Η επιστροφή στο σπίτι με το μωρό, έχει πολύ γλυκιά γεύση με υπέροχα συναισθήματα μα και μια μικρή ανησυχία για την ασφάλεια και τη φροντίδα του.
Ανησυχία που προϋπήρχε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μα τώρα πια περισσότερο την νιώθουμε όλες μας, ως "πρώτη φορά μάνες" με το μωρό μας στην αγκαλιά και την πλήρη του ευθύνη στα χέρια μας.
Ευτυχώς η φύση έχει προνοήσει και κατά κάποιο τρόπο μας καθοδηγεί, μα κι εμείς έχουμε προνοήσει και έχουμε ενημερωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο τους 9 μήνες της αναμονής, έχουμε συζητήσει τα περισσότερα θέματα που μας απασχολούν με τους γονείς μας, τον γυναικολόγο, τον σύντροφο μας, την καλύτερη φίλη, την αδελφή, τη συνάδελφο, έχουμε πάρει μαθήματα στο μαιευτήριο, από τις μαίες, έχουμε κάνει ότι είναι δυνατόν για να ενημερωθούμε καλύτερα σε αυτό το άγνωστο αντικείμενο ...
Πολλές φορές στο μαιευτήριο, ανακαλύπτουμε ότι έχουμε οργανώσει την επιστροφή της οικογένειας στο σπίτι, αλλά μας ξέφυγε κάτι μικρό, όπως ... η πρώτη μεταφορά με το αυτοκίνητο ... ή μας λείπει η καλαθούνα ή τελικά χρειάζεται να δίνουμε στο μωρό και "ξένο" γάλα και χρειαζόμαστε δοχείο αποστείρωσης*.
*(μπορούμε πάντα να αποστειρώσουμε με τον παλιό καλό τρόπο: χρειαζόμαστε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (κοχλάζει), τοποθετούμε τα μπιμπερό και τις πιπίλες μέσα και μετά απο 10 λεπτά τα βγάζουμε με μια τσιμπίδα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε μία καθαρή πετσέτα).
Μέσα σε όλη την προετοιμασία λοιπόν, ας τσεκάρουμε και την παρακάτω λίστα:
Μέσα σε όλη την προετοιμασία λοιπόν, ας τσεκάρουμε και την παρακάτω λίστα:
- Παιδίατρος. Μπορείτε να ειδοποιήσετε τον παιδίατρο που έχετε επιλέξει, για την αναμενόμενη ημέρα τοκετού, ώστε να υπολογίσει περίπου πότε θα σας κάνει την πρώτη επίσκεψη στο σπίτι. Είναι μια καλή ευκαιρία να του θέσετε κάποιες απορίες που τυχόν έχετε (θερμοκρασία δωματίου, φανελάκι ή όχι, κάθισμα αυτοκινήτου, επισκέψεις στο νεογέννητο κλπ)
Για τον ύπνο του:
- καλαθούνα ή πορτ-μπεμπέ, ή λίκνο, ή κούνια, ανάλογα αν θέλουμε να κοιμάται δίπλα μας ή στο κρεβάτι του.
- στρωματάκι για την καλαθούνα (αν αποφασίσετε να πάρετε πx από κοκοφοίνικα)
- σεντονάκια Χ 3 (μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε τα σεντόνια του μωρού και τρεις φορές μέσα στην ίδια μέρα)
- κουβερτούλα Χ 3 (μία για το κρεβάτι του, μία για το αυτοκίνητο, μια για τη βόλτα με το καρότσι)
- ενδοεπικοινωνία
- μωρομάντηλα (το απόλυτο αξεσουάρ για τις μητέρες. Μας επιτρέπει να σκουπίσουμε το μωρό μας, τα έπιπλα, τα ρούχα, τα σεντονάκια - μετά από τις χαρακτηριστικές γουλίτσες -)
- φωτάκι νυκτός
Τα ρουχαλάκια του:
- Τις πρώτες μέρες είναι πολύ βολικά τα ολόσωμα φορμάκια (μπορεί να χρειαστείτε και 3 καθημερινές αλλαξιές)
- Γαντάκια για να μην γρατζουνάει το προσωπάκι του
- Σκουφάκι για να μην κρυώνει όταν το βγάλετε από το μαιευτήριο
Το μπάνιο του:
- μπανάκι (βολικά είναι αυτά που ακουμπάνε στα πλαϊνά της μπανιέρας και δεν χρειάζεται να σκύβουμε πολύ)
- σαπουνάκι για νεογέννητα
- θερμόμετρο νερού
- πολλά-πολλά τραγουδάκια και γελάκια
- πετσέτα για το μωρό
- στρωματάκι για να το ακουμπήσουμε μετά το μπάνιο του, είτε στην αλλαξιέρα, είτε στο πλυντήριο, είτε πχ στο κρεβάτι μας
- κρέμα συγκάματος
- πάνες
- ψαλιδάκι για τα νυχάκια
Το φαγητό του:
- πολλά-πολλά πετσετάκια για χρήση σαλιάρας στο μωρό, για να πάρουμε τη γουλίτσα μετά το ρέψιμο, για να ακουμπήσουμε το μωρό στον ώμο μας αφού τοποθετήσουμε πρώτα το πετσετάκι, για να το χρησιμοποιήσουμε σαν "μαξιλάρι" για τις γουλιές που αφήνουν τα μωράκια στο κρεβατάκι τους.
- Αν χρησιμοποιήσετε θήλαστρο και δίνετε στο μωρό σας συμπλήρωμα με μπουκάλι (ή αν δεν θηλάσετε το μωρό και του δίνετε "ξένο" γάλα) θα χρειαστείτε αποστειρωτή
- περίπου 3 μπιμπερό
- ένα καθαριστήρι για μπιμπερό
- τσιμπίδα
- στεγνωτήρι για μπιμπερό
- θήκη μεταφοράς μπιμπερό που διατηρεί την θερμοκρασία (χρήσιμο για τη μεταφορά του γάλακτος, του γιαουρτιού, του εμβολίου κλπ)
- βραστήρας (διευκολύνει απλώς, δεν είναι απαραίτητος)
για τη βόλτα του:
- καρότσι
- σεντονάκι φρεσκοπλυμένο για να ακουμπάει τις πρώτες ημέρες
- κουβερτούλα
- τσάντα του μωρού με : μικρή αλλαξιέρα, πάνες, μωρομάντηλα, κρέμα συγκάματος, πετσετάκι, φορμάκι
- σελτεδάκια (βαμβακερό ύφασμα που από την κάτω όψη είναι αδιάβροχο και μας επιτρέπει να ακουμπήσουμε το μωρό μας παντού χωρίς να φοβηθούμε ότι θα λερωθεί ή θα λερώσει)
- μάρσιπο (ίσως υφασμάτινο σαν προέκταση αγκαλιάς, που μπορεί το μωρό να θηλάσει, να κοιμηθεί, να πάει βόλτα και να ακούει τον χτύπο της καρδιάς της μαμάς του.
- κάθισμα αυτοκινήτου
- σκίαστρο για τα πίσω τζάμια
- μωρομάντηλα
για τους επισκέπτες που θα πάρουν το μωρό αγκαλιά:
- παρεό ή σεντονάκι καθαρό, πλυμένο με πράσινο σαπούνι, για να το ρίξουν πάνω τους πριν πάρουν το μωρό αγκαλιά.
Αυτό που εγώ βγάζω από την λίστα είναι ο μάρσιπος. Θεωρώ πως επιβαρύνει τη μέση της μαμάς ... και ίσως όμως γίνει και συνήθεια του μωρού ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χρήσιμο άρθρο για τις προσεχώς μανούλες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τον μάρσιπο είναι μεν καλός αλλά χρήση με μέτρο γιατί όντως το μωρό συνηθίζει πάνω στην μαμά.
Πέρνα κι από εδώ vivliolatreia να πάρεις το δωράκι σου!
http://didimakia2009.blogspot.com/2011/01/trendy-blog.html