Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Χορήγηση υπέρτονου NaCl με νεφελοποιητή στα παιδιά με βρογχιολίτιδα

Khalid Al-Ansari, Mahmoud Sakran, Bruce L. Davidson, Rafah El Sayyed, Hella Mahjoub, Khalid Ibrahim
The Journal of Pediatrics
October 2010 (Vol. 157, Issue 4, Pages 630-634.e1)


Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται από πολλούς παιδιάτρους το υπέρτονο διάλυμα Nacl για τη θεραπεία της οξείας βρογχιολίτιδας στα βρέφη. Συχνά χορηγείται μάλιστα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Οι Al-Ansari et al προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα πιο από τα διαλύματα Nacl (5%, 3%, και 0,9%)είναι πιο αποτελεσματικό. Φαίνεται ότι το 5% υπέρτονο αλατούχο διάλυμα 5% είναι καλύτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Ήταν μάλιστα ασφαλές και καλά ανεκτό. Αυτή είναι μια μικρή, προκαταρκτική μελέτη. Πρέπει να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί μια μεγάλη πολυκεντρική μελέτη για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει το εύρημα αυτό.


Μεθοδολογία
Αυτή ήταν μια διπλή-τυφλή μελέτη. Περιέλαβε βρέφη ηλικίας <18 μηνών που αντιμετωπίστηκαν στο τμήμα πρώτων βοηθειών. Συνολικά 165 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν νεφελοποιημένα 5%, 3%, ή 0,9% φυσιολογικού ορού με επινεφρίνη κάθε 4 ώρες. Η σοβαρότητα της βρογχιολίτιδας και ο κορεσμός οξυγόνου καταγράφηκαν αμέσως πριν και μετά από κάθε θεραπεία.

Αποτελέσματα
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ήταν θετικός στα ίδια περίπου ποσοστά και στις τρεις 3 ομάδες θεραπείας (μέσος όρος 56%). Σε 48 ώρες, η μέση βαθμολογία σοβαρότητας για την ομάδα φυσιολογικού ορού 5% ήταν 3,69 ± 1,09, και για την ομάδα φυσιολογικού ορού 0,9% ήταν 4,12 ± 1,11. Η μέση βαθμολογία σοβαρότητας για την ομάδα με αλατούχο διάλυμα 3% ήταν 4.00± 1.22. Ο αριθμός επανεπισκέψεων ήταν παρόμοιος και στις τρεις ομάδες. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε καμιά από τις τρεις ομάδες.

Συμπεράσματα
Η θεραπεία της βρογχιολίτιδας με υπέρτονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου φαίνεται να υπερτερεί της τρέχουσας θεραπείας για την αντιμετώπιση βρεφών με βρογχιολίτιδα σαν εξωτερικοί ασθενείς.

www.paidiatros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου