Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Έχει βουλώσει η μύτη;

Γιατί μια βουλωμένη μύτη να κάνει τα παιδιά να μένουν ξάγρυπνα και να ταλαιπωρούνται; Θα ήταν πολύ καλύτερα, αν μπορούσαν να κοιμηθούν καθιστά στο κρεβάτι τους, όπως κάνουν οι ενήλικες, όταν δεν αναπνέουν καλά, σε περίοδο που περνούν ένα βαρύ κρυολόγημα. Τότε οι ρινικές τους κοιλότητες δεν θα έφραζαν περισσότερο όταν θα κοιμούνταν!
Δυστυχώς όμως, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από ένα βρέφος, ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί να πειθαρχήσει σε κάτι τέτοιο.
Για να μπορέσετε να ανακουφίσετε άμεσα το παιδί και να αποκατασταθεί η αναπνοή του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσιολογικό ορό, που θα τον ρίξετε σταγόνα - σταγόνα μέσα στη μυτούλα με τη βοήθεια μιας σύριγγας (χωρίς τη βελόνα βέβαια!).
Αυτό θα βοηθήσει να υγρανθούν οι μεμβράνες, που έχουν δημιουργηθεί από το μπούκωμα και έτσι θα μπορέσουν να βγουν και οι ακαθαρσίες, που μένουν μέσα στη μύτη, οι οποίες εμποδίζουν την αναπνοή. Η διαδικασία αυτή θα γίνει είτε από εσάς, είτε από το παιδί, εάν αυτό είναι σε θέση να φυσήξει τη μύτη του.
Εάν πρέπει εσείς να καθαρίσετε τη μυτούλα του παιδιού, κάντε το με τη βοήθεια της σύριγγας, που χρησιμοποιήσατε για τον ορό. Βάλτε τη μύτη της στην άκρη του ενός ρουθουνιού του παιδιού και τραβήξτε το έμβολο ελαφρά προς τα πίσω. Επαναλάβετε όσες φορές νομίζετε ότι χρειάζεται και κάντε το και στο άλλο ρουθούνι. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά κλαίνε και διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αλλά αμέσως μετά ανακουφίζονται αρκετά. Οπότε αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει κανείς.
Εάν μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε κάποιο αποσυμφορητικό φάρμακο, σκεφτείτε πρώτα ότι αυτό δεν συνιστάται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, αλλά και, γενικότερα, καλύτερα είναι να αποφεύγεται η χρήση τους, εκτός και αν ο παιδίατρος έχει συστήσει διαφορετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου