Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Τι τρώνε τα παιδιά μας;

Ένα βασικό λάθος που κάνουν πολλοί γονείς είναι ότι υποθέτουν ότι τα μωρά και τα παιδιά τους πρέπει να τρώνε ειδικές η διαφορετικές τροφές από τους ενήλικες. Και να οι έτοιμες φρουτόκρεμες, ρυζόκρεμες, τα ειδικά γιαούρτια, τα ειδικά επιδόρπια, κτλ κτλ κτλ. Στο σούπερ μάρκετ υπάρχει ολόκληρο τμήμα αφιερωμένο στις ειδικές τροφές για τα παιδιά. Σίγουρα στη περίπτωση που ένα μωρό δεν θηλάζει χρειάζεται ένα υποκατάστατο γάλακτος με συγκεκριμένα διατροφικά χαρακτηριστικά το πρώτο χρόνο της ζωής του, αλλά πέρα από αυτό όλα αυτά τα άλλα προϊόντα τα χρειάζεται πραγματικά το παιδί σου; Και αν δεν τα χρειάζεται μήπως το βλάπτουν κιόλας; Μην παρασύρεσαι από τη συσκευασία και τους ισχυρισμούς των διάφορων εταιριών που προσπαθούν σώνει και καλά να σε πείσουν ότι το παιδί σου πρέπει να φάει τη συγκεκριμένη κρέμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί σου θα λάβει ένα προϊόν γεμάτο ζάχαρη, και επεξεργασμένα συστατικά. Και εδώ έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα: ΝουΝου Φρουτόκρεμα (από τον 6ο μήνα). Αν κοιτάξεις τα συστατικά θα δεις ότι περιέχει σκόνη γάλακτος, σκόνη φρούτων και ζάχαρη. Μάλιστα η ζάχαρη είναι το τρίτο συστατικό στη σειρά που σημαίνει ότι το προϊόν αυτό περιέχει περισσότερη ζάχαρη παρά φρούτα. Αλλά στη λίστα συστατικών παρουσιάζεται η ζάχαρη 2 φορές, άρα 2 μορφές ζάχαρης πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περιέχει περισσότερη ζάχαρη παρά γάλα. Επίσης περιέχει διάφορα άλλα πρόσθετα συστατικά που δεν θα λάμβανε ποτέ το παιδί σου αν έτρωγε μία κανονική τροφή. Εδώ υπάρχουν διάφορα προβλήματα που προκύπτουν: 1. Τα παιδιά δεν χρειάζονται ζάχαρη ειδικά από τόσο μικρή ηλικία. Άλλο να δίνεις ένα παγωτό στο παιδί σου 1-2 φορές την εβδομάδα, και άλλο να "εθίζεις" το παιδί σου στη ζάχαρη από 6 μηνών...
2. Το παιδί δεν μαθαίνει να τρώει αληθινές τροφές με την αληθινή τους γεύση, έτσι αν αργότερα προσπαθήσεις να του δώσεις κανονική φρουτόκρεμα (χωρίς όλα αυτά τα σάκχαρα και επεξεργασμένα άμυλα) δεν θα του αρέσει. 3. Το παιδί δεν λαμβάνει όλες αυτές τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα φρέσκα φρούτα με το να τρώει σκόνες. 4.Τα προϊόντα αυτά είναι ακριβά συγκριτικά με φρέσκες μη-επεξεργασμένες τροφές.

http://natofao.blogspot.com/2010/09/blog-post_03.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου