Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

6ος Μήνας


Λίλα Μπίμπη
Ειδικός Παιδίατρος


Η οδοντοφυΐα ξεκίνησε! Στα περισσότερα μωρά τα πρώτα δοντάκια που εμφανίζονται είναι οι κοπτήρες. Δύο μικρά δοντάκια στο κέντρο της κάτω γνάθου θα ενισχύουν από εδώ και πέρα το χαμόγελο του και θα αρχίσει να αλλάζει η φυσιογνωμία του. Μην ξεχνάτε όμως ότι κάποια μωρά βγάζουν δόντια αργότερα , μπορεί και στο χρόνο, οπότε μην ανησυχείτε αν το δικό σας μωρό αργεί να βγάλει δοντάκια.

Αυτός ο μήνας είναι ορόσημο για τη κινητική εξέλιξη του μωρού σας. Ο κορμός του έχει δυναμώσει τόσο που μπορεί και κάθεται σε ορθή στάση έστω ελαφρώς στηριζόμενο σε ένα μαξιλάρι. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να εξερευνά με τα χέρια του οτιδήποτε τοποθετήσετε πολύ κοντά του.

Πιάνει τα παιχνίδια χρησιμοποιώντας το αντίχειρα και όλα τα υπόλοιπα δάκτυλα ενωμένα, μεταφέρει αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο και τα κουνάει πάνω κάτω.

Από εδώ και πέρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη μονιμότητα των ανθρώπων. Αυτό θα το διαπιστώσετε από το γεγονός ότι δεν αρχίζει να κλαίει μόλις σας χάσει απο το οπτικό του πεδίο όπως συνήθιζε να κάνει ως τώρα.

Η διατροφή του από αυτό το μήνα μπορεί να ενισχυθεί με στέρεες τροφές. Κρέμες όπως το ρυζάλευρο μπαίνουν στο καθημερινό του διαιτολόγιο.

Η μετάβαση από το μπιμπερό στο κουταλάκι θέλει λίγη εξάσκηση. Πάρτε ενα μικρό βρεφικό κουταλάκι βάλτε λίγο από τη κρέμα και τοποθετήστε το απαλά στο στοματάκι του. Ακουμπήστε το κουτάλι στο κάτω χείλος του. Το μωρό ενστικτωδώς θα ανοίξει το στόμα του ..αλλα σίγουρα θα σας κοιτάξει με απορία. Μπορεί τις πρώτες φορές να μη ξέρει τι να κάνει, δηλαδή δε θα το καταπίνει, το πιθανότερο είναι να πασαλειφτεί με αυτό, αλλά πιστέψτε το, θα το διασκεδάσει πολύ.

Μέχρι να κλείσει ο μήνας και έχοντας αρχίσει να τρώει από το κουτάλι μπορείτε να αρχίσετε να του δίνετε φρούτα η λαχανικά λιωμένα. Καλό είναι να δοκιμάζετε κάθε φορά ένα είδος για 4-5 μέρες ώστε να διαπιστώσετε ευκολότερα εάν το μωρό έχει αλλεργία σε κάποιο από αυτά.

Το μωρό μπορεί να τρώει μέχρι και τρεις φορές την ημέρα κρέμες, όμως να θυμάστε ότι τουλάχιστον μέχρι τον ένατο μήνα η σημαντικότερη διατροφική αξία των γευμάτων του μωρού προέρχεται από το γάλα, γι αυτό δεν πρέπει να το αντικαταστήσετε με στερεά τροφή αλλά να τη δίνετε συμπληρωματικά.
Τι να προσέχετε

Με την κινητικότητα που αποκτά το μωρό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα.

Κατά τη διάρκεια των γευμάτων του θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για την αποφυγή τυχόν περιστατικών πνιγμού. Οι τροφές να είναι πολτοποιημένες. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι θα πανικοβάλλεστε. Όσο πιο ψύχραιμοι είστε τόσο καλύτερα θα αντιμετωπίσετε οποιονδήποτε κίνδυνο.
Τι του αρέσει

Τώρα που το μωράκι σας αντιλαμβάνεται τα πάντα γύρω του καλό είναι να έχει στο περιβάλλον του άλλα μικρά παιδάκια.

Επισκεφτείτε το πάρκο της γειτονιάς σας. Τα παιχνίδια και οι φωνές των παιδιών το διασκεδάζουν πάρα πολύ.

Επίσης είναι στην ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κολύμβηση για μωρά μαζί με τη μαμά ή το μπαμπά!

www.babyonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου