Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Μαζί στο μαιευτήριο

Ένα μικρό οδοιπορικό στους διαδρόμους του νοσοκομείου, για να ξέρετε τι θα ζήσετε από τη στιγμή που το μικρό σας θα αποφασίσει να έρθει στον κόσμο.

 
ΘΑ ΜΠΕΙΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙ­ΛΙΑ και θα βγείτε κρατώντας το εξιτήριο κι ένα μωρό στην αγκα­λιά. Τι μεσολαβεί όμως στο μετα­ξύ και τι θα γίνει αυτές τις ημέρες στο μαιευ­τήριο όπου θα γεννήσετε;
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ!

Από την ημέρα που θα μπείτε στο μήνα σας, και καθώς θα πλησιάζει η περίφημη ΠΗΤ (Πι­θανή Ημερομηνία Τοκετού), θα πρέπει νοεί­στε σε ετοιμότητα για να αναγνωρίσετε τα σημάδια που θα σας στείλουν στο μαιευτή­ριο, τα οποία είναι:

• Πόνοι: Οι ωδίνες της μήτρας παρουσιάζο­νται αρχικά στη μέση σας και μεταφέρονται προς τα εμπρός στην κοιλιά.

• Νερά ή/και αίμα: Αν «σπάσουν τα νερά» θα έχετε αρκετή ροή διάφανου υγρού ή μπορεί να παρατηρήσετε λίγο αίμα με βλέννη στο εσώρουχο σας.
Η συμβουλή μας:

Πριν φύγετε για το μαιευτήριο τηλεφωνήστε στο γιατρό που σας παρακολουθεί για να περιγράψετε με λεπτομέρειες τα συμπτώματα, καθώς δεν αποκλείεται να βιώνετε το λεγόμενο»ψευδή τοκετό».

ΕΤΟΙΜΗ ΚΑΙ Η ΒΑΛΙΤΣΑ…

Οι αποσκευές που θα σας συνοδέψουν στο μαιευτήριο πρέπει να περιλαμβάνουν:

• Δυο τρία νυχτικά ή πιτζάμες, μία ρόμπα και δύο σουτιέν θηλασμού (εσώρουχα μίας χρή­σης και σερβιέτες παρέχει συνήθως το μαι­ευτήριο). Μην ξεχνάτε ότι στο μαιευτήριο έχει αρκετή ζέστη.

•Ένα ζευγάρι παντόφλες κι ένα ζευγάρι σαγιονάρες για το ντους.

• Μία αλοιφή με λανολίνη για τον ερεθισμό των θηλών.

• To mp3 σας, ένα βιβλίο και περιοδικά (το Παιδί & Νέοι Γονείς!).

• Φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσε­τε τις πρώτες μέρες με το μωρό σας.

•Το κινητό τηλέφωνο (και το φορτιστή).

• Στο νεσεσέρ: χτένα ή βούρτσα, σεσουάρ και καλλυντικά μαλλιών που θεωρείτε απαραί­τητα όπως αφρός ή τζελ, σαμπουάν και μαλα­κτική μαλλιών, αφρόλουτρο και σφουγγάρι, οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, κρέμες και καθαριστικά προσώπου και καλλυντικά για μακιγιάζ.
ΦΤΑΣΑΜΕ…

Μόλις διαβείτε το κατώφλι του μαιευτηρίου οι νοσοκόμες θα σας οδηγήσουν σε ένα δωμάτιο όπου θα βγάλετε τα ρούχα και τα παπούτσια σας (τα οποία θα παραδοθούν στο σύζυγό σας), θα σας δοθούν ρόμπα και ειδικά πα­πούτσια, ενώ στη συνέχεια θα σας ζητήσουν το ιστορικό σας, αν κριθεί απαραίτητο θα γί­νει ο λεγόμενος ευπρεπισμός (θα σας ξυρί­σουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων) και θα υποβληθείτε σε υποκλυσμό.

Έπειτα, θα ελέγξουν την πίεση, το σφυγ­μό, θα σας κάνουν καρδιογράφημα, θα πά­ρουν τη θερμοκρασία σας, θα ακούσουν την καρδιά του μωρού και θα σας βάλουν ορό και καθετήρα. Επίσης, θα γίνει εξέταση διαστο­λής του τραχήλου. Στο μεταξύ, ο σύντροφος σας θα αναλάβει τα διαδικαστικά δίνοντας τα στοιχεία σας και ό,τι άλλο του ζητηθεί από τις υπηρεσίες του μαιευτηρίου.

Αν όμως κατά την άφιξη σας οι πόνοι είναι έντονοι ή έχουν σπάσει τα νερά, τότε με ειδι­κό αμαξίδιο θα σας μεταφέρουν στο μαιευ­τικό τμήμα και ο σύντροφος σας θα σας συ­ναντήσει στην αίθουσα επιτόκων. • Η σειρά που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από την τακτική που ακολουθεί το μαιευτήριο ή ο γιατρός σας.
Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

0 σύγχρονος πατέρας θέλει να είναι μέσα σε όλα και δεν θα χάσει με τίποτε τη μονα­δική διαδικασία της γέννησης του παιδιού του. Και αυτό είναι πολύ θετικό τόσο για τη δημιουργία βάσεων για τη σχέση του με το νέο μέλος της οικογένειας, όσο και για το δι­κό σας δεσμό. Γιατί μην ξεχνάτε ότι ο ερχο­μός του ανθρώπου που μαζί δημιουργήσατε είναι πολύτιμη εμπειρία και είναι σημαντικό να τη μοιραστείτε.

Η συμβουλή μας: Κάθε μαιευτήριο έχει τη δική του πολιτική, οπότε καλό θα είναι να έχετε ενημερώσει εγκαίρως τον γιατρό σας για την επιθυμία σας να συμμετάσχει ο μέλ­λον μπαμπάς στον τοκετό ώστε να σας πει αν υπάρχει κάποια γραφειοκρατική διαδι­κασία που πρέπει να ακολουθήσετε (π.χ. να συμπληρώσει κάποιο έγγραφο).
ΠΟΤΕ (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) ΘΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ;

Η διάρκεια του τοκετού εξαρτάται από πολ­λούς παράγοντες. Στις πρωτότοκες διαρκεί κατά μέσο όρο 6-8 ώρες ενώ στις έμπειρες μαμάδες λιγότερο. Επίσης, την εξέλιξη του τοκετού επηρεάζει σημαντικά η ποιότητα του τραχήλου, (αν είναι σκληρός ή μαλακός) και το πόσο συχνά έρχονται και διαρκούν οι ωδίνες της μήτρας.

0 τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια: Στο πρώτο στάδιο (της διαστολής), στο δεύτερο στάδιο (της εξώθησης) και στο τρίτο στάδιο (της υστεροτοκίας).
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ…

Οι ωδίνες του τοκετού αποτελούντο ξεκίνημα της λειτουργίας της μήτρας και έχουν σκοπό να διαστείλουν το εξωτερικό κεντρικό στόμιο του τραχήλου μέχρι το σημείο όπου επιτρέπε­ται το πέρασμα του εμβρύου (10cm). Σε αυτή τη φάση του τοκετού, αντο επιθυμείτε και με σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, μπορεί να σας εφαρμοστεί επισκληρίδιος αναλγησία. Έτσι θα μπορείτε να συμμετέχετε στον τοκε­τό χωρίς πόνους και εκνευρισμό. Ο ρόλος του συντρόφου

• Να σας βοηθάει να πάρετε τις κατάλληλες στάσεις για να αντιμετωπίσετε τους πόνους που ολοένα θα δυναμώνουν και να σας βο­ηθά στις τεχνικές αναπνοής.

• Να απαντά αντί για σας στις διευκρινιστι­κές ερωτήσεις που κάνει η μαία ή το νοση­λευτικό προσωπικό.

• Να σας κάνει μασάζ και να σας σκουπίζει το πρόσωπο και τα χέρια αλλά και να δροσίζει με παγάκια ή βρεγμένο πανί τα χείλη σας.
ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΚΕΤΟΥ

Όταν η διαστολή του τραχήλου είναι πλήρης, θα σας οδηγήσουν στην αίθουσα τοκετού, όπου θα κληθείτε να σπρώξετε για να βγει το βρέφος από τη γενετική οδό. Γύρω σας πλέ­ον συσπειρώνεται μια ομάδα επιστημόνων οι οποίοι «δουλεύουν» μαζί σας. Ο ρόλος του συντρόφου

• Να σας κρατάει το χέρι και να δίνει το ρυθ­μό για τα διάφορα είδη αναπνοής.

• Να σας δίνει κουράγιο και να σας υπενθυμί­ζει ότι κάθε σπρώξιμο σας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στον ερχομό του μωρού.
ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΜΩΡΑΚΙ!

Αμέσως μόλις φανεί το κεφαλάκι του μωρού (θα είναι η τελευταία δύσκολη εξώθηση), ο γιατρός σας θα βοηθήσει στη έξοδο και του υπόλοιπου σώματος. Μετά το πρώτο επιβεβλημένο κλάμα, θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος που σας συνέδεε για 9 μήνες. Αν μάλιστα το έχετε συνεννοηθεί, μπορεί ο νέος μπαμπάς να έχει την τιμή να το κάνει. Έπειτα το μωρό θα καταλήξει στην αγκαλιά σας για μία πρώτη επαφή.

Στη συνέχεια, η μαία του κάνει ένα απαλό σκούπισμα και του βάζει ένα βραχιόλι στο χέρι, την ταυτότητά του, η οποία αναγράφει το όνομά του (ανάλογη θα φορέσετε και εσείς) και το νεογνό παραδίδεται στα έμπειρα χέρια του επιστημονικού προσωπικού για τους απαραίτητους ελέγχους.
Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΜΑΣ

Στο τελικό στάδιο του τοκετού απομακρύνε­ται ο πλακούντας και γίνονται τα ράμματα στο περίνεο (τα εσωτερικά είναι απορροφήσιμα και τα εξωτερικά πέφτουν μόνα τους έπειτα από 7-10 μέρες). Έπειτα, θα οδηγη­θείτε στην αίθουσα ανάνηψης όπου θα πα­ραμείνετε για παρακολούθηση ενώ μετά θα σας πάνε στο δωμάτιο του μαιευτηρίου όπου θα δεχτείτε τους χαρούμενους παππούδες και γιαγιάδες αλλά και το μωρό σας για τον πρώτο θηλασμό.
ΚΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ;

Η καισαρική είναι μια επέμβαση που γίνε­ται με στόχο την προστασία της υγείας του μωρού ή της μητέρας και πραγματοποιείται στις εξής περιπτώσεις: Το μωρό έχει ισχι­ακή προβολή ή έχει εγκάρσια και λοξή θέ­ση μέσα στη μήτρα, υπάρχει προεκλαμψία ή πρόπτωση ομφάλιου λώρου στον τράχηλο της μήτρας ή τον κόλπο, έχει παρουσιαστεί πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας, το μωρό δεν μεγαλώ­νει σωστά και χρειάζεται επειγόντως ειδική φροντίδα ή είναι πολύ μεγάλο και η λεκάνη της μητέρας στενή, η έγκυος έχει συστολή για πολλές ώρες αλλά η μήτρα δεν διαστέλ­λεται περισσότερο, υπάρχει αιμορραγία κα­τά τη διάρκεια του τοκετού.

Επίσης, αν η σύλληψη έχει γίνει με εξω­σωματική γονιμοποίηση, η μητέρα έχει τρί­δυμα ή περισσότερα μωράκια, αιμορραγεί πολύ κατά τη διάρκεια της κύησης, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, η ηλικία της μη­τέρας είναι μεγάλη ή υπάρχει ιστορικό προ­ηγούμενων αποβολών.

Extra tip: Σε αυτή την περίπτωση συνήθως ο πατέρας δεν επιτρέπεται να παρακολουθήσει. Η τομή είναι οριζόντια, λίγο πιο πάνω από το ηβικό οστό (τομή μπικίνι). Μάλιστα υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθεί με επισκλη- ρίδιο αναισθησία ώστε η μητέρα να έχει τις αισθήσεις της από το πρώτο λεπτό της γέν­νησης του μωρού.
ΜΩΡΟ ΣΤΟ… ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Ωστόσο, τα πρώτα λεπτά της ζωής του είναι κρίσιμα, για αυτό το μωρό σας θα υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων.

• Αναρρόφηση

Με ένα μικρό καθετήρα απομακρύνονται όλα τα υγρά που πιθανόν να υπάρχουν στο ανα­πνευστικό του σύστημα, ώστε να μην εμφα­νίσει αναπνευστική δυσχέρεια.

• Ακρόαση

0 γιατρός θα ακροαστεί το μωρό για να ελέγ­ξει αν όλα βαίνουν καλώς και με το αναπνευ­στικό του σύστημα.

• Apgar Test

Πρόκειται για τη βαθμολογία που σημειώνει το νεογέννητο το πρώτο και το πέμπτο λεπτό μετά τη γέννησή του σε πέντε «σημεία» τα οποία βοηθούν το γιατρό να εκτιμήσει τη γε­νική κατάσταση του μωρού. Συγκεκριμένα το τεστ τεστ μετρά τον αριθμό των καρδιακών παλ­μών, την αναπνοή, το μυϊκό τόνο, τα αντανα­κλαστικά και το χρώμα του μωρού.

•Έλεγχος

Με τη βοήθεια ενός καθετήρα ο γιατρός θα ελέγξει τη μύτη και τον πρωκτό του ώστε να διασφαλίσει ότι όλες οι οπές είναι ανοικτές και φυσιολογικές.

• Ένεση βιταμίνης Κ

Λίγα λεπτά μετά τη γέννηση θα του χορηγηθεί βιταμίνη Κ ενδομυϊκά σε ενέσιμη μορφή. Αυτό γίνεται γιατί όλα τα νεογέννητα έχουν κάποια έλλειψη στη βιταμίνη Κ η οποία εί­ναι απαραίτητη για τη φυσιολογική πήξη του αίματος.

• Η πρώτη αιμοληψία

Μία σταγόνα αίμα από τη φτέρνα του μωρού θα δοθεί για να ελεγχθεί αν υπάρχει έλλειψη ενός ενζύμου, του G6PD, (η έλλειψη του προ­καλεί αιμόλυση και αιμολυτικό ίκτερο) αλλά και η ενδεχόμενη ύπαρξη κάποιων σοβαρών ασθενειών όπως είναι η φαινυλοκετονουρία (προκαλεί διανοητική καθυστέρηση αν δεν διαπιστωθεί και αντιμετωπιστεί αμέσως με ειδική δίαιτα) και ο υποθυρεοειδισμός (συν­δέεται με σοβαρά προβλήματα).

•Τα γραμμάρια και οι πόντοι

0 νεογνολόγος θα ζυγίσει και θα μετρήσει το ύψος του βρέφους καθώς και την περίμετρο του κεφαλιού. Σε περίπτωση που το μωρό εί­ναι λίγο παραπάνω στρουμπουλό ή αντιθέ­τως, αρκετά αδύνατο, ίσως γίνουν πιο εξειδι­κευμένες εξετάσεις. Τέλος, θα γίνει μέτρηση θερμοκρασίας του νεογέννητου.

• Συλλογή βλαστικών κυττάρων

Αν έχετε δηλώσει ότι το επιθυμείτε, γίνεται η συλλογή του αίματος που βρίσκεται στον ομ­φάλιο λώρο, το οποίο αποθηκεύεται σε ειδική σακούλα, σφραγίζεται και στη συνέχεια απο­στέλλεται σε τράπεζα αίματος.

• Ωτακουστικές εκπομπές

Η ιδανική περίοδος για να πραγματοποιηθεί η εξέταση είναι οι πρώτες μέρες της γέννη­σης και με αυτή βεβαιώνεται ο γιατρός ότι το μωρό ακούει καλά.
ΥΠΟ ΣΤΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Αν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα (π.χ. το μωρό έχει υψηλό ίκτερο) συνήθως η παρα­μονή στο μαιευτήριο δεν ξεπερνά τα τέσσε­ρα 24ωρα. Τις ημέρες αυτές τόσο η νέα μα­μά όσο και το νεογέννητο παρακολουθούνται από το προσωπικό του νοσοκομείου.

Εσείς

Αν έχετε γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό:

0 γυναικολόγος θα ελέγξει αν τα λόχεια υγρά είναι φυσιολογικά σε χρώμα, σε οσμή και σε ποσότητα και θα σας κάνει μια κολπική εξέτα­ση για να δει την κατάσταση της μήτρας.

Αν έχετε γεννήσει με καισαρική επέμβα­ση: Ο γυναικολόγος θα ελέγξει αν το τραύ­μα είναι καθαρό.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι νοσηλεύτριες θα παίρνουν τη θερμοκρασία σας ανά τακτά διαστήματα και καθ’ όλη τη διαμονή σας θα σας επισκέπτονται καθημερινά για να σας δώσουν τη φαρμακευτική αγωγή που θα έχει συστήσει ο γιατρός σας. Επίσης, η μαία θα ελέγχει τακτικά τους μαστούς σας για να δει αν υπάρχει συμφόρηση που θα δυσκολέ­ψει το θηλασμό.

Το μωρό σας

Ο παιδίατρος θα ελέγχει καθημερινά το βά­ρος, τη θερμοκρασία και το ενδεχόμενο να έχει ίκτερο και θα παρακολουθεί τον αριθμό των κενώσεων.
ΠΑΜΕ ΣΠΙΤΙ!

Η μεγάλη έξοδος θα γίνει με τη σύμφωνη γνώ­μη του γυναικολόγου και του παιδιάτρου και αφού το μαιευτήριο σας δώσει τα απαραίτη­τα χαρτιά για το εξιτήριο σας. Φροντίστε λοι­πόν να έχετε έτοιμα τα ρούχα που θα φορέ­σει το μικρό σας, καθώς και μια καλαθούνα ή ένα πορτμπεμπέ για να το μεταφέρετε με ασφάλεια στο σπίτι του.
ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ

Οι ώρες που θα περάσει ο μέλλων μπαμπάς στο μαιευτήριο, κατά το πρώτο 24ωρο, μπορεί να μην είναι λίγες αφού δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τη διάρκεια του τοκετού. Επομένως, καλό θα είναι να έχει προετοιμαστεί:

• Να φοράει άνετα ελαφριά ρούχα (ανεξαρτήτως εποχής στα μαιευτήρια έχει αρκετή ζέστη) και άνετα παπούτσια (πιθανόν να είναι αρκετή ώρα όρθιος και να περπατήσει πολύ στους διαδρόμους του νοσοκομείου).

• Να έχει μαζί μια αλλαξιά ρούχα για παν ενδεχόμενο.

• Αν έχει σκοπό να απαθανατίσει το γεγονός με φωτογραφική μηχανή ή Βιντεοκάμερα, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει την άδεια του γιατρού.

Η συμβουλή μας: Κατά τη διάρκεια του τοκετού καλό θα είναι να μην κάνει διαρκώς ερωτήσεις οι οποίες ενοχλούν το προσωπικό και αγχώνουν τη μητέρα, r Επίσης, αν του ζητηθεί η απομάκρυνσή του από την αίθουσα, θα πρέπει να c» υπακούσει χωρίς διαμαρτυρίες και να περιμένει απ’έξω.
ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Φίλοι και συγγενείς θα μπορούν να σας επισκεφτούν τις καθορισμένες από το μαιευτήριο ώρες (το πρωί και το απόγευμα). Έχετε λοιπόν κάθε μέρα γλυκά και αναψυκτικά για να τους κεράσετε. Παρόλο που η καλή εμφάνιση δεν είναι πρώτη στη λίστα με τις ανησυχίες και τις ανάγκες σας, αφού η μητρότητα επισκιάζει όλα τα άλλα, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από μια περιποιημένη μαμά που υποδέχεται τους επισκέπτες της. Για να έχετε περιποιημένα χέρια και πόδια αναθέστε σε κάποιο ειδικό να σας κάνει μανικιούρ και πεντικιούρ λίγες μέρες πριν από την ημέρα που υπολογίζετε να γεννήσετε. Έχετε υπόψη σας ότι τα ιδιωτικά μαιευτήρια έχουν κομμωτήριο οπότε θα έχετε την επιλογή να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας.

ΤΗΣ ΜΑΓΔΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Με τη συνεργασία του Μανώλη Δουλγεράκη, γυναικολόγου-μαιευτήρα- χειρουργού, συνεργάτη του μαιευτηρίου «Ιασώ».
Πηγή: Παιδί & νέοι γονείς – Σεπτέμβριος 2010 – Τεύχος 141
http://www.moro-blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου