Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Καρέ καρέ το θαύµα της γέννησης

Στο Βερολίνο για πρώτη φορά τοκετός σε µαγνητικό τοµογράφο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης ∆εβετζόγλου , gdevetzoglou@dolnet.gr

 
Η οµάδα της  µαιευτικής  κλινικής στο  νοσοκοµείο  «Chariti» την  ώρα του  πρώτου  τοκετού σε  µαγνητικό  τοµογράφο
Καρέ καρέ, µε λεπτοµέρεια ενός δέκατου του χιλιοστού, καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ιστορία ο τοκετός µιας γυναίκας καιη διαδροµή που ακολουθεί το βρέφος από τη µήτρα προς τον εξωτερικό κόσµο. Τα οφέλη που θα προκύψουν, σύµφωνα µε τους ειδικούς, είναι η αποτροπή επιπλοκών που έως σήµερα επιφέρουν ακόµη και τον θάνατο των επιτόκων ή των βρεφών στη διάρκεια του τοκετού, ενώ αναµένεται να προκύψουν σηµαντικές πληροφορίες που θα αλλάξουν κατευθυντήρες οδηγίες τις οποίες ακολουθούν οι γιατροί στον φυσιολογικό τοκετό.

Μέχρι σήµερα δεν υπήρχε τεχνολογία που να επιτρέπει τη λεπτοµερή παρακολούθηση και καταγραφή µιας τόσο ιδιαίτερης διαδικασίας και τα κενά στην επιστηµονική γνώση είναι πολλά.

«Χαρακτηριστικό των µεθόδων που χρησιµοποιούνται σήµερα, όπως οι υπέρηχοι, οι ακτίνες Χ για τη µέτρηση απόστασης των οστών της πυέλου και η φυσική εξέταση, δεν έχουν δώσει απάντηση στην ερώτηση γιατί µία γυναίκα µπορεί να φέρει στη ζωή µε φυσιολογικό τοκετό ένα βρέφος 5 κιλών, ενώ κάποια άλλη µε τον ίδιο ακριβώς σωµατότυπο δεν µπορεί να γεννήσει φυσιολογικά έναβρέφος 3,5 κιλών»,λέει η γυναικολόγος - µαιευτήρας Ιωάννα Τσιαούση. Το εγχείρηµακατέστη δυνατό µε τη χρήση ενόςνέου, πρότυπου ανοιχτού τύπου µαγνητικούτοµογράφου που τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργίαστο νοσοκοµείο «Charitι», στο Βερολίνο. Οι φωτογραφίες που προέκυψαν ήταν από τη στιγµή που ήτανέτοιµο το παιδί να βγειαπό τη µήτραµέχρι να δει το πρώτο του φως.«Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές. ∆είχνουν πώς γλιστρά το βρέφος από τον τράχηλο της µήτρας και κατευθύνεται προς τον κόλπο, την έξοδο απότο υγρό περιβάλλον του προς τον αέρακαι το φως. Πώς κινούνται τα οστά του και πώς τοκεφάλι αλλάζει σχήµα κατά τη διάρκεια του τοκετού», λέει ο µαιευτήρας - γυναικολόγοςδρ Christan Bamberg, που είναι µέλος της ερευνητικής οµάδας στο νοσοκοµείο «Charitι». Ο αξονικός τοµογράφος έχει µεγάλο παραλληλόγραµµο άνοιγµα και παρέχει περισσότερο ελεύθερο χώρο για την έγκυο και άνεση κινήσεων για τους γιατρούς. Ο τοκετός και η σάρωση της διαδικασίας διήρκεσαν µία ώρα.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ
Η αποτροπή επιπλοκών που επιφέρουν ακόµη και θάνατο των επιτόκων ή των βρεφών κατά τον τοκετό

«Βλέπουν» το µέλλον του παιδιού από το αίµα της µητέρας

ΤΕΛΟΣ στον επώδυνο και επικίνδυνο για αποβολές προγεννητικό έλεγχο της αµνιοκέντησης υπόσχεται να βάλει µία πρωτοποριακή µέθοδος που «διαβάζει» το DNA του εµβρύου, λαµβάνοντας αίµα από τη µητέρα.

Οι πιο ακριβείς τεχνικές ελέγχου για γενετικές ανωµαλίες σε ένα έµβρυο ενέχουν σηµαντικούς κινδύνους για το έµβρυο, καθώς η λήψη δείγµατος εµβρυϊκού ιστού από τη µήτρα µπορεί να προκαλέσει αποβολή. Ερευνητές από το Κινεζικό Πανεπιστήµιο του Χονγκ Κονγκ, αναφέρουν στην επιστηµονική επιθεώρηση «Science Translational Medicine» ότι η νέα µη επεµβατική διαγνωστική µέθοδος απαλλάσσει τις υποψήφιες µητέρες από τους κινδύνους και το στρες, αφού το γενετικό υλικό του εµβρύου µπορεί πλέον να «διαβαστεί» µέσα από δείγµα αίµατος της εγκύου.

Το εµβρυϊκό DNA αποτελεί περίπου το 10% του πλάσµατος στο αίµα της εγκύου. Τα µόρια, όµως, του DNA στο πλάσµα βρίσκονται διάσπαρτα και οι δύο βασικές διαδικασίες, δηλαδή ο διαχωρισµός του µητρικού από το εµβρυϊκό και η συνένωση των τµηµάτων του εµβρυϊκού DNA είχε ώς τώρα αποδειχθεί τεχνικά πολύ δύσκολος.

Η οµάδα του υπεύθυνου της µελέτης, Ντένις Λο, είχε ανακαλύψει το 1997 ότι το DNA του εµβρύου έχει την ιδιότητα να «επιπλέει» στο µητρικό αίµα. Από τότε, διάφορα επιστηµονικά εργαστήρια στον κόσµο έχουν χρησιµοποιήσει την τεχνική του για να κάνουν έλεγχο φύλου του εµβρύου και να διαγνώσουν πιθανές γενετικές και χρωµοσωµικές ανωµαλίες. Εν τούτοις, οι διαγνωστικοί έλεγχοι τέτοιου τύπου ήταν µέχρι σήµερα µικρού βεληνεκούς και περιορίζονταν σε µια µόνο ασθένεια ή σε ένα γενετικό χαρακτηριστικό τη φορά. Το Safe test όπως ονοµάζεται γίνεται και στην Ελλάδα, κοστίζει 600 ευρώ, αλλά τα αποτελέσµατά του δεν θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστα.

Η νέα ανακάλυψη µπορεί να αποµονώνει πλέον τις εµβρυϊκές γενετικές «υπογραφές» στο µητρικό DNA και ακολούθως να τις συγκρίνει µε γενετικούς χάρτες που έχουν δηµιουργηθεί από λήψη αίµατος των γονέων.

Με αυτό τον τρόπο οι κινέζοι επιστήµονες κατάφεραν να κατασκευάσουν έναν γενετικό χάρτη για όλο το γονιδίωµα του εµβρύου, το οποίο στη συνέχεια µπορούν να αναλύσουν για να βρουν τυχόν µεταλλάξεις και ανωµαλίες.

Προς το παρόν πάντως υπάρχουν ορισµένα εµπόδια για την ευρεία αξιοποίηση της νέας µεθόδου, µε κυριότερο το πολύ υψηλό κόστος, που φτάνει περίπου τα 150.000 ευρώ για κάθε ανάλυση. Επιπλέον, τα αποτελέσµατα της νέας διαγνωστικής µεθόδου είναι ακόµα πολύπλοκα και δύσκολο να ερµηνευθούν σωστά, πράγµα που καθιστά προς το παρόν αδύνατη την ευρεία κλινική εφαρµογή της. 

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου