Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

5+5 λόγοι για άμεση κλήση γιατρού στο σπίτι

Πότε ένα παιδί είναι αρκετά άρρωστο, ώστε να πρέπει να κληθεί ο γιατρός άμεσα στο σπίτι ή να πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο; Όλοι οι γονείς έχουν τις ίδιες ανησυχίες, όμως, δεν είναι πάντα βέβαιοι για το τι πρέπει να κάνουν την κρίσιμη στιγμή.

Παρακάτω αναφέρονται καταστάσεις, που είναι επείγουσες και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, αλλά κυρίως με ψυχραιμία. Ένα παιδί, που ασθενεί, παίρνει δύναμη από τους γονείς του, όταν τους βλέπει βέβαιους ότι ξέρουν να το φροντίσουν… και ας μην γνωρίζουν τι να κάνουν, στην ουσία. Το αίσθημα της ασφάλειας αποτελεί μεγάλο φάρμακο. 
  1. Πυρετός βρέφους. Όταν ένα μωρό, κάτω των 2 μηνών, έχει πάνω από 38οC πυρετό - θερμοκρασία ορθού -, είναι πολύ πιθανό να είναι πολύ πιο άρρωστο από ό,τι φαίνεται, μιας και τα νεογνά δεν παρουσιάζουν πολλά συμπτώματα, πέραν της αυξημένης θερμοκρασίας σώματος. Η κλήση στον παιδίατρο είναι απολύτως απαραίτητη!
  2. Ασταμάτητος βήχας. Όταν το παιδί σας αρχίσει να βήχει τόσο δυνατά, που ακούγεται ένας συριγμός ή όταν δεν μπορεί να σταματήσει να βήχει, είναι πολύ πιθανό να μην αντιμετωπίζει ένα απλό κρυολόγημα, αλλά μια κρίση άσθματος. Εάν η νόσος έχει από πριν διαγνωστεί, είναι βέβαιο ότι ο παιδίατρός σας, σας έχει κατατοπίσει σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε. Εάν, όμως, είναι μια κατάσταση που πρώτη φορά αντιμετωπίζετε, πρέπει το παιδί να εξεταστεί άμεσα από έναν γιατρό, ώστε να του δοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, που θα το ανακουφίσει από τον βήχα. Εντωμεταξύ, μέχρι να έρθει ο γιατρός, βοηθήστε εσείς το παιδί να αναπνεύσει καλύτερα, βάζοντάς το να κάνει ένα ζεστό μπάνιο ή εκθέτοντάς το σε κρύο αέρα (ανοίγοντας ακόμα και την κατάψυξη του ψυγείου, εάν δεν έχει δροσερό αέρα έξω) –εννοείται ότι το παιδί πρέπει να είναι καλά ντυμένο… αυτό γίνεται για την αναπνοή του. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι είναι πολύ δύσκολο για το παιδί να πάρει αναπνοή, καλέστε αμέσως το 166.
  3. Εξάνθημα με πυρετό. Εάν το παιδί εμφανίσει, μαζί με τον πυρετό, και κοκκινίλες πάνω στο δερματάκι του, υπάρχει η πιθανότητα να έχει προσβληθεί από κάποια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη, όπως η μηνιγγίτιδα. Θα είναι συνετό να ενημερωθεί άμεσα ο παιδίατρος γι΄αυτό.
  4. Εμετός. Εάν το παιδί σας κάνει συνεχώς εμετούς, ακόμα και όταν δεν έχει πλέον τίποτε άλλο για να αποβάλει από το στομάχι του, πρέπει να το μεταφέρετε είτε στο νοσοκομείο είτε να έρθει ο γιατρός στο σπίτι να το εξετάσει, μιας και μπορεί να έχει πάθει από τροφική δηλητηρίαση μέχρι και πυλωρική στένωση (κατάσταση πολύ επικίνδυνη).
  5. Αδυναμία κάποιου άκρου. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να σταθεί στο ένα του πόδι και έχει ξαφνικά και πυρετό, μπορεί να έχει μια σοβαρή μόλυνση στο εσωτερικό του γονάτου ή στην άρθρωση του ισχίου. Ό,τι όμως και αν είναι, πρέπει να αξιολογηθεί γρήγορα, επειδή μια τέτοια λοίμωξη θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική, εάν δεν αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά εντός 48ώρου. Επίσης, η αδυναμία κίνησης ενός άκρου θα μπορούσε να προέρχεται από κάποιο κάταγμα, που υπέστη, πέφτοντας, αλλά φοβήθηκε το παιδί να σας το πει από την αρχή. Συμβαίνει συχνά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου