Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Πώς να κάνετε μπάνιο το μωρό σας



Μπορεί το μωρό σας να μη μπουσουλάει και να μην περπατάει ακόμα, που σημαίνει ότι δε λερώνεται πολύ, καλό είναι όμως να το κάνετε μπάνιο καθημερινά, γιατί τα περισσότερα μωρά χαλαρώνουν στο μπάνιο. Στην αρχή μπορεί να φοβάστε να το κρατήσετε, μη τυχόν και σας γλιστρήσει από τις σαπουνάδες, αλλά μέρα με τη μέρα θα νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά…

Τις πρώτες ημέρες, λοιπόν, προτού του πέσει ο αφαλός, θα πλένετε το μωράκι σας στο νιπτήρα του μπάνιου σας, κρατώντας το στα χέρια σας και με πολλή προσοχή, για να μη βραχεί ο αφαλός του. Αργότερα όμως – μόλις δηλαδή του πέσει ο αφαλός – η διαδικασία του μπάνιου θα είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς θα μπορείτε να βάλετε το μωρό σας στο “μπανάκι” του. Και για να μη σκύβετε, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε μια βάση, όπου θα τοποθετήσετε το μπανάκι με το μωρό σας… και έτσι το μπάνιο – με λίγη τύχη – θα γίνει ένα καθημερινό παιχνίδι. Αρκεί, βέβαια, να γνωρίζετε τί ακριβώς θα κάνετε.

Καταρχάς, συγκεντρώστε όλα όσα χρειάζεστε για το μπάνιο: σαμπουάν, αφρόλουτρο, πετσέτες κτλ.
Γεμίστε την μπανιέρα με περίπου 5-7 εκατοστά νερό, το οποίο πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό (περίπου στους 32°C). Στο εμπόριο θα βρείτε «μπανάκια» με ενσωματωμένο θερμόμετρο, για να εξασφαλίσετε τη σωστή θερμοκρασία του νερού.
Φέρτε το παιδί σας στο μπάνιο και βγάλτε του όλα τα ρούχα.
Κρατήστε καλά το κεφαλάκι και το λαιμό του μωρού σας και βουτήξτε πρώτα τα πόδια του στο νερό και αργότερα όλο το σώμα. Φροντίστε να το βρέχετε τακτικά με νερό, ενώ το κάνετε μπάνιο, ώστε να μην κρυώνει το κορμάκι του.
Χρησιμοποιήστε απαλό σαμπουάν σε μικρή ποσότητα και αφού το διαλύσετε στο χέρι σας πρώτα με λίγο νεράκι, αφού είναι πιθανό μια μεγάλη ποσότητα να προκαλέσει ξηροδερμία στο κεφαλάκι του μωρού σας.
Απλώστε μια μικρή ποσότητα αφρόλουτρου στα χέρια σας και πλύνετε το σώμα του μωρού.
Φροντίστε να ξεβγάλετε πολύ καλά τόσο το κεφάλι, όσο και το σώμα από τις σαπουνάδες.
Χρησιμοποιήστε αποστειρωμένο βαμβάκι (χωρίς σαπούνι) ή αποστειρωμένη γάζα, για να καθαρίσετε τα μάτια και το πρόσωπό του. Αν υπάρχει βλέννα στα μάτια ή τη μύτη του, βρέξτε το σημείο αρκετές φορές, για να μαλακώσει, πριν την αφαιρέσετε. Όσο για τα γεννητικά όργανα του μωρού σας, πρέπει να καθαρίζονται συχνά και σχολαστικά.
Σκουπίστε το μωρό σας προσεκτικά και ταμποναριστά με μια μαλακή πετσέτα ή μπουρνούζι.
Τυλίξτε το μωρό σας σε μία μεγάλη πετσέτα και στεγνώστε το, χαϊδεύοντάς το. Αν το δέρμα του έχει κάποιο εξάνθημα από την πάνα ή είναι ξηρό, μπορείτε να απλώσετε μια απαλή λοσιόν, ιδανική για μετά το μπάνιο. 

Και, βέβαια, αν έχει διάθεση και δεν πεινάει, μπορείτε να του κάνετε μασάζ με ένα βρεφικό λαδάκι.
Με τις υγείες σας λοιπόν και καλά μπάνια!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου