Αναγνώστρια μας ζήτησε να μιλήσουμε για τα γάλατα που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ που απευθύνονται σε παιδιά μετά το 12o μήνα, ποια είναι η διαφορά που τα καθιστά πιο κατάλληλα για βρέφη συγκριτικά με ένα άλλο φρέσκο γάλα; Η απάντηση μας είναι καμία διαφορά, η μάλλον υπάρχουν αρκετές διαφορές που τα καθιστά πιο ακατάλληλα για βρέφη. Βρήκαμε στο σούπερ μάρκετ τις 3 πιο γνωστές μάρκες γάλακτος που υποτίθεται πρέπει να πίνει το παιδί όταν κλείσει το πρώτο χρόνο. Καταρχήν να πούμε με εξαίρεση το ΔΕΛΤΑ που υπάρχει και σε φρέσκο και σε υψηλής παστερίωσης τα υπόλοιπα γάλατα μαζί με το ΔΕΛΤΑ υψηλής παστερίωσης βρίσκονται στο ίδιο τμήμα του ψυγείου στο σούπερ μάρκετ με τα φρέσκα γάλατα δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι είναι φρέσκα ενώ ειναι υψηλής παστερίωσης. Τώρα κοιτάζοντας τα συστατικά διαπιστώσαμε ότι και στα τρία γάλατα ότι το πρώτο συστατικό ήταν το γάλα και το δεύτερο συστατικό είναι φυσικά τι άλλο; μια μορφή ζάχαρης, η γλυκόζη η σιρόπι γλυκόζης, ενώ μερικά περιέχουν και άλλες πηγές ζάχαρης όπως μαλτοδεξτρόζη και λακτόζη. Η δικαιολογία των εταιριών η μάλλον το επιχείρημα για να πείσουν τους γονείς ότι το παιδί τους πρέπει να πίνει αυτό ειδικό γάλα και όχι το απλό φρέσκο γάλα είναι ότι είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα δίνοντας έμφαση στο σίδηρο. Αρχικά ας σταθούμε στη ζάχαρη: ενα παιδί δεν χρειάζεται να λαμβάνει ζάχαρη από το γάλα του, αυτό πιστεύομε ότι ειναι κατανοητό. Δεύτερον, το παιδί δεν χρειάζεται να καταναλώνει ειδικό γάλα μετά το πρώτο χρόνο... που είναι εμπλουτισμένο, αφού έχει ξεκινήσει να τρώει στέρεες τροφές από 6 μηνών και μέχρι τους 12 μήνες λογικά θα έχει αρκετή ποικιλία στη διατροφή του ώστε να λαμβάνει και τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Τρίτον, όσο αφορά το σίδηρο ένα παιδί σε αυτή την ηλικία (1-3 ετών) χρειάζεται περίπου 7 mg την ημέρα, αυτό μπορεί να καλυφθεί εφόσον το παιδί καταναλώνει κόκκινο κρέας, όσπρια, λαχανικά, δημητριακά, ψωμί. Από κει και πέρα αν το παιδί δεν τρώει, ναι υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσει κάποια έλλειψη σιδήρου, ωστόσο δεν χρειάζεται από την αρχή να δίνει κανείς αυτά τα γάλατα χωρίς λόγο, υπάρχουν κάποια απλά δημητριακά (χωρίς ζάχαρη) εμπλουτισμένα με σίδηρο που μπορεί να βοηθήσουν σε αυτή τη περίπτωση. Δυστυχώς όμως πολλοί παιδίατροι συστήνουν αυτά τα γάλατα ακόμα και μέχρι την ηλικία των 3 ετών (όπως μας ενημέρωσε και η αναγνώστρια) χωρίς να κάνουν καν μια εξέταση να διαπιστώσουν αν όντως υπάρχει έλλειψη. Ενώ πολλοί γονείς επαναπαύονται στις βιταμίνες και μέταλλα αυτών των προϊόντων με αποτέλεσμα το παιδί να έχει φτάσει 2 και 3 χρονών και να καταναλώνει κυρίως γάλα αυτής τις κατηγορίας και ελάχιστες στέρεες τροφές. Και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου το παιδί χορταίνει με το γάλα και δεν θέλει να φάει άλλες τροφές, ενώ αυτό συχνά αποτελεί και εύκολη λύση για τον γονιό αφού το γάλα δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία αλλά και ούτε χρειάζεται ο γονιός να προσπαθεί να δώσει στο παιδί διάφορες τροφές. Ωστόσο όπως έχουμε πει και σε άλλες αναρτήσεις μπορεί τα γάλατα αυτά να είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα (και ζάχαρη) αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πραγματικές τροφές. Συμπερασματικά λοιπόν θα πούμε ότι όχι αυτά τα γάλατα δεν τα χρειάζεται ενα παιδάκι όταν γίνει 12 μηνών. Η καλύτερη επιλογή για γάλα είναι η να συνεχίζει να θηλάζει, η αν δεν θήλαζε μπορεί να ξεκινήσει με ενα κανονικό γάλα είτε κατσικίσιο είτε αγελαδινό, σε αυτή τη περίπτωση όμως χρειάζεται προσοχή γιατί τα παιδιά που πίνουν πολύ γάλα (δεν μιλάμε για το μητρικό, αλλά το αγελαδινό) έχουν περισσότερες πιθανότητες να χορταίνουν με αυτό και να μην τρώνε άλλες τροφές που έχουν σίδηρο. Μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι το παιδί μετά από κάποια ηλικία δεν χρειάζεται καν το γάλα αν καταναλώνει άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι η τυρί. Έχουμε αναφερθεί σε αυτό σε ανάρτηση μας εδώ. Και φυσικά να προσθεσουμε οτι μετά το δεύτερο χρόνο συστήνεται να δίνεται ημιάπαχο γάλα και όχι πλήρες.
www.natofao.blogspot.com
πόσο πολύ συμφωνώ με όσα έχουν γραφτεί σε αυτό το άρθρο!!!!!! εμάς ο μικρός πίνει Βιολογικό Γίδινο ΕΒΟΛ και το ίδιο και σε γιαούρτι, αν όμως δεν βρω του δίνω αγελαδινό ΕΒΟΛ και πρόβειο γιαούρτι. Πότε δεν πίστεψα στα "παιδικά" κατασκευάσματα !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ παιδάκι δεν έχω αλλα συμφωνώ απόλυτα ενώ οι κουμπάροι μου στο βαφτιστήρη μου που ειναι 2 χρονών ακόμα του δίνουν το βράδυ και καμιά φορά το πρωί γάλα σε σκόνη ενω τρώει τα πάντα.Νομίζω οτι κάνουν λάθος.
ΑπάντησηΔιαγραφήσου εύχομαι να αποκτήσεις όταν το επιθυμήσεις ... γνωρίζω πολλούς γονείς που προτιμούν την εύκολη λύση της σκόνης και του εβαπορέ για δική τους ευκολία καθώς επίσης και το κόλλημα τους ότι τα "παιδικά" είναι και αγνά ... δεν μπορούμε όμως να επιβάλουμε την γνώμη μας καθώς ο καθένας μεγαλώνει τα παιδιά του με βάση τα δικά του πιστεύω... εγώ προσπαθώ να μοιράζομαι τις απόψεις μου και τις πληροφορίες που διαβάζω... για κάποιες μαμάδες ίσως γίνομαι κουραστική ...
ΑπάντησηΔιαγραφήEgw tou dinw ena aplo fresko galataki xwris zaxares kai tetoies vlakeies kai nai tou aresei poli kai fusika xwris kakao opws to dinoune poli goneis kai o gios mou to zitaei to aplo galataki............
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που επιτέλους και Έλληνες παιδίατροι μπορούν και θέλουν να μας διαφωτίσουν σε τόσο σημαντικά θέματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να πω και την προσωπική μου εμπειρία, ότι στο παιδάκι μου δεν έχω δώσει παρά μια δυο φορές κατσικίσιο (κατά τύχη, όχι σκόπιμα). Το μόνο γάλα που έπινε και πίνει μέχρι σήμερα είναι μητρικό. Όταν αποθηλάσει δεν θα του δώσω άλλο γάλα φυσικά.
Τώρα είναι ήδη τεσσάρων+ ετών και, χαρακτηριστικά, δεν έχει πάρει ποτέ κανένα χημικό φάρμακο. Τα ανθρωπάκια μόνο ανθρώπινο γάλα χρειάζονται και ποικιλία τροφών.
Μετα την ενηλικίωση του ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να πίνει μητρικά γάλατα άλλων μητέρων...
ΑπάντησηΔιαγραφήούτε φυσικά να τρώει τυριά φτιαγμένα απο τα μητρικά τους γάλατα!
οι αγελαδες κατσικες προβατινες κλπ είναι ΜΗΤΕΡΕΣ ακριβώς όπως εσείς!
go vegan.