Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Περπατούρα?

Το μωρό σας από τον 8ο έως τον 12ο μήνα

Σε ηλικία 8 μηνών το μωρό σας μπορεί να κάθεται μόνο του χωρίς βοήθεια. Καθώς δυναμώνουν ταυτόχρονα οι μυς στον κορμό μπορεί να στρίβει ενώ είναι καθισμένο για να πιάνει παιχνίδια ή από ξαπλωμένο να καθίσει. Όταν είναι μπρούμυτα τεντώνει τον λαιμό του για να παρατηρεί καλύτερα τι συμβαίνει γύρω του, ενώ όταν είναι ανάσκελα μπορεί να πιάνει τα πόδια του και να τα φέρνει στο στόμα. Μπορεί να γυρίζει ταχύτατα, για το λόγο αυτό είναι επιρρεπές σε ατυχήματα. Μην το αφήνετε λοιπόν στιγμή από τα μάτια σας.
Μεταξύ έβδομου και δέκατου μηνός το μωρό σας θα αρχίσει να μπουσουλάει. Στην αρχή μπορεί να στηρίζεται στα τέσσερα και να κουνιέται μπρος πίσω. Επίσης να μπουσουλάει προς τα πίσω γιατί οι μυς των χεριών δυναμώνουν πιο γρήγορα από αυτούς των ποδιών. Μην ανησυχείτε αν το μωρό σας δεν μπουσουλάει, αρκεί να κάνει συντονισμένες κινήσεις και να χρησιμοποιεί εξίσου τα χέρια και τα πόδια του. Όταν νιώθει δυνατό και σίγουρο θα περπατήσει κατευθείαν.
Γιατί πέφτει συνέχεια; Οι πτώσεις και τα μικροατυχήματα είναι αναπόφευκτα σε αυτή την ηλικία. Όσο κι αν προσπαθείτε να εξασφαλίσετε ένα ακίνδυνο, ασφαλές περιβάλλον για το μωρό σας δεν μπορείτε να γλυτώσετε από τα πεσίματα και τις μελανιές. Μην αντιδράτε υπερβολικά για να μην το αναστατώσετε περισσότερο. Αγκαλιάστε το και παρηγορήστε το στέλνοντας το πίσω στο παιχνίδι του.
«Μας έκαναν δώρο μια περπατούρα!» Ανεπιφύλακτα να πείτε ευχαριστώ και να την αλλάξετε. Αντίθετα με την ονομασία, οι περπατούρες δεν βοηθούν τα παιδιά να περπατήσουν, τα οποία έτσι και αλλιώς είναι προορισμένα από τη φύση να περπατήσουν όταν είναι έτοιμα.
Η περπατούρα δυναμώνει τους μυς κάτω από το γόνατο, όμως για το βάδισμα χρειάζονται ισχυροί μυς στους μηρούς και τους γλουτούς και αυτοί δεν γυμνάζονται. Παράλληλα το μωρό σταματά να προσπαθεί να κινηθεί με τις δικές του δυνάμεις αφού μετακινείται μέσω της περπατούρας.
Επίσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων, λόγω ανατροπής ή πτώσεων σε σκαλιά.
Αντί για περπατούρα χαρίστε στο μωρό ένα αυτοκινητάκι που μπορεί να το σπρώχνει όρθιο ή να προχωράει βαδίζοντας καθισμένο.
Στην αρχή του όγδοου μήνα θα πιάνει αντικείμενα αδέξια με τον αντίχειρα και τα δάκτυλα ενωμένα, ενώ στο τέλος του πρώτου χρόνου θα συλλαμβάνει με τον αντίχειρα και τον δείκτη μέχρι χνουδάκια από το πάτωμα και σπόρους. Ενθουσιάζεται δε να πετάει ξανά και ξανά κάτω αντικείμενα. Για να αποφύγετε τα ατυχήματα προτιμήστε να του δίνετε μαλακά παιχνίδια. Μπορείτε επίσης να αρχίσετε να παίζετε με μπάλες που θα τσουλάτε προς το μέρος του. Προοδευτικά θα μάθει να σας τις γυρίζει πίσω. Ένα άλλο αγαπημένο παιχνίδι αυτής της ηλικίας είναι οι κύβοι. Μπορεί να μην μπορεί ακόμη να κάνει ψηλούς πύργους, λατρεύει όμως να τους γκρεμίζει.

ποία η γνώμη σας?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου