H Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατιολογίας και Διατροφής υποστηρίζει οτι :
" Η μετάβαση στη στερεά τροφή πρέπει να ξεκινά όταν η νευρομυϊκή ανάπτυξη του βρέφους επιτρέπει τη σίτιση με το κουτάλι. Εάν το βρέφος έχει φτωχά αντανακλαστικά κατάποσης, μπορεί να έχει δυσκολία στην αποδοχή τροφής απο το κουτάλι. Είναι προτιμότερο η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών να φίνεται όσο το βρέφος θηλάζει.
Οι χυμοί φρούτων χορηγούνται στα βρέφοι κατά τον 5ο – 6ο μήνα και πάντως όχι πριν απο τον 4ο.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι τροφές που καταναλώνει το βρέφος πρέπει να είναι ανάλογες της ηλικίας και των δεξιοτήτων του, να έχουν το κατάλληλο μέγεθος και υφή και να μην περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς.
Ειδικότερα αποφεύγονται:
Ø Το μέλι, για τον κίνδυνο της αλλαντίασης,
Ø Τα προϊόντα που παρασκεύαζονται απο ωμό αυγό για τον κίνδυνο της σαλμονέλλωσης,
Ø Τα μικρά, σφαιρικά, λεία τρόφιμα (π.χ. καραμέλες, ξηροί καρποί), για τον κίνδυνο της εισρόφησης.
Κατά τη διάρκεια της σίτισης επιβάλλεται το βρέφος να βρίσκεται υπο συνεχή επιτήρησης."
Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής. www.helspghan.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου