Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Προειδοποίηση να ΜΗΝ χρησιμοποιούνται ρυθμιστές θέσης ύπνου («σφηνάκια», «σφήνες») στα βρέφη

Η FDA (Food and Drug Administration) και η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC), έχουν εκδώσει κοινή προειδοποίηση κατά της χρήσης των ρυθμιστών θέσης ύπνου στα βρέφη (γνωστά με το όνομα «σφηνάκια» ή «σφήνες») γιατί συσχετίστηκε η χρήση τους με θάνατο βρεφών από ασφυξία.

Κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές αλλά οι πιο κύριες μορφές είναι οι εξής:
1. Ένα επίπεδο στρώμα με στρογγυλά ή τριγωνικά μαξιλάρια δεξιά και αριστερά του μωρού (Γνωστό ως «σφηνάκι»).
2. Η «σφήνα», η οποία ανυψώνει το κεφάλι του μωρού ψηλότερα από το σώμα του.
Οι ρυθμιστές αυτοί έχουν προκαλέσει 12 θανάτους βρεφών κατά τα τελευταία 13 χρόνια.
Οι θάνατοι σημειώθηκαν όταν το μωρό γύριζε από την πλάτη του, στο στομάχι του και παγιδευόταν μεταξύ της συσκευής και της κούνιας (κρεβατιού).
Με τα «σφηνάκια» ακόμα και αν το παιδί το βάζει η μητέρα στα πλάγια μπορεί να γυρίσει μπρούμυτα οπότε το στόμα και η μύτη του παιδιού μπορεί να παγιδευτεί από οποιοδήποτε κομμάτι από το σφηνάκι. Ακόμα και αν το μωρό τοποθετηθεί ανάσκελα αν μετακινηθεί πάνω ή κάτω υπάρχει περίπτωση να παγιδευτεί.Όταν χρησιμοποιείται η σφήνα μπορεί είτε να σκαρφαλώσει προς τα πάνω και το κεφάλι του να κρέμεται από την σφήνα είτε να κυλίσει προς τα πίσω και να εγκλωβιστεί το στόμα και η μύτη του βρέφους.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι ρυθμιστές ύπνου για βρέφη αποτρέπουν το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών (SIDS), την πλαγιοκεφαλία ή ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ).Στο παρελθόν, το FDA ενέκρινε ρυθμιστές ύπνου για την πρόληψη της πλαγιοκεφαλίας ή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ωστόσο, υπό το φως των νέων δεδομένων ασφαλείας δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα όποια οφέλη αντισταθμίζουν τον κίνδυνο ασφυξίας.Γι αυτό το FDA και η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων συστήνουν στους γονείς και τους επαγγελματίες υγείας αλλά και όσους ασχολούνται με παιδιά τα πιο κάτω:
1. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε ρυθμιστές ύπνου για βρέφη. Χρησιμοποιώντας ένα ρυθμιστή ύπνου για να κρατήσει ένα βρέφος σε μια συγκεκριμένη θέση είναι επικίνδυνη και περιττή.
2. ΠΟΤΕ μη βάζετε μαξιλάρια, ρυθμιστές ύπνου ή παπλώματα κάτω από το μωρό ή στην κούνια.
3. Να βάζετε ΠΑΝΤΑ το βρέφος σας να κοιμάται ανάσκελα.

http://www.paidiatros.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου