Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η ανάπτυξη τον 8ο μήνα

Συνεργάστηκε ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Στέλιος Μαντούδης


Ο 8ος μήνας θέλει προσοχή, αφού το παιδί αρχίζει να πειραματίζεται όλο και πιο εντατικά με τον κόσμο γύρω του. Βεβαιωνόμαστε ότι ο χώρος δράσης του είναι απόλυτα ασφαλής και δεν σταματάμε να του παρέχουμε ερεθίσματα. Ο χορός και το τραγούδι θα το συναρπάσουν!

Κινητικότητα
-Στέκεται όρθιο, υποβασταζόμενο
-Οι πράξεις του έχουν πιο σαφή σκοπό
-Σκύβει μπροστά για να πιάσει κάτι
-Προσπαθεί να πιάσει το κουτάλι
-Μπορεί να μπουσουλάει προς τα μπρος και προς τα πίσω

Χέρια και αυτοβοήθεια
-Πιάνει αντικείμενα μόνο με την παλάμη χωρίς τη συνεργασία αντίχειρα και λοιπών δακτύλων
-Βάζει τα μικρότερα αντικείμενα μέσα στα μεγαλύτερα
-Προσπαθεί να φάει μόνο του

Γλώσσα και κοινωνικότητα
-Ξεκινά να ανταποκρίνεται όταν ακούει τους γονείς
-Κινεί τη γλώσσα του για να αλλάξει τον ήχο

Αντίληψη
-Ξεκινάει η μίμηση
-Κάνει χρήση συγκεκριμένων δράσεων για να αντιμετωπίσει νέες καταστάσεις
-Αναγνωρίζει το όνομά του όταν το καλούν

Τι του αρέσει
-Να χορεύει και να τινάζεται προς τα πάνω όταν το κρατάμε στην αγκαλιά μας
-Τα κρεμαστά παιχνίδια και αυτά που παράγουν ήχους
-Να του τραγουδάμε ρυθμικά

Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Το μπουσούλημα είναι μια βασική κατάκτηση σε όλη την κινητική ανάπτυξη του παιδιού. Για να γίνει όμως χωρίς παρελκόμενα, βεβαιωνόμαστε για την ασφάλεια στο παιδικό δωμάτιο, με άλλα λόγια προσαρμόζουμε τους χώρους όπου κινείται το παιδί στις ανάγκες αυτής της περιόδου. Μια λύση είναι να διαμορφώσουμε ένα χώρο μόνο για παιχνίδια. Ας δούμε λοιπόν πώς θα φτιάξουμε playroom στο σπίτι! Όσο προνοητικοί και αν είμαστε βέβαια οι ασθένειες και τα ατυχήματα δεν θα λείψουν, καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να δώσουμε πρώτες βοήθειες στο παιδί μας. Ένα οργανωμένο μίνι φαρμακείο πρέπει να υπάρχει σε περίοπτη θέση του σπιτιού γιατί ακόμη και αν δεν έχουμε ατυχήματα, σίγουρα θα έχουμε...πυρετό, κρυολογήματα κ.α. Ο παιδίατρος θα μας συμβουλεύσει σχετικά. Αυτός θα μας κατευθύνει και για τη διατροφή του παιδιού σε αυτή την ηλικία, τώρα που είναι ώρα για...φαγητό με το κουτάλι
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου