Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Κάνει να πάρει βιταμίνες το παιδί;

Κάνει να πάρει βιταμίνες το παιδί;
Γράφει ο Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Τα παιδιά που καταναλώνουν μια ισορροπημένη διατροφή, άρα θεωρητικά παίρνουν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται από τα τρόφιμα, συνήθως δεν χρειάζονται απαραίτητα κάποιο συμπλήρωμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κακό, αν ακολουθηθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

Βέβαια, μερικές από τις τροφές που ήδη τρώει το παιδί σας έχουν εμπλουτισθεί με συμπληρωματικές βιταμίνες και μέταλλα. Το γάλα έχει επιπλέον βιταμίνη D, σε πολλά δημητριακά πρωινού έχουν προστεθεί βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, το τυποποιημένο ψωμί έχει επιπλέον σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ στο χυμό πορτοκαλιού πρόσφατα προσέθεσαν ασβέστιο.

Τα παιδιά που είναι πολύ επιλεκτικά στο φαγητό, μπορεί να εμφανίσουν κάποια έλλειψη θρεπτικού συστατικού. Έρευνες δείχνουν ότι πολλά παιδιά δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D από τα τρόφιμα. Βέβαια, σε μια μεσογειακή χώρα όπως η δική μας, η έκθεση στο φως του ήλιου καλύπτει μέρος από αυτό το έλλειμμα. Σε κάθε περίπτωση, μιλήστε με τον παιδίατρο ή τον κλινικό διαιτολόγο σας, πριν δώσετε στο παιδί συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Τα παιδικά συμπληρώματα διατροφής είναι σε γενικές γραμμές ασφαλή, αλλά φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα. Αποφύγετε τα συμπληρώματα σε μεγάλες δόσεις (όπως λέγονται μέγα-δόσεις), για οτιδήποτε. Ορισμένες βιταμίνες όπως ο σίδηρος, οι βιταμίνες Α και D, μπορεί να γίνουν τοξικές.

Μην βασίζεστε όμως στα συμπληρώματα διατροφής, ως υποκατάστατο, για την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων. Συνεχίστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να καταναλώσει μια ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων πολλών φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικών προϊόντων (ή άλλων πηγών ασβεστίου) και λιπαρών υλών όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Τα διαιτητικά παρασκευάσματα που δεν είναι τυποποιημένα – δεν συνοδεύονται από ανάλυση σύστασης – και η ποιότητά τους δεν είναι εγγυημένη, χρήζουν προσοχής, όταν μιλάμε για παιδιά. Κοιτάξτε την ετικέτα τους και ζητήστε εγγυήσεις για την ασφάλεια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου