Συνεργάστηκε ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας
«Θα πονέσω στη γέννα;» «Θα αντέξω;». Τέτοια...ρητορικά ερωτήματα βασανίζουν τις έγκυες από καταβολής κόσμου. Αυτό που μας φοβίζει στην ουσία ωστόσο, δεν οι πόνοι που θα αισθανθούμε τη στιγμή του τοκετού, αλλά το άγνωστο που βρίσκεται εκεί μπροστά και μας περιμένει.
Το άγχος και οι φοβίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση. Γέννα είναι, θα περάσει και τελικά θα τα καταφέρουμε όπως τόσες γυναίκες πριν από εμάς. Εξάλλου, υπάρχουν πάντα και οι βοηθητικές λύσεις, τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού και οι ασκήσεις αναπνοής για να έχουμε τον έλεγχο του σώματός μας την κρίσιμη στιγμή.πηγή: www.babyspace.gr
Μαθήματα Ανώδυνου Τοκετού
Μαθήματα ανώδυνου τοκετού μπορεί να μας κάνει η μαία μας. Αν πρόκειται να γεννήσουμε σε δημόσιο μαιευτήριο καλό είναι να πληροφορηθούμε αν σε αυτό γίνονται μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Σε κάποια δημόσια μαιευτήρια προσφέρονται δωρεάν στις γυναίκες που θα γεννήσουν σε αυτά.
Τι θα μου προσφέρουν τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού;
Μέσω των μαθημάτων ανώδυνου τοκετού θα έρθουμε πιο κοντά με την διαδικασία της γέννας και θα διδαχτούμε τρόπους για να την διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, στα εν λόγω μαθήματα διδάσκονται τα παρακάτω:
Πιο συγκεκριμένα η προετοιμασία περιλαμβάνει:
• Ατομική συνάντηση με το ζευγάρι για γνωριμία . Η δική του θεώρηση για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Στόχος η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης.
• Σε ομάδα:
• Πληροφορίες για διατροφή κατά την κύηση ( πρόληψη Σ.Δ., υπέρταση, τοξιναιμίας, προεκλαμψίας κ.λ.π.)
• Αλλαγές στην κύηση (αλλαγές στο σώμα της εγκύου, ανάπτυξη του εμβρύου, ερωτική ζωή του ζευγαριού, ο ρόλος του πατέρα )
• Ανατομία και φυσιολογία του τοκετού
• Αναγνώριση συμπτωμάτων έναρξης τοκετού. Διαδικασία παραλαβής, αιθούσης τοκετών, παραμονής στο μαιευτήριο
• Αναπνοές: 3 ειδών. Εξαρτάται από την επιλογή της μαίας και βασίζονται στην μέθοδο Λαμαζ, την μέθοδο ΡΑΤ,ή την μέθοδο Γαλακτερού.
• Χαλάρωση. Επιτυγχάνεται με διαφορετικές μεθόδους, ανάλογα με τον τύπο της γυναίκας
• Εξώθηση
• Απτονομία
• Μητρικός θηλασμός. Προετοιμασία θηλών και μαστού, ενημέρωση για τον μηχανισμό παραγωγής γάλακτος, επισήμανση της βιολογικής και συναισθηματικής αξίας του θηλασμού
• Ψυχολογία εμβρύου και νεογνού. Προσαρμογή του νεογέννητου στην εξωμήτρια ζωή.
• Περιποίηση νεογνού
• Λοχεία. Τρόπος διαχείρισης της λοχείας.
Επίσκεψη κατ΄οίκον για την ενίσχυση του συναισθήματος της λεχοϊδος , την αντιμετώπιση πρακτικών θεμάτων και την βοήθεια εγκατάστασης του μητρικού θηλασμού.
Τα αποτελέσματα της προετοιμασίας είναι εξαιρετικά. Οι γυναίκες που προετοιμάστηκαν για τον τοκετό τους έχουν χαμηλά ποσοστά καισαρικής τομής. ( έρευνα Europurse 2001) Το κύριο όμως είναι, πως λειτουργούν καλύτερα σε επίπεδο ζευγαριού και δομούν καλύτερη σχέση με το νεογέννητο μωρό τους.
• Η ενεργοποίηση των μητρικών ενστίκτων δεν είναι αυτονόητη. Χρειάζεται προετοιμασία. Η ενεργή συμμετοχή της γυναίκας και όχι η παθητική στάση της κατά τον τοκετό, την λοχεία και τον θηλασμό, χτίζει άρρηκτους υγιείς δεσμούς μητέρας – παιδιού, οικογένειας και κοινωνίας. Αυτό τονίζουν άλλωστε και οι ψυχολόγοι , λέγοντας πως οι αρχές της βίας και της εγκληματικότητας βρίσκονται στην ενδομήτρια και περιγεννητική περίοδο της ζωής του ανθρώπου.
Φάρμακα & ανώδυνος τοκετός
Την ώρα που οι πόνοι του τοκετού θα κάνουν την εμφάνισή τους χρειάζεται ανοχή, αντοχή και εφόσον το επιθυμούμε μια πολύτιμη χείρα βοηθείας από τα παυσίπονα και τα άλλα μέσα που –ευτυχώς- έχει στη διάθεσή της η ιατρική!
1. Παυσίπονα. Τα παυσίπονα ελλαττώνουν του πόνους, δημιουργούν υπνηλία και ένα αίσθημα αποκοπής από το περιβάλλον και τα όσα συμβαίνουν.
2. Πεθιδίνη. Μια μικρή ποσότητα πεθιδίνης θα μας ηρεμήσει και θα ανακουφίσει τους πόνους μας στο πρώτο στάδιο του τοκετού.
3. Ηρεμιστικά. Τα ηρεμιστικά σε μικρές δόσεις μειώνουν την ανησυχία μας και θέτουν υπό έλεγχο τη ναυτία.
Πόσο ασφαλή είναι τα παραπάνω φάρμακα;
Τα φάρμακα αυτά δίνονται σε μικρές ποσότητες έτσι ώστε να μην επηρεαστεί το έμβρυο αλλά μόνο να καθησυχαστεί η έγκυος και να απαλυνθούν οι πόνοι.
Σίγουρα όμως, καλό είναι να δίνονται με φειδώ.
Τι είναι η επισκληρίδιος;
Η επισκληρίδιος είναι μιας μορφής τοπική νάρκωση που μας επιτρέπει να συμμετέχουμε στον τοκετό μας και να διατηρούμε πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω μας.
Πώς γίνεται η επισκληρίδιος;
Η επισκληρίδιος γίνεται με μια μικρή τρύπα στην πλάτη από όπου περνάει το αναισθητικό υγρό μέσω καθετήρα. Γίνεται από ειδικό αναισθησιολόγο, η διαδικασία χορήγησης παίρνει γύρω στα 10 με 20 λεπτά, διαρκεί για περίπου 1,5- 2,5 ώρες και τα αποτελέσματα της γίνονται αισθητά αμέσως. Υπάρχει περίπτωση να μην είναι αρκετή μια μόνο δόση και να χρειαστεί επαναληπτική .
Επισκληρίδιος, η...αμφιλεγόμενη
Η επισκληρίδειος έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου! Έχει κατηγορηθεί για παρενέργειες, έχει αποθεωθεί, έχει αντιμετωπιστεί με δισταγμό, με φόβο, με ανησυχία, αλλά και με απόλυτο ενθουσιασμό! Πού σταματάει η αλήθεια και πού αρχίζει ο μύθος γύρω από την επισκληρίδιο;
Οι κίνδυνοι που ενέχει μια επισκληρίδιος νάρκωση είναι οι εξής:
• Ίλιγγοι, ζαλάδα, κρυάδες από την πτώσης της πίεσης που προκαλεί.
• Πονοκέφαλος μετά την αναισθησία, που κρατάει λίγες ώρες.
• επιβράδυνση της διαδικασίας του τοκετού.
Τα πλεονεκτήματα της επισκληριδίου νάρκωσης
1. Παρέχει πλήρη ανακούφιση από τους πόνους, αφού στην ουσία μουδιάζει αρκετά το κάτω μέρος του σώματός μας. Νιώθουμε βεβαίως την πίεση από την κάθοδο του παιδιού, κάτι που είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να εξωθήσουμε με επιτυχία.
2. Επιτρέπει την πλήρη επαφή με το περιβάλλον που σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με τον μαιευτήρα και την μαία μας.
3. Κατεβάζει την αρτηριακή πίεση οπότε είναι η ιδανική λύση για όσες έχουν υψηλή πίεση.
4. Η επισκληρίδειος ωφελεί γυναίκες με καρδιακά προβλήματα, αφού περιορίζει το έργο των πνευμόνων.
Μπορούν όλες οι γυναίκες να κάνουν επισκληρίδιο;
- Πριν γίνει η εφαρμογή της επισκληριδίου από τον αναισθησιολόγο, ελέγχονται οι παράγοντες πήξεως του αίματος της επιτόκου, καθώς επίσης και η ανατομία της στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που θα τοποθετηθεί ο καθετήρας.
- Αν οι εξετάσεις δεν είναι καλές, τότε δεν μπορεί να γίνει επισκληρίδιος.
- Συμβουλή: Να υπολογίζετε πάντα στις δικές σας δυνάμεις για να αντεπεξέλθετε στην διαδικασία του τοκετού. Ο τοκετός είναι πάντα στα μέτρα μας και μέσα στις δυνατότητές μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου