Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το μωρό σας


Υπάρχουν πολλά, απλά και διασκεδαστικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το μωρό σας τα οποία θα βοηθήσουν συν τοις άλλοις και στην ανάπτυξή του.

Από 12 ως 16 μηνών

Ζωντανέψτε την κούκλα του 
Παραστήστε ότι το αγαπημένο του ζωάκι ή η κούκλα του είναι πραγματικά ζωντανό: βάλτε το να περπατήσει, να πάει για ύπνο, ή να χορέψει στο δωμάτιο. Συμπεριλάβετέ το στις καθημερινές σας δραστηριότητες: βάλτε το να φάει στο τραπέζι μαζί σας. Μιλώντας παράλληλα, βοηθάτε το παιδί σας να αναπτύξει τις λεκτικές του ικανότητες. Συμπεριλάβετέ το τόσο στις στιγμές της χαράς όσο και της λύπης, έτσι ώστε το παιδί σας να αρχίσει να μαθαίνει για τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις καθώς αναπτύσσει τη φαντασία του.

Σπρώξε με - σε τραβώ 
Όταν το μωρό σας αρχίσει τις προσπάθειες να σηκωθεί και να περπατήσει, βοηθήστε το με ένα παιχνίδι σπρώξε με - σε τραβώ. Χρησιμοποιήστε ένα κινητό αντικείμενο όπως ένα παιδικό καρεκλάκι ή ένα πλαστικό σάκο γεμάτο μαλακά παιχνίδια. Όσο αυτό κρατάει τις πλευρές του για να στηριχτεί, πηγαίνετε εσείς από την άλλη, πιάστε το και κρατήστε το σταθερό. Στη συνέχεια τραβήξτε το μαλακά προς εσάς και πείτε του να έρθει προς εσάς για να κάνει το πρώτο βήμα. Κι αυτό θα αρχίσει να σπρώχνει όσο εσείς τραβάτε.
Αυτό θα το παιχνίδι θα του χτίσει αυτοπεποίθηση για να φτάσει ως τη μέρα που τελικά θα περπατάει μόνο του.

Χτυπήστε χαρούμενα παλαμάκια 
Κάποια στιγμή το παιδί σας θα μπορεί να κρατάει τα χέρια του ανοιχτά, αλλά ίσως χρειαστεί λίγο χρόνο για να μπορεί να χτυπήσει παλαμάκια μόνο του. Προς το παρόν πιάστε του τα χέρια και χτυπήστε τα εσείς γι’ αυτό, ή δώστε του τα χέρια σας να τα κρατάει καθώς εσείς χτυπάτε παλαμάκια. Καθίστε πρόσωπο με πρόσωπο στο πάτωμα ή στο κρεβάτι και τραγουδήστε του παιδικά τραγούδια χτυπώντας παλαμάκια. Αυτό θα δώσει ώθηση στις γλωσσικές του ικανότητες και στο συντονισμό χεριών και ματιών.

Ποιος κρύβεται εδώ; 
Τα μωρά λατρεύουν το κρυφτό. Παίξτε μαζί του το πρωί στριφογυρίζοντάς το μέσα στα σεντόνια. Την ώρα του μπάνιου χρησιμοποιήστε μια μεγάλη πετσέτα. Για να το κάνετε ακόμη πιο διασκεδαστικό και να του βγάλετε πολλά γέλια ψαχουλέψτε το μαλακά καθώς κρύβεται. “Τι είναι αυτό; Πόδι; Ή μήπως χέρι;”. Τα παιχνίδια αυτά βοηθούν το παιδί να καταλάβει πως όταν δε βλέπουμε τίποτα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και τίποτα. Για μια αλλαγή που θα την ευχαριστηθεί πολύ καθώς θα είναι τυλιγμένο στην πετσέτα μεταφέρετέ το σε ένα άλλο δωμάτιο. Θα χαρεί όταν βγάλει το κεφάλι του κι ανακαλύψει ένα νέο σημείο.

Από 16 έως 20 μηνών

Κάντε πικ νικ 
Μια ωραία μέρα πάρτε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο με νερό και μικρά παιδικά κύπελλα και πηγαίνετε στην εξοχή να κάνετε πικ νικ. Βάλτε το παιδί σας να γεμίσει τα κύπελλα με νερό. Αυτό το διασκεδαστικό παιχνίδι θα αποτελέσει πρόκληση για τις ικανότητες συντονισμού των κινήσεών του και θα το βοηθήσει να μάθει τις ιδιότητες του νερού - για παράδειγμα ότι τρέχει πάντα προς τα κάτω και ποτέ προς τα πάνω.

Σχέδια με τουβλάκια 
Αυτό το παιχνίδι απαιτεί αρκετή συγκέντρωση από πλευράς του μωρού σας, οπότε είναι καλύτερα να το παίζετε όταν θα είναι ξεκούραστο. Χρησιμοποιήστε τα τουβλάκια του για να κάνετε απλά σχέδια, όπως για παράδειγμα βάζοντας τρία σε μια σειρά ή δύο πάνω - δύο κάτω για να σχηματίσετε ένα τετράγωνο. Πείτε του μετά να χρησιμοποιήσει τα άλλα τουβλάκια για να αντιγράψει το σχέδιό σας. Και στη συνέχεια αφήστε το να κάνει τα δικά του σχέδια που θα πρέπει να αντιγράψετε εσείς.
Η τοποθέτηση αντικειμένων σε σχήματα βοηθά το παιδί σας να αναπτύξει τις ιδιότητες λύσης προβλημάτων.

Κύλα τη σε μένα 
Οι μπάλες είναι εξαιρετικά δημοφιλή παιχνίδια για τα παιδιά. Οι βαριές μπάλες που αναπηδάνε είναι κατάλληλες για παιχνίδι εκτός σπιτιού, αλλά οι μαλακές αφρώδεις μπάλες κάνουν μια χαρά και για μέσα στο σπίτι. Το καλύτερο παιχνίδι για να αρχίσετε να παίζετε μπάλα με το μωρό σας είναι μια απλή εκδοχή του “πιάσε την μπάλα”. Κάθεστε και οι δύο κάτω απέναντι ο ένας τον άλλον με τα πόδια σας ανοιχτά και τα δάχτυλά σας να ακουμπούν. Κυλήστε τη μπάλα προς αυτό και πείτε του να σας τη στείλει ξανά πίσω χωρίς να βγει έξω από τα πόδια σας. Είναι πολύ διασκεδαστικό γι' αυτό και το βοηθά στο συντονισμό των χεριών του.

Ο μικρός συλλέκτης 
Πάρτε το παιδί σας για μια βόλτα στην εξοχή ή στην παραλία και πάρτε μαζί σας ένα καλάθι. Μαζέψτε όλα τα μικρά αντικείμενα που το ενδιαφέρουν – πέτρες, φύλλα, κοχύλια, ή ό,τι άλλο. Το παιδί σας μπορεί να θέλει να πάρει αυτό το καλάθι, αλλά μη σας κάνει έκπληξη αν αδειάσει ό,τι περιέχει και αρχίσει να μαζεύει ξανά από την αρχή. Στα παιδιά αυτής της ηλικίας αρέσει να γεμίζουν διάφορα δοχεία μόνο και μόνο για να τα αδειάζουν αμέσως μετά. Εν τω μεταξύ αναπτύσσουν όμως τη δεξιότητα των χεριών τους.

Από 20 ως 24 μηνών

Ας χορέψουμε
Παίξτε τα αγαπημένα σας κομμάτια, και μάλιστα εκείνα που σας εμπνέουν συγκεκριμένες δράσεις. Ας πούμε ένα κομμάτι με βαρύ και δυνατό ρυθμό έτσι ώστε το παιδί σας να αρχίσει να χτυπάει τα πόδια του σαν τον ελέφαντα ή κάτι πολύ ήσυχο και διακριτικό ώστε να παριστάνει ότι περπατά στα δάχτυλα των ποδιών του δίπλα από ένα κοιμισμένο λιοντάρι. Και η 'παρέλαση' με μουσική είναι πολύ διασκεδαστική και εύκολη για τα παιδιά. Αυτά τα παιχνίδια ενισχύουν τη φαντασία τους και τους αναπτύσσουν την αίσθηση του ρυθμού.

Παίζοντας με μπαλόνια 
Τα μπαλόνια είναι εξαιρετικά για παιχνίδι για μέσα στο σπίτι. Κινούνται αρκετά αργά ώστε το παιδί να μπορεί να τα κυνηγάει και να τα πιάνει ευκολία. Φουσκώστε ένα μπαλόνι, ρίχτε το μαλακά στον αέρα, πείτε του να υπολογίσει πόσο κάνει να πέσει και να προσπαθήσει να το πιάσει πριν πέσει.
Το παιχνίδι αυτό είναι πολύ καλό για την ανάπτυξη των ικανοτήτων υπολογισμού και το συντονισμό χεριών και ματιών. Προσέξτε όμως γιατί τα ξεφούσκωτα μπαλόνια ή τα σπασμένα τους κομμάτια αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα παιδιά καθώς μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό. Όσο τα μπαλόνια είναι φουσκωμένα, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά να έχετε πάντα τα μάτια σας στο παιδί όταν παίζει με μπαλόνια, ώστε, αν σκάσουν, να του πάρετε τα κομμένα κομμάτια αμέσως.

Τι μπορείς να ακούσεις 
Πάρτε μια μεγάλη πετσέτα ή ένα κάλυμμα στην ύπαιθρο, ξαπλώστε μαζί του, πείτε του να κλείσει τα μάτια του και να ακούσει προσεκτικά. Μετά από ένα λεπτό ρωτήστε το τι άκουσε και πείτε και σεις ό,τι ακούσατε: τον αέρα στα δέντρα, ένα πουλί που κελαηδούσε, ένα αυτοκίνητο που πέρασε. Πρόκειται για ένα πολύ καλό παιχνίδι που βοηθά το παιδί σας να αναπτύξει τις ακουστικές και περιγραφικές του δεξιότητες.

Πιάσε με αν μπορείς 
Στα παιδιά αρέσει πολύ το κυνηγητό. Ο στόχος του παιχνιδιού για το παιδί σας είναι να το πιάσετε, ιδίως αν ξέρει ότι αυτό σημαίνει μια μεγάλη αγκαλιά και πολλά γαργαλητά και γέλια. Για ποικιλία, παραστήστε ότι είστε διάφορα ζώα - ένα βρυχώμενο λιοντάρι ή ένα ποντικάκι που τρέχει πάνω κάτω. Είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι για να χτίσετε τη φυσική κατάσταση του μωρού – και τη δική σας.

http://www.yourbaby.gr
http://anatolikiattikinews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου