Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Στρες και γονιμότητα

Το στρες εμποδίζει τη σύλληψη, υποστηρίζει νέα βρετανική έρευνα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν όταν διανύουν φάσεις έντονου στρες, εξαιτίας των μεγαλύτερων επιπέδων ενός ενζύμου που σχετίζεται με το άγχος και που ονομάζεται άλφα-αμυλάση (alpha-amylase).
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 274 που έκαναν προσπάθειες να κάνουν απογόνους. Όλες είχαν σταθερό κύκλο και δεν υπήρχε ιστορικό υπογονιμότητας σε κανέναν από τους συντρόφους. Ανά τακτά διαστήματα οι γυναίκες υποβάλλονταν σε συγκεκριμένες εξετάσεις ανίχνευσης του προαναφερόμενου ενζύμου. Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα άλφα αμυλάσης είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν συγκριτικά με εκείνες που το ένζυμο εμφανιζόταν στον οργανισμό τους σε χαμηλά επίπεδα.
Η επιστημονική εξήγηση είναι ότι το περιβόητο –πλέον- ένζυμο καθυστερεί την κίνηση του γονιμοποιημένου ωαρίου προς την μήτρα της γυναίκας με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η αναπαραγωγή και η επιτυχής εμφύτευση του εμβρύου που θα επιτρέψει την ανάπτυξή του.
Η χαλάρωση λοιπόν και η ηρεμία της γυναίκας που θέλει να συλλάβει είναι απαραίτητη και πρέπει να επιδιώκεται στο περιβάλλον όπου ζει και εργάζεται.

Πηγή: www.webmed.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου