Οι ώριμες μαμάδες ανατρέπουν τα προγνωστικά για την υπογονιμότητα και αποστομώνουν τις στατιστικές με μια πολύ συναισθηματική απάντηση: για το δώρο της μητρότητας ποτέ δεν είναι αργά. Γνωρίζουμε τα υπερ και τα κατά αυτής της επιλογής και μαθαίνουμε ποιες σταρ του Χόλλυγουντ έγιναν με επιτυχία μαμάδες στα 40 (και άνω)!
4 λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες καθυστερούν να γίνουν μαμάδες
-Κάποιες ρομαντικές περιμένουν χρόνια για να συναντήσουν τον ιδανικό σύντροφο, δηλαδή εκείνον που θα αξίζει πραγματικά να γίνει -εκτός από συναρπαστικός συγκάτοικος- πατέρας των παιδιών τους.
-Οι πιο φιλόδοξες αφοσιώνονται πρώτα στις σπουδές τους και αργότερα στην καριέρα, δουλεύοντας σκληρά για να κερδίσουν το στοίχημα της καταξίωσης. Δεν έχουν χρόνο για γάμους και παιδιά, δεν είναι γι αυτές πρώτη προτεραιότητα.
-Πολλές γυναίκες παντρεύονται νωρίς αλλά χωρίζουν και νωρίς, χωρίς να αποκτήσουν παιδιά. «Ευτυχώς» λένε τότε οι άλλοι, «σκέψου να είχες και παιδιά!» συνδέοντας υποχρεωτικά τη μητρότητα με τον μύθο του ευτυχισμένου γάμου.
-Και βέβαια είναι αρκετές οι γυναίκες που δεν παντρεύονται καθόλου για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Ξέρουν πως για τη μητρότητα μπορεί να μετανιώσουν, αλλά όχι για τον γάμο.
Πόσο δύσκολο είναι όμως να γίνεις μαμά στα 40 σου; Μήπως είναι και επικίνδυνο;
Ώριμη μαμά-Μαμά στα 40: προβλήματα και λύσεις.
-Σύμφωνα με τους γιατρούς η πραγματικότητα είναι σκληρή για τις γυναίκες μετά τα 35. Μια γυναίκα στα 40 της έχει 5% πιθανότητες να μείνει έγκυος σε κάθε κύκλο, ενώ είχε 25% στα 30 της. Το ίδιο ποσοστό στα 45 σχεδόν μηδενίζεται.
-Μετά τα 35 η ποιότητα των ωαρίων φθίνει, η ωορρηξία δεν συμβαίνει κάθε μήνα και παράλληλα μπορεί να προκύψουν δεκάδες άλλα μικροπροβλήματα που καθυστερούν, εμποδίζουν ή και απαγορεύουν τη σύλληψη όπως τα μικρόβια, οι συμφύσεις στις σάλπιγγες, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα και τόσα άλλα.
-Από την άλλη, η συγγραφέας Ελίζαμπεθ Γκρέγκορυ στο βιβλίο της με τίτλο «Έτοιμες. Γιατί οι γυναίκες αγκαλιάζουν τη νέα αργοπορημένη μητρότητα» (Ready: Why Women are Embracing the New Later Motherhood) υποστηρίζει πως η μητρότητα στα 40 είτε μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δωρεάς ωαρίων, παρένθετης μητέρας είτε με φυσική, αυτόματη σύλληψη (που δεν είναι σπάνια) είναι μια νέα πραγματικότητα που απαντάει σε όλες τις προειδοποιήσεις των γιατρών σχετικά με τη μείωση της γονιμότητας λόγω της ηλικίας.
-Όσες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και να εφευρεθούν δεν θα δώσουν ποτέ τις εγγυήσεις επιτυχίας που θα επιτρέψουν στις γυναίκες να αναβάλλουν τη μητρότητα χωρίς φόβο. Το ασφαλές είναι να κάνεις το πρώτο σου παιδί μέχρι τα 35. Αν τα περάσεις, θα πρέπει να είσαι έτοιμη για όλα.
-Δεν μπορείς να αλλάξεις την ηλικία σου, αυτό είναι βέβαιο. Αλλά μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου. Κρατώντας τον εαυτό σου σε φόρμα με υγιεινή διατροφή, άσκηση και χωρίς καταχρήσεις μπορείς να συλλάβεις και να φέρεις στον κόσμο ένα υγιές μωρό ακόμα και αν έχεις περάσει τα σαράντα. Η εγκυμοσύνη δεν θα σε διαλύσει όπως ίσως φοβάσαι, αντίθετα θα σε ομορφύνει και θα σου χαρίσει χρόνια.
-Το 2006 οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ δημοσίευσαν μια έρευνα που αποδείκνυε πως οι γυναίκες που γίνονταν για πρώτη φορά μητέρες στα σαράντα τους έβλεπαν λόγω των οιστρογόνων σημαντική ανανέωση στο δέρμα και τα μαλλιά τους ενώ και ο οργανισμός τους παρουσίαζε μεγαλύτερη προστασία από την οστεοπόρωση. Ενδιαφέρον επίσης είχε και το συμπέρασμα πως οι μεγαλύτερες μητέρες ακολουθούσαν πιο υγιεινό τρόπο ζωής (προστατεύοντας τον εαυτό τους για να προστατεύσουν τα παιδιά τους)
-Ο Thomas Perls γιατρός του Harvard Medical School διατύπωσε σε έρευνά του το συμπέρασμα: ο αριθμός των γυναικών που έγιναν μητέρες στα σαράντα τους και ήταν τέσσερις φορές πιθανότερο να φτάσουν στα εκατό χρόνια ζωής, είναι ένας αριθμός έκπληξη.
Αν γίνεις μαμά στα 40
5 πλεονεκτήματα και 5 μειονεκτήματα που πρέπει να σκεφτείς σοβαρά αν αναβάλλεις τη μητρότητα για τα 40 σου:
+ ΥΠΕΡ
- Δεν έχεις απωθημένα, φιλοδοξίες που δεν ικανοποίησες, εξόδους και ταξίδια που στερήθηκες. Δεν θα νιώσεις ποτέ ότι θυσιάστηκες για να μεγαλώσεις το παιδί σου.
- Περνάς συνειδητά περισσότερο χρόνο με το παιδί γιατί θέλεις να έχεις ενεργό ρόλο στην ανατροφή του. Μπορείς να επιλέξεις ακόμα να μείνεις στο σπίτι για να το μεγαλώσεις, εφόσον τα οικονομικά σου είναι σε καλύτερη κατάσταση.
- Η μητρότητα στα 40 λειτουργεί ως «φυσικό λίφτινγκ» αρκεί να προσέξεις το βάρος σου και να αλλάξεις τρόπο ζωής πριν από την εγκυμοσύνη.
- Ως μαμά θα είσαι πιο ψύχραιμη και πιο ικανή να αντιμετωπίσεις κρίσεις, να λύσεις προβλήματα και να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.
- ΚΑΤΑ
- Αγχώνεσαι περισσότερο για την εγκυμοσύνη γιατί νιώθεις συνεχώς να στενεύει το χρονικό περιθώριο. Μια αποβολή μπορεί να είναι η τελευταία χαμένη ευκαιρία για σένα –και το ποσοστό των αποβολών αυξάνεται με την ηλικία.
-Κουράζεσαι με το μωρό και τη φροντίδα του περισσότερο από μια νεότερη μαμά.
- Θα υποβληθείς σε πολλές ιατρικές εξετάσεις ώσπου οι γιατροί να βεβαιωθούν ότι το μωρό είναι υγιές. Το ποσοστό των χρωμοσωμικών ανωμαλιών αυξάνεται με την ηλικία.
- Είναι αντικειμενικά πιο δύσκολο να ξαναβρείς τη γραμμή σου μετά τη γέννα. Ακόμα και αν χάσεις γρήγορα τα κιλά, θα είναι δύσκολο να πολεμήσεις τη χαλάρωση.
-Το χρονικό περιθώριο στενεύει δραματικά αν θέλεις να αποκτήσεις δεύτερο ή τρίτο παιδί. Αλλά η σύλληψη μετά την πρώτη γέννα, θα είναι ευκολότερη.
Σαραντάρες μαμάδες από το Χόλιγουντ
Στο Χόλιγουντ που λατρεύει τις ιστορίες με happy ending αλλά και που φημίζεται για τους καλούς γιατρούς του, υπάρχουν πολλές celebrities που έγιναν μαμάδες μετά τα 40 τους.
- Η Χόλυ Χάντερ απόκτησε δίδυμα αγοράκια στα 47 της.
- η Ιμάν, σύζυγος του Ντέιβιντ Μπόουι, στα 45 της έκανε κόρη.
- η Μάρσια Κρος στα 44 και γέννησε δίδυμα κοριτσάκια.
- Η Τζίνα Ντέιβις στα 46 της απόκτησε το πρώτο της παιδί (κοριτσάκι) και στα 48 της δίδυμα αγοράκια.
- Η Σούζαν Σαράντον απόκτησε τον πρώτο της γιο στα 42 της και τρία χρόνια αργότερα τον δεύτερο.
- Η Έμα Τόμσον στα 49 της απόκτησε το πρώτο της παιδί, ένα κοριτσάκι, εννέα ετών σήμερα.
- Το καλοκαίρι που πέρασε στη λίστα προστέθηκε και η Νικόλ Κίντμαν η οποία απόκτησε το πρώτο βιολογικό της παιδί, ένα κοριτσάκι, στα 41 της χρόνια.
Μαθηματικά για μαμάδες
-Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία της Eθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας, το 1979 οι γυναίκες που γεννούσαν σε ηλικία πάνω από 30 ετών αντιπροσώπευαν το 22,5%, ποσοστό που το 1989 έφθασε στο 25,7% για να εκτιναχθεί το 1999 στο 41,9%.
-οι μητέρες άνω των 40 παρουσιάζουν συχνότερα διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη τους και γεννούν συχνότερα με καισαρική τομή.
-μια γυναίκα στα 25 της έχει 1 πιθανότητα στις 1500 να γεννήσει παιδί με σύνδρομο Down, ποσοστό που ανεβαίνει σε 1 στις 300 μετά τα 35 και σε 1 στις 30 στα 45.
- ωστόσο το 96% των νεογέννητων είναι απολύτως υγιή κατά τη γέννησή τους.
http://www.babyspace.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου