Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΚΡΙΤΙΚΗ: Nutricia Biskotti. Δεν τα χρειάζεται το παιδί σου.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Δεν είναι ξεκάθαρο για το τι προορίζονται αυτά τα μπισκότα. Αναφέρουν ότι είναι ειδικά σχεδιασμένα "για τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες της βρεφικής νηπιακής ηλικίας", αλλά και ότι είναι "κατάλληλα για την περίοδο της οδοντοφυΐας και θα ανακουφίσουν τα πονεμένα ούλα του μωρού". Πρώτον, διατροφικά ένα βρέφος δεν θα καλύψει τις "αυξημένες διατροφικές ανάγκες" του με μπισκοτάκια, αλλά με το γάλα και εφόσον τα μπισκότα αυτά συνιστούνται από τον 6ο μήνα, το βρέφος θα αρχίζει να τρώει και στέρεες τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, κτλ όχι μπισκότα. Δεύτερον δεν είναι απόλυτο ότι μασώντας ενα σκληρό μπισκοτάκι θα ανακουφίστει από τους πόνους στα ούλα. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να προσφέρει κανείς ανακούφιση στο μωρό του που δεν έχουν σχέση με το φαι, όπως μασάζ στα ούλα, ένα βρεγμένο πανί κτλ. Επιπλέον έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις πνιγμού, ειδικά σε βρέφη που δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε σκληρές τροφές που είναι και το πιο πιθανό στους 6 μήνες. Άλλωστε αφού συνιστούν όλοι να ξεκινάνε το παιδί τους με κρέμες και αλεσμένα φαγητά, γιατί σε αυτή τη περίπτωση επιτρέπεται να δώσεις στο παιδί σου κάτι σκληρό ενώ δεν έχει μάθει καλά καλά να καταπίνει μια κρέμα; Διατροφικά ας δούμε τι περιέχει αυτό το μπισκοτάκι: Αποτελείται κατά 59% από δημητριακά με πρώτο το σιτάρι. Γενικά συστήνεται να εισάγεται το σιτάρι σε βρέφη από 8-9 μηνών και όχι από 6, όπως και συστήνεται επίσης να εισάγονται τα διάφορα δημητριακά και όλα τα τρόφιμα γενικά ένα-ένα και όχι όλα μαζί για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια ευαισθησία σε κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο. Με αυτά τα μπισκότα όμως, δίνεις αμέσως στο παιδί σου μαζί 6 διαφορετικά είδη δημητριακών, με αποτέλεσμα αν έχει κάποια αντίδραση να μην μπορείς να γνωρίζεις σε ποιο από όλα αυτά τα συστατικά οφείλεται. Φυσικά το δεύτερο συστατικό είναι η ζάχαρη το οποίο εγγυάται στην εταιρία ότι θα αρέσει του μωρού και άρα θα συνεχίζουν να το αγοράζουν οι γονείς. Επίσης περιέχει άγνωστα φυτικά λιπαρά και άλλη μια μορφή ζάχαρης στη μορφή δεξτρόζης. Και περιέχει και άλλα συστατικά όπως διογκωτικές ύλες και αρώματα. Άλλο ένα... βρεφικό προϊόν που δημιουργεί ανάγκη εκεί που δεν υπάρχει και προωθεί και κακές διατροφικές συνήθειες αλλά και τη παχυσαρκία. Μάλιστα η εταιρία συστήνει να προσθέτει κανείς αυτά τα μπισκότα τριμμένα στις κρέμες του παιδιού για "πιο έντονη γεύση", μάλλον θα έπρεπε να λέει για περισσότερες θερμίδες. Όχι το παιδί δεν χρειάζεται μπισκότα από 6 μηνών, ούτε επιπλέον ζάχαρη, ούτε επιπλέον βιταμίνες, ούτε δημητριακά. Ότι χρειάζεται το λαμβάνει από αυτά που ήδη καταναλώνει. Αν πιστεύεις ότι θα ανακουφίσει από τους πόνους στα ούλα, δοκίμασε πρώτα άλλες μεθόδους πρώτα πριν αρχίσεις αυτά τα άχρηστα μπισκοτάκια. 

4 σχόλια:

  1. εχμμ, διάβασα την άποψή σου & είναι απόλυτα σεβαστή, αλλά επέτρεψέ μου να σου πω την δική μου προσωπική εμπειρία απο τα συγκεκριμένα μπισκότα.
    Το κοριτσάκι μου τώρα είναι ενός έτους, ξεκίνησα λοιπόν τα μπισκότα αυτά τον 7ο ή 8ο μήνα.
    Την ανακούφιζαν πάρα πάρα πολύ όταν έβγαζε τα δοντάκια της γιατί είχε κάτι στο στόμα της και την αποσπούσε. εννοείτε πως της έδινα ένα την ημέρα και αυτό για να ξεχαστεί λίγο όταν την έβλεπα πως είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα δόντια της.
    Να πω επίσης πως το παιδάκι μου ποτέ δε θέλησε πιπίλα & ποτέ δεν ήπιε τσάι ή κιντερτε. στο στόμα της δεν με άφηνε να βάλω το χέρι μου με γάζα, οπότε τι θα έκανα? θα της έβαζα την φαρμακευτική αλοιφή που καταπραύνει? δηλαδή είναι προτιμότερο ένα φαρμακευτικό σκεύασμα απο ένα μπισκότο στην ηλικία των 7 μηνών?
    Επίσης ποτέ μα ποτέ δεν πνίγηκε η μικρή με τα μπισκότα, αντίθετα κατάλαβε πως να μασάει και να καταπίνει και πιο στέρεη τροφή.
    Φυσικά και η κόρη μου έπαιρνε ότι χρειαζόταν απο τον θηλασμό & δεν περίμενα το μπισκότο να της καλύψει τις ημερίσιες ανάγκες της σε βιταμίνες, αυτό θα ήταν λίγο χαζό, δεν νομίζεις?
    Εν κατακλείδι, θα ήθελα να μην υπάρχουν πουθενά τέτοια κείμενα που είναι απόλυτα. Η κόρη μου δηλαδή με ένα μπισκότο την ημέρα οδηγήθηκε στην παχυσαρκία?
    ....
    φιλικά πάντα
    chicken

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένη μανούλα chicken,
    να διευκρινίσω πως η παραπάνω άποψη είναι η άποψη του διαιτολόγου-διατροφολόγου του blog "ΝΑ ΤΟ ΦΑΩ?", αλλά δεν είναι μακρυά από την δική μου άποψη.
    Δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε τα παιδιά μας να "βομβαρδίζονται" με ζάχαρη. Γι'αυτό το λόγω δεν θα έπρεπε να γίνετε η μόνιμη και μόνη διατροφή του παιδιού τα μπισκότα, γενικά όποιας εταιρείας.
    Σίγουρα όπως λες και εσύ 1-2 την ημέρα δεν βλάπτουν! Αλλά δεν συμφωνώ με την "πρόταση" της εταιρείας να προσθέτεις μπισκότα στις κρέμες, και έτσι να αλλοιώνεται η γεύση της φρούτόκρεμας για παράδειγμα. Καλό είναι, πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη, τα παιδιά μας να μην "μαθαίνουν" σε γλυκές γεύσεις από νωρίς. Αν η φρουτόκρεμα είναι λίγο ξινή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ακόμη μπανάνα.
    Πολλές μανούλες, νομίζουν πως το να φάει μεγαλύτερη ποσότητα, κρέμας το παιδί τους είναι καλό, ενώ θα είναι "βομβαρδισμένη" με ζάχαρη .....

    Ετσι λοιπόν η άποψη του blog "ΝΑ ΤΟ ΦΑΩ?" είναι ότι η υπερκατανάλωση των μπισκότων μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία.

    Να χαίρεσαι το αγγελούδι σου και να του δώσεις ένα μεγάλο φιλί από τον Ξανθομπούμπουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ πολύ και εσύ να χαίρεσαι το ξανθομπάμπουράκι σου :)))

    Φυσικά και συμφωνώ απόλυτα στο να μη βομβαρδίζουμε τα παιδιά με ζάχαρη ιδιαίτερα απο αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες, άλλωστε έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους να κάνουν τις δικές τους καταχρήσεις!!!...
    Αυτό που ήθελα να πω παραπάνω και ίσως δεν το είπα σωστά, είναι πως σε όλα η υπερβολή είναι αυτή που φέρνει το πρόβλημα (κατα τη γνώμη μου πάντα) Δηλαδή συμφωνώ απόλυτα πως δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος στην Ελλάδα με τόση υπερπληθώρα φρούτων να βάζουμε μπισκότα στη φρουτόκρεμα...
    Βέβαια, έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λές, πολλές μανούλες νομίζουν πως η ποσότητα είναι ωφέλιμη, άσχετα με την σύσταση, οπότε πολύ σωστά που το επισημαίνεις!
    Η μόνη μου ένσταση είναι για το να μην χρησιμοποιούνται καθόλου. Πιστεύω πως τα πάντα με μέτρο είναι ωφέλιμα (σε λογικά πλαίσια πάντα.... δε δίνουμε σε παιδάκι 7 μηνών στοιφάδο... ναι ναι το έχω δει και αυτό...)

    πολλά πολλά φιλιά και ότι καλύτερο σου εύχομαι

    chicken

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω κι εγώ με την Chicken.
    Το άρθρο υιοθετεί απόλυτη προσέγγιση.
    Η προσωπική μου εμπειρία από το συγκεκριμένο προϊόν είναι θετική. Ο παιδίατρος μας πρότεινε να δώσουμε στη μικρούλα μας μπισκότο και ψωμί τον 8ο μήνα, αφού είχαν ήδη μπει στο διαιτολόγιό της η φρουτόκρεμα και οι κρέμες ριζάλευρο, φαρίν λακτέ, βρώμης, ολικής αλέσεως κτλ. για να μάθει να διαχειρίζεται και τις στερέες μη λιωμένες τροφές. Δεν μας πρότεινε συγκεκριμένη μάρκα, το άφησε στην επιλογή μας. Θέμα με τις θερμίδες δεν είχαμε δεδομένου ότι ήταν πάντα πολύ λεπτή για το ύψος της.
    Όντως τα συγκεκριμένα μπισκότα επιτέλεσαν το σκοπό τους! Στην αρχή της έδινα μισό την ημέρα και ένα μήνα αργότερα αυστηρά ένα την ημέρα. Πολύ γρήγορα τα χειρίστηκε με το χέρι της και τα έτρωγε μόνη της! Ήταν η πρώτη τροφή που έτρωγε χωρίς καμιά εξωτερική βοήθεια και μάλιστα με μεγάλη χαρά. Ταυτόχρονα ήταν ένα έδεσμα που εύκολα μπορούσαμε να πάρουμε στη βόλτα της. Ποτέ δεν πνίγηκε από αυτά, διότι είναι πολύ σκληρά και δεν τρίβονται σε επικίνδυνα κομματάκια, αντιθέτως λιώνουν στο στόμα (γι' αυτό το στοιχείο είχα ενημερωθεί κι από άλλες μανούλες, όχι βέβαια ότι την άφησα ποτέ μόνη της με το μπισκότο στο χέρι). Όταν ξεκίνησε στερεό πρωινό τον 11ο μήνα, δε βρήκα λόγο να της δίνω και μπισκότο το πρωί και έτσι τα κράτησα μόνο ως συνοδευτικό του γιαουρτιού μέρα παρά μέρα στο απογευματινό της.
    Όντως έχουν 1 γρ ζάχαρη ανά μπισκότο, αλλά για τη δικιά μου γεύση θα έλεγα ότι είναι άγλυκα, στο ίδιο μήκος κύματος με τις βιολογικές κρέμες δημητριακών που επιλέξαμε για το απογευματινό της.
    Δεν είναι για χόρταση και ίσως δε θα έπρεπε να καταναλώνονται από υπέρβαρα βρέφη, αλλά αυτή η γενικευμένη πολεμική είναι μάλλον άστοχη.

    Ελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή