Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Παίζω και μαθαίνω!


Συνεργάστηκε ο Αναπτυξιακός-Εργοθεραπευτής
Στέλιος Μαντούδης

Οι βασικοί τομείς ανάπτυξης του παιδιού χρειάζονται την δική μας συνδρομή για να εξελιχθούν ομαλά. Το παιχνίδι είναι ο ιδανικός τρόπος για γρήγορη ανάπτυξη της γλώσσας, της αντίληψης, της κίνησης, της γνώστης του παιδιού. Εκτός από όλα αυτά, προσφέρει στο παιδί ικανοποίηση και ενθουσιασμό!

Γλώσσα
Η μουσική, το τραγούδι, η ομιλία και η μίμηση των ήχων παρέχουν στο βρέφος ένα ευρύ φάσμα φθόγγων και ρυθμών που θα το βοηθήσουν αργότερα να αναπτύξει την ομιλία. Συγχρόνως, αποτελούν ένα μέσο εξερεύνησης του κόσμου, καθώς οι ακουστικές παραστάσεις συνδέονται σιγά-σιγά με την πηγή που παράγει τον ήχο (π.χ. σκύλος, αεροπλάνο). Τα πράγματα παίρνουν τα ονόματά τους με τη συχνή επανάληψη των αντίστοιχων λέξεων. Βάζουμε από νωρίς το βιβλίο στη ζωή του. Θα πλουτίσει το λεξιλόγιό του καθώς θα κατονομάζουμε μαζί τις εικόνες και κυρίως θα βοηθήσουμε το μωρό να μάθει να συγκεντρώνεται. Βιβλία με ζωάκια ενθουσιάζουν τα μικρά.

Αντίληψη
Καθώς μεγαλώνει, ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο στα ερεθίσματα που δέχεται και αρχίζει να εκφράζει πιο ξεκάθαρα τις ανάγκες του. Ενδιαφέρεται να εξερευνήσει τα πάντα ξεκινώντας από το ίδιο το σώμα του. Μέσα από το παιχνίδι και το γέλιο θα μάθει χιλιάδες πράγματα. Παιχνίδια όπως το «κούκου-τσα», «πάει ο λαγός να πιει νερό», «μια ωραία πεταλούδα», «πλάθω κουλουράκια» και πολλά άλλα μπορούν να γίνουν αληθινή θεατρική παράσταση στα μάτια του μωρού.

Κίνηση
Τα παλαμάκια το βοηθούν να αναπτύξει ακρίβεια στις κινήσεις των χεριών. Το ίδιο συμβαίνει όταν προσπαθεί να πιάσει μικρά αντικείμενα. Η περιέργειά του είναι αστείρευτη. Παιχνίδια με διαφορετική υφή και από διάφορα υλικά (ξύλο, μέταλλο, ύφασμα, πλαστικό), θα καλλιεργήσουν την αίσθηση της αφής. Όλα τα μωρά αγαπούν την μπάλα και τα περισσότερα ενθουσιάζονται να παίζουν με το νερό. Τα 2 πρώτα χρόνια δεν πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μικροσκοπικά παιχνίδια, που μπορούν να τα καταπιούν και να πνιγούν. Ούτε παιχνίδια με εξαρτήματα που μπορούν να βγουν.

Γνωστική ανάπτυξη
Ήδη από τον 7ο μήνα της ζωής του, το παιδί θα μπορεί να αναγνωρίζει αντικείμενα της καθημερινής ζωής (κουτάλι, παπούτσι κ.λπ), τα μέρη του σώματος (χέρι, μύτη), τις γνώριμες διαδικασίες (βόλτα, φαγητό, ύπνος) και τις βασικές έννοιες (μέσα/έξω, πάνω/κάτω).

www.babyspace.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου