Όλες τις μανούλες απασχολεί το άλλαγμα της πάνας!!! Κι ενώ φαίνεται μια απλή υπόθεση, δεν είναι... Το άλλαγμα της πάνας σχετίζεται άμεσα με τον έλεγχο, αλλά και τη διατήρηση της καλής υγείας του μωρού σας!!! Υπολογίζεται ότι ένα μωράκι από τη γέννησή του μέχρι να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα θα χρειαστεί 6.000 πάνες!!!!!!!!!!!!!!!
Πότε πρέπει να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας;
Μην αμελείτε την αλλαγή πάνας, η οποία πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 ώρες, σε περίπτωση που υπάρχουν μόνο ούρα και αμέσως, όταν το μωράκι έχει αφοδεύσει (κοινώς έχει κάνει κακάκια), για να αποφύγετε τον κίνδυνο ουρολοίμωξης!!!
Πού πρέπει να αλλάζω το μωράκι μου;
Σε μία μαλακή, ζεστή και αδιάβροχη επιφάνεια. Υπάρχουν ειδικές αλλαξιέρες που μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο, αλλά και ένα χαμηλό κρεβάτι είναι ιδανικός (μην ξεχάσετε να βάλετε από κάτω αδιάβροχο σελτεδάκι).
Τι πρέπει να προσέχετε κατά το άλλαγμα της πάνας:
1. Πρέπει να έχετε δίπλα σας όλα τα απαραίτητα αντικείμενα για το άλλαγμα, π.χ. ειδική κρεμούλα για τα συγκάματα, την πάνα, τα μωρομάντιλα ή τα βρεγμένα πετσετάκια κ.τ.λ. Μην τρέχετε τελευταία στιγμή να τα ψάχνετε στην τουαλέτα, στα ντουλάπια κ.τ.λ. και αφήνετε το παιδάκι σας μόνο του...
2. Το σαπούνισμα του ποπού του μωρού σε κάθε άλλαγμα δεν είναι απαραίτητο (όταν δεν έχει κάνει κακά του). Μπορείτε να ανανεώσετε την περιοχή με μωρομάντιλο. Αν, όμως, έχει κάνει κακά του, μην αμελήσετε να σαπουνίσετε με επιμέλεια την περιοχή!!!
3. Μη χρησιμοποιείτε ταλκ! Το ταλκ μπορεί να σχηματίσει κρούστα και να προκαλέσει ερεθισμούς στις δερματικές πτυχές κι έτσι το μωράκι σας θα συγκαεί. Επιπλέον, μπορεί να το εισπνεύσει το μωράκι.
4. Αν έχετε αγοράκι, καλό είναι να καλύψετε το πέος του με ένα καθαρό πανάκι ή πάνα, γιατί συνηθίζουν να ουρούν, όταν το αλλάζετε. Ο δροσερός αέρας τα κάνει να ουρούν :)))))
5. Αν έχετε κοριτσάκι, μην τραβάτε ποτέ τα χείλη του αιδοίου, για να καθαρίσετε το εσωτερικό του. Μπορεί να προκαλέσετε σοβαρό τραυματισμό.
6. Όταν καθαρίζετε το μωράκι σας στην ευαίσθητη περιοχή, η κατεύθυνση των κινήσεών σας να γίνεται πάντοτε από το αιδοίο/ το πέος προς τον ποπό του και όχι το ανάποδο.
7. Να το κρατάτε με το ένα χέρι σας από τις πατουσίτσες του, για να διευκολύνετε το άλλαγμα!
8. Αν έχετε αγοράκι, μην τραβάτε προς τα πίσω την ακροποσθία (το πετσάκι του πέους του), για να μην προκαλέσετε σοβαρό τραυματισμό.
9. Να στεγνώνετε καλά την περιοχή πριν κλείσετε την πάνα!!!Ειδικά τις περιοχές των πτυχώσεων!!! Μην τρίβετε την περιοχή! Ταμπονάρετέ την με μαλακές κινήσεις!
10. Αν το μωρό σας είναι ντυμένο, αφήστε το μόνο με το φανελάκι του, αν είναι χειμώνας ή μόνο με την πάνα, αν είναι καλοκαίρι.
11. Ειδική κρεμούλα για τα συγκάματα να βάζετε στις περιοχές που έρχονται σε επαφή με την πάνα.
12. Αν το μωρομάντιλο ή η μωροπετσέτα λερωθεί με κόπρανα ποτέ μην την χρησιμοποιείτε ξανά στην περιοχή του κόλπου ή της ουρήθρας.
13. Δε θα ήταν κακό- πάντα με την επίβλεψή σας- να το αφήσετε γυμνό από τη μέση και κάτω για λίγα λεπτά, ώστε να αεριστεί η περιοχή. Με αυτό τον τρόπο τα συγκάματα επουλώνονται ευκολότερα!
14. Προσοχή: Πριν αλλάξετε την πάνα, πριν πλύνετε την ευαίσθητη περιοχή του μωρού ή πριν του βάλετε κρεμούλα, πρέπει να έχετε πεντακάθαρα χέρια!
15. Προσέξτε να μη σφίγγετε πολύ τις αυτοκόλλητες ταινίες. Ελέγξτε με την παλάμη σας πόσο σφιχτό είναι το δέσιμό σας!! Ένα σφιχτό δέσιμο μπορεί να προκαλέσει κοιλιακούς πόνους, μέχρι και εμετό!
16. Να προσέχετε πολύ την επιλογή του μεγέθους της πάνας! Δεν πρέπει να είναι ούτε μικρότερη ούτε μεγαλύτερη, γιατί και στις δυο περιπτώσεις θα υπάρξουν διαρροές και το μωράκι σας θα αισθάνεται άβολα!
Τι πρέπει να προσέξετε, όταν θα επιλέξετε την πάνα μιας χρήσης του μωρού σας:
1. Πόσο απορροφητική είναι. Αυτό μπορείτε να το ελέγξετε κοιτώντας πόσο στεγνό κρατά τον ποπό του μωρού σας.
2. Αν είναι άνετη γύρω από τα πόδια κι αν εφαρμόζει καλά στο σώμα του.
Tip: Όταν αλλάζετε το μωράκι σας μη δυσανασχετείτε, να του μιλάτε με γλυκιά φωνούλα, να του γελάτε, να του τραγουδάτε κι έτσι κι αυτό θα το διασκεδάζει και το άλλαγμα θα γίνεται ευκολότερο και για εκείνο και για εσάς!
Στο Libero Club θα γνωρίσετε τους καλύτερους ειδικούς στα θέματα ανατροφής των παιδιών - άλλους μπαμπάδες και μαμάδες. Εντοπίστε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο για το δικό σας στάδιο και μοιραστείτε συμβουλές
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εμπειρίες - όλοι ανυπομονούν να σας γνωρίσουν!
αλλαγή πάνας | Βρεφικές Πάνες