Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Χειροποίητα προσκλητήρια βάπτισης

ένα μικρό δείγμα από την δουλειά που κάνει η φίλη μας Δήμητρα  ....
για κοριτσάκια, μόνο με 0,80 euro με τον φάκελο.













Χειροποίητα προσκλητήρια βάπτισης

ένα μικρό δείγμα από την δουλειά που κάνει η φίλη μας Δήμητρα  ....

για αγοράκια, μόνο με 0,80 euro με τον φάκελο.







--------------------------------------------------------------------------









Εμπειρία τοκετού Νο 3

(Μένια, καισαρική και επισκληρίδιος)


Η δική μου ιστορία τοκετού δεν περιλαμβάνει έναν φυσιολογικό τοκετό που θεωρώ ότι είναι εμπειρία ζωής, αλλά παρόλα αυτά θεωρώ ότι είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.

Θα ξεκινήσω την ιστορία μου λέγοντάς σας πως για μένα η σύλληψη του μωρού μου δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Οι ανωμαλίες του κύκλου μου δεν βοηθούσαν καθόλου ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη σύλληψή του. Μετά από πολλούς γιατρούς και καμία λύση μια φίλη πρότεινε να επισκεφθώ μια γιατρό που έγινε τελικά η γιατρός μου. Ήταν πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Με έκανε να αισθανθώ πολύ άνετα μαζί της και να την εμπιστευτώ εκατό τοις εκατό. Μου πρότεινε λοιπόν κάποιες μεθόδους ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να μην σας κουράζω τελικά κατέφυγα σε χάπια πρόκλησης ωορρηξίας (τα οποία πετύχανε καλύτερης ποιότητας ωάρια και σαφώς περισσότερα από ένα σε αριθμό). Με την δεύτερη φορά έμεινα έγκυος. Όταν είδα το τεστ θετικό δεν πίστευα στα μάτια μου έκλαιγα το ίδιο και ο σύζυγός μου.

Η εγκυμοσύνη μου ξεκίνησε λίγο άσχημα όμως. Λίγο πριν τον πρώτο υπέρηχο διαπίστωσα κάποιες αρκετές σταγόνες αίματος στο εσώρουχό μου. Περιττό να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Πήρα αμέσως την γυναικολόγο μου τηλέφωνο κλαίγοντας και μη μπορώντας να αρθρώσω λέξη. Της εξήγησα τί είχε συμβεί και εκείνη μου είπε να ηρεμήσω ότι έτσι δεν βοηθάω καθόλου την κατάσταση και ότι πρέπει να παραμείνω ήρεμη και ξαπλωμένη μέχρι να καταφέρω να πάω στο ιατρείο της. H ώρα δεν περνούσε μέχρι να έρθει ο σύζυγός μου από την δουλειά. Αισθανόμουν για ακόμα μία φορά τόσο αποτυχημένη. Όσο περιμέναμε στο ιατρείο για να μπούμε στον υπέρηχο έβλεπα όλες εκείνες τις μανούλες που χάιδευαν τις κοιλίτσες τους, την ευτυχία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους και έλεγα γιατί να είμαι τόσο άτυχη εγώ. Σε πολύ λίγη ώρα που μου φάνηκε αιώνας μπήκαμε η αγωνία μεγάλη και η κουκιδίτσα νάτη. Ένα μικρό φασολάκι υπήρχε μέσα μου. Η γιατρός με διαβεβαίωσε πως όλα φαινόταν πολύ καλά και πως το παιδί φαινόταν να έχει πιαστεί αρκετά ψηλά ώστε να μην κινδυνεύει. Παρόλα αυτά μου έγραψε κάτι χάπια για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα συμβεί κάτι άσχημο και μου πρότεινε ξεκούραση. Την ίδια μέρα κιόλας ενημέρωσα στο γραφείο που δούλευα ότι θα ήταν αδύνατον να συνεχίσω γιατί δεν ήθελα να το διακινδυνέψω.

Οι μήνες πέρασαν όλα πήγαν πάρα πολύ καλά ευτυχώς. Όταν μπήκα στον ένατο και ενώ ο μπέμπης είχε γυρίσει με το κεφάλι κάτω όλα έδειχναν πολύ φυσιολογικά και εγώ ήμουν αποφασισμένη να ζήσω την εμπειρία του τοκετού φυσιολογικά χωρίς επισκληρίδιο. Οι μέρες περνούσαν όμως και ο μπόμπιρας δεν φαινόταν διατεθειμένος να βγει. Μου είχε μείνει άλλη μια εβδομάδα όταν σε μια βόλτα μας εκεί που καθόμασταν άρχισα να πονάω αραιά και που. Το είπα στον σύζυγο και φύγαμε για το σπίτι μια που είμασταν λίγο μακριά από την πόλη. Οι πόνοι όμως περάσανε και όλο το βράδυ κοιμήθηκα ήσυχα. Την Τρίτη 23/07/07 έκλεινα τον μήνα μου και την Δευτέρα είχα ραντεβού με την γυναικολόγο για να δούμε τί θα κάνουμε. Την Πέμπτη στις 19/07/07 μου είπε να περάσω από το ιατρείο να με δεί λίγο και να κάνω ζώνη. Όταν μπήκα λοιπόν για εξέταση την είδα λίγο ανήσυχη. Μου λέει κατάλαβες κάτι περίεργο αυτές τις μέρες σαν να γύρισε το μωρό; Λέω όχι όλα φυσιολογικά. Μου είπε πως δεν πιάνει το μωρό όπως τις προηγούμενες φορές. Με έβαλε για υπέρηχο και διαπιστώσαμε ότι ο μπέμπης όντως είχε μετατοπιστεί προς το μέρος του γοφού μου. Μου λέει δεν περιμένουμε άλλο είναι μάταιο πας για καισαρική σήμερα κιόλας. Πήγα σπίτι πολύ ήρεμη παρόλα αυτά, σε αντίθεση με τον άντρα μου που έτρεχε πανικόβλητος και με έκανε να γελάω. Φτάσαμε στο μαιευτήριο στις 12:30. Με ετοιμάσανε για καισαρική έγινε και η επισκληρίδιος και όλα ήταν έτοιμα. Μπήκα στο χειρουργείο και τραγουδούσα. Αφού ξεκίνησε η διαδικασία και περίμενα πότε επιτέλους θα κρατήσω τον μπέμπη μου αγκαλιά ξαφνικά άρχισα να χάνομαι. Φοβήθηκα αλλά μέσα στην ζάλη μου άκουσα τον αναισθησιολόγο να μου λέει δεν πειράζει κοιμήσου. Δεν ξέρω πόση ώρα κοιμήθηκα ή χάθηκα όπως λέω εγώ. Όταν άνοιξα τα μάτια μου είπα μόνο τί έγινε; Η ώρα ήταν 13:30. Μου λένε να σου ζήσει ο μπέμπης. Άρχισα να κλαίω με την μία αλλά δεν τον είχα δει δεν τον είχα ακούσει. Ζήτησα να τον δω και μου φέρανε κοντά μου το μικρό πλασματάκι. Ήταν τόσο όμορφος όπως βλέπει κάθε μάνα το δικό της παιδί. Το πήρανε για πλύσιμο ζύγισμα και τα σχετικά και εγώ σκεφτόμουν πόσο θα ήθελα να μπορούσα να δώ την αντίδραση του άντρα μου όταν τον έβλεπε. Τότε μου είπε ο αναισθησιολόγος και η γυναικολόγος μου πως ο μικρός είχε σφηνώσει στον γοφό μου και δεν μπορούσαν να τον βγάλουν. Τρείς γιατροί εκεί μέσα και ο μπόμπιρας δεν έλεγε να βγει. Τελικά γιαυτό μου έδωσε περισσότερο φάρμακο για να κοιμηθώ για λίγο και να μην καταλάβω τίποτα. Τον βγάλανε τελικά με βεντούζα γι αυτό και είχε ένα καρουμπαλάκι στο κεφάλι του τις μέρες που μείναμε στο μαιευτήριο.

Αυτή ήταν η δική μου εμπειρία τοκετού λίγο επεισοδιακή αλλά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική με τον ταλιμπάν γιό μου. Από την κοιλιά το παιδί έδωσε δείγματα ότι έχει την δική του προσωπικότητα ότι είναι υπερδραστήριος και το ίδιο ακολούθησε και στον τοκετό και στην μέχρι τώρα πορεία του. 
 
Σήμερα είναι 3,5 χρονών και σαν κουκουβάγια μαμά θεωρώ ότι είναι το πιο όμορφο, καλό και έξυπνο παιδί του κόσμου. 

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Δυσκολίες στην αρχική επαφή με το φαγητό ....

Διαπίστωσα πως όσα παιδάκια ξεκινάνε με γλυκιές κρέμες - βανίλια, φαρίν λα κτε, ΓΙΩΤΗΣ και ΝΟΥΝΟΥ, και βάζουν μπισκότα στη φρουτόκρεμα, τότε δυσκολεύονται με το φαγητό (χορτόσουπα, κρεατόσουπα) γιατί έχουν συνηθίσει τις γλυκές γεύσεις και αντιδρούν στις υπόλοιπες .... (Δεν είναι κανόνας! μη παρεξηγηθώ)

Ποια η δική σας γνώμη?

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η νέα θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πλέον διαθέσιμη στη χώρα μας

Η νέα θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης με Κοριφολλιτροπίνη άλφα είναι πλέον διαθέσιμη στη χώρα μας. H Κοριφολλιτροπίνη άλφα υπόσχεται στις γυναίκες λιγότερη ταλαιπωρία στον κύκλο θεραπείας. Πλέον αρκεί μια μόνο ένεση, αντί για επτά ενέσεις της γνωστής - μέχρι σήμερα - θεραπείας με γοναδοτροπίνες.

Η Κοριφολλιτροπίνη άλφα (Corifollitropin alfa), είναι ένας νέος τύπος ανασυνδυασμένης γοναδοτροπίνης με δράση FSH, της γνωστής φυσικής ορμόνης που παράγεται από το γυναικείο οργανισμό και διεγείρει την παραγωγή ωαρίων στις ωοθήκες.

Το πλεονέκτημα της Κοριφολλιτροπίνης άλφα, είναι η παρατεταμένη διάρκεια δράσης της, αφού έχει τη δυνατότητα να διεγείρει και να διατηρεί την ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων για επτά ημέρες. Η corifollitropin alfa σε συνδυασμό με πρωτόκολλο GnRH ανταγωνιστή μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ενέσεων έως και 70% σε ένα κύκλο θεραπείας. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι παρότι η θεραπεία με Κοριφολλιτροπίνη άλφα πρέπει να πραγματοποιείται πάντα υπό την επίβλεψη ειδικού γιατρού, μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση η ένεση μπορεί να χορηγείται από τις ίδιες τις γυναίκες, ή τους συντρόφους τους.

Έτσι με την Κοριφολλιτροπίνη άλφα και τη μεγάλη μείωση των χορηγούμενων ενέσεων απλοποιείται η θεραπεία, γίνεται πιο εύκολη αλλά και αποτελεσματική για τις ασθενείς, μειώνοντας σημαντικά το άγχος τους, καθώς και τις πιθανότητες λάθους στη δοσολογία του φαρμάκου.

Σχετικά με την MSD Η MSD σήμερα είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εργάζεται εντατικά ώστε ο κόσμος να είναι καλά. Η MSD (ή Merck για την Αμερική και τον Καναδά) αποτελεί εμπορική επωνυμία της Merck & Co., Inc., και τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στο Whitehouse Station, New Jersey, U.S.A.

Μέσω των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μας, των εμβολίων, των βιολογικών θεραπειών, των καταναλωτικών προϊόντων και των προϊόντων κτηνιατρικής χρήσης, συνεργαζόμαστε με τους καταναλωτές και διεξάγουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα σε περισσότερες από 140 χώρες με σκοπό να προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις στο χώρο της υγείας. Καταδεικνύουμε επίσης τη δέσμευσή μας για αυξημένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη μέσω της διεξαγωγής εκτεταμένων προγραμμάτων, πολιτικών υγείας και των συνεργασιών μας.

Η MSD λειτουργεί στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2010. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.msd.com  

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΚΡΙΤΙΚΗ: Hemo Ρόφημα Στιγμής, μια πολυβιταμίνη με ζάχαρη.

Το ρόφημα στιγμής με κακάο και 11 βιταμίνες και 5 μέταλλα μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή ιδέα, αλλά είναι τελικά; Το συγκεκριμένο ρόφημα έχει σαν πρώτο και κύριο συστατικό τη ζάχαρη. Το 74% των θερμίδων προέρχεται από τη ζάχαρη. Η συνιστώμενη μερίδα ειναι 15 γρ. και αυτό προσθέτει σχεδόν 60 θερμίδες στο ποτήρι γάλα που θα πιεις η που θα δώσεις στο παιδί σου να πιει, που είναι το αντίστοιχο με το να προσθέσεις 2 κουταλιές γλυκού ζάχαρη στο γάλα σου. Μπορεί να σκεφτείς ότι έχει όμως βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Πρώτον τα περισσότερα δημητριακά αλλά και μπάρες δημητριακών και πολλά άλλα τρόφιμα ειναι ήδη εμπλουτισμένα, και δεύτερον δεν περιέχει και πολύ μεγάλες ποσότητες από τα περισσότερα από αυτά οπότε δεν κάνεις και κάτι. Αν δεν σου αρέσει το γάλα (η δεν αρέσει στο παιδί σου) υπάρχουν και άλλες επιλογές από το να βάζεις ζάχαρη στο γάλα... για να μπορέσεις να το πιεις. Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα δεν ειναι απαραίτητο να πίνει κανείς γάλα, υπάρχουν άλλα γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι και τυρί, αλλά αν θες σώνει και καλά να πιεις γάλα, δοκίμασε να προσθέσεις μια κουταλιά γλυκού σκέτο κακάο που έχει ελάχιστες θερμίδες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 15 γρ (περίπου 1 κουταλιά σούπας): Θερμίδες: 56, Υδατάνθρακες: 12 γρ., Πρωτεΐνη: 0,5 γρ., Λιπαρά: 0,48 γρ.

ΚΡΙΤΙΚΗ: Nutricia Biskotti. Δεν τα χρειάζεται το παιδί σου.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Δεν είναι ξεκάθαρο για το τι προορίζονται αυτά τα μπισκότα. Αναφέρουν ότι είναι ειδικά σχεδιασμένα "για τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες της βρεφικής νηπιακής ηλικίας", αλλά και ότι είναι "κατάλληλα για την περίοδο της οδοντοφυΐας και θα ανακουφίσουν τα πονεμένα ούλα του μωρού". Πρώτον, διατροφικά ένα βρέφος δεν θα καλύψει τις "αυξημένες διατροφικές ανάγκες" του με μπισκοτάκια, αλλά με το γάλα και εφόσον τα μπισκότα αυτά συνιστούνται από τον 6ο μήνα, το βρέφος θα αρχίζει να τρώει και στέρεες τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, κτλ όχι μπισκότα. Δεύτερον δεν είναι απόλυτο ότι μασώντας ενα σκληρό μπισκοτάκι θα ανακουφίστει από τους πόνους στα ούλα. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να προσφέρει κανείς ανακούφιση στο μωρό του που δεν έχουν σχέση με το φαι, όπως μασάζ στα ούλα, ένα βρεγμένο πανί κτλ. Επιπλέον έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις πνιγμού, ειδικά σε βρέφη που δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε σκληρές τροφές που είναι και το πιο πιθανό στους 6 μήνες. Άλλωστε αφού συνιστούν όλοι να ξεκινάνε το παιδί τους με κρέμες και αλεσμένα φαγητά, γιατί σε αυτή τη περίπτωση επιτρέπεται να δώσεις στο παιδί σου κάτι σκληρό ενώ δεν έχει μάθει καλά καλά να καταπίνει μια κρέμα; Διατροφικά ας δούμε τι περιέχει αυτό το μπισκοτάκι: Αποτελείται κατά 59% από δημητριακά με πρώτο το σιτάρι. Γενικά συστήνεται να εισάγεται το σιτάρι σε βρέφη από 8-9 μηνών και όχι από 6, όπως και συστήνεται επίσης να εισάγονται τα διάφορα δημητριακά και όλα τα τρόφιμα γενικά ένα-ένα και όχι όλα μαζί για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια ευαισθησία σε κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο. Με αυτά τα μπισκότα όμως, δίνεις αμέσως στο παιδί σου μαζί 6 διαφορετικά είδη δημητριακών, με αποτέλεσμα αν έχει κάποια αντίδραση να μην μπορείς να γνωρίζεις σε ποιο από όλα αυτά τα συστατικά οφείλεται. Φυσικά το δεύτερο συστατικό είναι η ζάχαρη το οποίο εγγυάται στην εταιρία ότι θα αρέσει του μωρού και άρα θα συνεχίζουν να το αγοράζουν οι γονείς. Επίσης περιέχει άγνωστα φυτικά λιπαρά και άλλη μια μορφή ζάχαρης στη μορφή δεξτρόζης. Και περιέχει και άλλα συστατικά όπως διογκωτικές ύλες και αρώματα. Άλλο ένα... βρεφικό προϊόν που δημιουργεί ανάγκη εκεί που δεν υπάρχει και προωθεί και κακές διατροφικές συνήθειες αλλά και τη παχυσαρκία. Μάλιστα η εταιρία συστήνει να προσθέτει κανείς αυτά τα μπισκότα τριμμένα στις κρέμες του παιδιού για "πιο έντονη γεύση", μάλλον θα έπρεπε να λέει για περισσότερες θερμίδες. Όχι το παιδί δεν χρειάζεται μπισκότα από 6 μηνών, ούτε επιπλέον ζάχαρη, ούτε επιπλέον βιταμίνες, ούτε δημητριακά. Ότι χρειάζεται το λαμβάνει από αυτά που ήδη καταναλώνει. Αν πιστεύεις ότι θα ανακουφίσει από τους πόνους στα ούλα, δοκίμασε πρώτα άλλες μεθόδους πρώτα πριν αρχίσεις αυτά τα άχρηστα μπισκοτάκια. 

Τους απαγορεύτηκε να υιοθετήσουν γιατί είναι χορτοφάγοι.

Απαγορεύτηκε σε ένα ζευγάρι από τη Κρήτη να υιοθετήσουν ένα παιδί επειδή είναι χορτοφάγοι. Η υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας τους έκρινε ακατάλληλους για γονείς λόγω του ότι είναι χορτοφάγοι (που καταναλώνουν όμως και γαλακτοκομικά προϊόντα) αφού ζήτησαν τη γνώμη από καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Ωστόσο ο καθηγητής που είναι ο Αντώνης Καφάτος ο γνωστός Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, είπε (σύμφωνα με ξένα πρακτορεία ΜΜΕ) ότι “δεν είναι λογικό να μην δοθεί το παιδί στο ζευγάρι επειδή είναι χορτοφάγοι” και προσθέτει “ότι το παιδί χρειάζεται να φάει ψάρι, θαλασσινά και γαλακτοκομικά αλλά όχι απαραίτητα κρέας. Αλλά αφού οι γονείς έτσι και αλλιώς δεν έχουν πρόθεση να επιβάλουν τις δικές τους διατροφικές συνήθειες στο παιδί, δεν βλέπω γιατί υπάρχει πρόβλημα”. Ωστόσο ακόμα και αν ήθελαν οι γονείς να ακολουθήσει το παιδί χορτοφαγική διατροφή θα μπορούσε να το κάνει άφοβα αρκεί να είναι καλά σχεδιασμένο το διαιτολόγιο του παιδιού. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν λέει όχι στη παιδική χορτοφαγία: η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων αλλά και η Παιδιατρική Κοινότητα Καναδά αναφέρουν ότι ένα παιδί μπορεί να έχει μια ισορροπημένη διατροφή αν είναι χορτοφάγο, οπότε πραγματικά δεν βλέπουμε που είναι το πρόβλημα εδώ. Πρέπει κάτι άλλο να συμβαίνει εδώ και ψάχνουν αφορμή, γιατί δεν εξηγείται αυτή η βλακεία. Το ζευγάρι πάντως θα διεκδικήσει δικαστικά το παιδί, και αναφέρθηκε σε ξένο δημοσίευμα ότι η υπόθεση θα εξεταστεί σήμερα. Για να δούμε...

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η νέα κούνια Alma Papa της Bloom αποκλειστικά στο Τρίκυκλο!

Η νέα πρόταση της Bloom, η κούνια Alma Papa, αντλεί έμπνευση από το επιτυχημένο της λίκνο, την Alma και αποτελεί ένα πλήρες κρεβάτι τόσο για το μωρό, όσο και για το παιδί, κρατώντας τον ιδιοφυή σχεδιασμό που επιτρέπει στο έπιπλο να «διπλώσει», για εύκολη μεταφορά ή αποθήκευση μέσω ενός πατενταρισμένου μηχανισμού!

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Παραπλανητική διαφήμιση της Nestle για βρεφικό γάλα.

Αναγνώστρια μας πληροφόρησε σχετικά με μια παραπλανητική διαφήμιση για παιδικά τρόφιμα όπου θα σταλεί καταγγελία στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας. Εμείς μεταφέρουμε εδώ την καταγγελία:

"Ο λόγος που πιστεύουμε ότι αυτή η διαφήμιση είναι παραπλανητική, είναι ο εξής: Το προϊόν Nan2 είναι προϊόν που απευθύνεται σε βρέφη 6-12 μηνών. Αυτό δεν εμφανίζεται στην διαφήμιση με άμεσο τρόπο. Το γεγονός ότι το προϊόν αφορά βρέφη 6-12 μηνών, και διαφημίζει την χρήση του μετά την λήξη του υποτιθέμενου διαστήματος που η μητέρα θήλαζε (χρήση παρελθοντικού χρόνου)."Από τη πρώτη στιγμή σε προστάτευα και θα σε προστατεύω για πάντα. Όταν σε θήλαζα σου έδωσα την προστασία μου για να χτίσεις την φυσική σου άμυνα. Τώρα, το ναν2 είναι εδώ για να με βοηθήσει να σε προστατεύω. Το μόνο βρεφικό γάλα με προβιοτικά bifidus ba, όπως αυτά που υπάρχουν στο μητρικό γάλα. "- υπονοεί ότι τελείωσε η περίοδος προστασίας του βρέφους της με το δικό της γάλα, και είναι πλέον παρελθόν, άρα υπονοεί ότι σε αυτή την ηλικία του βρέφους (αφού για αυτή την ηλικία προορίζεται το σκεύασμα) η μητέρα θα σταματήσει να θηλάζει, αφού δεν αιτιολογείται με κάποιο άλλο τρόπο αυτή η διακοπή. Η εντύπωση που αποκομίζει ο θεατής... είναι ότι υπάρχει κάποιο διάστημα, στο οποίο ο θηλασμός λήγει όσο το βρέφος είναι ακόμα μικρό. (Η εικόνα δείχνει ένα μωρό). Επίσης η εντύπωση που αποκομίζει ο θεατής είναι ότι το υποκατάστατο "προστατεύει" εξίσου με το μητρικό γάλα, εφόσον σημειώνεται εμμέσως πλήν σαφώς, ότι "σε προστάτευα με το θηλασμό, τώρα σε προστατεύω με αυτό το χ προϊόν" Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να συγκριθεί η προστασία που παρέχει στο βρέφος το μητρικό γάλα, με ένα οποιοδήποτε υποκατάστατο, ακόμα και αν περιέχει bifidus Ba. Η σωστή σήμανση ή επεξήγηση θα έπρεπε να είναι απλώς, "θα ήθελα/μπορούσα να σε θηλάσω παραπάνω, αλλά για ...... λόγους δεν μπορώ, δεν θέλω, ξεκινάω δουλειά, κτλ και εξαιτίας αυτού η καλύτερη επιλογή ανάμεσα στα γάλατα που υπάρχουν, για μένα είναι το Ναν2" και υπότιτλος από κάτω. "Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι ο ιδανικός τρόπος διατροφής για τους πρώτους 6 μήνες ζωής του βρέφους - και μετά απο αυτό συστήνεται ταυτόχρονη πρόσληψη και άλλων τροφών και συνέχιση του θηλασμού μέχρι τα 2 χρόνια του παιδιού ή όσο το επιθυμούν μητέρα και παιδί," καθώς αυτή είναι η σύσταση που κάνει ο ΠΟΥ (http://www.who.int/nutrition/topics/...astfeeding/en/). "Review of evidence has shown that, on a population basis, exclusive breastfeeding for 6 months is the optimal way of feeding infants. Thereafter infants should receive complementary foods with continued breastfeeding up to 2 years of age or beyond." Και όπως παρόμοια σημειώνεται και εδώ στην ιστοσελίδα της nestlebaby.gr http://dl.dropbox.com/u/3629462/Educ...tle6months.jpg.Τα όσα σημειώνουμε μπορεί μεν να μην δείχνουν ξεκάθαρα ως παραπλανητικά για τον αναγνώστη που δεν γνωρίζει το αντικείμενο, στην πραγματικότητα όμως, και με την σύμφωνη γνώμη ειδικών σε αυτό το θέμα, παραπλανεί τις μητέρες που βλέπουν την διαφήμιση,κάνοντάς τες να πιστέψουν ότι μετά απο κάποιο διάστημα, η φάση του θηλασμού "λήγει" αυτόματα όσο το παιδί είναι ακόμα βρέφος/μωρό, αλλά και το γεγονός ότι το προϊόν nan2 "προστατεύει" με ίδιο τρόπο όπως το μητρικό γάλα, τα βρέφη, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεδειγμένο. Στους έξι μήνες της ζωής του μωρού μόνο 22% των μητέρων στην Ελλάδα συνεχίζουν να θηλάζουν έστω και μη αποκλειστικά, παρά το ότι, σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών επιστημονικών οργανισμών, το μητρικό γάλα συνεχίζει να είναι το ιδανικό γάλα και για το βρέφος των 6 με 12 μηνών. Θεωρούμε απαραίτητο το κάθε μήνυμα που αφορά τον μητρικό θηλασμό, να αφορά 100% ορθές πληροφορίες και να μην δίνει λανθασμένες εντυπώσεις, που θα οδηγήσουν τις μητέρες σε λανθασμένα συμπεράσματα για το πόσο διάστημα θα μπορούσαν ή θα ήταν καλό, να θηλάσουν.

με εκτίμηση
Μ.Στυλιανάκη
πρόεδρος/διευθύνουσα σύμβουλος
Ελληνική Εταιρεία Ενημέρωσης Γονέων

Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος & Πιστοποιημένος Επιμελητής Γαλουχίας (International Breastfeeding Lactation Consultant, IBCLC).

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: “To μωρό μου φτάνει!”

To Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 στις 15:00 μμ και την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011 στις 12:30 μμ, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη στο λιμάνι, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Το μωρό μου φτάνει!”, στα πλαίσια του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τον τρόπο που γεννιούνται τα παιδιά μας σήμερα στην Ελλάδα. Με άξονα τις αφηγήσεις μαμάδων που μας διηγούνται πώς έζησαν τον τοκετό τους, το θέμα απλώνεται από το βιωματικό στο επιστημονικό κομμάτι και από εκεί στις πολιτισμικές και ανθρωπολογικές του προεκτάσεις. Μεταξύ άλλων, συνομιλούμε με τον διάσημο ερευνητή Μισέλ Οντάν, τον οποίο συναντούμε στο Λονδίνο. Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει τη χαμένη βιωματική πλευρά του τοκετού αλλά και της εγκυμοσύνης, την οποία η σημερινή Ελληνίδα στερείται εξαιτίας της υπέρμετρης ιατρικοποίησής τους. Δεν είναι ένα «στενά» ιατρικό ντοκιμαντέρ, αλλά μια ανθρώπινη κουβέντα πάνω στον τοκετό, γεμάτη σοφία, χιούμορ, αλήθειες και συγκίνηση.
Στο ντοκιμαντέρ έχουν πάρει μέρος μέλη του συλλόγου μας.
Το μωρό μου φτάνει! / Αλέξης Πόνσε, Βιβή Ζωγράφου

Μήπως έχεις "εμμονή" με το παιδί σου;

Πολλές μαμάδες μόλις γεννηθεί το παιδί τους είναι τόσο δεμένες και τρελαμένες μαζί του που φοβούνται να το ακουμπήσει οποιοσδήποτε άλλος. Γιατί αντιδρούν έτσι; Τι πρέπει να κάνουν για να το αντιμετωπίσουν;

Είναι κατανοητό. Είχες το μωρό σου μέσα στην κοιλιά σου για εννέα μήνες. Ήσασταν ένα στην κυριολεξία. Κι από τη στιγμή που γέννησες συνεχίζεις να συμπεριφέρεσαι έτσι. Το λατρεύεις! Είναι όλη σου η ζωή. Θέλεις το καλό του, το καλύτερό του... Είναι φυσιολογικό. Μέχρι ένα σημείο όμως...

Όταν αρχίσεις να απομακρύνεις το σύζυγο, όταν τον αποκλείεις από τις διαδικασίες, όταν θέλεις να τα κάνεις όλα μόνη σου, όταν συμπεριφέρεσαι σαν το παιδί να σου "ανήκει" αποκλειστικά τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν...

Γιατί συμβαίνει αυτό;
"Πολλές μαμάδες όταν γεννήσουν νιώθουν για το παιδί τους μια σχέση ιδιοκτησιακή, αδυνατώντας να διαχωρίσουν την περίοδο που το παιδί μεγάλωνε μέσα τους και την έξοδό του στον κόσμιο, την πορεία του δηλαδή στη ζωή, αυτοδύναμα και ανεξάρτητα" υπογραμμίζει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

Δεν αφήνουν ούτε τη μαμά τους να το φροντίσει. Αντιδρούν. Δεν αφήνουν ούτε το σύζυγο και του στερούν το ρόλο που στην πραγματικότητα έχει. Και είναι κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες...

"Θεωρούν ότι μόνο εκείνες είναι ικανές και άξιες να το εξυπηρετήσουν, αν κάποιος άλλος ασχοληθεί μαζί του θα κάνει λάθη που μπορεί να στοιχίσουν ακριβά, δεν εμπιστεύονται κανένα και εξαρτώνται νοσηρά από το μωρό τους" σημειώνει η κ. Μαυράκη.

Τι συμβαίνει;
"Η εξάρτηση αυτού του είδους μπορεί να αποτελεί μέρος της επιλόχειας κατάθλιψης και να πρέπει να αντιμετωπισθεί ιατρικά" λέει η ψυχολόγος.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση να μην είναι στα πλαίσια της επιλόχειας κατάθλιψης και απλά να πρόκειται για μια υπερβολή, μια φοβία που πρέπει να αντιμετωπίσεις.

Τι να κάνεις...
"Αν απλά είναι μια υπερβολή, καλό είναι να θυμηθούμε ότι το παιδί ανήκει αποκλειστικά στον εαυτό του και ο μόνος λόγος που βρισκόμαστε κοντά του είναι για να του εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα για να μεγαλώσει και να αναλάβει μόνο του την ευθύνη της ζωής του".

"Όπως έχουμε δύο πόδια, έτσι το παιδί στηρίζεται τόσο στη μαμά όσο και στο μπαμπά, που θα πρέπει να συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στο μεγάλωμά του για να φτιάξει σχέση μαζί του".

"Σαφώς η μαμά ξέρει καλύτερα, αλλά η βοήθεια είναι καλοδεχούμενη και όσοι αγαπούν το παιδί και την ίδια θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι για να βοηθήσουν σε ό,τι χρειάζεται η ίδια και το μωρό" καταλήγει η ψυχολόγος.

Είναι κατανοητό. Βλέπεις ένα ευάλωτο πλασματάκι και φοβάσαι. Θέλεις να κάνεις το καλύτερο για αυτό... Δεν θέλεις να πάθει το παραμικρό. Όμως, μερικές φορές στην προσπάθειά μας να κάνουμε το καλό καταφέρνουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Προσοχή λοιπόν!

www.tlife.gr

Έτοιμες κρέμες: πραγματικά απαραίτητες;

 
Μα γιατί σε αυτήν την χώρα έχουμε τόσο έντονη επιδημία παιδικής παχυσαρκίας;
Γιατί τα νήπιά μας δεν δοκιμάζουν λαχανικά και υγειινά φρούτα;

Κάντε μια έρευνα στις έτοιμες παιδικές τροφές. Πρόκειται για τις πρώτες γεύσεις του νέου ανθρώπου, τόσο κρίσιμες για την ανάπτυξη του αισθητηρίου της γεύσης και της μελλοντικής διατροφικής συμπεριφοράς. Οι «απαραίτητες» για την «σωστή ανάπτυξη» κάθε βρέφους έτοιμες κρέμες. Κοιτάξτε τι καταναλώνουν τα βρέφη μας σύμφωνα με τις οδηγίες των εταιριών βρεφικής διατροφής:



 
Σε πρώτη ανάγνωση η πρώτη έκπληξη είναι ότι οι τόσο «ποικίλες» κρέμες βρεφικής διατροφής μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους. Έχουν όλες ανεξαιρέτως τα ίδια πάνω κάτω συστατικά και τις ίδιες αναλογίες. Η δεύτερη έκπληξη έρχεται στην δοκιμή: έχουν και την ίδια γεύση! Κάντε ένα πείραμα στο σπίτι σας, πάρτε διαφορετικές κρέμες βρεφικές, κλείστε τα μάτια του συζύγου και δώστε του να φάει από κάθε μία και να μαντέψει ποια είναι: το πιο πιθανό είναι να μην μπορεί να ξεχωρίσει την μπισκοτόκρεμα από τον αραβόσιτο ή τα 7 δημητριακά.
Οι προτροπές προς τις μητέρες που αναφέρονται στις περισσότερες συσκευασίες είναι να καταναλωθούν πριν συμπληρωθούν 6 μήνες ζωής, πράγμα μη σύμφωνο με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα. Και τι μας λένε τα παραπάνω νούμερα; Ας δούμε τι θεωρείται υγειινό τρόφιμο και τι ανθυγειινό για ένα παιδί αλλά και για έναν ενήλικα:

Υγειινά και ανθυγειινά τρόφιμα. Σε 100γρ προιόντος διατροφής:





Βλέπουμε λοιπόν ότι όλες οι κρέμες περιέχουν υπερβολικά μεγάλα ποσά απλών σακχάρων, με σημαντικό ποσοστό αυτών την ζάχαρη. Οι εδώδιμες ίνες, σημαντικές για την λειτουργία του εντέρου, είναι πολύ λίγες.
Πώς να εθίσουμε τα μικρά παιδιά και μωρά σε γλυκιές γεύσεις, σχεδόν πανομοιότυπες, τυποποιημένες και χωρίς ποικιλία, που θα τις καταναλώνουν καθημερινά, σε μεγάλες ποσότητες και για χρόνια, προς κέρδος κάποιων;
Πως θα απομακρύνουμε τα μικρά παιδιά και τα μωρά μια για πάντα από φυσικές γεύσεις, «ιδιαίτερες» και μη γλυκιές, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, οι φακιές και ο αρακάς;
Τροφή για σκέψη..

Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2011

Τα καρτούν επηρεάζουν την γεύση των παιδιών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια μελέτησαν την επίδραση γνωστών χαρακτήρων καρτούν για να διαπιστώσουν αν επηρεάζουν την άποψη παιδιών για τη γεύση ενός προϊόντος. Η έρευνα που μελέτησε 80 παιδιά ηλικιών 4 με 6 ετών έδειξε ότι τα παιδιά χαρακτήριζαν ενα προϊόν ως πιο νόστιμο (χωρίς να το δοκιμάσουν) όταν αυτό είχε ένα καρτούν στη συσκευασία του, επιβεβαιώνοντας την άποψη των ερευνητών ότι η παρουσία γνωστών καρτούν σε συσκευασίες τροφίμων επηρεάζουν τα παιδιά σε ότι αφορά τη γεύση του προϊόντος. Δεν μας εκπλήσσουν αυτά τα αποτελέσματα και οι εταιρίες τροφίμων που προωθούν τα ανθυγιεινά, γεμάτα ζάχαρη και επεξεργασμένα λιπαρά προϊόντα τους γνωρίζουν πολύ καλά την επίδραση των καρτούν στα παιδιά, γι αυτό και σχεδόν όλα τα δημητριακά που απευθύνονται σε παιδιά έχουν καρτούν στις συσκευασίες τους. Είναι δύσκολο να αντισταθεί ενα παιδί στον συνδυασμό καρτούν-ζάχαρη και πολλές φορές ακόμα πιο δύσκολο για έναν γονιό να ανταγωνιστεί αυτό το συνδυασμό.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Καιρός ήταν πια ....

Από εχθές είχε λίγο γκρίνια ..... το βράδυ ξυπνούσε και έκλεγε ...... το πρωί ήταν ζεστός, 38,1 .... μα ούτε βήχας, ούτε μύξα .... η θεία μου έλεγε να δεις που έχει δόντια... μπα λέω ... πλένει τα χέρια της, και δοκιμάζει.... σε δευτερόλεπτα χαμογελάει και μου λέει: "Αντε είμαι για δώρο!!!" όντως έσκασε μυτούλα, κάτω δεξιά!!!!

Είναι φυσικό να έχει πυρετό? του έδωσα λίγο Depon και τώρα είναι οκ με τρελά κέφια...

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Φυσιολογικός τοκετός μετά από Καισαρική (VBAC)

O Dr. Άρης Ι. Καραγιαννίδης, Μαιευτήρ - Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαστολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αμβούργου, τ. Επιμελητής Μαιευτηρίου - Κέντρου μαστού ZKH St. Jurgenstrasse Βρέμη - Γερμανία,  εξηγεί στο Υγείαonline.gr, την δυνατότητα φυσιολογικού τοκετού μετά από Καισαρική (VBAC).


Η άποψη "μια φορά καισαρική, πάντα καισαρική" προέρχεται από την εποχή όπου η διάνοιξη της μήτρας στην καισαρική τομή γινόταν με κάθετη τομή.  Απο τις αρχές της δεκαετίας του '70, με τη συνήθη οριζόντια τομή της μήτρας, η πιθανότητα ρήξης έχει ελαχιστοποιηθεί (λιγότερο από 0,5%).

O φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή είναι ρουτίνα σε χώρες, όπως την Γερμανία.

Οι προϋποθέσεις για μια VBAC είναι:

•   στενή παρακολούθηση απο έμπειρο στη VBAC Μαιευτήρα

•   αρχικά μηνιαίες και κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης εβδομαδιαίες εξετάσεις του εμβρύου με υπέρηχο (και doppler)

•   τακτικοί έλεγχοι του εμβρύου με καρδιοτοκογράφημα (NST) από την 32η εβδομάδα κύησης

•   αποφυγή της πρόκλησης τοκετού με προσταγλανδίνες ή οξυτοκίνη, διότι ενισχύεται σημαντικά ο κίνδυνος για ρήξη της μήτρας

•   επιλογή Μαιευτηρίου για τον τοκετό, το οποίο να παρέχει 24ωρη ετοιμότητα για την εκτέλεση επείγουσας καισαρικής (δηλ. εσωτερικό αναισθησιολόγο, παιδίατρο, βοηθό γυναικολόγου).

•   μετά την έξοδο του πλακούντα, διενεργείται έλεγχος της κοιλότητας της μήτρας με τους δακτύλους (δακτυλική επισκόπηση) και ειδικά του πρόσθιου τοιχώματος.

Εάν πληρούνται οι ανωτέρω προυποθέσεις και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ζευγαριού, τότε αναλαμβάνουμε την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή.

Άρης Ι. Καραγιαννίδης
Μαιευτήρ - Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαστολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αμβούργου
τ. Επιμελητής Μαιευτηρίου - Κέντρου μαστού ZKH St. Jurgenstrasse Βρέμη - Γερμανία
www.gynecologist.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

Η 'νυχτερινή ζωή' των παιδιών

Η Καρόλα Folle-Αλέπη Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Πτυχιούχος Ψυχολογίας - Πανεπιστημίου Marburg - Γερμανίας, αναλύει στο Υγειαonline.gr, τα «νυχτερινά» προβλήματα (διαταραχές) που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά, σχολικής και προσχολικής ηλικίας.

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία, επειδή αποτελεί παράγοντα ισορροπίας. Οι διαταραχές ύπνου δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο των ενηλίκων, αφού ξεκινούν από την αρχή της ζωής και παρουσιάζονται σε παιδιά κάθε ηλικίας. Παρατηρούνται στο 20-30 % των παιδιών τα πρώτα 4 χρόνια της ζωής τους και στο 12 % σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Ορισμένες φορές οι διαταραχές του ύπνου στα παιδιά είναι μεταβατικές και αποτελούν αντιδραστικά φαινόμενα προς το περιβάλλον ή συνδέονται με συναισθηματικές ή αναπτυξιακές φάσεις του παιδιού. Άλλες διαταραχές ύπνου ωστόσο είναι σοβαρότερες γιατί μειώνουν σημαντικά την λειτουργικότητα του παιδιού και μπορεί να το συνοδεύουν μέχρι την ενήλική του ζωή.

Διαταραχές της έναρξης και διατήρησης του ύπνου

Τι είναι; Οι διαταραχές της έναρξης και διατήρησης του ύπνου είναι τα συχνότερα προβλήματα ύπνου. Στις περιπτώσεις διαταραχής έναρξης του ύπνου, ένα παιδί παρουσιάζει προβλήματα στο να πάει στο κρεβάτι του να κοιμηθεί. Μπορεί να θέλει να αποκοιμηθεί στο σαλόνι, να ξαπλώνει η μητέρα του μαζί του ή να κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών του.

Στις διαταραχές στη διατήρηση του ύπνου, το παιδί αφού έχει αποκοιμηθεί, ξυπνά τη νύχτα, κλαίει και επιζητά την προσοχή των γονιών του. Μερικά παιδιά ξυπνούν αρκετές φορές τη νύχτα και ζητούν διάφορα πράγματα, ησυχάζουν γρήγορα και ξανακοιμούνται ενώ άλλα παιδιά θέλουν τους γονείς τους να μείνουν κοντά τους ώσπου να ξανακοιμηθούν. Το πρόβλημα στην διαταραχή διατήρησης του ύπνου του παιδιού δεν είναι το ξύπνημα ή «μισοξύπνημα» τη νύχτα. Το πραγματικό πρόβλημα δημιουργείται επειδή το παιδί δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί χωρίς τη «βοήθεια» των γονιών του.

Πώς δημιουργούνται; Οι συνήθειες του ύπνου του παιδιού επηρεάζονται από παράγοντες όπως πείνα, πόνος, αρρώστιες αλλά και από την γενική «ατμόσφαιρα» στο σπίτι, το οικογενειακό κλίμα, τυχόν οικογενειακά προβλήματα, την παρουσία αδελφών, άγχος και βιώματα του παιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και από τη διαχείριση της «διαδικασίας ύπνου» από τους γονείς.

Διαταραχή έναρξης ύπνου

Αρκετοί γονείς, μόλις πλησιάζει η ώρα του ύπνου, αναστατώνονται, γιατί σκέφτονται πόσο θα υποφέρουν προκειμένου να πείσουν το παιδί να πάει στο κρεβάτι και να κοιμηθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Θα πρέπει οι γονείς να ακολουθήσουν ορισμένα βήματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να μπουν σε «πρόγραμμα ύπνου».

• Το πρώτο βράδυ που θα εφαρμόσετε αυτό το «πρόγραμμα», φροντίστε να νυστάζει το παιδί πολύ, π.χ. να το βάλετε αργά για ύπνο ή να μην έχει κοιμηθεί το μεσημέρι.

• Δημιουργήστε μια διαδικασία «ρουτίνας» πριν πάει το παιδί για ύπνο η οποία θα «εκτελείται» κάθε βράδυ με την ίδια σειρά με τρυφερότητα, σταθερότητα και ηρεμία (π.χ. κάνει ένα μπάνιο, πλένει τα δόντια του, διαβάζετε ένα παραμύθι). Αυτή η «ιεροτελεστία» προετοιμάζει το παιδί για την αλλαγή από την εγρήγορση και διασκέδαση της ημέρας στην χαλάρωση και ξεκούραση της νύχτας. Δραστηριότητες όπως έντονα παιχνίδια, παρακολούθηση ταινιών ή τηλεόρασης δεν ενδείκνυνται για αυτή τη φάση προσαρμογής διότι αντί να χαλαρώνουν το παιδί, ανεβάζουν την έντασή του και κατά συνέπεια το δυσκολεύουν να ηρεμήσει.

• Στη συνέχεια βάλτε το για ύπνο, φροντίζοντας να έχουν ικανοποιηθεί όλες οι βιολογικές του ανάγκες (τουαλέτα, δίψα κ.τ.λ.), έτσι ώστε το παιδί να μη μπορεί να παρατείνει την ώρα που θα ξαπλώσει στο κρεβάτι με τέτοιου είδους ζητήματα.

• Μετά του λέτε καληνύχτα και φεύγετε από το δωμάτιο.

• Είναι πολύ σημαντικό, να μη μείνετε κοντά στο παιδί, κρατώντας το χέρι του ή ξαπλώνοντας μαζί του ώσπου να αποκοιμηθεί, γιατί έτσι το ενθαρρύνετε να μείνει ξύπνιο. Όταν το παιδί μαθαίνει να αποκοιμιέται με τον γονιό δίπλα του, θα αναστατωθεί αν ξυπνήσει τη νύχτα και δεν βρει τη μαμά δίπλα του και θα κλαίει. Εάν μάθει από την αρχή να είναι μόνο του στο κρεβάτι έχουμε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να ξανακοιμάται χωρίς φόβο μετά από ένα ξύπνημα τη νύχτα.

• Αν αρχίσει να κλαίει μόλις φύγετε από το δωμάτιο, μην επιστρέψτε αμέσως. Αν συνεχίσει να κλαίει, μπείτε στο δωμάτιό του, αλλά ο μοναδικός σας σκοπός θα πρέπει να είναι απλά να του διαβεβαιώστε ότι είστε κοντά του. Μιλήστε του μονολεκτικά κάτι σαν: «Είναι ώρα για ύπνο τώρα» ή «Κοιμήσου τώρα» Δεν θα ήταν σκόπιμο να το πάρετε αγκαλιά ή να του μιλήσετε πέρα από την καθησυχαστική φράση διότι αυτή η συμπεριφορά σας θα λειτουργούσε ως ενίσχυση με αποτέλεσμα να παρατείνεται όλη αυτή η διαδικασία. Θα το βάλετε στη κατάλληλη θέση για να κοιμηθεί και θα του πείτε μονολεκτικά «Κοιμήσου τώρα», δηλαδή δεν ασχολείστε ιδιαίτερα μαζί του (δεν ενισχύετε) και ο σκοπός είναι μόνο να δείξετε στο παιδί ότι βρίσκεστε κοντά. Αυτή η διαδικασία θα επαναληφθεί ώσπου να κοιμηθεί το παιδί.

• Σε περίπτωση που το παιδί σηκώνεται από το κρεβάτι. Στην αρχή του «προγράμματος» θα ήταν καλό οι γονείς να είναι κοντά στο δωμάτιο του παιδιού έτσι ώστε στην περίπτωση αυτή να μη μπορεί να απομακρύνεται πολύ από το κρεβάτι του. Όταν σηκώνεται λοιπόν το παιδί από το κρεβάτι του, θα το πάρουμε από το χέρι και θα το βάλουμε σιωπηλά πάλι στο κρεβάτι του, ήρεμα αλλά αποφασιστικά. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται ώσπου να κοιμηθεί το παιδί.

Διαταραχή διατήρησης ύπνου

Τι είναι; Το παιδί ξυπνάει τρεις έως και δέκα φορές κάθε βράδυ, είναι αδύνατο να ξανακοιμηθεί μόνο του χωρίς βοήθεια, πετάγεται με τον παραμικρό θόρυβο και κοιμάται λιγότερες ώρες από το φυσιολογικό.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

• Μπορούμε να το βοηθήσουμε να ρυθμιστεί καλύτερα το «βιολογικό του ρολόι». Αυτό μπορεί να γίνει με το να μάθει τη διαφορά ανάμεσα στη νύχτα και τη μέρα.

• Στην αρχή της ζωής τους, τα μωρά δεν έχουν μάθει να ξεχωρίζουν την ημέρα από τη νύχτα με συνέπεια κάποια από αυτά να κοιμούνται όλη μέρα μένοντας ξύπνια τη νύχτα. Προσπαθήστε να βοηθήστε από νωρίς το παιδί σας να μάθει να διαχωρίζει την ημέρα από την ήρεμη νύχτα και έτσι να εγκατασταθεί ο βιολογικός ρυθμός εγρήγορσης και ηρεμίας. Την ημέρα να είναι φωτεινό το δωμάτιο και να έχει τους φυσιολογικούς ήχους της ημέρας χωρίς να περπατάτε στα νύχια όταν κοιμάται την ημέρα. Όταν ταΐζετε το μωρό σας τη νύχτα, να είστε πολύ σύντομη χωρίς ιδιαίτερες αγκαλιές και χωρίς πολλά λόγια.

• Φορέστε του πιτζάμες μόνο την ώρα που πάει για ύπνο.

• Στα ημερήσια γεύματα να κυριαρχεί ο διάλογος ενώ στα βραδινά / νυχτερινά η ησυχία.

• Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες ύπνου (σωστή θερμοκρασία, ηρεμία κ.τ.λ.)

• Βοηθήστε το παιδί να συνδέσει τον ύπνο με κάποιο αντικείμενο που έχει μαζί του τη διάρκεια της νύχτας και απομακρύνετε όλα τα άλλα παιχνίδια από το κρεβάτι του.

• Όταν το παιδί ξυπνήσει τη νύχτα και σας αναζητά, ελέγξτε πρώτα αν είναι αδιάθετο ή αν έχει λερωθεί. Αν τίποτα από αυτά δεν ισχύει, απλά βάλτε το σε μια άνετη θέση ύπνου χωρίς να του μιλάτε, δίχως να ανάψετε το φως ή να το πάρετε αγκαλιά. Ένα καθησυχαστικό «σσσσς....» είναι αρκετό.

• Αν το παιδί ξυπνά τη νύχτα και ζητά τροφή. Αν το παιδί ζητά τροφή / γάλα τη νύχτα και οι γονείς το ταΐζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενισχύουν αυτή τη συμπεριφορά και δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο προσφοράς και ζήτησης που μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό. Άμεση συνέπεια είναι η υγρή πάνα από την οποία το παιδί ξυπνά και ξαναπεινάει. Αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ξάγρυπνες νύχτες για τους γονείς αλλά και για το παιδί με αρνητικές επιπτώσεις για την σωματική και ψυχολογική τους κατάσταση και ακόμη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια ανεπιθύμητη αύξηση βάρους και τερηδόνα του παιδιού. Οι γονείς λοιπόν θα ήταν καλό να βοηθήσουν το παιδί τους να προσαρμοστεί σταδιακά αλλά σταθερά σε έναν λειτουργικό ρυθμό εγρήγορσης και χαλάρωσης με το να αντικαταστήσουν το νυχτερινό γεύμα του με λίγο νεράκι, παρά τις τυχόν διαμαρτυρίες του παιδιού.

Όταν το παιδί θέλει να κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών

Γιατί συμβαίνει;

• Πολλοί γονείς δέχονται χωρίς αντιρρήσεις να κοιμάται το παιδί τους στο κρεβάτι τους καθώς τους απαλλάσσει από αναστάτωση και ξενύχτια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

• Μερικοί γονείς επίσης, που απουσιάζουν πολλές ώρες από το σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν τη λανθασμένη εντύπωση πως αν κοιμηθούν με το παιδί τους, θα αναπληρώσουν, με κάποιο τρόπο, την επαφή τους με αυτό που έχασαν κατά τη διάρκεια της μέρας. Ουσιαστικά δηλαδή κοιμούνται μαζί με το παιδί για την αντιμετώπιση των δικών τους ενοχών.

• Άλλοι γονείς πάλι, αντί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη σχέση με το σύντροφό τους, βάζουν το παιδί «ανάμεσα τους» και πρακτικά και συμβολικά για να αποφύγουν την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων στη σχέση τους.

• Πολλές φορές επίσης, η αρχική «εξαίρεση», π.χ. όταν το παιδί είναι άρρωστο και η μητέρα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν κοιμάται μαζί με το παιδί της, γίνεται πολύ γρήγορα «κανόνας» και καθημερινότητα και το παιδί διεκδικεί με μεγάλη επιμονή τη θέση στο κρεβάτι των γονέων του.

Γιατί δεν πρέπει να κοιμηθεί το παιδί στο κρεβάτι των γονέων;

• Στην Αμερική, 50 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό επειδή κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με ένα ενήλικο άτομο. Η πλειοψηφία των παιδιών αυτών είναι ηλικίας κάτω των 3 μηνών.

• Από έρευνες διαπιστώθηκε ότι το 54% των αιφνίδιων θανάτων βρεφών επέρχεται όταν το μωρό κοιμάται με τους γονείς.

• Έρευνες έχουν δείξει πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να κοιμούνται μόνα τους από νωρίς. Ο ύπνος του παιδιού με τους γονείς συμβολίζει τη διατήρηση του αδιαίρετου μεταξύ της μητέρας και του μωρού, το οποίο υπήρχε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που παρεμποδίζει την αυτονομία του παιδιού. Τόσο το παιδί όσο και ο γονέας πρέπει να απογαλακτιστεί, γιατί όταν αφήνουμε ένα παιδί να κοιμάται μαζί μας τότε του καλλιεργούμε την ανασφάλεια, την φοβία και το εμποδίζουμε να γίνει ανεξάρτητο και να έχει αυτοπεποίθηση.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

• Οι γονείς θα ήταν καλό να αναρωτηθούν, για ποιους λόγους η αρχική εξαίρεση να κοιμάται το παιδί στο κρεβάτι των γονιών ή να κοιμάται με τον έναν γονιό και ο άλλος γονιός να κοιμάται στο παιδικό κρεβάτι, μετατράπηκε σε κανόνα.

• Πρέπει ο γονέας να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό του και να σκεφτεί αν ίσως ασυνείδητα «τοποθετεί» το παιδί ανάμεσα στο ζευγάρι για να μην αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα που υπάρχει με το σύντροφο ή αν συγχέει την ανάγκη του παιδιού για αγάπη με τη δική του ανάγκη και να το χρησιμοποιεί ως υποκατάστατο για την αγάπη που δεν βρίσκει από τον σύντροφό της / του και που την αναζητάει στο παιδί.

• Πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο γονείς για την «τακτική» που θα ακολουθήσουν και να δουλέψουν μαζί για έναν κοινό στόχο. Ο ένας πρέπει να είναι το στήριγμα για τον άλλον και αντίστοιχα. Αν ο ένας από τους δυο κοντεύει να υποκύψει, να είναι ο άλλος δίπλα σταθερός για να τον βοηθήσει. Οι γονείς πρέπει να περιμένουν ότι όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί και όσο πιο αβέβαιη και ανασφαλής η συμπεριφορά των γονιών, τόσο πιο έντονη θα είναι η αντίδραση του παιδιού.

• Για αυτό το λόγο, οι γονείς πρέπει να είναι απολύτως πεπεισμένοι και έτοιμοι να ενεργήσουν με τον κατάλληλο τρόπο. Κάθε αβεβαιότητα, κάθε δισταγμός, κάθε υποχώρηση κάνουν τη λύση του προβλήματος και για τους γονείς αλλά πιο πολύ για το παιδί, πιο δύσκολη.

• Οι γονείς πρέπει να είναι σίγουροι ότι το να μην κοιμάται το παιδί τους στο κρεβάτι τους είναι μια σωστή απόφαση που είναι θετική για το παιδί, αλλά και για το ζευγάρι και για όλη την οικογένεια.

• Πρέπει να εξηγήσουν ήσυχα αλλά οριστικά και αποφασιστικά και με πολλά επιχειρήματα ότι από σήμερα το παιδί θα κοιμηθεί στο δικό του κρεβάτι. Καλό θα ήταν, να γίνει αυτή η συζήτηση το πρωί ενός Σαββάτου έτσι ώστε να υπάρχει ελευθερία χρόνου και οι γονείς να επιδιώκουν τη συμφωνία του παιδιού. Ακόμα και αν αυτό δεν είναι εφικτό, οι γονείς πρέπει να επιμένουν και να δείχνουν μια σταθερή στάση η οποία δεν μπορεί να μεταποιηθεί από το παιδί.

• Στη συνέχεια μπορεί να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία όπως περιγράφεται στην αντιμετώπιση διαταραχών έναρξης του ύπνου.

Νυχτερινός τρόμος

Τι είναι ο νυχτερινός τρόμος;

Ο νυχτερινός τρόμος παρατηρείται στο 8% των παιδιών και εμφανίζεται συνήθως 2 ώρες μετά από όταν αποκοιμιούνται. Το παιδί ξυπνά απότομα και σε κατάσταση τρόμου, ουρλιάζει, είναι ιδρωμένο και αναπνέει γρήγορα. Μπορεί να διώξει τους γονείς μακριά του όταν πηγαίνουν κοντά του. Μπορεί να έχει τα μάτια του ανοιχτά με βλέμμα αφηρημένο και να μουρμουρά ακατανόητες λέξεις, στην πραγματικότητα όμως, το παιδί δεν είναι ξύπνιο. Τα επεισόδια αυτά διαρκούν από μερικά λεπτά έως και μισή ώρα και την επόμενη μέρα το παιδί δεν θυμάται τίποτα από το συμβάν. Οι βραδινοί παροξυσμοί φόβου κάνουν την εμφάνισή τους γύρω στα δύο χρόνια και εμφανίζονται πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 12 χρόνων. Το φαινόμενο είναι πιο συχνό σε αγόρια και φαίνεται ότι σε μερικές οικογένειες εμφανίζεται πιο συχνά.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Αφού σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο για το οποίο πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο, παρηγορούμε το παιδί με καθησυχαστικά λόγια και θα ηρεμήσει σύντομα. Πρέπει οι γονείς να συνειδητοποιούν ότι στην ουσία το παιδί κοιμάται όταν έχει ένα επεισόδιο με νυχτερινό τρόμο. Δεν έχει συνείδηση και δεν είναι προσανατολισμένο.
Μην προσπαθήσετε να ξυπνήσετε το παιδί και αποφύγετε να ανάψετε τα φώτα στο δωμάτιο γιατί θα του προκαλούσε μόνο σύγχυση. Αν υπάρχουν συχνά επεισόδια νυχτερινού τρόμου, μπορεί να γίνεται προγραμματισμένη αφύπνιση του παιδιού περίπου μισή ώρα πριν την ώρα που συμβαίνει συνήθως το επεισόδιο.
Επειδή πιστεύεται ότι ο νυχτερινός τρόμος συνδέεται με την κούραση, θα ήταν καλό να τηρούνται αυστηρά τις ώρες ύπνου.

Εφιάλτες

Τι είναι οι εφιάλτες;

Οι εφιάλτες εμφανίζονται γύρω στην ηλικία των δύο χρόνων και είναι πιο συχνοί μεταξύ τριών - τεσσάρων ετών, στην ηλικία των ερωτήσεων «γιατί;» διότι σε αυτή την ηλικία το παιδί αναπτύσσεται γρήγορα και το απασχολούν πάρα πολλά πράγματα από το γύρω του κόσμο. Είναι η ηλικία των μεγάλων κατακτήσεων της ανάπτυξης, της συναισθηματικής ζωής και της ζωής των σχέσεων με τους άλλους, της ανάπτυξης της προσωπικής αυτονομίας και προσωπικής ταυτότητας του παιδιού. Επίσης σε αυτή την ηλικία, το παιδί δεν μπορεί να ξεχωρίσει ακόμη το όνειρο από την πραγματικότητα, το πραγματικό από το αληθινό.

Οι εφιάλτες είναι τρομακτικά όνειρα. Το ένα στα τέσσερα παιδιά έχει εφιάλτες περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα. Όταν το παιδί έχει δει έναν εφιάλτη, είναι εντελώς ξύπνιο και αναστατωμένο, φωνάζει και μπορεί να θυμηθεί αυτό που είδε, έστω και αν δυσκολεύεται να το περιγράψει. Το παιδί φοβάται και κλαίει αλλά είναι προσανατολισμένο και επικοινωνεί σε αντίθεση με τον νυχτερινό τρόμο, όπου συνήθως όταν ξυπνάει, δεν επικοινωνεί άμεσα.

Από τι προκαλούνται;

Ένας εφιάλτης μπορεί να έχει ψυχοσυναισθηματικά αίτια αλλά μπορεί και να προκαλείται από «καθημερινά» γεγονότα, όπως καινούργιες εμπειρίες και βιώματα. Κυρίως όμως, οφείλεται στην αυξημένη φαντασία του παιδιού η οποία ακόμη δεν πλαισιώνεται από την κοινή λογική. Τα ερεθίσματα και βιώματα της ημέρας επεξεργάζονται από το παιδί κατά τη διάρκεια της νυχτερινής εγκεφαλικής δραστηριότητας και αναβλύζουν πάλι με την μορφή ονείρων.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Αντιθέτως με την περίπτωση του νυχτερινού τρόμου, το παιδί όταν έχει δει έναν εφιάλτη και κλαίει, είναι προσανατολισμένο και ξέρει τι του συμβαίνει. Πολλές φορές θυμάται τι είδε στο όνειρό του και χρειάζεται τη βοήθεια των γονέων του για να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει τίποτα το απειλητικό γύρω του και ότι μπορεί να κοιμηθεί με ασφάλεια. Προσπαθήστε να μην παίρνετε το παιδί στο κρεβάτι σας, γιατί έτσι περνάτε το μήνυμα ότι κάτι απειλητικό υπάρχει στο δωμάτιό του και έμμεσα καλλιεργείτε με αυτό τον τρόπο τον φόβο και την ανασφάλεια στο παιδί σας.

Υπνοβασία

Tί είναι;

Το παιδί περπατάει ή κάνει διάφορες κινήσεις ενώ κοιμάται - συνήθως με ανοιχτά μάτια, που όμως κοιτούν στο κενό και με ανέκφραστο πρόσωπο. Μπορεί στον ύπνο του να φωνάζει, να κλαίει ή να γελάει είτε να λέει σκόρπιες λέξεις και ακατάληπτες φράσεις. Όταν υπνοβατεί, το παιδί δεν είναι ξύπνιο και την άλλη μέρα δεν θυμάται το συμβάν. Η υπνοβασία παρατηρείται συχνότερα στα αγόρια και στην ηλικία μεταξύ πέντε και δέκα χρονών.

Τα αίτια της υπνοβασίας:

Η υπνοβασία συνήθως δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Συνδέεται κυρίως με γενετικούς και εξελικτικούς παράγοντες. Οι κρίσεις μπορεί ωστόσο να επιδεινωθούν από ψυχολογικές πιέσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η υπνοβασία δεν θεωρείται μια παθολογική κατάσταση. Οι γονείς πρέπει να παραμένουν ήρεμοι και να μην πανικοβάλλονται. Πρέπει απλά να λάβουν μέτρα ασφάλειας ώστε το παιδί που υπνοβατεί, να μην τραυματιστεί και να το οδηγούν ασφάλεια στο κρεβάτι του. Δεν πρέπει να το ξυπνούν την ώρα που υπνοβατεί, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνική της προγραμματισμένης αφύπνισης μισή ώρα πριν από την ώρα που συνήθως υπνοβατεί το παιδί αρχίζει να υπνοβατεί. Ακόμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα που να ειδοποιεί τους γονείς ότι το παιδί έχει σηκωθεί από το κρεβάτι.

Νυχτερινή ενούρηση

Τι είναι;

Καθώς μεγαλώνει το παιδί η συχνότητα της ούρησης μειώνεται και η δυνατότητα να κρατάει ούρα αυξάνεται.
Μιλάμε για νυχτερινή ενούρηση εάν το παιδί βρέχεται τουλάχιστον 2 φορές το μήνα μετά από τα 5 χρόνια του (DSM - IV). Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που αφορά το 10 - 15 % των παιδιών 6 - 7 χρονών με μια σαφή υπεροχή των αγοριών (2 προς 1) σε σχέση με τα κορίτσια.

Η πρωτοπαθής ενούρηση αφορά παιδιά που δεν έχουν αποκτήσει ποτέ τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και αποδίδεται κυρίως σε βιολογικούς και γενετικούς παράγοντες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρωτοπαθής ενούρηση οφείλεται σε βιολογικούς - γενετικούς παράγοντες και θεωρείται καθυστέρηση της ωρίμασης.

Η δευτεροπαθής ενούρηση αφορά παιδιά που είχαν αποκτήσει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και εμφανίζουν ενούρηση, συνήθως μετά από ένα σημαντικό για τον μικρόκοσμο του παιδιού γεγονός (π.χ. τη γέννηση ενός αδελφού, το ξεκίνημα ή η επιστροφή στο σχολείο, προβλήματα στη σχέση των γονέων κ.τ.λ.).

Τα αίτια της νυχτερινής ενούρησης:

Μεγάλο ρόλο όσον αφορά τα αίτια της πρωτοπαθούς νυχτερινής ενούρησης παίζει η κληρονομικότητα: όταν οι δύο γονείς ήταν ενουρητικοί, τα παιδιά τους έχουν πιθανότητες έως και 70 % να παρουσιάσουν το ίδιο πρόβλημα, ενώ όταν το πρόβλημα της ενούρησης ταλαιπωρεί τον ένα γονέα, τότε το ποσοστό κυμαίνεται στο 40 %. Από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά στις περιπτώσεις κληρονομικότητας σταματούν την ενούρηση περίπου στην ίδια ηλικία που σταμάτησαν και οι γονείς τους.
Πέρα από την κληρονομικότητα και ειδικά σε περιπτώσεις δευτεροπαθούς ενούρησης τα αίτια της νυχτερινής ενούρησης ενός παιδιού χρίζουν εξέτασης ανά περίπτωση.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οι γονείς;

Οι γονείς πρέπει να έχουν υπ' όψιν τους ότι για ένα διάστημα έως και δώδεκα μήνες αφότου άρχισε το παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, είναι αναμενόμενο να βραχεί κάποιες φορές ή και κάθε νύχτα. Επίσης, αν το παιδί είναι δραστήριο, ακολουθεί κανονικά το πρόγραμμά του (π.χ. παιδικός σταθμός, παιχνίδι, φαγητό) και δεν παρουσιάζει συμπεριφορές που ανησυχούν τους γονείς, η περιοδική νυχτερινή αλλά και η περιστασιακή πρωινή ενούρηση μέχρι την ηλικία των πέντε ετών δεν πρέπει να τους προβληματίζει. Εάν το παιδί εμφανίζει νυχτερινή ενούρηση μετά την ηλικία των 6 χρόνων, οι γονείς πρέπει σαν πρώτο βήμα να απευθυνθούν στον παιδίατρό τους.
Όταν έχουν αποκλειστεί οργανικά αίτια, τότε θα ήταν καλό οι γονείς να απευθυνθούν σε έναν ειδικό (ψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο) και να συμβουλευτούν για την αντιμετώπιση της νυχτερινής ενούρησης.

Η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά διότι στην εμφάνιση και στην ορθή αντιμετώπιση της νυχτερινής ενούρησης πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν πολλοί παράγοντες, όπως η ηλικία του παιδιού καθώς και η προσωπικότητά του, τυχόν ψυχολογικές πιέσεις, φοβίες και ανησυχίες του, οι σχέσεις των μελών της οικογένειας καθώς και η οικογενειακή κατάσταση και οι συνθήκες ζωής γενικότερα, έτσι ώστε να βρεθεί η σωστή αντιμετώπιση για το συγκεκριμένο παιδί. Ειδικά στην περίπτωση της δευτεροπαθούς ενούρησης δεν είναι δυνατόν να περιοριστούμε αποκλειστικά στο «σύμπτωμα ενούρηση» αλλά θα πρέπει να διερευνηθούν τα βαθύτερα αίτια του συμπτώματος αυτού.

Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να φέρνουν θετικό αποτέλεσμα τα παρακάτω:

• Μην μαλώνετε ή ειρωνεύεστε το παιδί όταν παρουσιάζει νυχτερινή ενούρηση για να μην του δημιουργήσετε ενοχές.

• Δώστε του κίνητρα επιβράβευσης για κάθε στεγνή νύχτα ώστε να ενισχύσετε τη θέλησή του να μην βρέξει το κρεβάτι του. Μπορείτε π.χ. πάνω σε έναν πίνακα να τοποθετείτε αστεράκια για κάθε «στεγνή» νύχτα και όταν τα αστεράκια συμπληρώσουν έναν αριθμό που έχει συμφωνηθεί από πριν, το παιδί κερδίζει ένα «βραβείο - δώρο».

• Μάθετε το παιδί σας να εξασκείται στον έλεγχο της ούρησης με το να αυξάνει το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις ουρήσεις της ημέρας.

• Φροντίστε ώστε το παιδί να μπορεί να πάει εύκολα στην τουαλέτα το βράδυ αν χρειαστεί (π.χ. αφήστε αναμμένο κάποιο φως όλη τη νύχτα).

• Μάθετε το παιδί να πηγαίνει στην τουαλέτα με πρόγραμμα (π.χ. κάθε δύο ώρες) και να χαλαρώνει κα να μην βιάζεται κατά την διάρκεια της ούρησης.

• Μη σηκώνετε το παιδί σας σε αυθαίρετες ώρες τη νύχτα για να πάει τουαλέτα γιατί με αυτό τον τρόπο αντί να βοηθήστε το παιδί, διαιωνίζεται το πρόβλημα διότι το παιδί δεν εκπαιδεύεται στο να αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα της γεμάτης κύστης και η ίδια η κύστη δεν μαθαίνει σε μεγαλύτερη χωρητικότητα. Αντιθέτως, ελέγξτε μέχρι ποια ώρα μπορεί να κρατηθεί τη νύχτα (π.χ. ως τις και 5 η ώρα το πρωί ) και σηκώστε το συστηματικά 30 λεπτά πρίν αυτή την ώρα. Σταδιακά προσπαθήστε να φέρετε αυτή την ώρα αργά και σταδιακά κοντά στην ώρα που ξυπνά το παιδί φυσιολογικά για να πάει στο σχολείο του.

• Αφού ο ειδικός το θεωρεί σκόπιμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια συσκευή αφύπνισης η οποία ενεργοποιείται μόλις το παιδί αρχίσει την ενούρηση στον ύπνο του. Έτσι το παιδί ξυπνά και θα ολοκληρώσει την ούρησή του στην τουαλέτα χωρίς να βρέχει (πολύ) το κρεβάτι του. Με τη συσκευή αφύπνισης αναφέρεται ποσοστό επιτυχίας 68%. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει βελτίωση μετά από δύο εβδομάδες ενώ σε άλλες μετά από μερικούς μήνες.

• Στην κλινική πράξη έχει αποδειχτεί επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικά η εφαρμογή της τεχνικής της αυθυποβολής. Πριν κοιμηθεί το παιδί το διδάσκουμε να φανταστεί ένα μέρος εντελώς στεγνό και να πει μέσα του φράσεις όπως: «παραμένω στεγνός», «είμαι δυνατός» και «έχω τον έλεγχο».

Οι διάφορες διαταραχές στον ύπνο των παιδιών λοιπόν, είναι φαινόμενα που μπορούν με τις κατάλληλες τεχνικές με σωστούς χειρισμούς, να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Οι γονείς απλώς θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και ταυτόχρονα σταθεροί και να μην υποκύπτουν ούτε στις απαιτήσεις των παιδιών τους, αλλά ούτε στον λιγότερο κουραστικό γι΄αυτούς τρόπο. Αν οι γονείς θέλουν να έχουν θετικά αποτελέσματα, μόνιμα και όχι προσωρινά, τότε χρειάζεται να επέμβουν με τρόπο που να συνδυάζει τρυφερότητα, υπομονή και επιμονή.

Καρόλα Folle-Αλέπη
Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος
Πτυχιούχος Ψυχολογίας - Πανεπιστημίου Marburg - Γερμανίας
www.carola-alepi.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Άμα σε πάρει το ταξίδι να ξεχαστείς ...


Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες...
Κωνσταντοπούλου Φωτεινή

Τζίμης μαζί με τους γονείς τους κάποια στιγμή ενός νεογέννητου φθινοπώρου παίρνουν τον δρόμο για μια εκδρομή στις Πρέσπες. Εκεί σέρνουν σαν αποσκευές όλες τις στιγμές τους στο τοπίο, στην ιστορία, στους θρύλους και στην καθημερινή ροή της ζωής των Πρεσπών. Συνάμα ανακαλύπτουν χιλιάδες συναισθήματα και εκεί στις Πρέσπες σκηνοθετούν την μελλοντική ταινία της ζωής τους ξεχνώντας - επίτηδες, λες- τις αποσκευές των στιγμών τους εκεί, για να έχουν μια γερή δικαιολογία ύστερα από πολλούς καιρούς να κάνουν πάλι το ίδιο ταξίδι...

http://www.facebook.com/aRTeLiBReGalleRia#!/group.php?gid=245251616130

Απόσπασμα

πηγή: vivliolatreia http://vivliolatreia.blogspot.com/#ixzz1FTeQulbD

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ηλεία: Κρατούν ένα 10χρονο κοριτσάκι δεμένο σε κάγκελα εδώ και 5 χρόνια!

Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα όσα συμβαίνουν στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών...

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία αποκαλύπτεται ότι ένα κοριτσάκι 5 ετών βρίσκεται δεμένο με ιμάντες στο κρεβάτι του... για το καλό του . Η 10χρονη Δανάη από την Αλβανία πριν από πέντε περίπου χρόνια είχε βρεθεί με σπασμένο πόδι, εξ αιτίας της αμέλειας του προσωπικού του ιδρύματος.

Την καθήλωση του παιδιού επιβεβαίωσε η διοικήτρια του ΚΕΠΕΠ Αννα Μαζαράκη, διευκρινίζοντας ότι το κοριτσάκι έχει δεμένα με ιμάντες τα άνω άκρα με βάση μετά την γραπτή οδηγία του ψυχιάτρου που παρακολουθούσε το ίδρυμα. Σε ερώτηση αν το παιδί ήταν δεμένο και πριν το σπάσιμο του ποδιού του το 2005, η κ. Μαζαράκη ανέφερε ότι δεν γνωρίζει και τόνισε ότι μπορεί να εκφράζει άποψη μόνο για εκείνα που συμβαίνουν με την νέα διοίκηση του ιδρύματος.

Για την κακοποίηση του παιδιού το 2005 έχουν παραπεμφθεί σε δίκη 25 συνολικά εργαζόμενοι στο ίδρυμα. Ανάμεσά τους ο τότε διοικητής, καθώς και η γιατρός που παρακολουθούσε το ίδρυμα. Στους κατηγορούμενους αποδίδεται η κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια και παράβαση καθήκοντος. Η δίκη έχει αναβληθεί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι ανωτέρω: «Δεν υπέδειξαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους τη δέουσα προσοχή ούτε έκαναν τους κατάλληλους ενδεδειγμένους χειρισμούς κατά την φροντίδα της φιλοξενούμενης στο ίδρυμα». Στο κατηγορητήριο περιγράφεται η κατάσταση του παιδιού και σημειώνεται ότι αυτό πάσχει από: «ψυχοκινητική καθυστέρηση, αδυναμία βάδισης, έλλειψη αισθητικότητας κατά τα κάτω άκρα και οστεοπόρωση…».

Με λίγα λόγια το παιδάκι μπορεί σήμερα να κινεί μόνο τα χέρια του τα οποία όμως οι αρμόδιοι του ιδρύματος φρόντισαν «για το καλό του» να τα δέσουν με ιμάντες. Το δράμα της μικρής Δανάης , περιέχεται και στην πολυσέλιδη αναφορά – φωτιά των ευρωπαίων εθελοντών που κατήγγειλαν οργανωμένα τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στην «αποθήκη παιδικών ψυχών» του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.

newsit

Εμβολιασμός στο ΙΚΑ

Άλλαξα ταμείο και από το ΤΕΒΕ πήγα στο ΙΚΑ, αλλά δεν γνωρίζω την διαδικασία εμβολιασμού.... γίνετε να μου το γράφουν και να πηγαίνω στην δική μου παιδίατρο ή πρέπει να πηγαίνω στο Κέντρο παιδιού και μητέρας ?