Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010

Όχι στα αναψυκτικά λάιτ στην εγκυμοσύνη, μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό.

Δανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση ανθρακούχων ποτών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (ασπαρτάμη κτλ.) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού (τοκετός πριν από 37 εβδομάδες κύησης). Οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό λάιτ την ημέρα είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν καθόλου. Ενώ αυτές που έπιναν τουλάχιστον 4 αναψυκτικά λάιτ την ημέρα είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα...

Η έρευνα συγκέντρωσε στοιχεία από 59334 γυναίκες που γέννησαν μεταξύ 1996 έως 2002.
Τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χρόνια προβλήματα υγείας αλλά και να πεθάνουν.
Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν τέτοιο κίνδυνο με την κατανάλωση κανονικών αναψυκτικών (με ζάχαρη), που δείχνει ότι ο κίνδυνος φαίνεται να προέρχεται από τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Σημειώνουν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η αρνητική δράση. Ως τότε... τι όμως; Ως τότε αν είσαι έγκυος προτίμησε πολύ νερό και ροφήματα που έχουν κάποια διατροφική αξία: φυσικοί χυμοί και γάλα. Και αν χρειάζεσαι λίγη καφεΐνη, πρόσφατη ανασκόπηση ερευνών δείχνει ότι μέχρι 1 με 1 1/2 φλιτζάνι καφέ φίλτρου δεν βλάπτει.
Δεν μας εκπλήσσει πάντως, το έχουμε ξαναπεί: δεν έχουν γίνει μακροχρόνιες έρευνες για αυτές τις τεχνητές ουσίες ειδικά για την ασπαρτάμη. Για να δούμε τι θα έχουν να μας πουν οι εταιρίες αναψυκτικών...
www.natofao.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου