Είμαι μια νέα μαμά και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, μέσω του blog μου, όλη την εμπειρία που είχα στην εγκυμοσύνη αλλά και όσα θα έρθουν από εδώ και πέρα. Γίνετε μέλος και στείλτε μου email στο vivliolatreia@gmail.com ή στο ksanthompoumpouras@gmail.com με τις δικές σας εμπειρίες τοκετού, τα δωμάτια που διαμορφώσατε για τα μωρά σας με φωτογραφίες, απορίες ή και συμβουλές που θέλετε να δώσετε στην άλλες μανούλες.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Αυτή την εβδομάδα διαβάστε



Έχεις βρεθεί στην εξοχή πριν αρχίσει να βρέχει;
Έχεις μυρίσει το χώμα όταν τα σύννεφα έχουν μαζευτεί και ετοιμάζονται να ανοίξουν;
Έχεις καταφέρει να δεις ποτέ τον ήλιο ενόσω βρέχει; Έχεις γευτεί ποτέ βρόχινο νερό;


…Καθώς η βροχή δυνάμωνε, ο Βάτραχος άρχισε να χορεύει. «Βρέχει, βρέχει! Το παντελόνι μου γίνεται μούσκεμα!» τραγουδούσε με δυνατή φωνή.
Μαξ Βέλθουις, Ο Βάτραχος είναι ήρωας, Πατάκης

Η βροχή, άλλοτε καταιγίδα, άλλοτε μπουρίνι, άλλοτε ψιχάλισμα, άλλοτε κατακλυσμός, είτε την βλέπεις από το παράθυρο και την ακούς να πέφτει ενώ είσαι μέσα στο σπίτι, είτε τρέχεις να προλάβεις να μπεις κάτω από κάποιο υπόστεγο πριν γίνεις «βρεγμένο γατί» είτε τη φαντάζεσαι μια μέρα με αφόρητο καύσωνα, όπως και να ’χει, είναι μια ξαφνική κι απροσδόκητη αλλαγή στην καθημερινότητά μας. Για όσους τουλάχιστον δεν είναι στο Λονδίνο, όπου βρέχει 10 μήνες το χρόνο!

Βιβλία που περιγράφουν το φυσικό καιρικό φαινόμενο της βροχής ή και γεγονότα όπως ο κατακλυσμός του Νώε καθώς και ιστορίες που μιλάνε για τα συναισθήματα που συχνά μας προκαλεί η βροχή έχουν τη θέση τους αυτή τη φορά στο θέμα της εβδομάδας.
Επίσης, μπορείτε να κατασκευάσετε το ξύλο της βροχής για να «βρέχει» όποτε το θελήσετε!
Με ομπρέλες γαλότσες κι αδιάβροχα, αλλά και με μια κούπα ζεστό κακάο, μια πολύχρωμη μάλλινη κουβέρτα και ένα απ’ τα αγαπημένα μας βιβλία, είτε έτσι ή είτε αλλιώς, ας απολαύσουμε τα πρωτοβρόχια που σύντομα θα μας επισκεφθούν!

Καλές βροχερές αναγνώσεις! Εκτός κι αν συμφωνήσουμε με τον Τέλλο Άγρα:
Bρέχει– και κάν' η φύσις
ήχους τόσο γλυκούς,
το διάβασμα ν' αφήσης
και να σταθής ν' ακούς...


Τέλλος Άγρας, Aπογεμματινή

Η Πιρπιρούνα

Η Πιρπιρούνα ή Περπερούνα ή Πιρπιρού ή Μπερμπερίτσα είναι ένα έθιμο, μαζί και ένα παιχνίδι, που παίζουν τα παιδιά σε πολλά μέρη της Ελλάδας, παρακαλώντας να έρθει η βροχή.
Τα παιδιά διαλέγουν ένα κοριτσάκι και το στολίζουν με λουλούδια και πρασινάδες, «για να πρασινίσουν οι κάμποι σαν την Πιρπιρού».
Η παρέα των παιδιών με την Πιρπιρού στη μέση πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν όλα μαζί το τραγούδι της Πιρπιρούνας:



Αφού τελειώσει το τραγούδι, κάθε νοικοκυρά βγαίνει από το σπίτι της και μ’ ένα κανάτι χύνει νερό πάνω στην Πιρπιρίτσα και εύχεται: « Καλή βροχή να δώσει ο Θεός». Έπειτα δίνει στο κοριτσάκι ένα νόμισμα ή κάποιο κέρασμα, για το καλό.




εκφράσεις «της βροχής»

Λίγο νερό, να βρέξω το στόμα μου. (= μουσκεύω, δροσίζω)
το βρέξαμε χθες (μεταφορικά μετά από το άρθρο το: γιορτάζω πίνοντας)
του τις έβρεξε, θα στις βρέξω (μεταφορικά χτυπώ, δέρνω )
βρέχει λεφτά, "βρέχει φωτιά στη στράτα μου..." (μεταφορικά κάτι που πέφτει ή που έρχεται σε μεγάλη ποσότητα (σαν βροχή))
Αυτός είναι πέρα βρέχει (= για κάποιον που δείχνει αδιαφορία)
Έχω κάποιον μη βρέξει και μη στάξει (= τον φροντίζω υπερβολικά, τον κακομαθαίνω)
Σαν τη βρεγμένη γάτα (= κάποιος που εμφανίζεται συνεσταλμένος, λόγω ενοχής)
Είμαι βρεγμένος ως το κόκκαλο (= είμαι βρεγμένος ολοκληρωτικά)
Βρέξει- χιονίσει(= υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, οπωσδήποτε)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου