Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Άρθρο η διαφήμιση; Κρίνε εσύ. Πρέπει να δίνουμε μπισκότα σε βρέφη;

Και να θέλαμε να τα αποφύγουμε, αυτά τα "άρθρα" από διαιτολόγους και δημοσιογράφους βρίσκονται παντού. Αυτή τη φορά στην Ελευθεροτυπία γραμμένο από διαιτολόγο. Ο τίτλος: Η θέση των μπισκότων στη διατροφή μας. Η θέση των μπισκότων στη διατροφή μας, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν είναι μια απόλαυση. Τα μπισκότα αποτελούνται κυρίως από αλεύρι, ζάχαρη και λίπος, από εκεί και πέρα δεν περιμένεις κάποια ιδιαίτερη ευεργετική ιδιότητα ούτε αποτελούν το ιδανικό κολατσιό για παιδιά αφού δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτικά. Εδώ στο άρθρο όμως η διαιτολόγος χρησιμοποιεί το εξής επιχείρημα: "Τα μπισκότα είναι προϊόντα των δημητριακών, και καθώς τα δημητριακά αποτελούν εδώ και αιώνες βασική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο, τα μπισκότα αποτελούν ένα ιδιαίτερα θρεπτικό σνακ, όταν αυτά ενταχθούν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής"....Ε όχι δεν πάει έτσι, άλλο να φας βρασμένα δημητριακά όπως βρώμη μαζί με φρούτα για παράδειγμα, και άλλο να τα φας ανακατεμένα με ζάχαρη, λιπαρά και διάφορα άλλα πρόσθετα συστατικά. Επιπλέον αναφέρει ότι "Τα μπισκότα εισάγονται από πολύ νωρίς στη διατροφή του ανθρώπου, από τη βρεφική κιόλας ηλικία, συμπληρώνοντας συχνά τις φρουτόκρεμες και προσδίδοντάς τους μια πιο στερεή και εύληπτη υφή. Κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία, τα μπισκότα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή καθώς μαλακώνουν εύκολα από το σάλιο, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία λόγω δυσχέρειας μάσησης της τροφής, ενώ καταπίνονται εξίσου εύκολα." Τι να πρωτοπούμε εδώ; Η πρόσθετη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά δεν έχουν καμία θέση στο διαιτολόγιο ενός βρέφους, όσο και να θέλουν να μας πείσουν διάφορες εταιρίες. Μάλιστα Ιρλανδέζικη έρευνα που έγινε πριν 2 εβδομάδες, έδειξε ότι η πλειοψηφία νηπίων κάτω των 6 μηνών καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά αυξάνοντας τον κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα. Μας κάνει εντύπωση ότι ένας διαιτολόγος θα σύστηνε στα βρέφη να τρώνε μπισκότα. Πραγματικά το πιστεύει αυτό; Ειδικά με τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα...
Επειδή λοιπόν είμαστε υποψιασμένοι, το ψάξαμε λίγο και βρήκαμε 1-2 άρθρα γραμμένα από διαιτολόγους για την αξία του μπισκότου, και πάνω κάτω μοιάζουν πολύ με το συγκεκριμένο...Μυριζόμαστε ότι κρύβεται κάποια εταιρία μπισκότων πίσω από αυτό.

www.natofao.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου