Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

7ος Μήνας

Λίλα Μπίμπη
Ειδικός Παιδίατρος

Το μωρό σας πρέπει ήδη να κάθεται σε ορθή θέση χωρίς ιδιαίτερη στήριξη. Εάν τοποθετήσετε γύρω του παιχνιδάκια θα παρατηρήσετε ότι όχι μόνο θα απλώσει τα χέρια του για να τα πιάσει αλλά θα πέσει και μπρούμυτα για να τα φτάσει. Πολλά μωρά τώρα θα κάνουν τις πρώτες τους δειλές κινήσεις για να μπουσουλήσουν. Για να τα ενθαρρύνετε τοποθετήστε ένα παιχνίδι με ρόδες μπροστά του και παρακινήστε το να το πιάσει. Βέβαια θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το κάθε παιδί είναι μοναδικό ως προς τη χρονική στιγμή που θα μπουσουλήσει, θα σταθεί όρθιο ή θα περπατήσει . Συνήθως από τώρα στον έβδομο μήνα και μέχρι το δέκατο μήνα θα δείτε μεγάλες αλλαγές.

Επίσης όλα τα μωρά δε περνούν από την ίδια διαδικασία. Υπάρχουν μωρά που δεν μπουσουλούν καθόλου, ή που αντί να στηρίζονται στα γόνατα, προχωρούν με το ποπό τους ή σερνονται πάνω στην κοιλιά τους.

Οι κινήσεις του πλέον είναι σταθερές και συντονισμένες. Δοκιμάστε να το βάλετε να κρατήσει το μπιμπερό του την στιγμή που πίνει και θα διαπιστώσετε ότι τα καταφέρνει. Ενθαρρύνεται το να πίνει μόνο του, αλλά να είστε συνεχώς μαζί του γιατί ακόμη υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Αποκτάει συνείδηση του σώματός του και όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα μπορεί να πιάσει τις πατούσες του και να τις βάλει στο στόμα.

Να είστε σίγουρη ότι καταλαβαίνει ότι του λέτε. Αντιλαμβάνεται ότι συμβαίνει γύρω του, ενώ αρχίζει να θυμάται. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε εάν μπροστά του κρύψετε ένα παιχνίδι π.χ. κάτω απο ένα κουβαδάκι. Θα προσπαθήσει να σηκώσει το κουβαδάκι για να το πάρει. Αυτό σημαίνει ότι αφενός αρχίζει να θυμάται και αφετέρου να αντιλαμβάνεται τη μονιμότητα των πραγμάτων και των ανθρώπων

Το μωρό σας από εδώ και πέρα μπορεί να ξεχωρίζει όλα τα οικεία ή συγγενικά πρόσωπα του περιβάλλοντος σας. Γι’ αυτό και αντιδράει σε ξένες αγκαλιές. Αρχίζει να ξεχωρίζει φωνές και να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα που αντανακλούνται από τον ήχο και την ένταση της φωνής. Εάν αρχίσετε να γελάτε πιθανόν να αρχίσει να γελάει και αυτό, σε αντίθετη περίπτωση εάν είστε εξαγριωμένοι ή θυμωμένοι το πιθανότερο είναι το μωρό σας να αρχίσει να παραπονιέται ή ακόμη και να αρχίσει να κλαίει. Επίσης αν φωνάζετε το μικρό σας με το όνομα του, να είστε σίγουροι οτι θα το αναγνωρίζει και θα αρχίσει ανταποκρίνεται.

Στους επτά μήνες το βάρος του θα έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τη μέρα που είχε γεννηθεί. Το φαγητό του έχει εμπλουτιστεί με κρέας, περισσότερα λαχανικά και φρούτα. Επιπλέον μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας ειδικά βρεφικά μπισκοτάκια κατάλληλα για να εκπαιδεύεται στη μάσηση και κατάποση.

Τέλος αποφύγετε να δίνετε το τελευταίο γάλα ακριβώς πριν κοιμηθεί. Τα δοντάκια που έχουν αρχίσει να βγαίνουν σιγά σιγά πρέπει να τα προστατεύετε απο βακτήρια που δημιουργούνται από το λιγοστό γάλα που λιμνάζει μέσα στη κοιλότητα του βρεφικού στόματος.

Οι συνήθειες ύπνου στα μωρά διαφέρουν. Όμως το πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσει να κοιμάται μέσο όρο 10 ώρες το βράδυ. Που σημαίνει ότι μια μέρα θα ξυπνήσετε και θα εκπλαγείτε ευχάριστα όταν θα αντιληφθείτε ότι και εσείς κοιμηθήκατε όλο το βράδυ.

Απο εδώ και στο εξής θα βιώνει την αγωνία του αποχωρισμού. Θα κλαίει αν το αφήνετε σε άλλα χέρια. Θα πρέπει όμως να ξέρετε οτι μέσα από αυτή τη διαδικασία μαθαίνει την εμπιστοσύνη ότι δηλαδή η μαμά ο μπαμπάς θα ξαναγυρίσουν, ενώ παράλληλα μαθαίνει να συνυπάρχει και με άλλους ανθρώπους μόνο του, χωρίς τη δική σας παρουσία που του παρέχει σιγουριά και ασφάλεια.
Τι να προσέχετε

Προσοχή στα ατυχήματα: Δημιουργήστε ενα ασφαλές περιβάλλον γύρω του.
Τι του αρέσει

Το μωράκι σας αρχίζει να ανακαλύπτει το συνειδητό παιχνίδι. Καθίστε στο πάτωμα αντικριστά σε μικρή απόσταση και ξεκινήστε να κυλάτε μια μπάλα ο ένας στα πόδια του άλλου.

Από εδώ και πέρα θα παρατηρήσετε ότι του αρέσει να επεξεργάζεται όλα εκείνα τα λούτρινα παιχνιδάκια που ως τώρα απλά διακοσμούσαν το δωμάτιο του.Τρελαίνεται για τραγουδάκια, μουσική και βέβαια να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδάκια.

Πηγαίνετε βόλτες στα πάρκα, στην αγορά , στη φύση. Δώστε του πολλά οπτικά ερεθίσματα, του αρέσει να παρατηρεί. Δείχνετέ του διάφορα αντικείμενα και προφέρετε αργά τα ονόματά τους.

www.babyonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου