Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ο βήχας

Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος
 
Ο βήχας είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα της παιδικής ηλικίας. Παρά το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές είναι ενοχλητικός για το ίδιο το παιδί, αλλά και για το περιβάλλον του, εντούτοις σπάνια υποκρύπτει κάτι πολύ σοβαρό. Είναι λοιπόν σημαντικό, να μπορείτε σαν γονείς να ξεχωρίζετε μερικούς τύπους βήχα και να ξέρετε ταυτόχρονα πότε θα πρέπει να απευθύνεστε αμέσως στο γιατρό του παιδιού.
Ο βήχας είναι ουσιαστικά ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό του οργανισμού μας, που στόχο έχει να καθαρίζει τις αεροφόρους οδούς (φάρυγγα, λάρυγγα, τραχεία, βρόγχοι, πνεύμονες). Το τοίχωμα του "δρόμου" από τη μύτη μέχρι τους πνεύμονες έχει μικρά τριχίδια, που η δουλειά τους είναι να παγιδεύουν οτιδήποτε προσπαθήσει να μπει στους πνεύμονες. Το τοίχωμα όμως είναι καλυμμένο και με βλέννα.
Όταν λοιπόν ένα παιδάκι αρρωστήσει, το σύστημα των τριχιδίων δε δουλεύει καλά, παράγεται μεγαλύτερη και πιο παχύρρευστη βλέννα, οπότε ο βήχας αναλαμβάνει να καθαρίσει το δρόμο και τα τοιχώματα από τα ξένα αντικείμενα αλλά και από την παχύρρευστη βλέννα. Ο βήχας λοιπόν, είναι ένα αμυντικό αντανακλαστικό όπλο του οργανισμού.

Πόσοι τύποι βήχα υπάρχουν και τι μπορεί να σημαίνει ο καθένας.

Ημερομηνία 26/10/2002
Υλακώδης βήχας.

Ο βήχας αυτός είναι πολύ χαρακτηριστικός και ακούγεται όπως το γάβγισμα ενός σκυλιού. Συνήθως τα παιδιά ξαπλώνουν για ύπνο στο κρεβάτι χωρίς κανένα πρόβλημα και ξαφνικά στα μέσα της νύκτας ξυπνούν με αυτό, το χαρακτηριστικό βήχα. Ο βήχας αυτός, είναι αποτέλεσμα συνήθως μιας αρρώστιας που λέγεται λαρυγγίτιδα ,ενώ σπανιότατα οφείλεται στην επιγλωττίτιδα. Η επιγλωττίτιδα είναι μια επείγουσα κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από γιατρό. Και στις δυο περιπτώσεις ο μηχανισμός πρόκλησης του βήχα είναι ο ίδιος. Ο λάρυγγας για κάποιο λόγο φουσκώνει με αποτέλεσμα ο αέρας να μη μπορεί να μπαινοβγαίνει εύκολα και προκαλείται αυτός ο χαρακτηριστικός βήχας. Για την αντιμετώπιση της επιγλωττίτιδας και της λαρυγγίτιδας μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες στα αντίστοιχα κεφάλαια.

Βήχας με συριγμό


Συριγμός είναι ένας θόρυβος που ακούμε στη φάση που εκπνέει ένα παιδί με άσθμα. Ο αέρας δυσκολεύεται να βγει από τα πνευμόνια και δημιουργείται ο θόρυβος αυτός. Τα παιδιά που έχουν συριγμό έχουν και βήχα. Ο βήχας με συριγμό εκτός από το άσθμα μπορεί να παρουσιαστεί στα παιδιά με βρογχιολίτιδα καθώς επίσης και σε παιδί με πνευμονία. Λεπτομέρειες για το άσθμα, βρογχιολίτιδα και πνευμονία θα βρείτε στα αντίστοιχα κεφάλαια.

Παροξυσμικός βήχας


Είναι και ο βήχας αυτός πολύ χαρακτηριστικός. Αν τον ακούσετε μια φορά δεν θα τον ξεχάσετε ποτέ. Το παιδί παίρνει μια εισπνοή και στην προσπάθεια του να βγάλει τον αέρα έξω από τα πνευμόνια αρχίζει να βήχει απανωτά ( 5-10 φορές). Τα μάτια του κοκκινίζουν από την προσπάθεια και κάποιες φορές μπορεί να μαυρίσει και το πρόσωπο του. Παροξυσμικό βήχα προκαλεί ο κοκκύτης (λεπτομέρειες υπάρχουν στο αντίστοιχο κεφάλαιο) αλλά και άλλοι μικροοργανισμοί. Όπως και να έχουν τα πράματα θα πρέπει αμέσως να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εάν το παιδί σας ξαφνικά άρχισε να έχει παροξυσμικό βήχα τότε πρέπει να σκεφτείτε μήπως στραβοκατάπιε κάτι ( δηλαδή ένα αντικείμενο να έχει πάει προς τους πνεύμονες αντί προς το στομάχι). Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα είναι ξηροί καρποί και μικροσκοπικά πλαστικά που υπάρχουν στα διάφορα παιχνίδια. Οι συνηθέστερες ηλικίες για εισρόφηση ξένου σώματος είναι 6-24 μηνών. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο αντίστοιχο κεφάλαιο για την εισρόφηση ξένου σώματος. Σε περίπτωση που υποψιάζεστε να έχει γίνει εισρόφηση ξένου σώματος μη βάλετε το χέρι σας στο στόμα του παιδιού για να αφαιρέσετε το αντικείμενο. Το πιο πιθανό είναι να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά. Πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Νυκτερινός βήχας


Το συνηθέστερο αίτιο του νυκτερινού βήχα είναι το κοινό κρυολόγημα. Το παιδί έχει ρινική καταρροή, οι εκκρίσεις κυλούν προς το φάρυγγα, ο οποίος ερεθίζεται και το παιδί αρχίζει να βήχει. Επίσης όταν η μύτη είναι κλειστή, το παιδί αναπνέει από το στόμα, ξηραίνεται ο φάρυγγας και πάλι το παιδί αρχίζει να βήχει. Ο βήχας όμως το βράδυ, μπορεί να σημαίνει και άσθμα. Στα παιδιά με άσθμα ο βήχας το βράδυ επιδεινώνεται.

Ημερήσιος βήχας


Ο ημερήσιος βήχας είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα στα παιδιά. Πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν τον ημερήσιο βήχα,γι` αυτό αν οτιδήποτε σας ανησυχεί θα πρέπει αμέσως να αποταθείτε στον παιδίατρο του παιδιού.

Επίμονος βήχας


Ο βήχας ενός κοινού κρυολογήματος, που είναι και ο πιο συνηθισμένος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 βδομάδες. Ο επίμονος βήχα όμως μπορεί να κρύβει και άλλες ασθένειες όπως άσθμα, ιγμορίτιδα και αλλεργίες.

Πότε χρειάζεται να δείτε τον γιατρό του παιδιού.

Ημερομηνία 26/10/2002
1. Το παιδί σας είναι μικρότερο των 3 μηνών και μαζί με το βήχα έχει και πυρετό.
2. Εάν ο βήχας συνοδεύεται με ένα από τα ακόλουθα:
i. Το δέρμα μεταξύ των πλευρών του θώρακα πηγαίνει προς τα μέσα.
ii. Παρουσιάζει κυανωτικά επεισόδια ("Μαυρίζει" το πρόσωπο).
iii. Σταματά η αναπνοή του για περίοδο μεγαλύτερη των 15 δευτερολέπτων.
iv. Παρουσιάζει έντονο θόρυβο την ώρα που εισπνέει.
v. Δε "βγαίνει" η φωνή του όταν κλαίει.
vi. Κάνει εμετό κάθε φορά που βήχει.
vii. Παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης.
viii. Πόνο στο στήθος.
ix. Ψηλό πυρετό.
3. Ο βήχας δεν το αφήνει να θηλάσει ή να πιεί γάλα από το μπιμπερό.
4. Με το βήχα αποβάλλει αίμα.
5. Το παιδί σας έχει αγωνιώδες βλέμμα.
6. Το παιδί σας μπορεί να έχει στραβοκαταπιεί κάποιο αντικείμενο.
7. Το παιδί σας βήχει ασταμάτητα.
8. Το παιδί σας αναπνέει πολύ γρήγορα.
i. Αν είναι μικρότερο των 2 μηνών και έχει περισσότερες από 60 αναπνοές/λεπτό.
ii. Αν είναι 2-12 μηνών και έχει περισσότερες από 50 αναπνοές/λεπτό.
iii. Αν είναι 1-5 χρονών και έχει περισσότερες από 40 αναπνοές/λεπτό.
iv. Αν είναι 5-14 χρονών και έχει περισσότερες από 30 αναπνοές/λεπτό.

Θεραπεία

http://www.paidiatros.com
Ημερομηνία

2 σχόλια:

  1. kai εμας βηχει ρε γμτ εδω και 1 μηνα καθε βραδυ μεχρι αντιβιωση πηραμε αλλα επιμενει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μήπως είναι αλλεργικός ο βήχας, ή από την υγρασία? εμάς έχει μπούκωμα από την υγρασία, και εγώ από την υγρασία έχω μπούκωμα και βήχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή