Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Οδηγός για το check-up των 18 μηνών

Όπως σε κάθε ηλικία, έτσι και σε αυτή των 18 μηνών, οι επισκέψεις στον παιδίατρο περιλαμβάνουν συγκεκριμένες εξετάσεις. Ας δούμε ποιές είναι αυτές και τι άλλο μπορούμε να ρωτήσουμε τον παιδίατρο για την ανάπτυξη, την φροντίδα και την υγεία του παιδιού μας.

18 μηνών  -  η λίστα της μαμάς και του μπαμπά για τον παιδίατρο
Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος του παιδιάτρου
1. Ο γιατρός θα ελέγξει τον ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού μετρώντας το βάρος και το ύψος του.
2. Θα κάνει το εμβόλιο που προβλέπεται για την συγκεκριμένη φάση της ζωής του.
3. Θα ελέγξει τυχόν προβλήματα της υγείας του παιδιού, όπως λοιμώξεις αυτιών, κρυολογήματα ή γρίπη, τα οποία είναι κοινά στην μικρή ηλικία. 
4. Θα ελέγξει την όραση του παιδιού και την καλή λειτουργία των ματιών του.
5. Θα εξετάσει την ακοή του παιδιού.
6. Θα λύσει οποιαδήποτε απορία μας σχετικά με την φροντίδα και την ανάπτυξη του παιδιού.

Ερωτήσεις προς τον παιδίατρο
1. Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το παιδί;Τι πρέπει να γνωρίζετε: Ο βραδινός ύπνος των παιδιών αυτής της ηλικίας είναι περίπου 11 ώρες ενώ υπάρχει και η περίπτωση να πάρουν και έναν υπνάκο το μεσημεράκι, για περίπου 2 ώρες. Ο ύπνος σε αυτή την ηλικία μπορεί να μετραπεί σε ενδοοικογενειακό εμφύλιο! Τα περισσότερα παιδιά προτιμούν να παίζουν και να κινούνται παρά να κοιμούνται, ενώ ενδέχεται να αισθάνονται μοναξιά να να φοβούνται το σκοτάδι.

2. Τρέφεται σωστά το παιδί μου;
Τι πρέπει να γνωρίζετε: Η διατροφή του παιδιού σε όλες τις ηλικιακές του φάσεις πρέπει να είναι ισορροπημένη. Τα περισσότερα παιδιά των 18 μηνών δυσανασχετούν στο καρεκλάκι του φαγητού. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει κάποια υγιεινά σνακ ή ακόμα και διάφορα τεχνάσματα για να το κρατήσουμε απασχολημένο στο καρεκλάκι του φαγητού.

3. Πώς να καταλάβω ότι το παιδί είναι έτοιμο για τη μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα;Τι πρέπει να γνωρίζετε: Τα περισσότερα παιδιά σε αυτή την ηλικία (18-24 μηνών) αναπτύσσουν τις σωματικές και γνωστικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση της τουαλέτας. Π.χ. μπορούν να τραβάνε το παντελόνι ή την φούστα τους πάνω και κάτω με ευκολία κλπ. Ο γιατρός θα σας υποδείξει τρόπους να δείτε τον βαθμό ωρίμανσης του παιδιού και tips για ομαλή, γρήγορη μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα.

4. Πότε θα περπατήσει το παιδί μου;Τι πρέπει να γνωρίζετε: Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών το παιδί πρέπει να έχει κάνει τις πρώτες του επιτυχημένες απόπειρες να περπατήσει. Στην περίπτωση που το παιδί περπατάει στη μια πλευρά ή παρατηρήσουμε οποιαδήποτε απόκλιση από το φυσιολογικό στην κινητική του ανάπτυξη, πρέπει να το αναφέρουμε στον γιατρό.

5. Αναπτύσσεται σωστά ο λόγος του παιδιού;Τι πρέπει να γνωρίζετε: Σε αυτή τη φάση, το λεξιλόγιο του παιδιού περιλαμβάνει το λιγότερο 6 λέξεις. Οι προτάσεις που είναι σε θέση να διαμορφώσει δεν ξεπερνούν τις δυο μόλις λέξεις. Ο παιδίατρός μας μπορεί να μας δώσει συμβουλές για το πώς να ενθαρρύνουμε τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.

6. Αναπτύσσεται σωστά η αντίληψη του παιδιού;
Τι πρέπει να γνωρίζετε: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι συνήθως αρκετά ώριμα ώστε να μπορούν να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν απλές οδηγίες, π.χ. Φέρε μου την πάνα, πιάσε την κούκλα. Αν το παιδί δείχνει να μην ανταποκρίνεται στις οδηγίες μας, πρέπει να το αναφέρουμε στο γιατρό.

7. Η σχέση του παιδιού με τα παιχνίδια είναι δηλωτική της ανάπτυξής του;Τι πρέπει να γνωρίζετε: Οι δραστηριότητες του παιδιού και οι προτιμήσεις του στο παιχνίδι ενέχουν στοιχεία που μπορούν να μας κατευθύνουν σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης του παιδιού μας. Ο παιδίατρος μπορεί να μας δώσει περισσότερες σχετικές πληροφορίες.

8. Εξελλίσσεται σωστά η οδοντοφυία του παιδιού μου;
Τι πρέπει να γνωρίζετε: Η εμφάνιση των δοντιών στο παιδικό στοματάκι ακολουθεί συγκεκριμένη πορεία. Ο παιδίατρος θα μας ενημερώσει σχετικά, θα διαπιστώσει τυχόν παρεκκλίσεις και θα μας δώσει οδηγίες για την φροντίδα της στοματικής υγιεινής του παιδιού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου