μαξιλάρι. Έτσι, ακόμη και σε περίπτωση εμετού δε θα υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.
  • Εάν για οποιονδήποτε λόγο θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να αποστειρώσετε σωστά τα μπιμπερό του μωρού σας, μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο που έχει ξαναβιώσει την εμπειρία.
  • Σε περίπτωση που η διαδικασία ρεψίματος σας δυσκολεύει μην ανησυχείτε! Ακολουθήστε το ένστικτό σας και σύντομα θα βρείτε το δικό σας τρόπο για να βοηθήσετε το μικρό σας.
Από την Ανδρονίκη Παπαγεωργίου – Με τη συνεργασία  του παιδιάτρου Δημήτρη Αναστασίου
Πηγή: Γονείς εν δράσει – Μάρτιος 2009 – Τεύχος 23

http://www.moro-blog.gr

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Οικογενειακές φωτογραφίες

Γεια σας κορίτσια ... ζήλεψα από τα βιντεάκια της Ολίβιας και θέλω να κάνουμε και εμείς βιντεάκι με τα ζουζούνια μας!!!!!! Έτσι λοιπόν, στείλτε μου φωτογραφίες με την πιο τρυφερή φωτογραφία σας μέχρι τις 20/02/11.

Επιστροφή στο σπίτι με το νεογέννητο



Η επιστροφή στο σπίτι με το μωρό, έχει πολύ γλυκιά γεύση με υπέροχα συναισθήματα μα και μια μικρή ανησυχία για την ασφάλεια και τη φροντίδα του.
Ανησυχία που προϋπήρχε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μα τώρα πια περισσότερο την νιώθουμε όλες μας, ως "πρώτη φορά μάνες" με το μωρό μας στην αγκαλιά και την πλήρη του ευθύνη στα χέρια μας.
Ευτυχώς η φύση έχει προνοήσει και κατά κάποιο τρόπο μας καθοδηγεί, μα κι εμείς έχουμε προνοήσει και έχουμε ενημερωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο τους 9 μήνες της αναμονής, έχουμε συζητήσει τα περισσότερα θέματα που μας απασχολούν με τους γονείς μας, τον γυναικολόγο, τον σύντροφο μας, την καλύτερη φίλη, την αδελφή, τη συνάδελφο, έχουμε πάρει μαθήματα στο μαιευτήριο, από τις μαίες, έχουμε κάνει ότι είναι δυνατόν για να ενημερωθούμε καλύτερα σε αυτό το άγνωστο αντικείμενο ...  

Πολλές φορές στο μαιευτήριο, ανακαλύπτουμε ότι έχουμε οργανώσει την επιστροφή της οικογένειας στο σπίτι, αλλά μας ξέφυγε κάτι μικρό, όπως ... η πρώτη μεταφορά με το αυτοκίνητο ... ή μας λείπει η καλαθούνα ή τελικά χρειάζεται να δίνουμε στο μωρό και "ξένο" γάλα και χρειαζόμαστε δοχείο αποστείρωσης*.
*(μπορούμε πάντα να αποστειρώσουμε με τον παλιό καλό τρόπο: χρειαζόμαστε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (κοχλάζει), τοποθετούμε τα μπιμπερό και τις πιπίλες μέσα και μετά απο 10 λεπτά τα βγάζουμε με μια τσιμπίδα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε μία καθαρή πετσέτα).

Μέσα σε όλη την προετοιμασία λοιπόν, ας τσεκάρουμε και την παρακάτω λίστα:
  1. Παιδίατρος. Μπορείτε να ειδοποιήσετε τον παιδίατρο που έχετε επιλέξει, για την αναμενόμενη ημέρα τοκετού, ώστε να υπολογίσει περίπου πότε θα σας κάνει την πρώτη επίσκεψη στο σπίτι. Είναι μια καλή ευκαιρία να του θέσετε κάποιες απορίες που τυχόν έχετε (θερμοκρασία δωματίου, φανελάκι ή όχι, κάθισμα αυτοκινήτου, επισκέψεις στο νεογέννητο κλπ)
Για τον ύπνο του:
  1. καλαθούνα ή πορτ-μπεμπέ, ή λίκνο, ή κούνια, ανάλογα αν θέλουμε να κοιμάται δίπλα μας ή στο κρεβάτι του.
  2. στρωματάκι για την καλαθούνα (αν αποφασίσετε να πάρετε πx από κοκοφοίνικα)
  3. σεντονάκια Χ 3 (μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε τα σεντόνια του μωρού και τρεις φορές μέσα στην ίδια μέρα)
  4. κουβερτούλα Χ 3 (μία για το κρεβάτι του, μία για το αυτοκίνητο, μια για τη βόλτα με το καρότσι)
  5. ενδοεπικοινωνία
  6. μωρομάντηλα (το απόλυτο αξεσουάρ για τις μητέρες. Μας επιτρέπει να σκουπίσουμε το μωρό μας, τα έπιπλα, τα ρούχα, τα σεντονάκια - μετά από τις χαρακτηριστικές γουλίτσες -)
  7. φωτάκι νυκτός
Τα ρουχαλάκια του:
  1. Τις πρώτες μέρες είναι πολύ βολικά τα ολόσωμα φορμάκια (μπορεί να χρειαστείτε και 3 καθημερινές αλλαξιές)
  2. Γαντάκια για να μην γρατζουνάει το προσωπάκι του
  3. Σκουφάκι για να μην κρυώνει όταν το βγάλετε από το μαιευτήριο
Το μπάνιο του:
  1. μπανάκι (βολικά είναι αυτά που ακουμπάνε στα πλαϊνά της μπανιέρας και δεν χρειάζεται να σκύβουμε πολύ)
  2. σαπουνάκι για νεογέννητα
  3. θερμόμετρο νερού
  4. πολλά-πολλά τραγουδάκια και γελάκια
  5. πετσέτα για το μωρό
  6. στρωματάκι για να το ακουμπήσουμε μετά το μπάνιο του, είτε στην αλλαξιέρα, είτε στο πλυντήριο, είτε πχ στο κρεβάτι μας
  7. κρέμα συγκάματος
  8. πάνες
  9. ψαλιδάκι για τα νυχάκια
Το φαγητό του:
  1. πολλά-πολλά πετσετάκια για χρήση σαλιάρας στο μωρό, για να πάρουμε τη γουλίτσα μετά το ρέψιμο, για να ακουμπήσουμε το μωρό στον ώμο μας αφού τοποθετήσουμε πρώτα το πετσετάκι, για να το χρησιμοποιήσουμε σαν "μαξιλάρι" για τις γουλιές που αφήνουν τα μωράκια στο κρεβατάκι τους.
  2. Αν χρησιμοποιήσετε θήλαστρο και δίνετε στο μωρό σας συμπλήρωμα με μπουκάλι (ή αν δεν θηλάσετε το μωρό και του δίνετε "ξένο" γάλα) θα χρειαστείτε αποστειρωτή
  3. περίπου 3 μπιμπερό
  4. ένα καθαριστήρι για μπιμπερό
  5. τσιμπίδα
  6. στεγνωτήρι για μπιμπερό
  7. θήκη μεταφοράς μπιμπερό που διατηρεί την θερμοκρασία (χρήσιμο για τη μεταφορά του γάλακτος, του γιαουρτιού, του εμβολίου κλπ)
  8. βραστήρας (διευκολύνει απλώς, δεν είναι απαραίτητος)
για τη βόλτα του:
  1. καρότσι
  2. σεντονάκι φρεσκοπλυμένο για να ακουμπάει τις πρώτες ημέρες
  3. κουβερτούλα
  4. τσάντα του μωρού με : μικρή αλλαξιέρα, πάνες, μωρομάντηλα, κρέμα συγκάματος, πετσετάκι, φορμάκι
  5. σελτεδάκια (βαμβακερό ύφασμα που από την κάτω όψη είναι αδιάβροχο και μας επιτρέπει να ακουμπήσουμε το μωρό μας παντού χωρίς να φοβηθούμε ότι θα λερωθεί ή θα λερώσει)
  6. μάρσιπο (ίσως υφασμάτινο σαν προέκταση αγκαλιάς, που μπορεί το μωρό να θηλάσει, να κοιμηθεί, να πάει βόλτα και να ακούει τον χτύπο της καρδιάς της μαμάς του.
  7. κάθισμα αυτοκινήτου
  8. σκίαστρο για τα πίσω τζάμια
  9. μωρομάντηλα
για τους επισκέπτες που θα πάρουν το μωρό αγκαλιά:
  1. παρεό ή σεντονάκι καθαρό, πλυμένο με πράσινο σαπούνι, για να το ρίξουν πάνω τους πριν πάρουν το μωρό αγκαλιά.

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

5+5 λόγοι για άμεση κλήση γιατρού στο σπίτι

Πότε ένα παιδί είναι αρκετά άρρωστο, ώστε να πρέπει να κληθεί ο γιατρός άμεσα στο σπίτι ή να πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο; Όλοι οι γονείς έχουν τις ίδιες ανησυχίες, όμως, δεν είναι πάντα βέβαιοι για το τι πρέπει να κάνουν την κρίσιμη στιγμή.

Παρακάτω αναφέρονται καταστάσεις, που είναι επείγουσες και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, αλλά κυρίως με ψυχραιμία. Ένα παιδί, που ασθενεί, παίρνει δύναμη από τους γονείς του, όταν τους βλέπει βέβαιους ότι ξέρουν να το φροντίσουν… και ας μην γνωρίζουν τι να κάνουν, στην ουσία. Το αίσθημα της ασφάλειας αποτελεί μεγάλο φάρμακο. 
  1. Πυρετός βρέφους. Όταν ένα μωρό, κάτω των 2 μηνών, έχει πάνω από 38οC πυρετό - θερμοκρασία ορθού -, είναι πολύ πιθανό να είναι πολύ πιο άρρωστο από ό,τι φαίνεται, μιας και τα νεογνά δεν παρουσιάζουν πολλά συμπτώματα, πέραν της αυξημένης θερμοκρασίας σώματος. Η κλήση στον παιδίατρο είναι απολύτως απαραίτητη!
  2. Ασταμάτητος βήχας. Όταν το παιδί σας αρχίσει να βήχει τόσο δυνατά, που ακούγεται ένας συριγμός ή όταν δεν μπορεί να σταματήσει να βήχει, είναι πολύ πιθανό να μην αντιμετωπίζει ένα απλό κρυολόγημα, αλλά μια κρίση άσθματος. Εάν η νόσος έχει από πριν διαγνωστεί, είναι βέβαιο ότι ο παιδίατρός σας, σας έχει κατατοπίσει σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε. Εάν, όμως, είναι μια κατάσταση που πρώτη φορά αντιμετωπίζετε, πρέπει το παιδί να εξεταστεί άμεσα από έναν γιατρό, ώστε να του δοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, που θα το ανακουφίσει από τον βήχα. Εντωμεταξύ, μέχρι να έρθει ο γιατρός, βοηθήστε εσείς το παιδί να αναπνεύσει καλύτερα, βάζοντάς το να κάνει ένα ζεστό μπάνιο ή εκθέτοντάς το σε κρύο αέρα (ανοίγοντας ακόμα και την κατάψυξη του ψυγείου, εάν δεν έχει δροσερό αέρα έξω) –εννοείται ότι το παιδί πρέπει να είναι καλά ντυμένο… αυτό γίνεται για την αναπνοή του. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι είναι πολύ δύσκολο για το παιδί να πάρει αναπνοή, καλέστε αμέσως το 166.
  3. Εξάνθημα με πυρετό. Εάν το παιδί εμφανίσει, μαζί με τον πυρετό, και κοκκινίλες πάνω στο δερματάκι του, υπάρχει η πιθανότητα να έχει προσβληθεί από κάποια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη, όπως η μηνιγγίτιδα. Θα είναι συνετό να ενημερωθεί άμεσα ο παιδίατρος γι΄αυτό.
  4. Εμετός. Εάν το παιδί σας κάνει συνεχώς εμετούς, ακόμα και όταν δεν έχει πλέον τίποτε άλλο για να αποβάλει από το στομάχι του, πρέπει να το μεταφέρετε είτε στο νοσοκομείο είτε να έρθει ο γιατρός στο σπίτι να το εξετάσει, μιας και μπορεί να έχει πάθει από τροφική δηλητηρίαση μέχρι και πυλωρική στένωση (κατάσταση πολύ επικίνδυνη).
  5. Αδυναμία κάποιου άκρου. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να σταθεί στο ένα του πόδι και έχει ξαφνικά και πυρετό, μπορεί να έχει μια σοβαρή μόλυνση στο εσωτερικό του γονάτου ή στην άρθρωση του ισχίου. Ό,τι όμως και αν είναι, πρέπει να αξιολογηθεί γρήγορα, επειδή μια τέτοια λοίμωξη θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική, εάν δεν αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά εντός 48ώρου. Επίσης, η αδυναμία κίνησης ενός άκρου θα μπορούσε να προέρχεται από κάποιο κάταγμα, που υπέστη, πέφτοντας, αλλά φοβήθηκε το παιδί να σας το πει από την αρχή. Συμβαίνει συχνά!

Ευγένιος Τριβιζάς: «το σχολείο σκοτώνει το διάβασμα»

Είναι αγαπημένος παραμυθάς των παιδιών και συγχρόνως διδάσκει εγκληματολογία σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας.

Την ιδιαίτερη σύμπραξη αυτών των δύο ιδιοτήτων, ο Ευγένιος Τριβιζάς την «μεταμορφώνει» σε έμπνευση, δημιουργώντας ήρωες όπως τον Τουρτούρι, τον Αχυρούλη και τον Πίκο Απίκο αλλά και σε εφευρετικότητα καθώς ο... γαργαλιός (ένα μηχάνημα που σε γαργαλάει όταν είσαι λυπημένος), το ηλεκτρικό ρουφοσκόπιο (ένας συνδυασμός τηλεσκόπιου και ηλεκτρικής σκούπας, με το οποίο όχι μόνο βλέπει κανείς τα αστέρια αλλά άμα θέλει τα ρουφάει και τα κάνει γιρλάντες), η μελωδική ομπρέλα, το παπιγιόν για νάνους και ο αναδρομικός καθρέφτης (που σε δείχνει όπως ήσουν πριν από δέκα χρόνια) είναι μερικές μόνο από τις ευρεσιτεχνίες του.

 Αφορμή για την συνέντευξη στο click@Life στάθηκε η νέα παράσταση της νεανικής σκηνής του ΚΘΒΕ, που βασίζεται στο βιβλίο του «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι», το οποίο είναι και το πρώτο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά που κυκλοφόρησε.

 Πώς εμπνευστήκατε την ιδέα για το βιβλίο «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι»;

Ένας χιονάνθρωπος που λιώνει στο λασπωμένο πεζοδρόμιο μιας πόλης, ήταν από τις πιο μελαγχολικές εικόνες της παιδικής μου ηλικίας και η άρνηση του Τουρτούρι να υποταχτεί στη μοίρα του, ήταν το ξεκίνημα αυτής της ιστορίας.

Τελικά πόσο καθοριστική είναι για τα παιδιά η σημασία μιας υπόσχεσης, για την οποία άλλωστε μιλά η συγκεκριμένη ιστορία;

Μια υπόσχεση για ένα παιδί είναι ότι ένα σύννεφο για ένα λουλούδι. Αν δεν του φέρει βροχή, κινδυνεύει να μαραθεί.

Πιστεύετε ότι οι γονείς σήμερα στην Ελλάδα, εξοικειώνουν τα παιδιά με το διάβασμα και τη λογοτεχνία;

Ότι επιτυγχάνουν οι γονείς, το καταστρέφει το σχολείο. Μια έρευνα για τη θέση την όποια κατέχει το εξωσχολικό λογοτεχνικό βιβλίο στη ζωή των μαθητών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από τη σκοπιά των μαθητών η ανάγνωση σχολικών βιβλίων «σκοτώνει» γενικώς το διάβασμα. Φαίνεται ότι τα σχολικά βιβλία ταλανίζουν τόσο πολύ τα παιδιά, ώστε αισθάνονται στην υπόλοιπη ζωή τους απέχθεια για οποιοδήποτε έντυπο (με την εξαίρεση ίσως των επιταγών).

Τα σχολικά βιβλία είναι ως επί το πλείστον κουραστικά και βαρετά. Θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο ελκυστικά. Επίσης, πόσο πιο γόνιμο θα ήταν αν η διαδικασία της μάθησης μπολιαζόταν με χιούμορ. Για παράδειγμα, μια απλή άσκηση του τύπου «ένα κιλό πατάτες κάνει 2ευρώ. Πόσο κάνουν 20 κιλά πατάτες;» Εύκολα μπορεί να δοθεί με διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή «όταν ο Πινόκιο λέει ψέματα, η μύτη του μεγαλώνει δύο πόντους. Πόσο θα μεγαλώσει, αν πει είκοσι ψέματα;». Η άσκηση παραμένει ουσιαστικά η ίδια, αλλά ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται διεγείρει αποτελεσματικότερα το ενδιαφέρον του παιδιού.

 Απολαμβάνετε τους χαρακτήρες των βιβλίων σας όταν τους βλέπετε να «ζωντανεύουν» στο θεατρικό σανίδι ή ακόμη και στο σινεμά;

Εξαρτάται από το ζωντάνεμα. Άλλοτε τους απολαμβάνω και άλλοτε δυσκολεύομαι να τους αναγνωρίσω. Ανάλογα με τον ηθοποιό που τον υποδύεται και το σκηνοθέτη που τον καθοδηγεί, ο ίδιος ήρωας παίρνει πολλές και διαφορετικές μορφές.

Τα παιδιά τελικά είναι οι πιο απαιτητικοί θεατές;

Είναι οι πιο απαιτητικοί και αυστηροί θεατές, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη πρόκληση. Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του παιδικού θεάτρου είναι η ηλικιακή ανομοιογένεια στη σύνθεση του κοινού. Την ίδια παράσταση ενδέχεται να παρακολουθούν νήπια, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και υπερήλικες, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, δάσκαλοι και άλλοι συνοδοί. Για αυτόν το λόγο το έργο πρέπει να λειτουργεί σαν πολυπρισματική μαγική εικόνα με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης.

Υπάρχει κάποιο κοινό στοιχείο που να χαρακτηρίζει όλους τους ήρωες των παραμυθιών σας;

Ότι επιχειρούν το ακατόρθωτο.

Ποιος από τους ήρωες σας αντιπροσωπεύει ή μοιάζει περισσότερο με τον Ευγένιο Τριβιζά;

Με όλους τους χαρακτήρες που δημιουργώ ταυτίζομαι κατά κάποιο τρόπο, όπως άλλωστε ελπίζω και οι αναγνώστες των βιβλίων μου. Ιδίως με τον Τουρτούρι τον χιονάνθρωπο που δεν θέλει να λιώσει (Ο Χιονάνρθωπος και το κορίτσι), τον Αχυρούλη το σκιάχτρο που επιθυμεί να πετάξει (Το όνειρο του σκιάχτρου), με το άλογο του σκακιού που λαχταράει να καλπάσει σε ένα λιβάδι με τετράφυλλα τριφύλλια (Οι δραπέτες της σκακιέρας), ακόμα και με το Θάνο το κολοκυθάκι που ονειρεύεται να δείρει ένα μανάβη (Φρουτοπία).

Ένα καλογραμμένο βιβλίο μεταξύ άλλων καλλιεργεί τη φαντασία των αναγνωστών. Ένα κακογραμμένο;

Προκαλεί την αδιαφορία ή μένει στο ράφι αδιάβαστο.

Παράλληλα με την συγγραφή παιδικών βιβλίων διδάσκετε και εγκληματολογία. Που αποδίδετε εσείς την συνεχόμενη αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας;

Τα παιδιά δεν είναι πάντα αθώα αγγελούδια, όπως θέλουμε πολλές φορές να πιστεύουμε. Τόσο η σφοδρότητα των επιθυμιών, όσο και η βιαιότητα των αντιδράσεων τους μπορεί να είναι εντονότερες από εκείνες των ενήλικων. Ο τρόπος με τον οποίο διαπλάθει η κάθε κοινωνική ομάδα τα παιδιά της, τα πρότυπα τα οποία τους προσφέρει, η πνευματική τροφή με την οποία τα γαλουχεί καθορίζουν αποφασιστικά τη μελλοντική συμπεριφορά τους.

Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον εμπορευματοποίησης της βίας ως μορφής ψυχαγωγίας ή ο νέος που ακούει και διαβάζει συνεχώς για επιχειρηματίες που παρανομούν, πολιτικούς που εξαγοράζονται, δικαστικούς που δωροδοκούνται ή μεγαλογιατρούς που χρηματίζονται, τι είδους πρότυπα θα διαμορφώσει, τι αναστολές θα διατηρήσει και για ποιο λόγο θα επιλέξει να είναι ο ίδιος νομοταγής; Αν δεν θέλουμε να εκκολάψουμε μια νέα γενιά εγκληματιών, καλά θα κάνουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι φερόμαστε. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, κάθε κοινωνία έχει τα παιδιά που της αξίζουν.

Πηγή: http://www.clickatlife.gr
http://ekpaideyo.gr/index.php/2010-04-14-18-11-51/2186---l----r