Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010

Μαμά στα 30

Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν. Η ιδανική ηλικία για να γίνει μια γυναίκα μητέρα είναι από τα 20 ως τα 35. Προτεινόμενη και προτιμώμενη ηλικία τεκνοποίησης, σύμφωνα με τους γυναικολόγους, είναι μέχρι τα 30 χρόνια, όταν δηλαδή η ικανότητα σύλληψης φτάνει στο 25%, ενώ οι κίνδυνοι ανωμαλιών στο έμβρυο και την κύηση είναι σαφώς μικρότεροι σε αυτή την ηλικία από ότι στις επόμενες δεκαετίες της ζωής της γυναίκας.

Τα υπέρ
-Οι γυναίκες που γίνονται μητέρες στα 30 έχουν μεγαλύτερες αντοχές και ενέργεια ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στις απαιτήσεις που φέρνει ο ερχομός του νεογέννητου μωρού, σε σχέση με την μητέρα μετά την ηλικία των 40.

-Η μικρή ηλικία της μαμάς συνεπάγεται μικρής ηλικίας παππούδες και γιαγιάδες που θα μπορούν να βάλουν ένα χεράκι στο μεγάλωμα του παιδιού, όταν έρθει η ώρα.

-Η μητέρα που διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής της είναι σαφώς ωριμότερη και πιο κατασταλαγμένη στις αποφάσεις της, οπότε μπαίνει στη φάση της μητρότητας πιο δυναμικά σε σχέση με εκείνη της προηγούμενης δεκαετίας.

-Συγκριτικά με την ηλικία μετά τα 40, η γυναίκα αυτής της δεκαετίας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συλλάβει και να προχωρήσει προς τη γέννα χωρίς προβλήματα και επιπλοκές.

Τα κατά
-Η γυναίκα που βρίσκεται στις αρχές της δεκαετίας των 30 συνήθως δεν έχει ολοκληρώσει τα επαγγελματικά της σχέδια, οπότε η μητρότητα ενδεχομένως να βάλει πρόωρη φραγή σε κάποια από τα όνειρά της.

- Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα ίσως εισέλθει στη φάση της μητρότητας με ελλείψεις και απωθημένα, γεγονός που καθιστά «εύθραυστη» τη συνολική κατάσταση της νέας οικογένειας.

-Η μη ολοκλήρωση των επαγγελματικών σχεδίων, ενδεχομένως να έχει και οικονομικές προεκτάσεις.

-Η επιθυμία της γυναίκας να κυνηγήσει τα όνειρά της για καριέρα και επαγγελματική καταξίωση, μπορεί να την οδηγήσει σε υπερπροσπάθεια να τα προλάβει όλα. Το άγχος αλλά και η έλλειψη χρόνου θα έχει αντίκτυπο και στο παιδί.

-Μετά τα 35 χρόνια αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθούν διάφορα προβλήματα και επιπλοκές στην διάρκεια της κύησης, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία

«Έκανα το πρώτο μου παιδί όταν ήμουν 31. Η εγκυμοσύνη μου εξελίχθηκε ομαλά, στην γέννα δεν είχα κανένα πρόβλημα και το παιδί μου χαίρει άκρας υγείας. Θυμάμαι πώς όταν έμαθα ότι είμαι έγκυος είχα πανικοβληθεί. Νόμιζα ότι είμαι πολύ μικρή, ότι δεν έχω ακόμη σταθεροποιηθεί ως προς τα επαγγελματικά μου, ο άνδρας μου -που επίσης είχε την ίδια ηλικία- το ίδιο, φοβόμουν ότι είχαμε βιαστεί. Όταν γεννήθηκε η κόρη μου και άρχισε το...ατελείωτο τρέξιμο, κατάλαβα ότι είχα πάρει τη σωστή απόφαση και πως θα ήταν λάθος να είχα καθυστερήσει. Το μεγάλωμα ενός παιδιού απαιτεί χρόνο, είναι κουραστικό και θέλει τρομερή ενέργεια. Σήμερα, που η κόρη μου είναι πια 4 ετών και τα δύσκολα έχουν περάσει, νομίζω ότι δεν θα είχα τη δυνατότητα να αντιμετωπίσω την κατάσταση ‘Μητέρα’ με την ίδια αφοσίωση, να δώσω την ίδια ενέργεια, να έχω την ίδια υπομονή, να παίζω μαζί της, να τρέχω, να αντέξω τα ξενύχτια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου