Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Το πέτρωμα του στήθους

Αμέσως μετά τον τοκετό, για ορμονικούς λόγους, ο οργανισμός στέλνει μεγάλη ποσότητα αίματος στο στήθος της γυναίκας. Από αυτό το αίμα θα δημιουργηθεί το γάλα, εάν το μωρό τοποθετείται τακτικά στο στήθος και θηλάζει σωστά.

Το πέτρωμα εμφανίζεται την τρίτη συνήθως ημέρα μετά τον τοκετό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το στήθος να σκληραίνει πολύ και να γίνεται σαν πέτρα. Το δέρμα που το καλύπτει μπορεί να τεντωθεί τόσο απ’ το πρήξιμο, που να γυαλίζει. Η μητέρα νιώθει δυσφορία ή και πόνο σ’ όλο το στήθος. Το πρήξιμο κάνει τη θηλή να είναι πολύ τεντωμένη ή επίπεδη και σκληρή. Το μωρό δυσκολεύεται να πιάσει σωστά και να ρουφήξει για να παραχθεί γάλα, δε χορταίνει και κλαίει. Το στήθος παραμένει σκληρό, πονά και χειροτερεύει συνεχώς για μερικές ώρες.

Σπανίως η μητέρα εμφανίζει πυρετό ως 38,4°C. Εάν ο γιατρός αποκλείσει άλλα αίτια πυρετού, δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα, γιατί ο πυρετός από το πέτρωμα διαρκεί λίγες ώρες μόνο.

Το πέτρωμα είναι πιο συχνό και πιο έντονο στις γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά. Τα συμπτώματα εξαφανίζονται από μόνα τους σε 12 - 48 ώρες. Είναι πιο πιθανό να πετρώσει το στήθος σε μια γυναίκα, που γέννησε το πρώτο της μωρό, που φορά σφιχτό σουτιέν, που πονά στις θηλές και που έχει συναισθηματικά προβλήματα.

Πρόληψη του πετρώματος

Για να μην πετρώσει το στήθος:
Βάλτε το μωρό να θηλάσει όσο πιο σύντομα γίνεται μετά τον τοκετό.
Προτιμήστε να έχετε το μωρό στο δωμάτιό σας, όταν και όπου αυτό είναι εφικτό, και θηλάστε κάθε 3 ώρες από την έναρξη του προηγούμενου θηλασμού, εάν δεν ξυπνά από μόνο του συχνότερα.
Εάν βλέπετε το μωρό λίγες φορές την ημέρα και σας το φέρνουν κοιμισμένο, χορτάτο κι έτοιμο να ρευτεί, να κάνει εμετό το συμπλήρωμα στην αγκαλιά σας, ή νευριασμένο από την πείνα, είναι δύσκολο να θηλάσετε κι έτσι το στήθος σας μάλλον θα πετρώσει, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο σας μωρό. Σ’ αυτή την περίπτωση παρακαλέστε τις μαίες να σας φέρνουν το μωρό πιο συχνά και να σας δανείσουν το θήλαστρο της κλινικής για να αποσυμφορίζετε το στήθος σας, κατά προτίμηση ανά 3ωρο.
Συζητήστε από πριν με τους δικούς σας ότι είστε αποφασισμένη να θηλάσετε, για να μετριάσετε, όσο γίνεται, το αρνητικό κλίμα που θα προκαλέσει ο θηλασμός μόλις εμφανιστούν τα προβλήματα.
Ο κόσμος σάς εμποδίζει να θηλάσετε. Κρατήστε κοντά σας μόνο τους ανθρώπους που σας στηρίζουν, σας κάνουν να αισθάνεστε καλά και δεν ντρέπεστε να θηλάζετε μπροστά τους. Αποφύγετε να έχετε πολλές επισκέψεις τις πρώτες ημέρες.
Πίνετε πολύ νερό.
Μη φοράτε σφιχτό σουτιέν.

Αντιμετώπιση του πετρώματος

Εάν διαπιστώσετε ότι το στήθος σας αρχίζει να πετρώνει, προσπαθήστε να μην αφήσετε την κατάσταση να εξελιχθεί και χειροτερέψει. Ακολουθήστε τις εξής πρακτικές οδηγίες:
Θηλάστε ακατάπαυστα, πίνετε πολύ νερό και μη φοράτε στενό σουτιέν, για να μην πάθετε μαστίτιδα. Εάν πονάτε πολύ, ζητήστε παυσίπονο.
Μεταξύ των θηλασμών εφαρμόστε στο στήθος σας κρύα επιθέματα. Βρέξτε πετσέτες με κρύο νερό. Εάν υπάρχει ψυγειάκι στο δωμάτιο του μαιευτηρίου, μπορείτε να βρέξετε μικρές πετσέτες, να τις στύψετε και να τις βάλετε καλά διπλωμένες στην κατάψυξη, σε πλαστικά σακουλάκια για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Nα τις βάζετε στο στήθος παγωμένες, όποτε τις χρειάζεστε.
Μπορείτε ακόμη να έχετε μαζί σας δύο πακετάκια κατεψυγμένου αρακά των 450γρ. Καθώς ο αρακάς αποψύχεται πάνω στο ζεστό στήθος σας, παίρνει το σχήμα του και βοηθά ολόκληρη την επιφάνεια να αποσυμφορηθεί.
Τα φύλλα του λάχανου περιέχουν διάφορες ουσίες που βοηθούν να φύγει γρήγορα το πέτρωμα. Αν, λοιπόν, βάλετε στο στήθος δροσερά φύλλα λάχανου μερικές φορές την ημέρα (έτσι ώστε με το σχήμα τους να καλύπτουν όλη την πονεμένη επιφάνεια) και τα αντικαθιστάτε με φρέσκα μόλις τα πρώτα ζεσταθούν, το πέτρωμα θα υποχωρήσει πολύ σύντομα.

Πώς θα καταφέρω να θηλάσω;

Για να καταφέρετε να θηλάσετε το μωρό σας όταν το στήθος είναι πετρωμένο, κάντε τα εξής:
Μαλακώστε το στήθος σας με κρύες κομπρέσες, σακούλες κατεψυγμένου αρακά ή δροσερά φύλλα λάχανου ανάμεσα στους θηλασμούς, για να υποχωρεί το οίδημα, ενδιάμεσα των θηλασμών.
Πέντε λεπτά πριν θηλάσετε, βάλτε ζεστά επιθέματα και βγάλτε με το χέρι σας λίγο γάλα για να μαλακώσει το στήθος και να διευκολύνετε το μωρό, για το οποίο το στήθος θα είναι πολύ σκληρό. Το γάλα θα το βγάλετε αφού έχετε βάλει στα χέρια και στο στήθος σας λίγο ελαιόλαδο, για να μην πονάτε από την τριβή. Σκουπίστε το λάδι πριν βάλετε το μωρό στο στήθος (εξαιτίας του λαδιού θα γλιστράει η θηλή από το στόμα του μωρού). Μπορείτε επίσης να βγάλετε γάλα με μια αντλία, αλλά θυμηθείτε ότι αντλίες τύπου «κόρνας ποδηλάτου» θα σας κάνουν μεγαλύτερο κακό. Η ηλεκτρική αντλία της κλινικής όπου γεννήσατε είναι η καλύτερη ιδέα γι’ αυτές τις δύσκολες ώρες (το πέτρωμα συμβαίνει μόνον το τρίτο 24ωρο, και το πιθανότερο είναι να βρίσκεστε ακόμη στην κλινική).
Αφού βγάλετε λίγο γάλα και το στήθος σας μαλακώσει λίγο, βάλτε το μωρό να θηλάσει. Το γάλα που βγαίνει από το πετρωμένο στήθος δεν είναι κακό. Το μωρό, όμως, είναι η καλύτερη αντλία. Ίσως, λοιπόν, χρειαστεί να το ξυπνήσετε για να θηλάσει αυτές τις μέρες πιο συχνά.
Εάν δεν μπορεί να πιάσει γιατί η θηλή είναι πολύ τεντωμένη, χρησιμοποιήστε την αντλία για λίγα λεπτά για να βγει η θηλή, ή Niplette (δες β’ τόμο), ή ψευτοθηλές.

Μασάζ στις θηλές

Ζητήστε να σας κάνουν ή κάντε μόνη σας (αν και τεχνικά είναι λίγο δύσκολο να τα καταφέρετε χωρίς βοήθεια) μασάζ στις θηλές. Αυτό γίνεται ως εξής:
Βάλτε στα χέρια σας αρκετό λάδι, ελαιόλαδο, σπαθόλαδο ή αμυγδαλέλαιο.
Κάντε απαλές κινήσεις στο στήθος από την περιφέρεια προς τη θηλή.
Επικεντρωθείτε στη θηλαία άλω, κάνοντας με τα δάχτυλά σας τις κινήσεις που κάνει το μωρό σας όταν θηλάζει, δηλαδή μέσα έξω.
Πηγή:Θηλασμός Μία υπέροχη σχέση Α: Όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν, Άννα Πατσούρου, 2007 Σύγχρονοι Ορίζοντες
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου