Για τις μητέρες που πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους νωρίς μετά τη γέννηση του μωρού και δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν μια baby sitter ή να εμπιστευτούν το μωρό τους σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο, υπάρχει η δυνατότητα του βρεφονηπιακού αλλά και του παιδικού σταθμού. Οι περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί δέχονται βρέφη από τον 8o ή 9o μήνα και μετά αλλά υπάρχουν και μερικοί που αναλαμβάνουν ακόμη και βρέφη 2 μηνών.
Από την ηλικία των 2 μηνών μέχρι και την ηλικία των 2 ½ ετών τα παιδιά γίνονται δεκτά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ από την ηλικία των 2 ½ ετών μέχρι την ηλικία των 5 ετών γίνονται δεκτά σε παιδικούς σταθμούς. Τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των 5 ετών (πρώτη ηλικία, νήπια), εγγράφονται υποχρεωτικά στο νηπιαγωγείο. Δικαίωμα εγγραφής στο νηπιαγωγείο έχουν και τα παιδιά τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των 4 ετών (δεύτερη ηλικία, προνήπια).
Το ωράριο λειτουργίας τόσο των βρεφονηπιακών σταθμών όσο και των παιδικών σταθμών ποικίλλει και δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να κάνετε μια σχετική έρευνα, καθώς ενδέχεται να κρατούν το βρέφος ή το παιδί από τις 6:30 ή 7 το πρωί μέχρι τις 3:30 ή τις 5 το απόγευμα, ενώ υπάρχουν και σταθμοί που με κάποια επιπλέον χρέωση κρατούν το παιδί μέχρι τις 6 ή και αργότερα. Για τα δημόσια ολοήμερα νηπιαγωγεία το ωράριο είναι από τις 7 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.
Ο βρεφονηπιακός σταθμός αποτελεί βέβαια μια επιλογή ανάγκης καθώς οι περισσότερες μητέρες αν υπήρχε δυνατότητα επιλογής είναι βέβαιο ότι θα προτιμούσαν να είναι οι ίδιες κοντά στο μωρό τους παρά να εμπιστευτούν τη φροντίδα του σε τρίτους. Το βρέφος στην πραγματικότητα δεν έχει κάποιο όφελος από το βρεφονηπιακό σταθμό, καθώς δεν είναι ακόμη σε κατάλληλη ηλικία για να εκτιμήσει τη συνύπαρξή του με τα υπόλοιπα βρέφη. Η κοινωνικότητα του παιδιού δεν αναπτύσσεται παρά μετά την ηλικία των τριών ετών, οπότε και πραγματικά το παιδί ωφελείται από το παιχνίδι με τα άλλα παιδιά. Ενώ, δηλαδή, μπορείτε να θεωρείτε ως δεδομένο ότι ο παιδικός σταθμός έχει πολλά να προσφέρει στην κοινωνικοποίηση του μικρού παιδιού όπως και σε θέματα εκπαίδευσης και διασκέδασης, δεν είμαστε σε θέση να ισχυριστούμε το ίδιο και για το βρεφονηπιακό σταθμό. Εφόσον, όμως, για αρκετές μητέρες είναι μια επιβεβλημένη ανάγκη να επιστρέψουν στην εργασία τους, τότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε σωστά το σταθμό στον οποίο θα εμπιστευτείτε το μωρό σας, ώστε να λαμβάνει την καλύτερη δυνατή φροντίδα.
- Σημαντικό κριτήριο για την επιλογή σας θα πρέπει να είναι το αν και κατά πόσο ο σταθμός έχει έγκυρη άδεια λειτουργίας από το κράτος.
- Θα πρέπει να σας δώσουν ένα αναλυτικό πρόγραμμα με τις ώρες λειτουργίας, τις μέρες αργίας, τις διακοπές, καθώς και αν αναλαμβάνουν τη μεταφορά του παιδιού από και προς το σταθμό.
- Θα πρέπει να ελέγξετε τους χώρους του σταθμού για να βεβαιωθείτε ότι πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υπάρχουν πλήρως εξοπλισμένα κουτιά πρώτων βοηθειών, σύστημα πυρασφάλειας και επαρκείς έξοδοι κινδύνου για την εκκένωση του κτιρίου σε περίπτωση ανάγκης. Θα πρέπει να είναι καλυμμένες όλες οι πρίζες με προστατευτικό κάλυμμα, να υπάρχουν κάγκελα σε όλα τα παράθυρα τα οποία βρίσκονται σε σημείο που έχουν πρόσβαση τα παιδιά καθώς και ειδικά παιδικά κάγκελα που να αποτρέπουν την είσοδο του παιδιού σε χώρους που υπάρχουν σκάλες. Τα σημεία στα οποία παίζουν τα παιδιά θα πρέπει να είναι καλυμμένα με μαλακό υλικό ώστε να προλαμβάνονται χτυπήματα από τυχόν πτώσεις. Επίσης, τα σώματα θέρμανσης θα πρέπει να είναι καλυμμένα ώστε να μην μπορούν τα παιδιά να τα αγγίξουν.
- Επίσης, θα πρέπει να ελέγξετε και τους εξωτερικούς χώρους του σταθμού για να διαπιστώσετε αν έχει ληφθεί μέριμνα για την καθαριότητά τους αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών.
- Ιδιαίτερη σημασία έχει να υπάρχει απόλυτη καθαριότητα σε όλους τους χώρους που θα κινείται το παιδί όπως και στην κουζίνα που θα ετοιμάζονται τα γεύματά του. Οι κανόνες υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται απαράβατα στους χώρους προετοιμασίας των γευμάτων και η ποιότητα του φαγητού θα πρέπει να είναι άριστη. Ζητείστε το πρόγραμμα φαγητού καθώς και τη δυνατότητα να επισκεφτείτε το χώρο της κουζίνας.
- Θα πρέπει να διαπιστώσετε αν υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι νιπτήρες ώστε τα μικρά παιδιά να μαθαίνουν να πλένουν τα χέρια τους πριν από το φαγητό και μετά το παιχνίδι. Και φυσικά να γνωρίζετε αν το προσωπικό ακολουθεί με σεβασμό τους κανόνες υγιεινής και αν φροντίζουν για τη δική τους καθαριότητα μετά την αλλαγή πάνας και πριν από το τάϊσμα των παιδιών.
- Ο χώρος που προορίζεται για τον ύπνο των παιδιών θα πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλής και να υπάρχει χωριστό κρεβατάκι για κάθε παιδί. Το κρεβατάκι θα πρέπει να έχει κατάλληλο στρώμα και να έχει πλαστικό κάλυμμα για να γίνεται πιο αποτελεσματικά ο καθαρισμός του.
- Θα πρέπει να ελέγξετε που γίνονται οι αλλαγές της πάνας, σε τι απόσταση βρίσκεται ο χώρος αυτός από την κουζίνα αλλά και από τον χώρο σίτισης, καθώς και που πετούν τις λερωμένες πάνες. Υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες σχετικά με την υγιεινή του χώρου που μπορούν να σας αποκαλύψουν πολύ σημαντικά στοιχεία για το κατά πόσο έχουν μεριμνήσει για την απόλυτη ασφάλεια των παιδιών από τα μικρόβια και τις λοιμώξεις.
- Αν το παιδί έχει ξεκινήσει τις προσπάθειές του να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, θα πρέπει να ρωτήσετε κατά πόσο στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες. Αν χρησιμοποιούν δοχεία για τις ανάγκες των παιδιών και όχι παιδικά καθίσματα για την τουαλέτα, τότε υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων καθώς το δοχείο δεν μπορεί να καθαριστεί επαρκώς και μπορεί να γίνει εστία μικροβίων.
- Ο χώρος γενικά θα πρέπει να έχει καθαρή ατμόσφαιρα να είναι ευήλιος και να έχει κατάλληλη θερμοκρασία, δηλαδή να είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Το ιδανικό θα είναι ο σταθμός να είναι εφοδιασμένος με ένα καλό σύστημα εξαερισμού ώστε το παιδί να παίζει και να κοιμάται σε μια καθαρή ατμόσφαιρα με φρέσκο αέρα και όχι να είναι αναγκασμένο να μένει σε ένα χώρο που δεν αερίζεται.
- Ο σταθμός θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με πολλά παιχνίδια και να προσφέρει τη δυνατότητα στο παιδί να παίζει και να κινείται με άνεση στους χώρους παιχνιδιού. Όλα τα παιχνίδια, όπως και όλοι οι χώροι παιχνιδιού, θα πρέπει να είναι καθαροί και ασφαλείς.
- Τα παιχνίδια όπως και οι καθημερινές δραστηριότητες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού αλλά και να του παρέχουν ικανή ποικιλία ώστε το παιδί να είναι πάντοτε ευχάριστα απασχολημένο.
- Ζητήστε το πρόγραμμα του σταθμού, τις δραστηριότητες που έχουν επιλέξει αλλά και πληροφορίες για το προσωπικό. Είναι σημαντικό να υπάρχει μόνιμο προσωπικό καθώς τα παιδιά δεν αντιδρούν θετικά στις συχνές αλλαγές των προσώπων που τα φροντίζουν.
- Το προσωπικό θα πρέπει να επαρκεί ώστε να μπορούν να αφιερώνουν αρκετό χρόνο στη φροντίδα κάθε παιδιού ατομικά. Η κατάλληλη αναλογία για τα βρέφη είναι ένας ενήλικας κάθε τρία βρέφη, ώστε να μπορεί πραγματικά να ασχολείται με κάθε παιδί χωριστά και να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες του παιδιού για φαγητό, άλλαγμα πάνας αλλά και παιχνίδι.
- Εννοείται, βέβαια, ότι όσο σημαντικός είναι ο χώρος του σταθμού άλλο τόσο σημαντικό είναι και το προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένο και με πολύ θετική προσωπικότητα. Καλό είναι να γνωρίσετε κάθε μέλος του προσωπικού που θα έρχεται σε επαφή με το παιδί σας για να διαπιστώσετε αν και κατά πόσο είναι άνθρωποι τους οποίους μπορείτε να εμπιστευτείτε και το κυριότερο αν είναι άνθρωποι που μπορεί το παιδί σας να αναπτύξει μια θετική σχέση μαζί τους.
- Η καλή διάθεση, η εγκάρδια επαφή μαζί σας αλλά και η θετική συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά είναι βασική για άτομα που εργάζονται σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό.
- Επίσης, το προσωπικό θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένο στην παροχή πρώτων βοηθειών.
- Ο σταθμός θα πρέπει επίσης να επιτρέπει τις απροειδοποίητες επισκέψεις των γονιών αλλά και να σας ενημερώσει για τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση που δεν μείνετε ικανοποιημένοι και θέλετε να διακόψετε τη μεταξύ σας συνεργασία.
- Θα πρέπει να ενημερωθείτε για την πολιτική που ακολουθεί ο σταθμός σε περίπτωση που κάποιο παιδί αρρωστήσει και για το αν υπάρχει ειδικός χώρος για να φυλάσσεται το παιδί που ασθενεί, μακριά από τα υπόλοιπα παιδάκια. Αν υπάρχει μέριμνα για τη συνεχή παρακολούθηση των παιδιών που έχουν αρρωστήσει και για το αν αναλαμβάνουν τη χορήγηση φαρμάκων σε περίπτωση που το παιδί ακολουθεί μια συγκεκριμένη αγωγή.
- Θα πρέπει να ρωτήσετε αν το προσωπικό και γενικά τα άτομα που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά έχουν πιστοποιητικό υγείας.
- Ενημερωθείτε για τη συμμετοχή των γονιών στις δραστηριότητες του σταθμού και τι αναμένεται από εσάς.
- Διευκρινίστε τις οικονομικές σας υποχρεώσεις αναλυτικά και για το αν θα πρέπει να πληρώνετε σε περίπτωση που θελήσετε να απουσιάσετε για ένα διάστημα με το παιδί.
- Ζητήστε να σας εξηγήσουν τη φιλοσοφία του σταθμού, τις επιδιώξεις τους και ποιοι είναι οι στόχοι των καθημερινών δραστηριοτήτων του σταθμού. Αν θέτουν κάποιους εκπαιδευτικούς στόχους καλό είναι να τους γνωρίζετε εκ των προτέρων όπως βέβαια και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να επιτύχουν τους στόχους αυτούς.
πηγή: www.mynewbaby.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου