Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ποιός νονός το βάπτισε;


Μπορεί ο κολλητός μας να είναι η ψυχή της παρέας, όμως είναι κατάλληλος για νονός του παιδιού μας; Μπορεί η καλύτερή μας φίλη να επιμένει, όμως είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της κουμπαριάς; Πριν πάρουμε τη μεγάλη απόφαση, εξετάζουμε τα δεδομένα με ψυχραιμία, χωρίς συναισθηματισμούς.  
Ο ρόλος του νονού
Πριν αναφερθούμε στα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε ή μάλλον πρέπει να επιλέγουμε νονά ή νονό για το παιδί μας, ας θυμηθούμε τι συνεπάγεται αυτός ο ρόλος. Η νονά ή ο νονός είναι ο πνευματικός γονέας του παιδιού μας και ως τέτοιος έχει υποχρέωση να συμβάλλει ουσιαστικά στο μεγάλωμά του. Θα του μεταδώσει αξίες, θα είναι μια σταθερή, συνεχής παρουσία στη ζωή του, θα του σταθεί σαν πραγματικός γονέας και παιδαγωγός μαζί. Όταν λοιπόν επιλέγουμε νονά/ό, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παρακάτω.

Μια μεγάλη απόφαση
Δεν θέλουμε έναν νονό που να είναι απών, να αδιαφορεί για το παιδί, να μην είναι συνεπής, να μην έχει τη στενή επικοινωνία και επαφή που η βάφτιση «επιβάλλει». Επομένως, δεν επιλέγουμε βιαστικά. Σκεφτόμαστε ποιός πραγματικά είναι κατάλληλος να γίνει νονός του παιδιού μας, χωρίς να μας παρασύρουν συναισθηματισμοί. Το ότι κάποιος είναι καλός μας φίλος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κατάλληλος και για νονός. Τα στοιχεία εκείνα του χαρακτήρα του που τον κάνουν καλό, ευχάριστο, ειλικρινή φίλο, δεν σημαίνει ότι αποτελούν όντως προτερήματα και για αυτό που έχουμε φανταστεί ως νονό ή νονά του παιδιού μας.
Πολλές φορές κάποιος από τον κύκλο των νέων γονέων προλαβαίνει και δηλώνει την επιθυμία του να γίνει νονός του παιδιού μας. Μάλιστα, συχνά η πρόθεση δηλώνεται αρκετά τελεσίδικα και πιεστικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποκύψουμε, αν κρίνουμε ότι αυτός που έκανε την...αίτηση, δεν είναι κατάλληλος για νονός. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια σχέση ζωής για το παιδί μας. Με ευγενικό τρόπο λοιπόν εξηγούμε στον ενδιαφερόμενο την ασυμφωνία μας για κουμπαριά!
Σε περιπτώσεις που η προσφορά είναι μεγάλη και η κουμπαριά καταλήγει να μοιράζεται σε περισσότερους από έναν νονούς, προτού πάρουμε την απόφαση, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι μελλοντικοί νονοί θα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά μεταξύ τους και ότι τυχόν μεταξύ τους κόντρες δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο παιδί μας.
Τέλος καλό είναι να πρόκειται για κάποιον που η σχέση του μαζί μας είναι δοκιμασμένη. Δεν θέλουμε να καταλήξουμε τσακωμένοι με τον νονό ή τη νονά του παιδιού μας επειδή κάτι δεν πήγε καλά στη δική μας σχέση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου