Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

3-6 μηνών Συμπεριφορά


Όσο ο μικρός μεγαλώνει, θα αρχίσει να κάνει ήχους όπως «μπαχ – μπαχ» «ντα – ντά» και «μα-μα-μα». Αυτό ονομάζεται μπαμπάλισμα και είναι η αρχή της ομιλίας. Σιγά σιγά το μωρό σας γίνετε πιο κοινωνικό, κλωτσάει τα πόδια του και κυματίζει τα χέρια του κάθε φορά που βλέπει γνώριμα του πρόσωπα. Ακόμα, εάν ακούσει κάποιο ήχο θα στρίψει το κεφάλι του προς την μεριά όπου έρχεται ο ήχος. Είναι σημαντικό να είστε γενναιόδωροι και χαλαρωμένοι όσο τον φροντίζετε. Τo άγγιγμα σας και η φωνή σας το βοηθάνε να μάθει να χαλαρώνει και να απολαμβάνει την ζωή.

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ

•Να αναζητά παιχνίδια ή α ανθρώπους
•Να γελάει δυνατά
•Να κυλιέται κάτω
•Να κρατάει το κεφάλι του σταθερό
•Να προσέχει μικρά αντικείμενα
•Να σηκώνεται στηριζόμενο στα χέρια του
•Να κάθεται ίσια με βοήθεια
•Ξεκινάει να συγκεντρώνει την προσοχή του σε ασπρόμαυρα σχέδια

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ
- Κρατάτε πάντα καλά το μωρό σας όταν του δίνετε να πιει από το μπουκάλι. Μην ανασηκώνετε το μπουκάλι με την βοήθεια μαξιλαριών ή άλλων αντικειμένων.
- Όταν το μωρό σας θέλει να καθίσει κάπου μετακινήστε όλα τα παιχνίδια έτσι ώστε μην σκοντάψει πάνων τους.
- Θυμηθείτε να κρατάτε το μωρό σας μαλακά με ήρεμες κινήσεις ακόμα και αν παίζει. Το να κουνάς ένα μωράκι ή να πετάς στο αέρα μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ Η' ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ
1.Μικρές κουδουνίστρες
2.Μικρά μαλακά μπαλάκια
3.Χρωματιστές εικόνες που τις κόβετε και τις τοποθετείται στους τοίχους
4.Μουσικά κουτιά
5. Μαλακά παιχνίδια τα οποία μπορεί να ζουλάει.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΣΩΣΤΑ

1. Διαβάστε του. Κρατήστε το παιδί στην αγκαλιά σας και κρατήστε το βιβλίο έτσι ώστε να μπορεί να βλέπει τις εικόνες. Αλλάξτε την φωνή σας για να δείξετε την χαρά τη λύπη ή και άλλα συναισθήματα, και ακόμα προσποιηθείτε ότι είστε κάποιος από τους χαρακτήρες της ιστορίας. Δείξτε του χαρακτήρες του βιβλίου και συζητήστε για το τι κάνουν.
2. Κρατήστε το στα χέρια σας και χορέψτε μαζί αργά. Θα του αρέσει η κίνηση και η οικειότητα.
3. Σιγουρευτείτε ότι βρίσκεται σε ένα ασφαλές μέρος όπως πχ πάνω σε μια κουβέρτα όταν το αφήνετε να κάθετε στο πάτωμα. Τώρα μπορεί να γυρίσει γύρω γύρω ελεύθερα εξασκώντας τα πόδια της και τα χέρια της.
4. Όταν το μωρό ακούσει φωνές στο σπίτι πείτε του από πού προέρχονται, για παράδειγμα δείξτε του την μηχανή του ποπ κορν, την μουσική που παίζει στο ράδιο, τα πουλιά που τραγουδούν ή το αεροπλάνο που πετάει.
5. Χαϊδέψτε το όταν κλαίει. Πρώτα ελέγξτε να δείτε ένα είναι πεινασμένος ή βρεγμένος. Και αν είναι, φροντίστε τον. Εάν ακόμα κλαίει, αλλάξτε του θέση ή περπατήστε μαζί του μπουσουλώντας. Τρίψτε του το στομαχάκι ή την πλάτη για να τον μαλακώσετε. Τραγουδήστε του ή μιλήστε του όσο το καλμάρετε.
6. Μιλήστε του όσο είναι ξύπνιος. Μιλήστε του για αυτά που κάνετε κάθε στιγμή. Για παράδειγμα πείτε του «η Μαμά σκουπίζει το πάτωμα ώστε το σπίτι να είναι καθαρό και όμορφο».
7. Τοποθετείστε πάνω από το κρεβάτι του μικρού φωτογραφίες από εσάς, αυτόν και όλη την οικογένεια.
8. Αλλάζετε τις φωτογραφίες με εικόνες από αντικείμενα όπως φορτηγά, κούκλες, ζώα, ή ακόμα και απλά ασπρόμαυρα σχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου