Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Η ανάπτυξη τον 9ο μήνα

Συνεργάστηκε ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Στέλιος Μαντούδης

Τον 9ο μήνα της ζωής η ανάπτυξη του παιδιού αφορά στην λεπτομέρεια. Τα χεράκια του μωρού κάνουν μικρά θαύματα και η γκάμα των συναισθημάτων του μεγαλώνει. Το βοηθάμε στην προσπάθειά του να περπατήσει, το προστατεύουμε από τις συνεχείς πτώσεις και δεν ξεχνάμε πόσο του αρέσει να το επαινούμε!

Κινητικότητα
-Τα βήματά του είναι μεν ελεύθερα αλλά ασταθή και συνοδεύονται από συχνές πτώσεις
-Στέκεται στηριζόμενο σε έπιπλα
-Μπορεί να μπουσουλάει προς τα μπρος και προς τα πίσω
-Πιάνεται από τα έπιπλα και γυρίζει το δωμάτιο

Χέρια και αυτοβοήθεια
-Ο αντίχειρας και τα δάχτυλα συνεργάζονται και το παιδί πιάνει αντικείμενα με σταθερότητα
-Κινεί με ακρίβεια τα χέρια του

Γλώσσα και κοινωνικότητα
-Συχνά κλαίει για να εκφραστεί
-Μιμείται ήχους, τον βήχα, τα παιχνίδια με τη γλώσσα
-Δείχνει τα συναισθήματά του με εκφράσεις του προσώπου

Αντίληψη
-Αρχίζει να αντιλαμβάνει τις έννοιες «μαμά» και «μπαμπάς»
-Μιμείται λέξεις
-Συγκεντρώνεται στο παιχνίδι του

Τι του αρέσει
-Να τρέχει μπουσουλώντας
-Να στοιβάζει 2-3 τουβλάκια
-Να του μιλάμε επαινετικά

Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Το παιχνίδι και η σημασία της δημιουργικής απασχόλησης για το παιδί είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα αυτό το διάστημα. Το ίδιο ισχύει για για την φροντίδα του μωρού. Περνάμε στιγμές απόλαυσης με το μπάνιο του μωρού, μαθαίνουμε πώς κόβουμε τα νύχια και όταν έρθει η ώρα για ξεκούραση, φροντίζουμε να εξασφαλίζουμε ιδανικές συνθήκες ύπνου στο δωμάτιο του παιδιού. Επίσης, η ανάπτυξή του μωρού είναι από τα βασικά μας μελήματα τώρα, όπως και σε όλη την πορεία της ζωής του. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στον οδηγό ανάπτυξης ομιλίας και επικοινωνίας και ας βεβαιωθούμε πως όλος οεμβολιασμός του παιδιού τον 1ο χρόνο ακολουθεί την πορεία που προβλέπουν οι παιδίατροι. Αν συνεχίζουμε να θηλάζουμε, δεν ξεχνάμε ότι η διατροφή του θηλασμού υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες, ενώ αν το παιδί τρέφεται με γάλα σε σκόνη, κάνουμε έρευνα αγοράς και καταλήγουμε στην καταλληλότερη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση δεν παραμελούμε την σχολαστική αποστείρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου