Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Φυσιολογικός τοκετός μετά από Καισαρική (VBAC)

O Dr. Άρης Ι. Καραγιαννίδης, Μαιευτήρ - Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαστολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αμβούργου, τ. Επιμελητής Μαιευτηρίου - Κέντρου μαστού ZKH St. Jurgenstrasse Βρέμη - Γερμανία,  εξηγεί στο Υγείαonline.gr, την δυνατότητα φυσιολογικού τοκετού μετά από Καισαρική (VBAC).


Η άποψη "μια φορά καισαρική, πάντα καισαρική" προέρχεται από την εποχή όπου η διάνοιξη της μήτρας στην καισαρική τομή γινόταν με κάθετη τομή.  Απο τις αρχές της δεκαετίας του '70, με τη συνήθη οριζόντια τομή της μήτρας, η πιθανότητα ρήξης έχει ελαχιστοποιηθεί (λιγότερο από 0,5%).

O φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή είναι ρουτίνα σε χώρες, όπως την Γερμανία.

Οι προϋποθέσεις για μια VBAC είναι:

•   στενή παρακολούθηση απο έμπειρο στη VBAC Μαιευτήρα

•   αρχικά μηνιαίες και κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης εβδομαδιαίες εξετάσεις του εμβρύου με υπέρηχο (και doppler)

•   τακτικοί έλεγχοι του εμβρύου με καρδιοτοκογράφημα (NST) από την 32η εβδομάδα κύησης

•   αποφυγή της πρόκλησης τοκετού με προσταγλανδίνες ή οξυτοκίνη, διότι ενισχύεται σημαντικά ο κίνδυνος για ρήξη της μήτρας

•   επιλογή Μαιευτηρίου για τον τοκετό, το οποίο να παρέχει 24ωρη ετοιμότητα για την εκτέλεση επείγουσας καισαρικής (δηλ. εσωτερικό αναισθησιολόγο, παιδίατρο, βοηθό γυναικολόγου).

•   μετά την έξοδο του πλακούντα, διενεργείται έλεγχος της κοιλότητας της μήτρας με τους δακτύλους (δακτυλική επισκόπηση) και ειδικά του πρόσθιου τοιχώματος.

Εάν πληρούνται οι ανωτέρω προυποθέσεις και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ζευγαριού, τότε αναλαμβάνουμε την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή.

Άρης Ι. Καραγιαννίδης
Μαιευτήρ - Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαστολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αμβούργου
τ. Επιμελητής Μαιευτηρίου - Κέντρου μαστού ZKH St. Jurgenstrasse Βρέμη - Γερμανία
www.gynecologist.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου