Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ (ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ) ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε τώρα που πιάνουν τα κρύα: από τις τελευταίες οδηγίες για τη χρήση των αντιβιοτικών μέχρι τα μυστικά των παιδιών που δεν αρρωσταίνουν ποτέ!
 
ANTIBIOTIKA: Ο,ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ!
Γνωρίζατε ότι η χώρα μας είναι σήμερα πρώτη στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στην EE; Ίσως, αλ\ά ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας από την κακή χρήση ή την κατάχρηση των αντιβιοτικών.
Το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά ίσως πρέπει να το ξανα­κούσετε: η λήψη αντιβιοτικών ενδείκνυται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς. Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων. Συχνά επίσης ακούγεται ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται ώστε μια ιογενής λοίμωξη να μην εξελιχθεί σε μικροβιακή. Επίσης λάθος: τα αντιβιοτικά ΔΕΝ προλαμβάνουν μια μικροβιακή λοίμωξη. Υπάρχουν περισσό­τερα από 25θ είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38°C). Οι περισσότερες όμως από τις λοιμώξεις θεραπεύονται μόνες τους μέσα σε διάστημα μικρότερο ή μεγαλύτερο των τριών ημερών.
Πώς θα ξέρετε ότι πάσχετε οπό μικροβιακή λοίμωξη;
Ο γιατρός το συμπεραίνει κυρίως από την κλινική εικόνα, αλ­λά κάποιες φορές χρειάζεται να καταφύγει και σε εργαστη­ριακές εξετάσεις.
Γιατί δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε αψήφιστα ;
Με τη λήψη αντιβιοτικών για λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς, δίνουμε την ευκαιρία σε μικρόβια που φιλοξενούνται στο σώμα μας να αναπτύξουν κώδικες αντοχής στα χορη­γούμενα αντιβιοτικά. Δυστυχώς, αυτές τις πληροφορίες μπο­ρούν να τις μεταβιβάσουν εύκολα σε παθογόνα μικρόβια που πιθανόν να μας προσβάλουν στο μέλλον. Έτσι, το αντιβιοτι­κό μας (και όλα τα συγγενή του) θα είναι ανενεργό όταν το χρειαστούμε.
Τι πρέπει να έχουν υπόψη τους οι γονείς;
Συχνά στα παιδιά, επειδή δεν μπορούν να εκφράσουν τα ενοχλήματά τους, απαιτείται εξέταση από τον παιδίατρο για να πιστοποιήσει ότι δεν πάσχουν από μικροβιακή λοίμωξη. Ση­μαντική διαγνωστική βοήθεια παρέχει η χρήση εύχρηστων διαγνωστικών τεστ που μπορούν να γίνουν και στο ιατρείο του, όπως το strep-test (με κόστος μόλις €2). Στο παιδί που προσέρχεται με συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό και διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων λαμβάνεται δείγμα φα­ρυγγικού επιχρίσματος (ανώδυνα από το στόμα με σφουγ­γαράκι) και ανιχνεύεται εντός ολίγων λεπτών με μεγάλη αξι­οπιστία η ύπαρξη ή όχι στρεπτόκοκκου. Τότε μόνο θεωρείται απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικού.
Ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να προκαλέσουν;
Η πιο απειλητική ανεπιθύμητη ενέργεια των αντιβιοτικών εί­ναι η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης (εξάνθημα, πτώση της αρτηριακής πίεσης/σοκ, δύσπνοια, ταχυκαρδία, λιποθυμία και άμεσος θάνατος). Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι δερματικές αντιδράσεις με εξάνθημα μόνο, δυσπεπτικά ενοχλήματα (ναυτία, έμετος, πόνος στο στομάχι), διάρροια (η οποία μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή), διαταραχές από το συκώτι (αύξηση των ηπατικών ενζύμων) και τους νε­φρούς (εμφάνιση νεφρικής ανεπάρκειας).
Ειδικά για τον πονόλαιμο, οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας-Μελέτης & Εκπαίδευσης στις Λοιμώξεις (ΕΕΕΜΕΛ) επισημαίνουν ότι, από τη στιγμή που ο βήχας και ο πονόλαιμος δεν οφείλονται σε κάποια μικροβιακή λοίμωξη, βα κάνουν τον κύκλο τους και θα υποχωρήσουν χωρίς φάρμακα. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αρκεί μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με υπογλώσσια δισκία που περιέχουν αντιμικροβιακά/αντισηπτικά συστατικά, τα οποία καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα ιών και βακτηρίων.


ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΥΤΟΥΛΑ ΤΟΥ

Αυτός ο οδηγός για τη ρινική αποσυμφόρηση του κρυωμένου μωρού σας θα σας βοηθήσει σε μία από τις πιο περίπλοκες στο χειρισμό καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς.

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ: Βρείτε το κατάλληλο «εργαλείο».

Δοκιμάστε έναν ειδικό αναρροφητήρα με μυτερή άκρη. Υπάρχουν επίσης προϊόντα με τα οποία ρουφάτε κυριολεκτικά εσείς τις βλέννες μέσα από ένα σωλήνα (στην άκρη του υπάρχει βαλβίδα ώστε οι βλέννες να μη φτάνουν στο στόμα σας).

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ: Ακινητοποιήστε τα χέρια του.

Αν είστε μόνη, δοκιμάστε να το ξαπλώσετε στο πάτωμα και να καθίσετε επάνω του ιππαστί, ενώ με τα γόνατα και τους μηρούς σας θα κρατάτε τα χέρια του στα πλευρά του. Δε μοιάζει ευχάριστο, αλλά σκεφτείτε πόσο καλύτερα θα νιώσει το μωρό σας μόλις αναπνέυσει άνετα.

ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ: Υγράνετε τις βλέννες.

Είστε σχεδόν έτοιμη να περάσετε στο στάδιο της αναρρόφησης. Πρώτα όμως ρίξτε σε κάθε ρουθούνι μερικές σταγόνες αλατούχου διαλύματος. Το μωρό σας πιθανόν να ενοχληθεί από την αίσθηση της υγρασίας στη μύτη του, ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι επώδυνο.

ΤΕΤΑΡΤΟ ΒΗΜΑ: Κλείστε το ένα ρουθούνι.

Πιέστε να φύγει ο αέρας από το πουάρ, τοποθετήστε τον αναρροφητήρα στην άκρη του ρουθουνιού (πιέζοντας πάντα το πουάρ και στη συνέχεια απελευθερώνοντας το). Στοχεύστε στις έξω βλέννες για να αποφύγετε πιθανή αιμορραγία. Σκουπίστε τες με χαρτομάντηλο.

4 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΟ ΤΖΕΛ

ΠΡΩΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ Κάνει δουλειά
Μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το σαπούνι και το νερό. Το σαπούνι όμως μαλακώνει τη βρομιά και τα βακτήρια και, ξεπλένοντας τα χέρια, τα απομακρύνει από το δέρμα, ενώ το αντιβακτηριδιακό υγρό σκοτώνει τους ιούς και τα βακτήρια. Αν λοιπόν το παιδί σας έχει βρομιές στα χέρια του, καλύτερα να τα πλένει.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ Η ποσότητα μετράει
Καλό είναι τα παιδιά να καλύπτουν πλήρως τα χέρια τους με ποσότητα ίση με ένα κέρμα, ενώ τρίβοντας με τις παλάμες τους το υγρό πρέπει να φροντίζουν να πηγαίνει και κάτω από τα νύχια τους. Μην τα αφήνετε να σκουπίζονται πάνω τους.
ΤΡΙΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ Τα συστατικά παίζουν ρόλο
Προϊόντα με λιγότερο από 6θ% οινόπνευμα δεν είναι αποτελεσματικά -για την ακρίβεια, μπορεί και να ευνοούν την αύξηση των βακτηρίων.
ΤΕΤΑΡΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ Δεν ενδείκνυται για τα μωρά
Το δέρμα τους είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο, έτσι είναι πολύ πιθανή η απορρόφηση του οινοπνεύματος.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Όσο κι αν προσέχετε, το μωρό σας κάποια στιγμή §α κρυώσει. Πα να μην πανικοβληθείτε σε μια τέτοια περίπτωση, ζητήσαμε από 5 παιδιάτρους να μας πουν πώς βοήθησαν εκείνοι τα δικά τους μωρά.
Ήσυχος ύπνος στο κάθισμα του αυτοκινήτου ή το ριλάξ. Έχοντας το κεφάλι του σχετικά ψηλά, το μωρό σας θα νιώσει καλύτερα αφού έτσι είναι πιο εύκολη η αποσυμφόρηση της μπουκωμένης μύτης, λέει η Wendy Sue Swanson, M.D., παι­δίατρος στο νοσοκομείο παίδων του Σιάτλ. «Ένα βράδυ είχα κουραστεί τόσο να κρατάω σε όρθια θέση το γιο μου, 7 μηνών τότε, που τον πρόσδεσα στο κάθισμα που είχα για το αυτοκίνη­το και κοιμήθηκε πολύ καλά όλη την υπόλοιπη νύχτα. Ήξερα ότι ήταν ασφαλής και σίγουρα αυτή η θέση τον βοήθησε να ανα­πνεύσει πιο άνετα».
Μπανιέρα για δύο. «Ένας χώρος γεμάτος ατμό είναι ό,τι κα­λύτερο για την αποσυμφόρηση της μύτης, μερικά μπάνια όμως είναι πολύ μεγάλα για κάτι τέτοιο» αναφέρει η Julia Κ. Yang, M.D., παιδίατρος στο ιατρικό κέντρο The Mount Sinai, στη Νέα Υόρ­κη. «Γι’ αυτόν το λόγο, μπαίνω μαζί με το μωρό μου στο ντους. 1-1 μύτη του ξεβουλώνει και καθαρίζει αμέσως».
Προστασία για τη μύτη. «Βάζω λίγη βαζελίνη στα ρουθού­νια του μωρού μου για να μην ερεθίζονται όταν η καταρροή εί­ναι έντονη» συμπληρώνει η Dr Yang.
Ο σωτήριος υγραντήρας. «Τον τοποθετώ στο πάτωμα, 30- 6θ εκ. μακριά από την κούνια του μωρού» εξηγεί η Dr Swanson. «Ο υγραντήρας δεν πρέπει να είναι στραμμένος προς το μω­ρό σας γιατί θα το κάνει να κρυώνει αλλά ούτε και να βρίσκεται στην άλλη πλευρά του δωματίου. Πραγματικά, ανακουφίζει από το βήχα και το μπούκωμα».
Μικρές αλλαγές στο τάισμα. «Όταν έχουν πολλές βλέν­νες στη μύτη, τα μωρά δυσκολεύονται να αναπνεύσουν και να καταπιούν ταυτόχρονα. Αν ταίζετε το μωρό σας με μπιμπερό, ελαττώστε τη ροή του γάλακτος αλλάζοντας μέγεθος πιπίλας. Για παράδειγμα, αντί για το Νοί, προτιμήστε το μέγεθος για τα νεογέννητα» συμβουλεύει η Dr Swanson. «Κάθε λίγο απομακρύ­νετε το μπιμπερό ώστε το μωρό να παίρνει ανάσα».

5 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ

Αν το παιδί σας είναι μικρότερο από 6 ετών, οι γιατροί δεν συνιστούν φάρμακα. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε άλλες θεραπείες.
1. ΜΕΛΙ
Μαλακώνει το βήχα καλύτερα από τα σιρόπια που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού και βοηθάει στον ύπνο. Αναζητήστε το σκούρο μέλι γιατί έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, μη δίνετε ποτέ μέλι σε παιδιά κάτω του 1 έτους.
2. ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ
Δεν είναι απλώς ένα φαγητό που ανακουφίζει. Έρευνες δείχνουν ότι αυτό το παραδοσιακό  γιατρικό για το κρυολόγημα περιορίζει τη φλεγμονή που προκαλέι τα συμπτώματά του, όπως καταρροή, πονοκέφαλο και μπούκωμα.
3. ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ
Ο ύπνος και η ανοσία είναι καταστάσεις στενά συνδεδεμένες, επομένως, όταν τα παιδιά έχουν γρίπη ή πυρετό, είναι καλύτερο να τα κρατάτε στο σπίτι να ξεκουράζονται ξαπλωμένα στον καναπέ και να πηγαίνουν νωρίς για ύπνο.
4. ΥΓΡΑ
Οι χυμού φρούτων και τα ροφήματα μαλακώνουν τον πονεμένο λαιμό, προλαμβάνουν την αφυδάτωση και αραιώνουν τις βλέννες ώστε να φεύγουν πιο εύκολα. Τα ζελέ και οι γρανίτες βοηθάνε εξίσου.
5. ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ
Για να κρατήσετε τα μικρόβια μακριά μετά την ασθένεια, πλύνετε τα σεντόνια και τα ρούχα του παιδιού σε ζεστό νερό, αλλάξτε την οδοντόβουρτσά του και απολυμάνετε τις σκληρές επιφάνειες.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ

Ξέρουν οι γονείς τους κάτι που δεν ξέρετε; Μάλλον όχι, απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί. Έχει όμως ενδιαφέρον να μάθετε και να λάβετε υπόψη σας τα μικρά μυστικά τους.
Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την εμφάνι­ση αναπνευστικών και γαστρεντερικών προβλημάτων, οπότε μάθετε στα παιδιά σας να σαπουνίζουν τα χέρια τους (ή να χρησιμοποιούν αντιβακτηριδιακό υγρό) όταν φεύγουν από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, ύστερα από κάθε παιχνί­δι με άλλα παιδιά και πριν από το φαγητό. Για να βεβαιωθεί­τε ότι έκαναν καλή σαπουνάδα, μπορείτε να τους μάθετε να τραγουδάνε δύο φορές το Happy Birthday προτού ξεπλύ­νουν τα χέρια τους.

Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί σε διάστημα ενός χρόνου να περιορίσει κατά 25-50% την εμφάνιση κρυο­λογήματος και γρίπης, πιθανόν επειδή αυξάνει την κυκλοφορία κυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. «Η άσκηση είναι η καλύτερη ασπίδα από οποιαδήποτε υποτιθέμενη θεραπεία ή μαγικό προϊόν» αναφέρει ο σύμβουλο του  Parents Narley Rotbart, M.D., συγγραφέας του βιβλίου Germ Proof Your Kids: The Complete Guide to Protecting (without overproctecting) your family from infections – Προφυλάξτε τα παιδιά σας από τα μικρόβια: Ο πλήρης οδηγός προστασίας (και όχι υπερπροστασίας) της οικογένειάς σας από τις λοιμώξεις.
Η έλλειψη ύπνου σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο κρυολογή­ματος ή γρίπης, σύμφωνα με τον Dr Rotbart. Τα περισσότε­ρα μωρά χρειάζονται περίπου 14 ώρες ύπνου την ημέρα, ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 11 με 13 ώρες.

Οι ιοί του κρυώματος και της γρίπης εισέρχονται στο σώμα από τη μύτη, τα μάτια και το στόμα, γι’ αυτό επιμείνετε στο να κρατάει το παιδί σας τα χέρια του μακριά από αυτές τις περιοχές. Και επειδή αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, το πλύ­σιμο των χεριών τη σωστή στιγμή είναι πραγματικά σημαντι­κό. Επίσης, μάθετε στο παιδί σας να μη μοιράζεται ποτέ το καλαμάκι, το κύπελλο ή την οδοντόβουρτσά του.
Τρέφονται σωστά
Γεύματα που περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά όλων των χρωμάτων Θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παι­διού σας. Προτιμήστε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε βι­ταμίνη C (μπρόκολο, κόκκινες πιπεριές, πορτοκάλια) και βιτα­μίνη D (τόνος, ενισχυμένο γάλα και δημητριακά). Το γιαούρτι ζωντανής καλλιέργειας (με προβιοτικά) ενισχύει επίσης την άμυνα του οργανισμού.

Συμβουλές σε μέλλουσες μαμάδες

«Αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας αρρωστήσετε, επικοινωνήστε με το γιατρό σας προτού δοκιμάσετε κάποιο φάρμακο που χορηγείται χωρίς συνταγή» συμβουλεύει η μαιευτήρας-γυναικολόγος Linda Chambliss, M.D., ειδική στη μητρική-εμβρυϊκή ιατρική στο ιατρικό κέντρο St. Joseph στις ΗΠΑ. Παρακάτω θα βρείτε τους ασφαλέστερους τρόπους αντιμε­τώπισης των συμπτωμάτων που ίσως σας ταλαιπωρούν.
Αντιμετωπίστε τον πονοκέφαλο και τον πυρετό Προτιμήστε την ακεταμινοφαίνη (κατόπιν συμβουλής γιατρού πάντα). Αποφύγετε την ιβουπροφαίνη και άλλες αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως η ναπροξένη, η οποία μπορεί να προκα­λέσει καρδιολογικά προβλήματα στο έμβρυο ή να ελαττώσει την ποσότητα αμνιακού υγρού, ειδικά το τρίτο τρίμηνο.
Κατευνάστε το βήχα Δοκιμάστε μέλι ή καραμέλες που ανακουφίζουν το λαιμό. Πριν αγοράσετε ένα μη συνταγογραφούμενο σιρόπι για το βήχα, συμβουλευτείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας.
Σταματήστε το μπουκωμα και την καταρρο Τα αλατούχα σπρέι και διαλύματα πλύσεων έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα, σύμφωνα με την Dr Chambliss. Πολλές από τις άλλες αποσυμφορητικές ουσίες περιστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας ίσως τη ροή αίματος στο έμβρυο. Κά­ποιοι γιατροί επιτρέπουν στις ασθενείς τους να χρησιμοποιήσουν αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι για μερικές μέρες, από τη στιγμή που το φάρμακο μένει κυρίως στη μύτη.
Καταπολεμήστε τις βακτηριακές λοιμώξεις Αν υποφέρετε από κάποια λόιμωξη που δεν θεραπεύεται από μόνη της, ίσως ο γιατρός σας σας συστήσει ένα αντιβιοτικό κατηγορίας Β, όπως η πενικιλίνη, η ερυθρομυκίνη, η αμοξυκιλλίνη, η αζιθρομυκίνη. Αποφύγετε την τετρακυκλίνη, τη δοξυκυκλινη και τη μινοκυκλίνη γιατί μπορεί να αλλοιώσουν το χρώμα των δοντιών του μωρού.

3 ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ:

Μερικές φορές ασήμαντες ασθένειες οδηγούν σε πιο σοβαρές λοιμώξεις που ο παιδίατρος οφείλει να ελέγξει.

ΕΠΙΠΛΟΚΗ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ί ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΣΤΟ I ΑΦΤΙ (ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΑΑ) Υγρό που βρίσκεται στο μέσο αφτί και μολύνεται από βακτήρια.
Πυρετός, οξύς πόνος στο αφτί, κλάμα και ανησυχία, δυσκολία ύπνου και, σε σπάνιες περιπτώσεις, ωτικές εκκρίσεις. Ο γιατρός βα ελέγξει αν το τύμπανο του αφτιού είναι κόκκινο, διογκωμένο ή δύσκαμπτο.
Για παιδιά άνω των 2 ετών συστήνεται η χορήγηση ακεταμινοφαίνης ή ιβουπροφαίνης για τον πόνο. Για τα μικρότερα καθώς και για εκείνα με συμπτώματα βαριάς μορφής ίσως συσταθεί άμεσα αγωγή με αντιβίωση.
Λ ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ Οι κοιλότητες γύρω από τη μύτη και τα μάτια ερεθίζονται και πρήζονται.
Πυρετός, πονοκέφαλος, συμφόρηση, πηχτές ρινικές εκκρίσεις, βήχας που επιμένει για περισσότερες από 2-3 εβδομάδες, κακοσμία στόματος και πρήξιμο ή ευαισθησία γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα, τη μύτη ή το μέτωπο.
Στα παιδιά είναι δύσκολο να διαγνωστεί η ιγμορίτιδα. Ωστόσο, πολλοί παιδίατροι γράφουν ένα αντιβιοτικό αν τα συμπτώματα διαρκούν 10 μέρες. Ίσως συστήσουν τη χρήση ρινικού σπρέι ή διαλύματος για πλύσεις.
•Τ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
Η λοίμωξη και η φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλούνται από ιούς ή βακτήρια.
Πυρετός, ρίγη, κλάμα και ανησυχία, έλλειψη όρεξης, βασανιστικός βήχας, λαχάνιασμα, πόνος στο στήθος, γαλαζωπή απόχρωση στα χείλη ή τα νύχια και γρήγορη, δύσκολη αναπνοή.
Ίσως χρειαστεί ακτινογραφία για να επιβεβαιωθεί η πνευμονία. Ο γιατρός θα χορηγήσει αντιβίωση αν υποπτευθεί βακτηριακή πνευμονία. Φροντίστε το παιδί να ξεκουράζεται και να πίνει αρκετά υγρά.


ΤΟΥ ΔΡΑ ΣΤΑΘΗ ΣΚΛΗΡΟΥ, ΜD · ΔΡΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ · Δ/ΝΤΗ ΓΕΝΙΚΗΣ/ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ . ΓΓ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Πηγή: Parents – Νοέμβριος 2010 – Τεύχος 31


http://www.moro-blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου