Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Όταν το μωρό αρνείτε να φάει ...

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μωρά δεν χαίρονται και ιδιαίτερα το γεύμα τους, ή το αρνούνται με πείσμα. Αν το μικρό σας αρνείται να φάει, δεν πρέπει να ανησυχείτε, αρκεί να μεγαλώνει φυσιολογικά, να παίρνει το βάρος και το ύψος που αρμόζει στην ηλικία του, να αυξάνεται, με λίγα λόγια, φυσιολογικά.
Εάν το βάρος ή το ύψος ή και τα δύο είναι μικρότερα από το φυσιολογικό (σύμφωνα πάντα με τον παιδίατρό σας), τότε το μωρό θα πρέπει να υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις από τον γενικό παιδίατρο ή από τον ειδικό παιδογαστρεντερολόγο.
Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να εισαχθούν στο διαιτολόγιό του θερμιδικά σκευάσματα και σκευάσματα εμπλουτισμένα με όλες τις θρεπτικές ουσίες. Τέτοια σκευάσματα υπάρχουν πολλά στο εμπόριο, αλλά ο παιδογαστρεντερολόγος θα σας προτείνει το καλύτερο σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού σας, ώστε η σωματική του ανάπτυξη να είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια για την ηλικία του.

Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί η υπερθρεψία, η υπερβολική, δηλαδή σίτιση, που προκαλεί παχυσαρκία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκα, τα πιο παχύσαρκα μωρά στην Ευρώπη, και αυτό οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση λίπους.

Η σωστή αντιμετώπιση
Μη βιάζετε το παιδί, μην το πιέζετε να φάει χωρίς τη θέλησή του
Καλό είναι να του προσφέρετε το ίδιο φαγητό αργότερα, στο επόμενο προγραμματισμένο γεύμα
Ποτέ δεν θα πρέπει να του δίνετε γλυκά σαν επιβράβευση όταν το μικρό τρώει το φαγητό του
Προσπαθήστε να προσφέρετε στο μωρό σας μια ισορροπημένη ποικιλία φαγητών, στην οποία θα περιλαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι τροφές στις οποίες έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση
Σημαντικός παράγοντας, επίσης, είναι το ήρεμο περιβάλλον κατά τη διάρκεια των γευμάτων και να αισθάνεται το μωρό άνετα.

συγγραφέας άρθρου: Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Παιδίατρος - Γαστρεντερολόγος
πηγή: iatronet.gr
www.babytips.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου