Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Μαμά στα 20

Το κουδούνι της μητρότητας δεν αναγνωρίζει ηλικίες και μπορεί να χτυπήσει την πόρτα μας ακόμη και στα 20. Γιατί μια κοπέλα μόλις δυο δεκαετιών να επιλέξει την μητρότητα; Ποιά οφέλη θα αποκομίσει από αυτή της την επιλογή, αλλά και ποιες παραμέτρους πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της πριν το μεγάλο βήμα; Ας δούμε τα υπερ και τα κατά μιας πολύ σημαντικής απόφασης.

Ήρθε η στιγμή της αλήθειας. Τα χέρια μου τρέμουν, τα μάτια μου θολώνουν. Καθώς κάνω τεστ μυωπίας διαβάζοντας τις ετικέτες από τα σαμπουάν, σιγά-σιγά ξεπροβάλλει μπροστά μου μια γαλάζια γραμμή. Το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό. Είμαι έγκυος!! Είμαι έγκυος; Δεκέμβριος, Ιανουάριος…Ιούνιος. Δεν γίνεται να γεννήσω τον Ιούνιο, δίνω το τελευταίο μου μάθημα για πτυχίο!

Γιατί μια κοπέλα ετών 20 επιλέγει να γίνει μητέρα;
-Βλέπω παντού μωρά. Υπάρχουν κοπέλες που στη δεκαετία των 20 βλέπουν γύρω τους μωρά και οικογένεια. Μετά από τον ρόλο της μαθήτριας θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στο έργο που λέγεται «Μητέρα». Θέλουν να γίνουν μητέρες και αυτό τους αρκεί. Αφού λοιπόν έχει γίνει αυτοσκοπός ζωής ακολουθούν την παροιμία «ή μικρός μικρός παντρέψου ή μικρός καλογερέψου» και αποφασίζουν να δημιουργήσουν οικογένεια σε μια σχετικά μικρή ηλικία.
-Έτυχε. Η ελλιπής ενημέρωση πάνω στο θέμα της αντισύλληψης έχει σαν αποτέλεσμα πολλά κορίτσια να μένουν έγκυες σε μικρές ηλικίες. Αντίθετες στην έκτρωση, αποφασίζουν να κρατήσουν το μωρό.


Μαμά στα 20..γιατί ναι!
-Τώρα είναι η καλύτερη ώρα. Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την μητρότητα. Η καλύτερη ηλικία για να γίνεις μητέρα είναι μεταξύ των 20 με 29, όπου τα ωάριά μας κάνουν πάρτι.
-Κλείνουμε την ψαλίδα. Με τη μητρότητα στα 20 μειώνουμε το χάσμα μεταξύ γονιού και παιδιού. Η νέα μητέρα μεγαλώνει στην ουσία μαζί με το παιδί της, αλλά ωριμάζει πολύ πιο γρήγορα από όποια συνομήλικη της.
-Δεύτερη εφηβεία. Όταν θα είμαστε 40 ετών το παιδί μας θα είναι 20 οπότε θα ζήσουμε την δεύτερη εφηβεία μας χωρίς υποχρεώσεις και νταντέματα.
-Μέσα στη μόδα. Σε λίγα χρόνια θα μοιραζόμαστε τα ίδια πράγματα με την κόρη μας ή θα βλέπουμε τις καινούργιες ταινίες με το γιο μας και θα είμαστε ενημερωμένες για κάθε καινούργιο μουσικό σχήμα ή gadget.


Μαμά στα 20…γιατί όχι!
-Στις νεαρές ηλικίες υπάρχει η περίπτωση ο τοκετός να μην εξελιχθεί κανονικά ή να υπάρχει καθυστέρηση στον τοκετό.
-Η μικρή διαφορά ηλικίας μεταξύ μητέρας και παιδιού μπορεί να λειτουργήσει σαν δίκοπο μαχαίρι. Ένα παιδί έρχεται στη θέση να μεγαλώσει ένα παιδί. Ένα κορίτσι 20 ετών μπορεί να μην καταλάβει τη βαρύτητα και την σοβαρότητα της κατάστασης με αποτέλεσμα να μην θέσει τις σωστές βάσεις στην ανατροφή του παιδιού και να το δει σαν παιχνίδι.
-Ένα κορίτσι στα 20 χρόνια του δεν έχει ακόμα κατασταλάξει για το τι θα κάνει στη ζωή της. Είναι άραγε στη θέση να πάρει μια τόσο σοβαρή απόφαση; Η απόφαση που θα πάρει τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι παρορμητική και αυτό θα έχει αντίκτυπο στο παιδί.
-Καριέρα ώρα μηδέν. Όταν επιλέξεις να κάνεις παιδί σε μικρή ηλικία κάποια πράγματα θα πάνε λίγο πίσω. Σχολή, πτυχίο, καριέρα. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η ανατροφή του παιδιού και όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.


Το πριν & το μετά
Πριν :
Το καθημερινό μου πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινό ξύπνημα, γυμναστήριο, μάθημα στο πανεπιστήμιο, καφές με τις κολλητές και συζήτηση για τα sos θέματα της εξεταστικής. Ένα γρήγορο μπανάκι μετά τα ψώνια και η μέρα τελειώνει με ένα χαλαρό ποτό στο γνωστό μας στέκι. Τώρα όμως δεν είμαι πια μόνη. Το καθημερινό μου πρόγραμμα είναι πια για δύο.
Μετά:
1. Ξύπνημα κατά τις 8 για το καθιερωμένο breakfast. Στο βραστήρα βράζει νερό για το γάλα του μωρού και δίπλα ευωδιάζει ο γαλλικός καφές με άρωμα βανίλια.
2. «Δεν προλαβαίνω να πάω γυμναστήριο!» Συνδυάζουμε την γυμναστική μας με την πρωινή βόλτα του μωρού. Φόρμα, αθλητικά, καρότσι και φύγαμε.
3. Μάθημα στο πανεπιστήμιο. Δυστυχώς το μωρό μας όσο έξυπνο και αν είναι, είναι λίγο μικρό για να παρακολουθήσει οποιαδήποτε διάλεξη στο πανεπιστήμιο. Για λίγους μήνες ας αρκεστούμε στις σημειώσεις των συμφοιτητών μέσω mail.
4. Καφές με τις κολλητές. Φυσικά και το ραντεβού για τον απογευματινό καφέ δεν θα αλλάξει. Μόνο που …. Μόνο που εμείς και οι φίλες μας θα πιούμε τον καφέ μας στον πιο μοδάτο παιδότοπο της περιοχής μας.
5. Νυχτερινή έξοδος. Μετά από μια τόσο κουραστική μέρα, δεν νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να πάμε για ένα χαλαρό ποτό. Ώρα για ύπνο λοιπόν γιατί αύριο είναι μια καινούργια μέρα.

«Το βλέπω . . .αλλάζεις»
Αρκετά βέβαια πράγματα είναι αυτά που θα αλλάξουν με την έλευση του μωρού στο σπίτι. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω:
1. Το αποθηκευμένο νούμερο στον αριθμό 1 του κινητού δεν είναι πια της κολλητής μας αλλά του παιδιάτρου.
2. Δεν προσπερνάμε τα καταστήματα με τα μωρουδιακά αλλά αντίθετα σπαταλάμε αρκετή ώρα μέσα σε αυτά.
3. Ατάκες του στυλ … «όταν μεγαλώσω και κάνω παιδί…» ανήκουν πια στο παρελθόν.
4. Συγγενείς και φίλοι δεν μπορούν να τηλεφωνούν όποτε θέλουν. Ώρες επικοινωνίας, ώρες καταστημάτων που δεν κοιμάται το μωρό!!
5. Ξέφρενα πάρτι και συνεστιάσεις στο σπίτι μέχρι αργά το βράδυ ανήκουν στο παρελθόν.
6. Απρογραμμάτιστες μονοήμερες εξορμήσεις και κάμπινγκ τα ξεχνάμε. Δεν έχουμε να δώσουμε λογαριασμό μόνο στον εαυτό μας.
7. Το αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου από «Προσοχή, v.i.p!» θα γίνει «Προσοχή, μωρό στο αυτοκίνητο»

«Μανούλα»
Η πρώτη λέξη που ανυπομονούμε να ακούσουμε από το στόμα του μικρού μας είναι «μαμά». Μέχρι όμως να το ακούσουμε θα το έχουμε πει εμείς περισσότερες φορές.
Η βοήθεια και η συμπαράσταση από το οικογενειακό μας περιβάλλον είναι απαραίτητη. Από το πρώτο του γεύμα μέχρι και το πρώτο του μπάνιο θα χρειαστούμε κάποιον δίπλα μας να μας καθοδηγήσει. Και ας μην ξεχνάμε πως όταν κάνει το πάρτι γενεθλίων της η κολλητής μας θα πρέπει να είμαστε παρούσες όπως κάθε άλλη χρονιά . Άρα ποιος θα κρατήσει το μωρό; Η μανούλα θα κρατήσει το μωρό ποιος άλλος.

Στον αντίποδα το οικογενειακό περιβάλλον είναι ίσως αυτό που μπορεί να επικρίνει και να κατακρίνει την απόφασή μας να κρατήσουμε το μωρό σε τόσο νεαρή ηλικία. Οι γονείς είναι συνήθως αυτοί που εναντιώνονται στην απόφαση ενός κοριτσιού να κρατήσει το μωρό σε τόσο μικρή ηλικία. Οι γονείς πιστεύουν ότι κάνοντας κάτι τέτοιο βάζεις τέλος στις σπουδές σου, την καριέρα σου. Θεωρούν ότι είσαι ακόμα παιδί και ίσως ανώριμος για να μπορέσεις να μεγαλώσεις ένα παιδί.

Ο αριθμός των κοριτσιών που μεγαλώνουν μόνες τους το παιδί τους δεν είναι καθόλου αμελητέος. Κατά βάση ανύπαντρες μητέρες ή νεαρές μητέρες που δεν έχουν καμία βοήθεια βρίσκουν καταφύγιο σε ειδικά κέντρα όπου φροντίζουν της ανύπαντρες μητέρες και τα παιδιά τους. Τα κέντρα βοηθούν παρέχοντας στέγη, τροφή και πάνω απ όλα ψυχολογική στήριξη.

Νέες μητέρες του κόσμου
-Το τίτλο της νεότερης μητέρας στον κόσμο κατέχει η Lina Medina από το Περού, η οποία σε ηλικία 5 χρονών το Μάιο του ’39 γέννησε ένα υγιέστατο γιο. Η Lina Medina είχε σε ηλικία 8 μηνών την πρώτης εμμηνορύση ενώ στην ηλικία των 5 ετών τα οστά της λεκάνης της ήταν ήδη ώριμα.
-Μητέρα στα 15 χρόνια της έγινε η Σάντελ από τη Βρετανία το Φεβρουάριο του 2009. Το θέμα απασχόλησε τόσο τα βρετανικά όσο και τα διεθνή μέσα για πολύ καιρό. Το θέμα δεν ήταν τόσο το νεαρό της ηλικίας της αλλά η πατρότητα του μωρού που ήταν αμφισβητούμενη.
-Μητέρα τριδύμων σε ηλικία 16 ετών έγινε τον Δεκέμβρη του 2008 η Έιμι Σμιθ . Η Έιμι θα μεγαλώσει τα τρίδυμα της με τον 17χρονο σύντροφό της στην περιοχή του Μίντελσμπρο.


«Στα 22 μου χρόνια είμαι μητέρα ενός 2χρονου κοριτσιού. Το καλοκαίρι του 2007 καθώς μάθαινα ότι ήμουν στις πρώτες θέσεις εισαγωγής του πανεπιστημίου έμαθα ότι είμαι έγκυος. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή σοκαρίστηκα. Οι προβληματισμοί και τα διλήμματα πολλά. Η πρώτη μου δουλειά ήταν να το συζητήσω με τον σύντροφό μου και την οικογένεια μου. Και οι δύο ήταν δίπλα μου σε όποια απόφαση και αν έπαιρνα. Αποφάσισα να κρατήσω το μωρό. Σήμερα δεν την αλλάζω με τίποτα. Ο πρώτος άνθρωπος που μου έφερε λουλούδια στην αποφοίτησή μου ήταν η κόρη μου. Μια αγκαλιά και ένα φιλί ήταν αρκετά για να ξεχάσω τις όποιες δυσκολίες. Δεν ήταν εύκολο να συνδυάσω και τους δύο ρόλους. Ήταν δύσκολο το παραδέχομαι.» Πέννυ 22 χρονών.
http://www.babyspace.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου