Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Η ανάπτυξη τον 10ο μήνα

Συνεργάστηκε o Αναπτυξιακός εργοθεραπευτής
Στέλιος Μαντούδης


Τον 10ο μήνα της ζωής του, το παιδί ελέγχει τις κινήσεις του σώματός του περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν. Όχι μόνο τρέχει μπουσουλώντας, αλλά κατορθώνει και να ανασηκωθεί. Επίσης, οι πρώτες λέξεις εμφανίζονται. Η περηφάνεια μας χτυπάει κόκκινα!

Κινητικότητα
-Ξεκινάει το μπουσούλημα
-Μετακινείται στον χώρο κατά βούληση
-Σε πιάνει και σε τραβάει προς τα παιχνίδια
-Γαντζώνεται μόνο του από τα έπιπλα και ανασηκώνεται
-Γυρίζει από μπρούμυτα ανάσκελα και από ανάσκελα μπρούμυτα

 Χέρια και αυτοβοήθεια
-Χτυπάει παλαμάκια
-Χαιρετάει με το χέρι
-Στέλνει φιλάκια με το χέρι
-Κρατάει με σταθερότητα αντικείμενα στο χέρι
-Κρατάει το ποτήρι και πίνει από αυτό
-Κρατάει δυο κύβους και τους χτυπάει μεταξύ τους

 Γλώσσα και κοινωνικότητα
-Εμφανίζονται οι πρώτες λέξεις
-Λέει συλλαβές και τις ενώνει μεταξύ τους π.χ. μα-μά
-Επαναλαμβάνει ήχους ή συλλαβές που άκουσε

Αντίληψη
-Κατανοεί κάποιες από τις λέξεις που ακούει
-Αντιδρά στους έντονους ήχους
-Ξεχωρίζει τις γεύσεις και τις μυρωδιές

Τι του αρέσει
-Να βάζει καπάκι στο σκεύος που του λείπει
-Να ψάχνει στις τσέπες, στα ντουλάπια
-Να περιεργάζεται τα μικρά αντικείμενα
-Να του λέμε τραγούδια
-Να διαβάζουμε μαζί παραμύθια

Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Ως περήφανοι και ανυπόμονοι γονείς, δυο πράγματα περιμένουμε εναγωνίως σε αυτή τη φάση της ζωής του μωρού μας. Πότε θα περπατήσει και πότε θα μιλήσει. Η δική μας ενθάρρυνση, υποστήριξη και παρότρυνση, χωρίς υπερβολές και άγχος, είναι αυτά που χρειάζεται ο μικρός μας απόγονος όσο μεγαλώνει. Ας δούμε λοιπόν ποιοί είναι οι τρόποι να βοηθήσουμε το βρέφος να μιλήσει, πώς εξελίσσεται ηανάπτυξη τον πρώτο χρόνο, αλλά και ποιά θα είναι η ανάπτυξη του νηπίου 1-2 ετών για να ξέρουμε τι να περιμένουμε και πότε. Τα 7 tips για νέους μπαμπάδες θα βοηθήσουν πολύ. Το ίδιο και ο οδηγός για το fitness της μαμάς. Δεν ξεχνάμε ότι η γυμναστική κάνει καλο και δρα χαλαρωτικά. Αν δεν αρκεί, να οι 6 τρόποι για να μειώσετε το στρες που φέρνει η μητρότητα και η πατρότητα. Αρωγός μας σε αυτή τη δύσκολη πορεία ο παιδίατρος που θα μας συμβουλεύει και θα μας ενημερώνει διαρκώς. Ειδικά τον πρώτο χρόνο συμβίωσης με το παιδί, ο ρόλος του είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ας δούμε ποιές εξετάσεις προβλέπονται για τους πρώτους 18 μήνες ακολουθώντας τον Οδηγό check-up στον παιδίατρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου