Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Η πραγματική αλήθεια για το μέλι και τα βρέφη.

Πρόσφατα σε ένα blog που προωθεί το μέλι και τα προϊόντα του για πώληση μπήκε ένα άρθρο σχετικά με το μέλι και τα βρέφη. Αναφέρεται στη συμβουλή του να μην δίνουμε μέλι σε βρέφη κάτω από την ηλικία του ενός έτους. Η συγκεκριμένη ανάρτηση αναφέρει ότι το καλό μέλι όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο αλλά και ιδιαίτερο ευεργετικό για τα βρέφη. Λοιπόν, όχι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρους Clostridium Botulinum που μπορεί να προκαλέσουν βρεφική αλλαντίαση, που είναι μια παραλυτική ασθένεια. Να τι πρέπει να γνωρίζεις:
Γιατί τα βρέφη; Όταν λοιπόν το βρέφος καταναλώσει τροφή με αυτούς τους σπόρους, το περιβάλλον στο έντερο μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό και την παραγωγή τοξίνης η οποία επηρεάζει την αλληλεπίδραση των μυών με τα νεύρα και μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του βρέφους να κινηθεί, να φάει ακόμα και να αναπνεύσει. Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι τόσο μεγάλος στα μεγαλύτερα παιδιά και στους ενήλικες γιατί το γαστρεντερικό σύστημα είναι πιο ώριμο έτσι ώστε να μπορεί εμποδίσει την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των σπόρων αυτών. Τώρα θα πρέπει να πούμε ότι οι σπόροι C. botulinum βρίσκονται στο χώμα αλλά και στη σκόνη, ωστόσο σε ότι αφορά την τροφή, διαπιστώθηκε ότι το μέλι ήταν η μόνη διατροφική πηγή αυτού του σπόρου στα βρέφη. Αναφορά της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της ΕΕ (DG SANCO) δείχνει ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων βρεφών που παρουσίασαν αλλαντίαση είχαν καταναλώσει μέλι.
Πόσο συχνά βρίσκουμε αυτούς τους σπόρους στο μέλι; Σύμφωνα με διάφορες έρευνες διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό σπόρων C. botulinum βρέθηκε σε 10% μελιού από τις Η.Π.Α, 8,5% σε μέλι από τη Ιαπωνία, 7,5% σε μέλι από Βραζιλία, 6,5% σε μέλι από Ιταλία, δεν υπήρχαν στοιχεία για την Ελλάδα.
Πόσα βρέφη έχουν αρρωστήσει; Στην ΕΕ από το 1978 που έγινε η πρώτη αναφορά έχουν αναφερθεί 49 περιπτώσεις βρεφικής αλλαντίασης, ενώ στις Η.Π.Α. αναφέρονται 70-90 περιπτώσεις βρεφικής αλλαντίασης το χρόνο.
Πόσο επικίνδυνη είναι η βρεφική αλλαντίαση: Είναι όντως μια σοβαρή ασθένεια ωστόσο η θνησιμότητα είναι χαμηλή ενώ η ασθένεια είναι σπάνια ειδικά στην Ευρώπη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σπόρος C. botulinum μπορεί να επιβιώσει στο μέλι αλλά δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί η να παράγει τοξίνες, λόγω των ανασταλτικών ιδιοτήτων του μελιού. Ωστόσο αν ο σπόρος φτάσει στο βρεφικό έντερο... οι σπόροι αυτοί μπορεί να αναπτυχθούν και να παράγουν τοξίνες.
Αυτά είναι λοιπόν τα πραγματικά γεγονότα: Ναι η βρεφική αλλαντίαση είναι μία εξαιρετικά σπάνια ασθένεια αλλά πιθανή. Είναι ανεύθυνο να λέει κανείς ότι το μέλι είναι εντελώς ακίνδυνο για τα βρέφη ειδικά όταν προέρχεται από κάποιον που πουλάει μέλι. Και για να μιλήσω και ως διαιτολόγος: μην ξεχνάμε ότι το μέλι είναι άλλη μια πηγή ζάχαρης, χρειάζεται σώνει και καλά ένα βρέφος ζάχαρη; Για σκεφτείτε το....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου