Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

Πώς μεγαλώνει ένα μοναχοπαίδι

Κλινική Παιδοψυχολόγος
Φανή Λούγκλου

Το παιδί, μοναχοπαίδι ή όχι, μεγαλώνει σωστά όταν βρίσκεται σε υγιές περιβάλλον με συνειδητοποιημένους γονείς. Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός παιδιών για μια οικογένεια. Οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν από κοινού για το πόσα παιδιά θα αποκτήσουν.

Οδηγίες για γονείς μοναχοπαιδιών

Παίξτε με το παιδί.
Κάποιες φορές είστε η μόνη του επιλογή. Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που μπορείτε να παίξετε μαζί του.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί συναναστρέφεται συχνά με παιδιά της ηλικίας του.
Μην ενδίδετε στις απαιτήσεις του. Όταν υπάρχουν λίγα άτομα στην οικογένεια, είναι εύκολο να ξεφύγουμε και να ενδώσουμε στις απαιτήσεις του παιδιού. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν πρόγραμμα και κανόνες στο σπίτι που βάζουν όρια στο παιδί και εσάς.
Μάθετε στο παιδί να μοιράζεται και να σέβεται τα πράγματα και τον χώρο των άλλων, ξεκινώντας από το σπίτι.
Μην είστε υπερπροστατευτικοί. Το μοναχοπαίδι συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει αρκετός χρόνος να ασχοληθούμε μαζί του και πολλές φορές δεν του αφήνουμε πρωτοβουλίες και χώρο να αναπτύξει τις ικανότητές του.

Τι επιπτώσεις έχει η υπερπροστατευτικότητα των γονιών και του οικογενειακού συνόλου στον χαρακτήρα ενός παιδιού που δεν έχει αδέλφια;
Η υπερπροστατευτικότητα δημιουργεί προβλήματα σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν είναι μοναχοπαίδια ή όχι. Δεν τα αφήνει να αναπτυχθούν, να μάθουν να παίρνουν πρωτοβουλίες, να είναι υπεύθυνα, να έχουν υπομονή και επιμονή και να στηρίζονται στα πόδια τους. Είναι όμως πιο εύκολο να είμαστε υπερπροστατευτικοί απέναντι στο μοναχοπαίδι γιατί έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας να του αφιερώσουμε. Έτσι αναλαμβάνουμε πολλές από τις ευθύνες του. Τα παιδιά αισθάνονται ότι πνίγονται και γίνονται αντιδραστικά ή εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια και γίνονται παθητικά. Συνήθως η υπερπροστατευτικότητα προέρχεται από το φόβο της οικογένειας μην πάθει κακό το παιδί, να μην στεναχωρηθεί, να μην κλάψει, να μη νιώσει στερημένο, κτλ. Η υπερπροστατευτικότητα είναι πολλές φορές η έκφραση της ανασφάλειας των γονιών και θα πρέπει να αποφεύγεται σε όλες τις περιπτώσεις.

πηγή: www.babyspace.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου