Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Το μικρό σας είναι κριαράκι

Από τον Πέτρο Κατσαμάκη
Αστρολόγο - Ερευνητή
www.heliofoto.gr



Γενικά χαρακτηριστικά

Είναι τα πλέον υπερκινητικά παιδιά του ζωδιακού κύκλου, μ’ έναν έμφυτο ενθουσιασμό για να κατακτήσουν τον κόσμο, ο οποίος όμως δεν έχει διάρκεια. Ο κυβερνήτης τους, ο πλανήτης Άρης, είναι ο κύριος υπεύθυνος για την παρόρμηση, την ένταση και τις ανταγωνιστικές τάσεις που εμφανίζουν από τα πρώτα κιόλας χρόνια τους. Ένα βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η βιασύνη με την οποία κάνουν τα πάντα. Βιάζονται πολύ να προοδεύσουν, γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανό το μικρό σας Κριαράκι να σας εκπλήξει περπατώντας από τον 9ο μήνα. Αυτό όμως δεν τους είναι αρκετό, γιατί οι Κριοί έχουν ανάγκη να τρέχουν!
Γεμάτοι αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα από μωρά, γεννημένοι αρχηγοί, έτοιμοι να ανοιχτούν στην περιπέτεια και την εξερεύνηση του κόσμου από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους. Οι μαμάδες των μικρών αυτού του ζωδίου ίσως είναι συνηθισμένες στα νεύρα και στους τσακωμούς τους με τα άλλα παιδιά (ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτά τους αρνούνται την αρχηγία στο παιχνίδι), στα συχνά μικροατυχήματα ή την έντονη αντίδρασή τους όταν έρχεται η ώρα να κοιμηθούν.
Διαθέτουν ένα έμφυτο ισχυρό εγωισμό, ο οποίος καλό είναι να περιοριστεί από νωρίς για να μην γίνει αργότερα αυταρχισμός, αλαζονεία και επιθετικότητα. Τα χαρακτηριστικά αυτά, βέβαια, δεν περιέχουν κανένα στοιχείο πρόθεσης ή κακίας, αλλά μια αγνή, παιδική παρόρμηση για να σώσουν και να καθοδηγήσουν τους άλλους με τον δικό τους τρόπο.
Πολεμιστές από κούνια, είναι τα παιδιά που μεγαλώνοντας θα κερδίσουν τη ζωή παρακάμπτοντας κάθε εμπόδιο. Αρκεί να τους μάθετε την επιμονή, την υπομονή και την σταθερότητα. Μάθετε τα Κριαράκια να ελέγχουν την παρόρμηση και την ταχύτητά τους. Διδάξτε τους πως καλό είναι να ενθουσιάζονται με κάθε τι καινούργιο, αλλά πως η διάρκεια και η μεθοδικότητα είναι απαραίτητες για να το κατακτήσουν. Επίσης, ότι η δράση όταν συνεργάζεται με την σκέψη φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.
Καλό είναι να τα κατευθύνετε από νωρίς σε ασχολίες όπως ο αθλητισμός, το παιχνίδι με έντονη σωματική άσκηση και ευγενή άμιλλα, ώστε να εκτονώνουν την ατελείωτη ενέργειά τους και να μαθαίνουν τη συνεργασία, στην οποία άλλωστε πρέπει να δώσετε έμφαση στην διαπαιδαγώγηση του μικρού Κριού.
Επιλέξτε, λοιπόν, παιχνίδια που στηρίζονται στη συνεργασία, που περιορίζουν τον εγωκεντρισμό και την ανάγκη των Κριών για συνεχή πρωτιά. Μάθετε τα μικρά σας να σέβονται τους ρυθμούς των άλλων, τις αδυναμίες τους και να δέχονται τα προτερήματά τους. Οδηγήστε την τάση τους για εξέλιξη και αρχηγία σε κοινωνικά και δημιουργικά πράγματα, χρήσιμα για το σύνολο και για τα ίδια.

Σχέσεις με γονείς

Ίσως το μικρό σας δείξει από νωρίς μια ιδιαίτερη αδυναμία στον μπαμπά του. Μάλιστα τα Κριαράκια έχουν ως πρότυπό τους τον μπαμπά, περισσότερο από κάθε άλλο ζωδιακό παιδιού. Ο Ήλιος (πατέρας) στον Κριό είναι σε έξαρση, δηλαδή στην πιο δυνατή θέση στον ζωδιακό κύκλο. Ο πατέρας θα αποτελεί για το Κριαράκι σας σημείο αναφοράς σε όλη του τη ζωή.
Στα παιδικά μάτια του θα είναι ’’ο ήρωας’’ που θέλει να μοιάσει αλλά και να ξεπεράσει. Αν ο Ήλιος του όμως δέχεται αρνητικές όψεις, η σχέση του με τον πατέρα του πρέπει να προσεχθεί. Ο ανταγωνισμός, που μπορεί να εξελιχθεί σε μάχη, είναι ο βασικός κίνδυνος στη σχέση του. Κυρίως μάλιστα, αν ο μπαμπάς και η μαμά δεν έχουν καλές σχέσεις.
Είναι σημαντικό λοιπόν, για το μικρό να βιώσει αρμονικές σχέσεις στα πρώτα χρόνια του, σχέσεις συνεργασίας , αγάπης και ασφάλειας.

 
Υγεία

Ο Κριός κυβερνάται από τα επινεφρίδια. Είναι οι αδένες στους οποίους οφείλεται η συνεχής υπερδιέγερση και η ενέργεια των μικρών Κριών. Όταν όμως η ενέργειά τους δεν βρίσκει διεξόδους ώστε να εκτονωθεί ομαλά, τα γεμίζει νευρικότητα, υπερένταση και θυμό. Αυτή η υπερφόρτωση κάνει τα Κριαράκια να κινούνται απρόσεκτα και είναι τις περισσότερες φορές υπεύθυνη για τα μικροατυχήματα που παθαίνουν, καθώς και για τους πυρετούς από τους οποίους συχνά υποφέρουν.
Φροντίστε ώστε το καθημερινό τους πρόγραμμα να περιέχει αρκετή άθληση, παιχνίδι και σωματική δραστηριότητα ώστε να εκτονώνουν την ενέργειά τους. Επίσης, μάθετέ τα το πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουν και να διατηρούν την ενεργειακή τους ισορροπία και ως ενήλικες.


Διατροφή

Τα μικρά του ζωδίου του Κριού είναι ιδιαιτέρως τυχερά, διότι έχουν έναν άριστο μεταβολισμό. Για να τον διατηρήσουν και ως ενήλικες πρέπει να τους προσφέρεται ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Μάθετέ τα από νωρίς σε σταθερά και πλήρη γεύματα. Αποθαρρύνετε την τάση τους για σνακ, αναψυκτικά και γεύματα τύπου φαστ-φουντ. Επειδή είναι υπερκινητικά, φροντίστε να παραμένουν ήρεμα μετά το γεύμα, ώστε να γίνει σωστά η πέψη. Ίσως παρατηρήσετε μια αυξημένη ανάγκη για υγρά, κυρίως για νερό. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι ο Κριός συμβολίζει στο ζωδιακό κύκλο το υδρογόνο, ενώ ο Ζυγός, που βρίσκεται απέναντί του, το οξυγόνο.


Ρούχα και αξεσουάρ

Αθλητικές φόρμες, φούτερ και άνετα παπούτσια πρέπει να είναι σε ημερήσια διάταξη για τα Κριαράκια. Επιλέξτε για τα δραστήρια μικρά σας ρούχα ανθεκτικά, με ενισχυμένα γόνατα και αγκώνες.
Τα χρώματα πρέπει να είναι χαρούμενα, κατά προτίμηση έντονο κόκκινο, κίτρινο, φωτεινό μπλε και πράσινο, ενώ τα ρουχαλάκια τους πρέπει να έχουν όμορφα σχέδια πχ. αστείες φατσούλες, φρούτα για τα κοριτσάκια ή δυνατούς πολεμιστές και σούπερ-ήρωες από κόμικς για τα αγοράκια.

Διακόσμηση

Τα γεμάτα ενέργεια και κίνηση μικρούλια έχουν ανάγκη, πρώτα απ’ όλα, από έναν άνετο χώρο με μαλακά έπιπλα και αντικείμενα για να κινούνται με ασφάλεια. Χρώματα όπως γαλάζιο, το πράσινο και το μπλε βοηθούν το Κριαράκι να χαλαρώσει. Αποφύγετε το κόκκινο και το πορτοκαλί καθώς και κάθε θερμό, έντονο χρώμα που θα δώσει στον χώρο του ένταση. Στο δωμάτιό του κρεμάστε αφίσες με τοπία, με αυτοκινητάκια και χαμογελαστούς ήλιους.

Κλίσεις

Τα γεμάτα ζωή και ενέργεια Κριαράκια είναι ταλαντούχα στον αθλητισμό. Από πολύ νωρίς δείχνουν την ανάγκη τους για δημιουργία. Τα ελκύει ότι απαιτεί έντονη δραστηριοποίηση και ότι τους υπόσχεται την πρωτιά. Όταν ένα Κριαράκι ασχοληθεί με κάτι, θέλει να το κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Όμως οι επιλογές του δεν έχουν διάρκεια, επειδή είναι παρορμητικό βαριέται γρήγορα.
Το βασικό πρόβλημα των παιδιών Κριών είναι ότι θέλουν να πετύχουν κάτι για να αποδείξουν στον εαυτό τους και στους άλλους ότι είναι οι καλύτεροι και ότι τίποτα δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Σ’ αυτό τα βοηθά και η αστείρευτη ενέργειά τους, η οποία δεν τα προδίδει σχεδόν ποτέ.
Μην ζητάτε άθλους από το μικρό σας και μην το στρέφετε σε ακατόρθωτα πράγματα. Δώστε του να καταλάβει ότι, παρά την ευκολία που έχει στο να πετυχαίνει, δεν πρέπει να καταναλώνει την ενέργειά του σε οτιδήποτε το προκαλεί. Δείξτε του πώς να βάζει στόχους χρήσιμους για την εξέλιξή του και όχι μόνο για να αποδεικνύει την αξία του. Τα Κριαράκια από μικρά έχουν έφεση στις κατασκευές αλλά τις βαριούνται εύκολα. Μάθετέ το από νωρίς να φροντίζει το χώρο και να τον τακτοποιεί, καθώς και το να σέβεται τους χώρους των υπολοίπων μελών της οικογένειας.
Πηγή: www.heliofoto.gr

2 σχόλια: