Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Μη φοβάστε να γίνετε μητέρα

Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που τεκνοποιούν το πρώτο τους παιδί έχει ανέβει πολύ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες, οι γυναίκες θέτουν ως προτεραιότητά τους την μόρφωση και την εξειδίκευσή τους πάνω στον τομέα που επέλεξαν, καθώς και την μετέπειτα σταδιοδρομία τους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη δημιουργία οικογένειας, γεγονός που φυσικά και δεν είναι κατακριτέο.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αποτέλεσμα της γυναικείας αυτής χειραφέτησης, είναι η μετάθεση της τεκνοποίησης σε ηλικίες μεταγενέστερες από αυτές που η ίδια η φύση όρισε ως τις καταλληλότερες.

Πλέον, η προσπάθεια τεκνοποίησης (αναφερόμαστε στο πρώτο παιδί) γίνεται από γυναίκες που βρίσκονται στο τέλος της τρίτης ή στην αρχή της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους, ενώ γνωρίζουν ότι με το πέρας της ηλικίας μίας γυναίκας, μειώνεται και η γονιμότητά της.

Έχοντας πάντα στο μυαλό μας ως απαράβατο όρο, ότι κάθε γυναίκα, και άντρας φυσικά, πράττουν αυτό που νομίζουν καλύτερο για τους ίδιους πιστεύουμε ότι η μητρότητα δεν απαιτείται για την ολοκλήρωση της γυναικείας προσωπικότητας ούτε όμως και αποτελεί φραγμό στις υπόλοιπες δραστηριότητές της!

Και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να επισημάνουμε, μια και αυτή η ιστοσελίδα που επισκέπτεστε, το mother.gr, εχει δημιουργηθεί από νέες γυναίκες, μητέρες και εργαζόμενες, που καλούνται να αντεπεξέλθουν τόσο στο ρόλο της μητέρας, όσο και σε αυτό της εργαζόμενης, ενώ παράλληλα δεν αμελούν (στο μέτρο του δυνατού) να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Εν κατακλείδι, λοιπόν, να πούμε ότι η ηλικία στην οποία θα νιώσετε εσείς έτοιμη να γίνετε μητέρα, πέρα από κάθε επιστημονική παρότρυνση, είναι και η καταλληλότερη για να το πράξετε.

Θυμηθείτε όμως ότι αν είστε από τις τυχερές που έχουν μία ερωτική σχέση στηριγμένη σε γερές βάσεις και θέλετε να γίνετε μητέρα, μην το αναβάλλετε βάζοντας άλλες προτεραιότητες!

Μπορείτε να κάνετε ό,τι σχεδιάζετε για το μέλλον, μεγαλώνοντας παράλληλα το παιδί σας.

Αρκεί να έχετε την ανάλογη στήριξη και εσείς να μην μεγεθύνετε στο μυαλό σας τα καθημερινά μικροπροβλήματα.

Χριστινα Αμερικάνου
christina.amerikanou@mother.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου