Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Νεογνικός ίκτερος

Συχνά, μετά το δεύτερο εικοσιτετράωρο της ζωής τους, τα νεογνά παρουσιάζουν ίκτερο, δηλαδή κιτρίνισμα των βλεννογόνων και του δέρματος. Αυτός είναι ο φυσιολογικός νεογνικός ίκτερος, που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα αρκετές ημέρες μετά τη γέννηση. Αν όμως παραταθεί ή ανέβει σε υψηλά επίπεδα, τότε πιθανόν ο ίκτερος είναι παθολογικός και το νεογνό πρέπει να κάνει εξετάσεις. Ο ίκτερος, αν ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο (πυρηνικός ίκτερος).
Επειδή το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, είναι τραγικό λάθος να γίνεται η εκτίμηση του ίκτερου με το μάτι. Χρειάζεται εξέταση του αίματος και μάλιστα σε καλό εργαστήριο. Αν ο ίκτερος είναι σε υψηλά επίπεδα, το νεογνό μπαίνει σε φωτοθεραπεία (ειδικές λάμπες που με το φως τους βοηθούν στην ελάττωση του ίκτερου). Αν ο ίκτερος είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, γίνεται αφαιμαξομετάγγιση, δηλαδή βγάζουν κατά 95% το αίμα το νεογνού και το μεταγγίζουν με ξένο αίμα, συμβατής ομάδας.
Οι παθολογικοί ίκτεροι του νεογνού έχουν πολλές αιτιολογίες. Ένα σημαντικό, μάλιστα, ποσοστό από αυτούς είναι άγνωστης αιτιολογίας. Κάτι όμως που πρέπει να γνωρίζει κάθε μέλλουσα μητέρα είναι η ομάδα αίματος της, διότι σε ένα ποσοστό ο ίκτερος οφείλεται σε ασυμβατότητα Rhesus (Rh).
http://www.mothereducation.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου